Tez sie dolaczam do gratulacji (i prosby o wiecej). Na spokojnie w domu bede musial zobaczyc co i jak bo wydaje mi sie ze pare rzeczy nie do konca rozumiem, ale to pozniej :)
Wersja do druku
Tez sie dolaczam do gratulacji (i prosby o wiecej). Na spokojnie w domu bede musial zobaczyc co i jak bo wydaje mi sie ze pare rzeczy nie do konca rozumiem, ale to pozniej :)
tutorialowe zdjęcie ma EXIF'a, co jest pewną ciekawostką.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
kompletnie nie łapię co to ma wspólnego z publikowaniem takiej kreacji z EXIFem. mam nadzieję,*że nadążasz za moim tokiem myślenia, bo cofamy się o kilkanaście postów. :-) pozdrawiamCytat:
Zamieszczone przez KuchateK
A tego akurat nie napisalem, ale moze nie widze co napisalem :) Tak rodzą się plotki... zabili Regana :)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Kavoo - nie musisz sie tlumaczyc. Twoj post zawira w sobie po prostu kilka roznych elementow i do nich wszystkich sie mozna odniesc. Wątek poszedl w kierunku stopnia "kreacji" wlasnych fot i fajnie.
Wątek o "ratowaniu" zepsutych fot za pomocą umiejetności operowania PS tez jest fajny i zgadzam sie, ale to nie zmienia faktu, że przeciez nie piszesz pod kazdym zdjeciem: "obrobka w PS w 70%" :):) lub "tlo z PS" :)
Dajesz fote i ja widze zdjecie i mysle - koles ma klase, tak zlapac fote i tak skadrowac - super!
Po tygodniu widze tutorial - jak zrobic fajną fotę z dość "przeciętnego" zdjęcia :)
Ot - stąd bierze się mój ból....
Nie chce mówić o granicach ingerencji w fote, bo tutaj chyba nie ma grubej kreski - ot cienka mgiełka w głowach każdego z nas - co uzna za blef graficzny, a co nadal za zdjęcie :) Niemniej bardzo ciekawa dyskusja.
PS
Nie rozumiem zapędów Tomka Golińskiego do "czyszczenia" wątku. Jak widze takie teksty moderatorów to sie zastanawiam gdzie ich wyczucie!? Jak mozna taki ciekawy wątek czyścić...?
Co by nie ukrywac to masz racje :)Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Przyjmijmy jednak ze exif tutaj jest tylko po to zeby pokazac jakim aparatem bylo robione zdjecie i przy jakiej ogniskowej ;)
Czyścić = przenieść do innego. Ten wątek był o metodach obróbki zdjęć a nie o filozofii fotografii, dlatego chciałem czyścić.Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Czyz nie na dokladnie tej samej zasadzie mozna sie czuc "zawiedzionym" w przypadku zdjec tej zabki drzewnej (?), do ktorych dawales linka polecajac 180-tke makro Tamrona? Trafiasz na taka galerie, po kilku pierwszych zdjeciach przez godzine zbierasz okruchy szczeki z podlogi i probujesz nadac jej dawny ksztalt wspomagajac sie Poxipolem czy innym spoiwem... po czym na Canon Board od niejakiego iczka ;-) dowiadujesz sie, ze koles capnal zabke, wsadzil w kieszen ;-), przyniosl do studia, naustawial roslin doniczkowych, oswietlil softboxami i bach... state-of-the-art ready ;-)Cytat:
Zamieszczone przez iczek
To jest dokladnie to samo, co powie kazdy fotograf przyrody nt. zdjec z ZOO - bez zycia, nie ta sceneria, "sniete" zwierzeta... a zerowy stopien trudnosci, jakiego wymagalo zrobienie zdjecia, to w ogole dyskwalifikacja ;-) I bedzie mial poniekad racje, przynajmniej w kwestii traktowania zdjec jako swoistych trofeow.
Dyskusje nt. bezdusznosci zdjec z cyfry vs. klisza analogowa tez przeciez nie od dzis znamy... ;-)
------------------------
EDIT:
A ile zdjec wisi na PLF czy OPH, w przypadku ktorych sami autorzy (nierzadko w opisie zdjecia) przyznaja, ze wyklonowali z kadru stempelkiem w PSie jakies smieci typu galazka czy lisc, bo psuly ogolny odbior zdjecia? :-) A modelki z wygladzonymi wszystkimi syfami na nosie, z cera gladka jak aksamitny szal? :-)
Wydaje mi sie, ze w tym konkretnym przypadku lepiej bedzie pozostawic topic samemu sobie, niech sie swobodnie rozwija. Dyskusja na tematy "moralne" jest jego integralna czescia i nie powinna byc oddzielona od punktu wyjscia (czyt. tutoriala).Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Kavoo - no jednak widze subtelna roznice :)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Jesli ty nie to sie nie dogadamy:)
Ja pisze o pracy w studio, w naturze, ale bez ingerencji w efekt uzyskany na slajdzie, negatywie, matrycy.
Ty juz piszesz o post-press :)
Mysle ze zakonczmy ten wątek - widzimy to inaczej. Moz ei dobrze...:)
OK - moze nie załapałem.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Widze roznice, nawet wiecej niz subtelna... ale tylko w sposobie ingerencji - jej zamysl jest dokladnie taki sam ;-)Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Hehe gdyby wszyscy mieli takie same poglady, nie byloby takich dyskusji i byloby straaasznie nudno ;-)Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Zeby nie bylo nieporozumien - generalnie jestem przeciwny wszelkiemu wyciaganiu gniotow za uszy z gowna przy pomocy PSa. Zawsze staram sie robic zdjecie tak, zeby jak najmniej przy nim grzebac, oprocz tego sito kontroli jakosci u mnie ma baaardzo male oczka. Ostatnio wybralem dwie klatki z prawie 40 zrobionych, z czego np. zeby wybrac jedno zdjecie kameleona (z ktorego nota bene jestem przecietnie zadowolony) oddalem w jego kierunku 24 strzaly :roll:
Raz na jakis czas zdarzaja mi sie kadry, ktore postrzegam w sposob bardziej artystyczny niz fotograficzny, i w takich przypadkach pozwalam sobie na pewne zabiegi postprocessingowe, zeby pewne rzeczy (klimat, kolorystyka, charakter) w nich podkreslic. Do takich wlasnie nalezy tutorialowy kadr.
I to by bylo na tyle, pora pogadac na inne tematy :-)
No i już masz etykietkę szybkostrzelnego filmowca, który nie umie robić fotek, tylko wali seriami licząc że coś mu wpadnie :)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
No bo to przecież nie prawdziwa fotografia, wysublimowane i głęboko przemyślane kadry, idealnie naświetlone na programie manualnym korzystając z wieloletniego doświadczenia, nie wymagające żadnych plebejskich poprawek... :mrgreen:
Jesli ktos taki wniosek z tego wyciagnie to trudno ;-) Jesli 24 zdjecia strzelone w warunkach, w ktorych czasy wychodzily max 1/80s i dawaly duze prawdopodobienstwo poruszenia, to dla kogos filmowanie... to moze mnie nawet Spielbergiem nazywac, nie dbam o to :DCytat:
Zamieszczone przez muflon
Ja wole wrocic do domu z 23 poruszonymi zdjeciami i jednym dobrym, niz z jednym poruszonym :lol: Ale to ja... moze inni lubia inaczej ;-)
Kavoo - jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził... Jakbyś robił foty do National Geographic to Twoje wyciąganie PSem byłoby równie naganne jak przyklejanie żabki drzewnej poxipolem do paprotki w doniczce. Albo na odwrót. Co za różnica...
Ale ponieważ robisz fotki, żeby ludziom się fajnie je oglądało - bez pretendowania do bycia obiektywnym opisywaczem rzeczywistości - szacuneczek.
Zamiast się tu boksować sieknij jeszcze jakiś tutorial. Zrobisz człowiekowi (czyli mnie) dużą frajdę. A następnym razem jak pójdziesz do ZOO to nie dyskutuj z MUFLONEM :-) tylko zrób mu fajną fote ;-)
Cholera, musialbym do Genewy* do ZOO jechac... za daleko ;-)Cytat:
Zamieszczone przez miro
* jest w Genewie ZOO? :roll:
Kolega miał chyba na myśli "prawdziwego" muflona ;)
Taki koziołek :)
Jest ale biedne. Mam w planach wycieczkę do Basel i/lub Zurichu. Ale trochę dalszych planach, bo w tym miesiącu mam airshow-ów i koncert-ów jak mrówk-ów - ledwo nadążam ze zgrywaniem fotek :)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Tak czy siak wyposazony na wypad do ZOO jestes jak nalezy, wiec polecam :-)Cytat:
Eee, nie trzeba do Genewy wystarczy do Wrocławia :-)
http://www.zoo.wroclaw.pl/zwierzeta/...ription=Muflon
Wydaje mi się, że w Warszawie też są, chyba gdzieś w okolicach strusia i zebr ;-) - ostatnio z dzieciakami byłem z rok temu i nie bardzo pamiętam... A w kwestii biednego zoo w Genewie to nie wierzę... chyba zoo w Zamościu nie widzieliście :-(
m
widziałem, widziałem i to jest dopiero porażka :oops:
To może napiszę inaczej: w Genewie nie ma ZOO, jest tylko ładny, choć mały park zoobotaniczny :)Cytat:
Zamieszczone przez miro
Kavoo powinieneś ten cytat Ansela Adamsa dokleić do swojego tutoriala na temat PSucia żyraf. Zamknął by może buzie niektórym fotograficznym purystom:
"Fotograficy są, w pewnym sensie, kompozytorami, a negatywy to ich partytury. Jakość obrazu nie jest produktem maszyny (aparatu fotograficznego), ale osoby która kieruje maszyną, a ograniczenia wyobraźni i ekspresji nie istnieją."
Przepaszam za OT ale znalazłem ten cytat w linku http://www.artwebking.com/fotografi...raczkowska.html podanym w wątku p13ki.
Jestem pewien, że gdyby działalność zawodowa Ansela Adamsa przypadła na nasze czasy nie mial by oporów przed stosowania PS. BTW uchodził właśnie za mistrza techniki foto.
Heh a moze po prostu Hazan wrzuci ten cytat jako pierwsze zdanie powstajacego FAQ... cos jak motto? ;-)
Na koszulki to, na koszulki !! ;)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
A ja to chyba jakis inny jestem bo mi sie ta fotka bardziej podoba zaraz po kadrowaniu a nie na koncu (sztucznawa cos brakuje). No ale ja sie nie znam.
gdzie sie kavo podział? :D
Pisal jakis czas temu w ktoryms z kolejnych flame'owych watkow, ze obraza sie na forum i idzie sobie :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Venio
pewnie zajął się*pracą i fotografowaniem... na plenerze Starówkowym był.Cytat:
Zamieszczone przez Venio
no wlasnie bo tak zauwazyłem jego podpis pod postami... i ze ostatni post napisał w sierpniu :p i tak troche mnie to ździwiło. A tak konkretnie to o co sie obraził? :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
widze, ze sie steskniliscie ;)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Cytat:
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
kavoo, wroc! ;)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Generalnie to chyba wkurzyli go moderatorzy, zbyt mocnym cięciem OT.Cytat:
Zamieszczone przez Venio
(czy raczej powinienem napisać "wkurzyliśmy" ;-) ).
Tym niemniej dołączam się: Kavoo wróć! :-D
E, to o mnie? Ale ja przecież nigdy nie pisałem że coś mi się ma zwrócić :)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
w takim razie nie o Tobie... :lol:Cytat:
Hej,
kavoo (lub ktokolwiek).....
mam pytanie - jak zrobić obramowanie passepartout, ale z wewnętrznym obramowanie. Mam tu na myśli cienką białą obwódkę na czarnym tle? Wiem, że odpowiedź jest trywialna... ale ja jej niestety nie znam.
pozdrawiam
a z wyszukiwarki korzystales? zanim zapytales sie w dziale technika robienia zdjec na temat efektow softu :-(
np to:
http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=ramke
Kavoo przepadł i zapewne prędko się nie zjawi...
zaznaczasz sobie dany obszar za pomocą RECTANGULAR MARQUEE TOOL'a klikasz poźniej wewnątrz zaznaczenia prawym i dajesz STROKE, no i wybierasz opcje stroke...
finito.