Ja też mam, ale się nie będę chwalił ;)
Wersja do druku
Ja też mam, ale się nie będę chwalił ;)
To teraz pora na narzędzie do Crop/Resize :D :mrgreen:
No dobra, dobra. 350D + kit. :oops: Czy tak lepiej. :wink:Cytat:
Zamieszczone przez rysiaczek
witam
ja także od jakiegos miesiąca posiadam 350d + kit
od ok. 2tyg canona 50/1,4 oraz 17-40 do chwili obecnej fociłem tylko 50-tką polecam super obiektyw
tak jak w podpisie od miesiaca :)
Witam,
Również niedawno dołączyłam do grona posiadaczy. Juz część rodziny przestaje mnie rozumieć, jeśli chodzi o priorytety zakupowe (sukienka? kafelki ? nieee - obiektyw, filterek jakis...)
Im nas tu więcej - tym większa szansa na damską wersję koszulki forum :-)
Pozdrawiam
to bylo a propos mojego linka? jesli tak to to jest wlasnie po cropieCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
No to czas na ksiazke o fotografowaniu, szczegolnie taka z podstawami kompozycji :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez MaciejM
Co to takiego: "narzędzie do Crop/Resize"? :)
kurka za maly troche:)
Elektroniczne nożyczki :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez ewa eoska
No to i ja dołączyłem dzisiaj do grona posiadaczy 350D :) 300-ka czeka na swojego "znalazcę"... :)
rowniez zaliczam sie do grona :)
no to sprobuj sfocic tego brzdaca, musialem tryb "sportowy" wlaczyc :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
ma i ja
Chodzi o to ze jak juz uzyles narzedzia crop/resize to powinienes przyciac tak by kadr nie byl centralny, byl ciekawszy, mowil cos, zgodny z kierunkami. Oraz publikowac w internecie nieco mniejsze zdjecie (800pixeli dluzszy bok zupelnie wystarczy).Cytat:
Zamieszczone przez MaciejM
przyjal do wiadomosci i dziekuje za konstruktywne uwagi :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ja też mam to cudo :)
Od dziś mam i ja.
Jakub
Nawet maz zaczal mi sie dziwnie przygladac ;)Cytat:
Zamieszczone przez Trzaska
:mrgreen:Cytat:
Im nas tu więcej - tym większa szansa na damską wersję koszulki forum :-)
Riolka-posiadaczka 350-tki 8-)
a ja od poniedzialku chyba :DDDDD ale nie moge sie doczekac :P bedzie najprawdopodobniej kit + 28-105 II USM :D wiec narazie dobrze :P potem pewnie zoomik duzy :D albo lampa :)
Polecam EF 85mm/f 1.8. Taki obiektywik stworzony między innymi do portrecików. Niestety, tylko zoom nożny ;)Cytat:
Posiadacz 350D.
1. Co to znaczy zoom nożny?
2. Czy ktoś wie, dlaczego w Browserze na podglądzie nie wszystkie fotografie (nawet z tej samej sesji) mają info o parametrach ekspozycji?
Zoom nożny to taki, że zamiast kręcić łapką to ruszasz nózkami . I zbliżasz sie aldo oddalasz od fotografowanego obiektu.
Ewcik....no co Ty ? :shock: :mrgreen: Przepraszam nie mogłem się powstrzymać :lol:Cytat:
hahaha!!! Ja też się uśmiałam... (post factum - ups)
350d+kit + 50mmf + 28-135 IS + Sigma 18-50 f2.8 ( na dniach)
pozdrawiam
No ja tez mam, ze 3 miesiace, z Sigma 18-125 :)
no i ja tez sie zaliczam do grona 350'ka od maja 2005 8-)
me too
Mam 350d
... mam i ja EOS 350D + Sigma 18-50/f2.8 ... oraz dylamet wyboru obiektywu do macro
Pozdrawiam all ... Misio ;o)
I ja :)
Od niecałego tygodnia.
BOŻE ILE CANON ZARABIA NA NAS :P
a ja mam 350D od tygodnia i co wieczór nie mogę się od niego oderwać :-)
No to i ja się dopiszę... Jak wszyscy to wszyscy
No i od wczoraj ja :). Tylko zmartwily mnie juz fabryczne syfy 2 widoczne nawet przy f8
no to ja sie też dołączam - 350D od kwietnia.
Ja też się wreszcie szarpnąłem na ten heroiczny, rozpaczliwy (i w mojej aktualnej sytuacji finansowej zupełnie nielogiczyny) czyn. No i na dniach ma się pojawić - czarny, z kitem i Kingstonem 1GB oraz dodatkowo kupuję EF 50/1.8, dodatkową baterię z APTELa no i jakiś pokrowiec... Na początek mam nadzieję wystarczy... :-D (czy może coś jeszcze niezbędnego na starcie by się przydało?)
Mam 350D od prawie trzech miesięcy, fajny aparacik, z któego jestem bardzo zadowolony. Dodatki do niego opisałem w podpisie...
mam go od 4 miesięcy - jedyne co mnie w nim wkurza to to że do RAW-a dodaje dużego jpga (nie wiem po jaka cholerę skoro mi w zupelności by wystarczył malutki jpg jako szybka wgladówka) - no ale kto wtedy by d20 kupował ;-). Wcześniej miałem d10 i ta 350 w zupełności mnie satysfakcjonuje chyba poczekam na nstępcę d20 - w zasadzie do szczęścia brakuje mi nagrywania głosu (czesto w muzeach sprzęt wojskowy fotografuję a potem ni cholery nie pamiętam co na którym jest więc chociaż by 5 sek komentarz by mi się przydał. A z większej futyrystki to jakiśpodłaczenie i zapis danych z GPS-a by mi się przydał (to przy fotografowaniu z samolotu)
Mozesz przeciez ustawic na zapisywanie samego RAW bez JPG :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Broncobilly
Ale o ile zrozumialem dobrze kolege to chyba mu chodzilo, ze w trybie RAW+JPG zapisuje mu JPG`a w najlepszej jakosci i najwiekszym rozmiarze ;) ;)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ale uzywac RAW+JPG jako szybka wgladowka ?? Aparat czyta i wyswietla RAW na LCD bardzo szybko a na kompie - Irfan View tez nie muli sie z RAW i *.cr2 czyta bez oporow ;)
No jak sie ma Irfan View...Cytat:
Ale uzywac RAW+JPG jako szybka wgladowka ?? Aparat czyta i wyswietla RAW na LCD bardzo szybko a na kompie - Irfan View tez nie muli sie z RAW i *.cr2 czyta bez oporow
Jak sie nie ma, to trzeba konwertowac rawy i dopiero pozniej wybierac co jest warte dalszego zachodu. (A to nie dosc ze trwa, to jeszcze zmienia mi kompa w suszarke do wlosow :) )
Ja tam juz wole poswiecic troche miejsca na karcie i zapisywac raw+small jpg. Duzo to nie zajmuje a wygoda znaczna. Rozumiem wiec jak przykry moze byc brak wyboru wielkosci jpg'a do raw'a :-/
to jakis utrudniony dostep do tego ?? Freeware toć przeca ;)Cytat:
Zamieszczone przez birez
http://www.irfanview.com/
ja nie rozumiem...czemu nie sciagniesz irfan view ;) ;) ;)Cytat:
Rozumiem wiec jak przykry moze byc brak wyboru wielkosci jpg'a do raw'a :-/
Sciagnac nie problem.
Problemem jest to ze irfan pracuje na jednym konkretnym systemie operacyjnym, ktorego to systemu, zupelnie przez przypadek, nie posiadam :D
Na szczescie mnie nie dotyczy problem niemozliwosci wyboru rozmiaru jpg, wiec jakos mi sie bez irfana zyje nienajgorzej :)
khhhmm, fakt pod *bsd, linuksem nie probowalem jeszcze .cr2 czytac ale zdaje sie, ze np. GQVIEW posiada obsluge .cr2 ;) Niestety dzisiaj nie sprawdze jak to dziabie, bo nie moge rebootnac :(Cytat:
Zamieszczone przez birez
noo ale to nie jedyne OS`y wiec moze tez nie trafilem ;) ;)
arrghh bo jak zwykle zle po nickach spojrzalem ;)Cytat:
Na szczescie mnie nie dotyczy problem niemozliwosci wyboru rozmiaru jpg, wiec jakos mi sie bez irfana zyje nienajgorzej :)
Trafiles :)Cytat:
khhhmm, fakt pod *bsd, linuksem nie probowalem jeszcze .cr2 czytac ale zdaje sie, ze np. GQVIEW posiada obsluge .cr2 Niestety dzisiaj nie sprawdze jak to dziabie, bo nie moge rebootnac
noo ale to nie jedyne OS`y wiec moze tez nie trafilem
Gqview natywnie nie posiada takiej mozliwosci. Moze jest jakis plugin ale przyznam szczerze, ze nie chce mi sie szukac.
(jednak dla pewnosci przekompiluje sobie zaraz najnowsza wersje, zeby moc szybko zrobic edita, co by nie wyszlo ze (znow) glupoty pisze :) )
http://gqview.sourceforge.net/view-hist.htmlCytat:
Zamieszczone przez birez
2.1.1 - 6/14/2005
Add support for displaying embedded jpegs in raw format files. Includes canon (cr2, crw), fuji (raf), and nikon (nef).
daj znac -- moze byc na priv ;) ;) ;)
Aaa... 2.1.1.... akurat w unstable lezy... to sobie moglem updateowac i updateowac...Cytat:
Zamieszczone przez VDR
No coz, jak mus, to mus - po dodaniu kolejnego unstable pakietu i zemergowaniu 2.1.1 stwierdzam - dziala :D
Konkretnie daje obraz 1536x1024 (troche mniej niz maly jpg). Do wgladu w sumie wystarczy.
Teraz szybko edit poprzedniego posta, zeby nie bylo ze mowilem ze nie dziala ;)
A i przy okazji znalazlem tez patcha na 2.1.0, ktory nie tyle wyciaga jpg'a, co konwertuje raw'a za pomoca dcraw, moze komus sie przyda:
http://www.y3m.net/docs/photography/code/
BTW, maly OT sie chyba zrobil ;)
A combo wine+irfanview nie zadziala?