ja tu nowy, wiec spytam ,gdzie mozna te wasze foty z wypadu obl00kać ?Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Wersja do druku
ja tu nowy, wiec spytam ,gdzie mozna te wasze foty z wypadu obl00kać ?Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
wlasnie wszedłem do ciemni wiec troche to potrwa.. jutro do pracy ale cos jeszcze dzis wysle :-)
"Obiecali ze wroca"
" Kozioł, powiadasz!? "
Kurde widze, ze ladnie pofociliscie a ja caly dzien w pracy siedzialem :?
I jutro tez i pojutrze i po-po-jutrze.
Nie ma to jak dluuugi weekend :mrgreen:
Ale ogolnie pomysl na plenerek fajny, mysle, ze mozna takie plenerki czesciej urzadzac...
Kavoo sie 'zofiarowal' ze zbierze wszystko i wystawi u siebie na pbase.Cytat:
Zamieszczone przez Flanel
Wiec pewnie jutro beda jakies oficjalne linki.. jak reporterzy terenowi material dostarcza :-)
Ja wlasnie wysylam...
Ciekawe... czyzbys byl ktoryms z moich kolegow z pracy? ;)Cytat:
Zamieszczone przez SpydeRR
Nie myśl sobie 8) ja też wczoraj w robocie.. od 10 do 20 :evil:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ale aparat spłacić trzeba :)
Jako, ze po doslownie 20 minutach mojej dzisiejszej wizyty w ZOO (tym razem mialo byc buszowanie w pomieszczeniach z setka makro) zostalem awaryjnie odwolany w sprawie sluzbowej do domu :|, siadlem do plenerowej reporterki i poukladalem to w miare chronologicznie, wybierajac ciekawsze IMHO kadry.
Brakuje mi zbiorowki strzelonej na poczatku patrolu, nie pamietam kto byl autorem (przy tej budzie, gdzie seti kupowal kawe). Myslalem, ze od niej zaczne felieton, przy jej braku akcja zaczyna sie jakos tak znienacka, kompletnie bez zapowiedzi ;-)
Zapraszam do ogladania: Canon.Board @ the ZOO
Kurcze, jak zwykle to samo uczycie, gdy zobaczy się mordy znane do tej pory tylko z tekstu/avatara w rzeczywistości - kompletnie inaczej sobie Was wyobrażałem :)
Kavoo, czy zawsze używasz monopodu?
(ciągle próbuję rozgryźć sekret jakości Twoich fotek ;-) )
Wczoraj zawsze uzywalem... bo kupilem go we wtorek (dwa dni wczesniej) ;-)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Ale juz widze, ze (jesli ilosc swiatla bedzie w porzadku) do szybkiego kadrowania bede zdejmowal pierscien z obiektywu i strzelal z reki - jest szybciej i wygodniej. Monopod zostanie na typowe "nasiadki".
Echh, szkoda, że mnie w tej okolicy nie było. Widać, że zabawa była fajna.
A może dobrze, bo głupio tak bez L-ki w takim towarzystwie się pokazywać.
BTW. Kavoo, Arkan - z awatarów bym was nie poznał :twisted:
1) Szkoda. 2) Byla.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
:-)
Zapewne juz gdzies kiedys slyszales, ze to nie sprzet robi zdjecia? :DCytat:
Jesli chodzi o Arkana to szczera prawda, w moim przypadku troche (choc przyznaje, w minimalnym stopniu) pomocna moze byc fota w profilu ;-)Cytat:
zdjecie 005: Dolek nie mial szans wygrac tego pojedynku, ktos mu zalozyl dekielek :-) i to jeszcze z obroconym napisem
Cytat:
Zamieszczone przez Jac
tesh skumauem...prawda ? :D:D
Dekielek? Hmmmm... dekielek zostal zdjety ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
oszustwo !!! BYŁ !!! :D
Kurcze też żałuję, że nie mogłem dołączyć do was.
Swoją drogą faktycznie mieliście bardzo niekorzystne, ostre światło co niestety widać.
Cieć sie do was nie doczepił za to, że wnosiliście tyle gratów? Do mnie się doczepiła niedawno cieciowa, jak zobaczyła monopoda i pozostały sprzęt mówiąc, że na zdjęcia komercyjne potrzebna jest zgoda dyrekcji ZOO.
bylismy umowienie w zoo przy gibonach a nie przed Zoo wiec wchodzilismy na raty
Fakt, wchodzilismy do ZOO pojedynczo paczkowani... no ale p13ka (jesli dobrze zrozumialem) pewnie tez solo wchodzil :-)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Z calej ekipy tylko ja mialem monopod, poza tym wchodzilem ze sprzetem w nosidle... moze ciec na bramie uznal, ze jestem jakis chromy a monopod to laska do podpierania sie ;-) Albo to fakt, ze (jak widac na zalaczonych obrazkach ;-)) jestem raczej niepozorny, pozwolil sie przemknac przez brame bez narazania sie na jakies uwagi odnosnie sprzetu ;-)
Jasne, że wchodziłem "solo" :p
W łapie miałem monopoda i pękatą torbę (Lowepro Nova 5) i wystarczyło. Ja to już mam takie "szczęście", że zawsze to do mnie się doczepiają...
Na Okęciu było to samo :evil:
No to moze mam po prostu wypisane na czole "wszystko, tylko nie fotograf" :lol: Albo ciec byl po prostu slepy badz nie zaznajomiony z wygladem foto-akcesoriow ;-)Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Ja juz pare razy wlazilem z wypchana po brzegi 650AW ("troszke" wieksza od Novy 5) ale bez monopoda - ani razu sie nie przyczepili...Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
A gdyby sie przyczeipili to odpowiedzialbym zgodnie z prawda ze robie dla siebie a nie komercyjne, jesli byliby uparci to podalbym swoje dane i "gdyby Panstwo kiedys zauwazyli moje fotki w komercyjnych publikacjach to prosze smialo mnie do sadu pozywac" 8) .
Ja lubie sie awanturowac gdy ktos nie ma racji... gdyby nadal byli nieustepliwi to od razu o kogos z kierownictwa bym prosil i awanturowal sie dalej 8)
Kusi mnie pojsc ze statywem do Wilanowa podroczyc sie z ochroniarzami bo tam tez podobno "komercyjnych nie wolno" a komercyjne po statywie ochroniarze rozpoznaja... jutro w Powsinie bede probowal i jestem ciekaw ;)
To lepiej zamiast statywu weź wiatrówkę. Lepsza draka będzie :twisted:
Nie mam... poza tym to ogrod botaniczny - do roslin mam strzelac ? ;)
A co ciekawe na koncert mnie z monopodem wpuscili bez problemu (na ten na ktory nie mialem wejsciowki foto) mimo ze monopod byl wyraznie widoczny, umieszczony pod torba ... a ludzi ze scyzorykami rozbrajali :roll:.
Ciekawostka, o ktorej zapomnialem.
Dzisiaj bylem przez chwile w ZOO (musialem sie po pieciu zdjeciach zrywac w sprawach sluzbowych) i widzialem jakiegos canoniera w glownej alei (tak jakos na wysokosci fok).
To, ze mial cos bialego ;-) przykreconego do puszki mnie nie zaskoczylo (zwlaszcza po wczorajszym :twisted: ), natomiast zbil mnie z pantalyku ksztalt tego czegos...
Krotkie (na oko mniej wiecej dlugosci zlozonego 100-400), za to olbrzymiej srednicy... czyzby 200/1.8? Koles byl za daleko zeby podejsc, a ja sie juz spieszylem do zamowionej taryfy... ale jestem w 75% przekonany, ze to byla stara 200tka :shock:
Kavoo: może 400 DO IS? On jakoś tak własnie wygląda :)
Byc moze, bylo troche za daleko zeby rozroznic kolor paska.
Tak patrze na zdjecia jednego i drugiego szkla i ciezko powiedziec... koles mial zalozona oslone przeciwsloneczna i wygladalo to jak w 200/1.8. 400/4 DO jest bardzo podobna gabarytami i kszaltem, ale cholera nigdzie nie widze zdjecia z oslona...
Eee... niewazne, nie ma sensu sie onanizowac ;-)
to Ci powiem, że dokładnie z identyczną torbą i monopodem w ręce wlazłem dzisiaj parę minut po 10-tej :-)Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
może kwestia asysty (żona)? ;-) monopoda możesz zawsze wsunąć w te uchwyty od wewnętrznej strony lub pod klapę (sprawdzone).
ma ktoś dobry patent na focenie przez kratki? udało mi się (prawie) minąć focusem na tyle że (prawie) nie widać krat, jest tylko delikatne rozjaśnienie obrazu w miejscu gdzie kratka przebiegała, co w dużym stopniu można skorygować w RAWie. czy w ogóle focicie przez kraty? bo może ja jeden się wyrwałem jak przygłup ;-)
pozdrawiam
Ja to zazwyczaj prosze o wyjecie z klatki albo chociaz otwarcie drzwiczek, wsadzam aparat, foce i wychodzi bez krat.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Ale.. to na wystawach kocich :mrgreen: .
W ZOO - kat widzenia taki by juz byl 'poza kratami' + max rozmycie (np 70-200 z TC na f4).
Chciałem pogratulować fajnych zdjęć i super spotkania może w Poznaniu kiedyś w niedalekiej przyszłości też udało by się zorganizować jakiś podobny wypadzik - pozdr
no i dwa zoo do oblecenia ;)Cytat:
Zamieszczone przez Semtex
Poniekąd patentem na focenie przez kratki jest ustawienie się bliżej niż minimalna odległość ostrzenia dla obiektywu. A najlepiej przełączenie go (można to zrobić w 70-200 i 100-400) na dalszy zakres - wtedy nie będzie go korciło żeby wyostrzyć na kraty.
Niestety głównej przeszkody ominąć się nie da - jeśli nawet mimo wyostrzonej papugi (czy czego tam jeszcze) krata będzie przechodziła chamsko przez środek klatki, to... cudów nie ma :-/
a czy ten dalszy zakres to nie tyczy się wyłącznie prędkości działania AF w zależności od odległości od obiektu?Cytat:
Nie. Lub raczej poniekąd, tak :) Po prostu ograniczając zakres AF (typowo do połowy "mechanicznego" skoku pierścienia) ogranicza się zakrez w którym AF poluje w przypadku, gdy się rozjedzie - co powoduje, że działa szybciej :)Cytat:
Zamieszczone przez dzi
Well, tylko max rozmycie, jak najbliżej kraty i ew. próbować pstrykać przez oczko w kracie a później boki "cropnąć" lub "występlować" w PS wg. uznania.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Focę przez kraty jak nie ma innego wyjścia a potem...jak znajdę czas to zajmę się tłem. Muszę tylko nabyć większej wprawy w PS bo samo obrysowanie pierwszego planu i rozmycie gaussowskie tła daje marny efekt końcowy.
p13ka ty to masz oko do ptakow... szacuneczek Niewazne, ze model w klatce, ze focenie w ZOO to rzekomo pojscie na latwizne... w kazdych warunkach trzeba umiec sobie poukladac sprawy w kadrze. Tobie wychodzi to swietnie, i oby tak dalej :-)
Szkoda tylko troche tego cienia od dzioba (seti by to nazwal zegarem slonecznym ;-)), no ale nie zawsze mozna miec rozproszone swiatlo na zawolanie.
A co do krat (a wlasciwie siatki, bo na krate chyba sposobu nie ma) to sprawa jest prosta - trzeba podejsc jak najblizej siatki i tak jak p13ka mowi - focic przez oczko. Dodatkowo jest jeszcze jeden warunek do spelnienia - model musi byc jak najdalej od tej siatki.
Ja przez te cholerne siatki do tej pory nie mam na rozkladzie kondora :| Ale kiedys, jak bedzie pochmurno, wezme dzien urlopu w srodku tygodnia, pojde z samego rana i wyczekam go tak, zeby go ustrzelic bez sztucznych elementow w kadrze :twisted:
Dzięki kavoo. Po 2,5 roku focenia wreszcie coś mi wychodzi :smile:
Fakt zapomniałem dodać, że model musi być jak najdalej od kraty. A z tym kondorem to niełatwa sprawa. Jeżeli to ten ptaszor w wielkiej klatce, na przeciwko klatek z papugami, to nie wiem jak chcesz go podejść. Nie dość, że duża odległość od kraty to jeszcze wiecznie zacienione to miejsce (od drzew).
Ten, we wlasnej osobie.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Ale nie ma powodow do pesymizmu ;-) Da sie go zrobic, tylko konieczne jest rozproszone swiatlo - w sloneczny dzien od lisci na drzewach robi sie taki kalejdoskop, ze nie sposob focic. A siatka to pestka... po prostu na bezczela podejde do samej woliery :twisted: Moze nikt z obslugi mnie nie zauwazy i unikne op*** ;-)
Mozna sprobowac doblysnac :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Można, tylko wtedy kraty będą wspaniale jaśnieć na pierwszym planie.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Dobrze, że nie wzięliście sprzętu, jak ten: http://allegro.pl/show_item.php?item=52561675 do ZOO, bo wtedy na pewno by Was nie wpuścili, a nawet jeśli tak, to podczas "akcji" ktoś na pewno wezwałby antyterrorystów :)
O ja cie...
Wygląda jak RAK z wielgachnym celownikiem optycznym :shock:
LOL widzialem juz go kiedys na Allegro, nie powiem - niezle sie ubawilem :lol:
Chyba sobie kupie jakiegos starego kalasza i zaloze na niego L'kę 1200 :) To będzie dopiero coś :)
to lepiej od razu sobie zakup bazooke to będzie dopiero coś :) 1200 się chowa albo z lufy od armaty zrób :mrgreen:.
w sumie racja - fajny patent. ma to też tą zaletę, że i tak chcąc przestrzelić siatkę trzeba "zwiększyć" oczko siatki zbliżając się maksymalnie do niego. siatka wychodzi "out of focus" jako rozjaśnienie na fotce, tak jak pisałem, można to minąć nieco RAWem.Cytat:
[QUOTE=muflon]Niestety głównej przeszkody ominąć się nie da - jeśli nawet mimo wyostrzonej papugi (czy czego tam jeszcze) krata będzie przechodziła chamsko przez środek klatki, to... cudów nie ma :-/
nooo. szczególnie przy siatce o oczku 2cm...
to nie jest kwestia rozmycia (bo to efekt wtórny) tylko minięcia focusem. jeżeli będziesz miał obiekt blisko siatki to co byś nie robił siatka będzie widoczna, nawet przy f=2.8, w najlepszym wypadku rozmyta biała (lub jaśniejsza niż tło) smuga w miejscu siatki. tak jak tu ktoś napisał - im obiekt dalej od siatki a my bliżej tym lepiej.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
No to...Cytat:
Zamieszczone przez bebop
1) rozejrzec sie czy nikt sie nie gapi (szczegolnie straznicy/pracownicy ZOO)
2) zblizyc sie lufa maksymalnie do siatki
3) wziac lekki zamach i SRU w siatke/kraty (szczerze polacam Lki - jakosc wykonania = brak obaw ze sie rozleca ;) )
4) obiekt powinien odskoczyc od siatki/kraty (nie liczac leniwcow)
No to mieliscie piekne spotkanko, co widac na focie 011. :D
rozumiem, że poćwiczysz na najbliższej kociej wystawie - szczególnie #3 i pokażesz te umiejętności w ZOOO :-D (okaże się że mają jednak na miejscu fotografa z cyklu "tego pana już*nie obsługujemy").Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Te porady dotyczyly ZOO. Jak to robie na kociej wystawie opisalem pare postow wczesniej :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez bebop