caveman - najpierw tego PSa trzeba mieć ;)
janmar - dzięki za wyjaśnienia, źle się wyraziłam ;)
to teraz musicie trochę poczekać na foty.. może coś sie wkrótce trafi, ale zobaczy się jak to będzie ;)
Wersja do druku
caveman - najpierw tego PSa trzeba mieć ;)
janmar - dzięki za wyjaśnienia, źle się wyraziłam ;)
to teraz musicie trochę poczekać na foty.. może coś sie wkrótce trafi, ale zobaczy się jak to będzie ;)
Foto z wczorajszego koncertu Republiki Czadu na Jarmarku Świętojańskim
16.
17.
Na razie 2, bo to właśnie one mi sie najbardziej spodobały...
Tak jak pierwsze jest bdb, wręcz wzorowe(jak na pierwszy koncert mniemam), tak drugie nie trafiona ostrość (bo poruszone przy 55mm na 1/160sek raczej nie jest :P), chyba że przesadziłaś z tym członem "filtered" w nazwie zdjęcia i za bardzo odszumiłaś, tak że straciłaś szczegóły.
akurat ta dziewczyna sie ruszała tak energicznie że z ostrością było baaardzo cięzko
Mnie sie pierwsze bardzo podoba;) a drugie jestem w stanie zrozumiem problemy z kadrowaniem, bo sam często robię poruszające sie postacie i też mi nie raz uciekają z kadru..:) Ogólnie jak na pierwszy raz to dal mnie + :D
16 bardzo mi się podoba:) jaki to obiektyw? Muszę wreszcie wybrać się na jakiś koncert...
16 świetne
pozdrawiam
ok, to teraz kilka pstryków z weekendowego focenia na weselu-poprawinach
18.
19.
20.
21.
Ogólnie rzecz biorąc na ok. 1000 zdjęc, wyszło ok. 400, moze mniej. 90% zdjęc z lampą ( niestety wbudowana, bo na inną funduszy brak) jest do....
pierwsze 2 : centralność boli.
20. uratowane pionem, ale mi nie pasuje bańka "na twarzy". Robiłbym z boku jak bańka się tworzy + twarz z boku.
21. Nie rób krzywdy na zdjęciach, bo później przy robieniu takich zdjęć : http://www.storage1.cba.pl/galeria/p...e_lata_042.htm
http://www.storage1.cba.pl/galeria/p...e_lata_043.htm
oskarżają mnie o pedofilię :D
No i poszukaj na forum coś o robieniu b&w
jak patrzę na 18 to aż mnie ręce świerzbią żeby to wyretuszować;)
co do pozostałych moja opinia jest w gruncie rzeczy taka sama jak miclesa.
ale wiecie.. JA NIE MAM PSa wiec obróbka b&w i retuszowanie nie ejst takie proste..
ok, kadry poprawię, a jak...
micles - może byc takie? ogólnie to akcja była szybka, a moja kuzynka nie zwracała uwagi na moje prosby, żeby zaczekała z robieniem baniek na to, aż się ustawię itp. :D
No no właśnie coś takiego. Zobacz sama że o wiele lepiej to wygląda, chociaż miejskie tło nie ten teges :D Szczególnie słup :P Ale to idzie pominąć.
z drugiej strony byl obsrupany mur i brudne szyby sali, na której było wesele :D
No tak, bez PSa trudno;)
Co do baniek, ostatnio też starałam się zrobić jakieś sensowne zdjęcie z puszczaniem baniek, ale za chiny nie mogłam trafić na odpowiedni moment..:/ Ludzie robią przy tym takie miny, że trafienie na taką znośną i w dodatku z bańką zakrawa na cud;)
20. nierozerwanie kojarzy mi sie z clownem i watpie czy takie bylo zamierzenie autora :D
23.
lubię to zdjęcie...
Nic dziwnego bo bardzo fajne ujęcie. Szkoda tylko, że trochę rozpraszające cienie na twarzy sie pojawiły.
Co do 21. to przyłączam sie do prośby micles'a
To zdjęcie nadaje sie na rzeczy w stylu plakat krzyczący "Walcz z bulimią"
Przepraszam jeśli uraziłem ale zdjęcie wywołuje emocje ;)
Ja 23 widziałbym w poziomie bez nóg poza GO. No i tam w środku jest więcej niż jedna osoba co nie? To też mi nie pasuje. Reszta dobrze :D
ale mnie o tę dziewczynę chodziło :) poza tym reszta była jakoś tak dziwnie w cieniu.. ale zakodowałam uwagi :)
wybacz ale zdjecia wygladaja jakby byly zrobione malpka bez jakiegos zapuslu - czyli poprostu zdjecie zrobione OT tak. obrobka to wogole chyba tutaj nie byla zadna, kadry liche, ostre swiatlo, ostrosc, itd... popracuj troche i poczytaj troszke ksiazek a napewno to pomoze.
obróbka fakt, praktycznie żadan, bo i możliwości nie było. teraz jest dostęp do programów, więc i coś postaram się w tym kierunku zrobić
kadry - natrafiłam na faje strony o kompozycji, postaram się to wszystko wprowadzić w życie
ostrość - z kitem nie łatwo trafić w punkt ;)
co do książek - może jest ktoś z Poznania kto mi by jakąś pożyczył? albo wie, w której bibliotece coś znajdę?
kup sobie ksiazke KUP zawsze jak nie ebdziesz czegos wieidzla to otworzysz i przeczytac a to nie sa duze pieniadze. wybacz prosze kit spokko jest, moze to fotograf nie taki?
a może, może... okaże się w praniu.. o jedno proszę - od razu mnie nie przekreślaj, na naukę trzeba mieć czas
a ksiązkę kupię, jak tylko będę miała fundusze
spoko, spoko ja jeszcze nigdy nikogo nie przekreslilem! no tylko wrogow ;)
dawno nic nie pokazywałam... wakacje, a zdjęć nie ma...
ponownie koncert Republiki Czadu, tym razem kończący warsztaty Muzyki Świata w Poznaniu
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
Jak zwykle prosze o porady, co poprawić, co jest dobrze itp.
Pierwsze wrażenie całkiem pozytywne.
Przy 29 brak mi trochę szczegółów w cieniach, może trzeba było lampką dopalić.
25, 27 - bardzo fajne kadry
30 - to znudzenie na twarzy ;) ?
może i trzeba było, jednak wbudowanej lampki wole nie używać...
30tka raczej kojarzy mi sie z taka nonszalancją, "tak to ja, gram na megabasie" :D raczje znudzenie nie, nudzić to ona się chyba nie mogła :)
jak dla mnie super :)
jedynie 26 mi nie pasuje - za dużo śmieci, a najbardziej przeszkadza ten ekran biały. Reszta - No No!, widać już umiejętność :D
micles mi tez on przeszkadza, ale niestety pozbyć się go nie dało.. ;)
dzieki, dzięki za pochwały, staram się jak mogę :)
Super Ci wyszły te fotki:) ładne kolorki i czuć klimat tego koncertu:) Tylko tak dalej:)
dzięki, dzięki :) ( kurczę , fajnie ejst dostawać takie pochwały)
niedługo bedzie "sesja" z kumpelą, zobacze jak tym razem się spiszę
Sesji niestety nie było, to padało, to koleżanki powyjeżdżały... Mam nadzieje,że w końcu uda mi się którąś namówić... Tymczasem za modelkę posłużyła mi moja czteromiesięczna bratanica Julianna ( córeczka uzależnionego z CB :D)
31.
32.
33.
34.
35.
Moderatora proszę o zmianę tytułu wątku na "wokół mnie"
33, 34 całkiem mi się podobają, chociaż na 33 postarałbym się o bardziej miękkie światło
35 - co za spojrzenie ;) trochę szkoda tej nieostrej łapki i zdaje się Viteź coś pisał o zaglądaniu w nozdrza ;)
Po głębszym namyśle - najlepsze 35
.
..
...
A po jeszcze głębszym (namyśle oczywiście) 34 też gut.
Lepsze zdjęcia; szybko się uczysz.
No i lepsza modelka, bo ta poprzednia była strasznie prymitywna.
Zadziwiająco szybko robisz postępy.
Pozdrówka
czytam, czytam, czytam i... czytam .. CB to kopalnia informacji :)
chyba sprawię sobie własnej roboty dyfuzor... pieniędzy brak, ale za to chęci pod dostatkiem :)
Wczoraj byłam na meczu ( oczywiście) Lecha Poznań z Górnikiem Zabrze. Niestety zapomniałam zabrać 75-300 i pozostał mi tylko kit... Zamieszczam takie oto cztery pstryki:
36.
37.
38.
39.
Także byłem na tym meczu ale kilkanaście metrów niżej na murawie;) chyba nie tylko ja z tego forum;)
na 3 razi mnie ten cień od jupitera. Mogłaś chwycić kawałek nad sektorami od 2 do 5 tam juz tego nie było.
Jedi - chcesz się zamienić? :D ( albo chociaż dasz jakąś wskazówkę, jak się wkręcić na następną rundę chociaż ^^) co do 3... takowe ujęcie miałam, ale po wycropowaniu utraciło wszystkie detale.. ;/
Ewa - dziękuję! ale dlaczego dodałaś to "jak" przed "na mecz Lecha..."... Mecze Lecha zawsze są świetne, jeśli chodzi o oprawę i kibiców! :D
dzisiuś pewnie sie jeszcze tutaj pojawi ;)
Taki z meczu to tylko 38. Ale to jest bardzo fajne zdjęcie z meczu. Reszta to trochę tak jakby ze zwiedzania stadionu. 37 albumowe, co nie znaczy, że brzydkie:)
Pzdr!
mungo- cięzko było robić cos konkretniejszego meczowego :D poza tym ja tam byłma.. pracować ^^
no, ale jak chcesz coś "meczowego" to prosze:
40.
41.
42.
moim zdaniem ciut za ciasno. moglas cos szerzej pokazac - skupilas sie bardziej na detalu. ogolnie na + ;)
dzięki Picia... do zobaczenia? ( patrz zlot w Gnieźnie sobota)
:mrgreen:
Powinnam napisać "jak na mecz". Po prostu.
Chodzi o to, ze Twoje zdjęcia ułożyły się w reportażyk oczami mądrej kobiety, która towarzyszy swojemu facetowi-kibicowi na meczu (ze względów uczuciowych oraz żeby go bronić w razie czego), ale żadną miarą nie może pojąć, czemu 22 dorosłych gości latających za jedną piłką wzbudza aż takie emocje w osobnikach płci męskiej (przeważnie), bo dla niej nie jest to w ogóle temat do przeżywania, ani tym bardziej do fotografowania...
No więc ona nie może tego pojąć i sobie robi zdjęcia górą, ot tak, od niechcenia - bo widzi ładne obrazki :mrgreen:
PS: Żeby nie było: kiedyś jeździłam z Ojcem na mecze Lecha i też machałam biało-niebieskim szalikiem oraz darłam się wniebogłosy! Za młodu różne dziwne rzeczy człowiek robi, a potem sam siebie nie rozumie :twisted:
PS, PS: Trzy ostatnie bardzo udane :)
Ewa... niestety ( a moze stety) nie towarzyszyłam swemu chłopakowi, bo go nie ma.. w każdym razie ja rozumiem dlaczego ci faceci latają za ta piłka. Zdjęcia byłyby inne, gdybym nie zapomniałam tego mojego tele.. :)
Widzę, ze jesteś swoja :D ale nie wyobrażam sobie ciebie drżącej sie wniebogłosy :D