11.
Wersja do druku
Co do zdjęcia to za mało światła na oczy i przyciąłbym góry jeszcze troszke.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak na szybko wykadrowane i oczka jaśniejsze i poprawiony kolor:
http://img140.imageshack.us/img140/1095/samanta2.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Albo można i tak, dodana winieta, wyostrzone oczy, wybielone zeby ;)
http://img141.imageshack.us/img141/794/samanta3.jpg
Tak, wiem troche za duża winieta ;p
Kadr lepszy w oryginale, ale balans bieli ładniejszy w 2 zmienionym przez LionOfJudah. Ale ja się nie znam:)
dzięki za poprawę :) oczy w oryginale już były rozjaśnione, zawsze staram się by ingerencja w PS była jak najmniejsza dlatego nie rozjaśniałem ich aż tak bardzo :) w drugim przerobionym przez Ciebie podoba mi się balans bieli :)
Zresztą warunki przy robieniu tego zdjęcia nie ciekawe były :P tło to drzwi, światło odbite od koca termicznego który był zawieszony po mojej lewej stronie, na dodatek lampa to 380EX czyli brak obracania lampy na boki i wymusiło to na mnie pionowe kadrowanie by odbić światło :/
Sam stosuje "blende" z koca termicznego:D Ale masz bonus bo ja nie mam lampy;/ Ale za jakies 2 miesiące kupuje sobie 430 EX II chyba ;)
lampa niestety nie była moja :( i oddać musiałem, ale przymierzam się również do lampy w najbliższym czasie :) za dużo ujęć ucieka przez brak lampy :/ na więcej straconych zdjęć sobie pozwolić nie mogę, dlatego lampa musi być :)
pozatym nie wyrabiam już z chętnymi osobami na sesję, i przez najbliższe 2 - 3 miesiące co weekend jest ktoś na sesję (uwzględniając już to że części z osób coś może wypaść) :)
za jakiś czas powrzucam fotki z nowymi osobami ;) a jest tego sporo ;)
W 12 i 13 troszkę bokeh rozprasza. 14 może za bardzo z góry i lekko ocieplić. Ogólnie ładne portrety i fajnie się ogląda :)
W kazdym przesadziles z bialkami oczu. Nie lubie gdy widze efekty korekcji komputerowej na zdjeciu. Poprawic niedoskonalosci powstale podczas wykonywania ujecia, ale tak zeby wygladalo wciaz naturalnie. Faktura skory rowniez zatracona, ale tu tragedii jeszcze nie ma. Podobaja mi sie kadry 12 i 15.
białka oczu nie były specjalnie traktowane, chyba że brać pod uwagę korektę kolorów i poziomów na całym zdjęciu :) tylko lekko tęczówki poprawione - ale raczej jak najdelikatniej :)
Jaka tajemnica kryje się za tym, że prawie wszystkie ostatnie fotki plenerowe od góry robiłeś?
Podejrzewam, żeby wypełnić trawą tło ;)
18-na tak
jak dla mnie 14. Szkoda, że bokeh z 50 1.8. Bardzo pozytywne zdjęcie i ładna modelka. Życzę kolejnych udanych kadrów
Fajnie, widać, że zaczyna Ciebie to kręcić. I w sumie nieźle sobie radzisz ze światłem i obróbka również jest niezła. Zdjęcia są raczej lekko prze ostrzone więc o 10% proponował bym zmniejszyć na warstwie, to samo dotyczy się blura. Kolejną rzeczą jest to, że wszystkie 3 ostatnie są raczej źle kadrowane.
Dla przykładu ostatnie zdjęcie pomijając to, że osobiście widziałbym kadr pionowy to nie możesz tak ciąć rąk po prostu lepiej by wyglądało to gdybyś po prostu ciął przy samym łokciu, tak to wygląda jakby jakiś stwór z trawy złapał ją za szyje.
Zaczne komentarz od 12-tki, wczesniej srednio zdjecia mi sie widza.
12. i 13. przyjemne, z akcentem na 12. Jednak mnnie rozprasza bokeh tzn to co zrobil z badylami w tle.
14 jak dla mnie gdyby nie nieszczesnie uciete nogi blo by poprostu piekne. Pieknie wyszly oczy, w ogole sliczna modelka.
15 technicznie moze ok, ale nie trafia do mnie
Z 16 i 17 podoba mi sie tylko 16, ale za to bardzo, bardzo przyjemne.
18 nie podobaja mi sie uciete dlonie, twarz, oczy wyszly pieknie, jednak moim zdaniem zdecydowanie ten kadr wygladal by lepiej, gdyby zdjecie bylo w orientacji pionowej i bylo ciete ponizej lokci na lini pasa.
dziękuję bardzo za opinie :) na kolejną sesję wybiorę się znowu bogatszy w przydatną wiedzę i będę próbował to przełożyć na praktykę :)
jedynie dwie uwagi z mojej strony.. zaporoponowalbym rajstopy bez klina (nie jestem ekspertem w tej materii, mam na mysli ten ciemniejszy fragment wystajac ze spodenek), i druga sprawa lewa noge ustawilbym w taki sposob aby nie byla delikatnie zakryta przez metalowa rame..
o matko te rajstopy to porażka... ;/ że ona się nie przebrała czy coś...
co do zdjęcia ogólnie- brakuje mi kontrastu, albo nasycenia kolorów...
co do rajstop - nie miałem na to wpływu, i zdjęcie to planowane nie było tego dnia. W planie były troszkę inne kadry, ale trafiło się to okno, a pomysł wydawał się ciekawy.
Zastanawiałem się czy to usuwać z zdjęcia czy nie, i chyba jednak to zrobię gdy znajdzie się chwila :)
wpływ miałeś:))) cza było zdjąć:))) a tak w ogóle to cza było zdjąć wszystko:)))... można było też spróbować w PSie poprawić... to chyba nie jedyne zdjęcie z sesji więc poczekamy na następne:)
"a tak w ogóle to cza było zdjąć wszystko:-)))..." ten numer by nie przeszedł :razz:
postaram się tamto zdjęcia poprawić jak najszybciej, gdy tylko znajdzie się wolna chwila - przedwczoraj sesja, wczoraj kolejna sesja, dziś wyjazd, jutro znowu sesja i pojutrze sesja. Kolejny tydzień szykuje się podobnie - tylko z czasem na obróbkę ciężko :-P
20.
no nie trafia do mnie w ogóle, to zdjecie nadaje sie tylko na wektorowy obrazek kobiety
przy nr. 20 tło jest zbyt jasne i psuje odbior, dziewczyna przy nim jest szaro czarna, malo interesujaca, wrecz byle jaka mz
przyciemnic tlo, dac swiatlo na modelke i powinno byc lepiej :)
pozdrawiam
Co do ost 3 to ja zdecydowanie wole w portretach mniejsza GO tyczy sie to zwlaszcza 19 i 21, natomiast 20 w ogole do mnie nie trafia.
O, kolega z opolskiego. :)
Większość zdjęć które tu masz są ok, tylko używaj mniejszego blura bo aż razi. Szczególnie na tych z Dorotą.
3 ostatnie też mi nie podpadają. 19 nieostre, 21 zbyt centralnie i mogłeś niżej kucnąć.
co do 19 - zdjęcie jest ostre w oryginale, może po zmniejszeniu tak wyszło, wyostrzane po zmniejszeniu było.
co do 21 - kombinowałem z ustawieniem tak by nie było widać drzwi i bramy, pole do popisu ograniczone niestety :/
Przysłona na 19 to f 4,0 (specjalnie obiektyw przymknąłem by cała postać była ostra
Przysłona na 21 to f 2,2
no to widzę że mamy wspólną znajomą ;) może kiedyś sesja razem - zawsze czegoś można się od drugiej osoby nauczyć :)
wrzucam coś nowego :)
22
wydaje mi się że modelka powinna patrzeć w bok ale nie bezpośrednio Ci w obiektyw. Teraz wygląda jak by miała zeza i jest to raczej nie korzystny efekt. Gdyby patrzyła na wprost lub pod mniejszym kontem to tęczówka lewego oka nie była by zasłonięta przez nos i wyglądało by to mniej upiornie. Nad miną też by można popracować.
interesujace ale jak by za duzo saturation dodane bo kolory takie mocne ze az ciemne
22 jest ok
23 jak dla mnie przede wszystkim wyszlo strasznie "plastykowo"
24. Różnica barwy twarzy i ręki fatalnie wygląda.
Pomysł zestawiania kolorowej sukienki z szarym, ciemnym miejscem dobry,
choć można było z tym kolorem bardziej pojechać :) żeby mocniejszy był.
kolory cudne ale drugiej ręki to faktycznie niechciało ci sie PSem pojechac
właściwie nigdy aż tak kolorami się nie bawiłem, ale popróbuję :) może akurat się uda jakoś tą różnicę zniwelować, koloru więcej wyciągnąć też spróbuję :)
Witam z ostatnich zdjęć podoba mi się 16,17,18 - modelki ładnie umalowane, kolory soczyste i fajne kadry. Oraz 19 - ciekawa poza.
PS. mamy ten sam komplet :D
Pozdrawiam!
Jak doświetlałeś to zdjęcie?
Ładne drewno.
"Obstawiam softbox lub parasolkę nad modelką, lekko z prawej. "
zgadza się ;)
Konkretniej to Quantuum Dual Power 300Ws (1/2 lub 1/4 mocy) + softbox 80x120, statyw W806 wysunięty na max w górę - czyli około 2,6m nad ziemią :)
przysłona f/5,6 i czas 1/160s - taki czas by słońca w tle nie przepalić, ISO 100 :)
stopy straszne. chyba wolałbym minimalnie niżej opuszczony kadr.
Minimalnie niżej to jedno, a drugie to poświecić czymś, żeby ten cień pod oczami zniwelować. Nawet wbudowaną, skręconą na -2EV.