Może faktycznie przesadziłem z desaturacją. Tak lepiej?
56b.
Wersja do druku
Może faktycznie przesadziłem z desaturacją. Tak lepiej?
56b.
Porownalem - to foto stracilo ten nastroj. Subtelna gra cieni została zabita obróbką. wg mnie za duzo powyciagales z cieni, przeostrzyles.. nadal wole oryginal, chociaz jest lepiej:)
Dzięki za opinię, to zdjęcie ma być wykorzystane do promocji zespołu i chciałem żeby było bardziej wyraziste.
zastosowanie wyczulem, stad Cie tak gnebie moimi wrazeniami. byc moze nie znam sie na fotografii reklamowej, mowilem jak czuje:)
z 2 strony kiedy patrze tylko i wylacznie na zdjecie PO, to nie jest złe (to ostatnie). kiedy jednak porownuje, to mam wrazenie ze oryginal najlepszy, chociaz moze rzeczywiscie zbyt cieply i nastrojowy jak na promocje:)
jednak spróbuj jeszcze ciut mniej ostrzyc, albo kontrast zmniejszyc, sam nie wiem.. cos mi tu zbyt ostro, sam mam z tym problemy
Chyba masz rację.
56c.
Nie wiem czy to foto dobrze wypromuje zespol ;)
A szemusz to?
Pod stolem, miny troche 'alkoholowe' (choc nie sugeruje ze bylo pite;)), nie widac ze to zespol, a raczej spotkanie kumpli; kolorystyka czy usuwanie swieczki tutaj malo zmieni. Takie sa moje odczucia ;)
jezeli to ma byc jedyne foto to rzeczywiscei nie mowi ze są zespolem, ale jezeli to ma byc jedno z kilku(nastu) fotek, to czemu nie - nie zespół, a ludzie. tacy jak my:) (alkoholowe miny:p)
To może parę wyjaśnień, jest to zdjęcie jednego z wielu zrobionych przy okazji koncertu w knajpie, nie ma oczywiście być jedyne, ale być może będzie wiodące. Miny trochę alkoholowe bo zespół zarabia graniem w knajpach, a siedzą pod stołem, bo się nazywają, nie zgadniecie... "kapela spod stołu".
pank - sam dlugo krecilem sie w rockowo-metalowych klimatach i mysle ze jezeli jest to lokalny zespol to nie powinni marudzic mocno na to foto:) klimat takiego zespolu zachowany:)
dlaczego wciąż optuje przy 1 zdjeciu? najmniej na nim widac ze byla uzywana lampa blyskowa. na pozostalych zdjeciach ich twarze juz sie swieca.. chociaz to ostatnie tez moze byc:) na moim monitorze ich twarze są zbyt czerwone..
No to duzo wyjasnia ;) Ale mimo wszystko, dlon jednego pana jest wielkosci twarzy (perspektywa), jeden usmiecha sie natualnie, a drugi wczuwa sie w role 'spod stolu', itd ;) Na np. plakat promujacego koncert, takiego foto bym nie dal, na strone jako fotke z wielu, czemu nie ;)
Nie wiem co rozumiesz przez "zbyt czerwone", u mnie w pracy i w domu na w miarę sensownych, skalibrowanych monitorach wygląda ok.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zdjęcie było robione szerokim kątem, leżałem z aparatem na podłodze właśnie dla tego że chciałem taką perspektywę. Ale faktem jest że przyszedłem do knajpy robić zdjęcia z koncertu a sesja pod stołem to był trochę żywioł.
nie jest źle, co do zbyt czerwone - troszke tak jakby z mrozu przyszli:)
to moze byc kwestia mojego starego lcd w pracy:)
Trochę zabawy z wysokim kontrastem.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
Po tak hucznym odzewie grzech by było nie wrzucić więcej.
63.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I jeszcze coś w kolorze.
64.
w ostatnim - wzorem adso sprobuj zrobic tą winiete nie taką okrąglutką. zamaluj na czarno troche zielonego nad glowa dziecka, wydaje mi sie ze moze byc fajny efekt;)
co do tych zabaw wysokim kontrastem.. coz zabawy malo kogo interesuja stad pewnie taki odzew:p ja tlyko powiem ze nie pasuje on zawsze i w przypadku 57, 61 nie pasi MI :)
ogolnie dzieci wydaje mi sie lepiej w kolorze wygladaja:)
a na nr 60 szum mi sie b. nie podoba. to z takich wad.
64 podoba mi sie kolorystycznie i technicznie, szkoda ze nie ma wiekszej interakcji miedzy ojcem i dzieckiem. mały/mała jakby go nei zauwazala, szkoda;)
Z warsztatów Kaliny i Adama:
68.
69.
70.
71.
72.
68-72...widać rękę Kaliny....:brawo:
Kurs na pewno się przydał!!
dla mnie najlepsze 67...bo 3 miesiące temu też zostałem tatą takiego brzdąca :)
Dzięki. Kurs polecam, mi otworzył oczy na parę istotnych spraw.
Haha..nie przeczytałam opisu zdjęć i tak je przeleciałam i pomyślałam..."czerpie z Kaliny" :D potem czytałam komentarze i lol ;)
btw zobacz na kolor futerka na jednych zdjęciach ma różowawy zafarb a na kolejnych zielonkawy (tak bym to określiła:D). Podobno powinno się zachowywać jednolitą kolorystykę na zdjęciach z serii. Na temat tego, któy wariant lepszy stwierdzam -biały :D ale może autor miał coś innego na myśli.
Z tym zafarbem masz rację, nie zwróciłem uwagi, dzięki. Futerko nie jest białe bo w rzeczywistości takie nie było.
sorki może mnie źle zrozumieliście....nie miałem zamiaru nikogo krytykować bądź ośmieszać...
Widać było po prostu że po kursie zdjęcia nabrały odpowiedniego charakteru i wyrazu....a stylizacja i ułożenie kadru przypomina parę ujęć Kaliny:)
Sam autor to potwierdzi, że mu się oczy otworzyły .... :>
mam nadzieje że nikt do mnie o to pretensji czy żalu nie ma :)
Pozdrawiam :]
A za co ktoś miał by mieć żal?
dlamnie fota kaloszowa rewela :D
No to jeszcze 2 tryptyki:
73.
74.
Piotrze, Twoje ślubniaki bardzo mi się podobają:)
Dzięki. Mam nadzieję że wystarczą żeby jakieś zlecenie złapać.
sam bym brał plener, jesli z cena nie przesadzisz:p
tylko jeszcze musze sie zareczyc :)
No to śpiesz się z zaręczynami, potrzebuję zdjęć do portfolio;).
Trochę nowych ślubniaków:
77.
78.
79.
80.
81.
fajne fotki fajne pomysły
sam jeszcze wiele mam do nauki w ślubnych , zwłaszcza w obróbce
ale powiem szczerze, że zaczyna mnie strasznie drażnić "obowiązująca" zasada
obrabiania fot ślubnych "na przepał"
coraz więcej tego widzę i robi się z tego maniera
Masz trochę racji, wypracowanie własnego stylu to nie jest prosta sprawa.
No to jeszcze kilka, tym razem BW:
82.
83.
84.
85.
Piotrze.. wow!
Hmm.. tak w skrócie; b. dobry pomysł i b. dobra realizacja. Najlepsze z serii wg mnie #78, #80, #85.
w #81 także plus za pomysł, ale z wykonaniem już gorzej, bo przez to mocne zniekształcenie wejścia, za bardzo rzuca się w oczy i para, jest zbyt słabo dostrzegalna. Tutaj mimo wszystko widziałbym ich przed tym oknem..
Zdjęcia pomimo, że są dobre i bardzo ciekawe, to sposób jego [ślubu] przedstawienia jest kwestią gustu i tutaj to do mnie nie trafia;-)
Pozdrawiam
Ale tu właśnie chodziło o to żeby para była słabo dostrzegalna. Taki kontrast, przytłaczająca zimna brama i ciepła para w tle, właśnie przez to że delikatnie zarysowana na zdjęciu pełni ważną rolę.
Z tym ciężko dyskutować, jedni lubią inni nie, to oczywiste. Niedługo będę robił cały ślub, wtedy powalczę trochę z bardziej naturalnymi kolorami.
W ramach odpoczynku od ślubniaków, koncercik doktora hackenbusha.
Jako support grał masturbator, Panowie byli uroczy:
czy jest tu piekłooooooooooooooo!!!!!!!!!
86.
87.
88.
i dr hackenbush, niestety, tylko w trójkę:
89.
90.
91.
92.
93.
Musiało być ostro tam :P Wiesz co, ja wolę Twoje ślubniaki :)
mowisz ze ten lightsphere.. a wersja cloud na pewno, czy clear? ile swiatla zabiera/ile trzeba dac +Ev na lampie/body ?
moglbys wrzucic w ramach testow portret z dyfuzorkiem/bez? moze byc na priv:p
ogladajac slubniaki, widze ze efekt z nim jest dobry, ale moze to kwestia dobrego swiecenia/obrobki, nie wiem:)
Ja mam cloud i mi się sprawdza, clear nie testowałem. Z tymi ustawieniami lampy to różnie, w zależności od warunków, ale przeważnie odejmuję. Właśnie obrabiam zdjęcia gdzie dopalałem tą lampą 1 plan jak strzelałem parę o zachodzie słońca, skończę to coś wrzucę. Te foty co już pokazałem są albo bez lampy, albo doświetlane lampką światła stałego do kamery, fajny patent, ale potrzebny asystent żeby to trzymał.
ok, czekam:) ciekawi mnie jednak roznica, bez lightsphere i z nim:)
Różnica jest taka że bez jest ciemno a z nim nie. ;)
No to następne ślubniaki, tym razem już nie ustawiana sesja plenerowa tylko pot, krew i łzy, czyli reportaż, na początek trochę przygotowań:
94.
95.
96.
97.
98.
99.
"ślubniaki" ekstra...z pomysłem, bardzo dobrze wykonane, 3XTAK:)... a koncert to koncert...technicznie bez zarzutu...ale, wiesz, nic odkrywczego... wychodzi na to, że krew, pot i łzy owocują znacznie lepiej:)) czekam na reszte:)
Dzięki, reszta się będzie pojawiać w miarę postępów w obróbce.