1. C, T
2. T, C
3. T, C
4. T, C
5. C, T
6. T, C
7. T, C
8. C, T
Wersja do druku
1. C, T
2. T, C
3. T, C
4. T, C
5. C, T
6. T, C
7. T, C
8. C, T
1. c, t
2. t, c
3. c, t
4. t, c
5. c, t
6. t, c
7. t, c
8. t, c
No to według mnie jest tak:
1 - T,C
2 - T,C
3 - C,T
4 - T,C
5 - T,C
6 - T,C
7 - T,C
8 - T,C
1 C T
2 T C
3 C T
4 T C
5 C T
6 T C
7 T C
8 T C
posunąłem sie o krok dalej bo pogrubieniem zaznaczyłem zdj które mi sie bardziej podoba
hmm ciekawe ile trafiłem :)
a wiec i ja sie pobawię:
1 TC
2 TC
3 CT
4 TC
5 TC
6 TC
7 CT
8 CT
Ciekaw jestem ile trafiłem :)
pozdro
A tak z ciekawości. Powiedz Cichy, czy ktoś już trafił? Oczywiście nie pytam kto i na której stronie, tylko czy trafił? Eee, pewnie i tak dziś nie odpowiesz...
Dołączam się do tego ekscytującego totka:
1- T,C
2- C,T
3- T,C
4- T,C
5- C,T
6- T,C
7- T,C
8- T,C
Jestem przy tym posiadaczem L-ki, choć starej jak świat i nieco steranej życiem. To czego mi w niej brakuje to kontrast przy pełnym otworze i tylko tym mogłem się sugerować przy wyborze zdjęć. Wszystkie były robione w słonecznych warunkach, których stara, przedcyfrowa konstrukcja Canona nie lubi (powłoki). Przy okazji pytanie- czy osłony p-słoneczne były założone w obydwu szkłach? Co do Tamrona, to spełnia on całkowicie życzenia co do jednej z najważniejszych wg. mnie cech L-ki tj. rozmycia tła. Gratulacje dla Tamrona! Jeżeli jescze okazałoby się że trafiłem z odpowiedziami, tj. Tami jest bardziej kontrastowy przy f/2,8 to Canon może zacząć się bać...
a nagrodą będzie zniżka na zakup Tamrona:) hehe, albo filtr UV/polar przy zakupie gratis:)
...w sumie to bym się nie obraził ;)
Przejrzałem pracowicie wszystkie poprzednie posty i stwierdzam że nikt nie głosował tak jak ja. Ha! Zawsze byłem oryginalny:smile: Co lepsza, tego nie jestem już pewien, zdaje się że nie ma jeszcze dwóch takich samych odpowiedzi. Ha! Wszyscy są oryginalni! Ale zabawa!
512 osób może być oryginalnych :) Nie powiem, czy już padła główna wygrana. I nie będzie to żadna zniżka czy gratis.
Skoro nie powiesz, to znaczy że już padła. A jak z osłonami przeciwsłonecznymi do obu szkieł? Były?
1. C, T
2. T, C
3. C, T
4. T, C
5. C, T
6. T, C
7. C, T
8. T, C
A ja postawie na to iz pierwsze wersje w przypadku kazdego zdjecia - Tamron. Drugie - Canon.
1. T, C
2. T, C
3. C, T (te zdjęcia nie są przez pomyłkę identyczne :P
4. C, T
5. T, C
6. C, T
7. C, T
8. C, T
1. T,C
2. T,C
3. C,T (choc bardziej podoba mi sie druga fotka nie pasuje mi do C)
4. C,T
5. T,C
6. C,T
7. C,T
8. C,T
1. S, N
2. J, P
3. T, C
4. M, Z
5. C, T
6. C, C
7. T, T
8. S, L
1. CT
2. CT
3. TC
4. TC
5. TC
6. TC
7. CT
8. TC
Z czego jedno wiem, dwa mi sie wydają, a reszta to strzały :P
Pozdrawiam - użytkownik 70-200/2.8L :)
To i ja się sprawdzę:
1. C,T
2. C,T
3. C,T
4. C,T
5. C,T
6. C,T
7. C,T
8. T,C
jako że oglądam to na laptopie z nienajlepszą matrycą do oceny zdjęć
to przyjełem inne kryteria niż ostrość i bokeh ;-)
równie dobrze mogły by być wyniki dokładnie odwrotne
mam 50% szans ;-)
Cichy dzięki, fajna zabawa :D
Jakby nie krach finansowy w tym miesiącu :cry:, to nowy miesiąc chyba bym zaczynał z Tamim ;-)
Muszę się sprężyć to może do Woodstoku nazbieram ;-)
1 TC
2 TC
3 CT
4 TC
5 CT
6 TC
7 TC
8 TC
na pewno wszystko odwrotnie zaznaczyłem :mrgreen:
Żadnego nie miałem w rękach. Strzelam:
1. CT
2. CT
3. CT
4. TC
5. CT
6. TC
7. CT
8. CT
1. Ct
2. Ct
3. Tc
4. Tc
5. Ct
6. Tc
7. Ct
8. Ct
Niezła zabawa Cichy :) Ten nowy Tamronik wydaje sie ciekawą propozycją ale kupiłem już jego wątkowego przeciwnika więc zamieniał nie będę ;)
1. T C
2. T C
3. C T
4. T C
5. C T
6. T C
7. T C
8. C T
Pozdrawiam
KAZ
1. CT
2. TC
3. CT
4. CT
5. CT
6. TC
7. TC
8. CT
Chyba takiej odpowiedzi nie było?
Witam wszystkich
Trafiłem do was z forum pentaxa. Szkło zapowiada sie naprawdę rewelacyjnie, szczególnie w tej cenie. Teraz tylko trzeba kupić skarbonkę i czekać aż tami wyjdzie pod inne bagnety. Ponoć w okolicach czerwca, może Cichy masz jakieś informacje na ten temat?
Moje typy:
1 t c
2 c t
3 t c
4 c t
5 c t
6 t c
7 c t
8 t c
W niektórych przypadkach odpowiedź wydaje się oczywista, ale kilka zdjęć to prawdziwe zgadywanka. Strasznie jestem ciekawy tego szkła :)
Hejo!
1. TC
2. TC
3. TC
4. TC
5. CT
6. TC
7. CT
8. TC
Wstrzymałem zakup eLi 70-200 bo ten tamron mi się podobać zaczyna :)
Pozdrawiam
Tomek
"Jeśli czegoś nie wiem pytam - jesli coś wiem to mówię"
EOS 400D KiT+50/1,8+..... Tutaj bedzie albo 70-200 (L/4 lub Tam 2.8 :) )
1-TC
2-TC
3-CT
4-CT
5-CT
6-TC
7-TC
8-CT
pozdrawiam
1 -CT
i tak samo do końca
2-CT
3-CT
4-CT
5-CT
6-CT
7-CT
8-CT
przy tej wielkości zdjęcia różnice się minimalizują, ale jak zabawa to zabawa :)
1-CT
2-CT
3-CT
4-CT
5-CT
6-CT
7-CT
8-CT
Jeżeli będzie na odwrót to sprzedaję swoje 70-200/4 i kupuje tego Tamrona;-)
1 - t c
2 - t c
3 - t c
4 - t c
5 - t c
6 - t c
7 - t c
8 - t c
1. C,t
2. C,t
3. C,t
4. C,t
5. T,c
6. C,t
7. C,t
8. T,c
Tez sprobuje ;)
1 T C
2 C T
3 C T
4 T C
5 T C
6 T C
7 T C
8 C T
;)
1. C, T
2. T, C
3. C, T
4. T, C
5. T, C
6. T, C
7. T, C
8. T, C
Ale fajnie, oto moje typy:
1 T,C
2 T,C
3 T,C
4 T,C
5 T,C
6 T,C
7 C,T
8 C,T
spróbuję.. oj ciężko ciężko.. :)
1. T , C
2. C , T
3. T , C
4. T , C
5. T , C
6. T , C
7. C , T
8. T , C
ale brakuje mi typów niektórych osób dość nerwowo i często udzielających się w wątku z testem.. np. MMM
1 C, T
2 T, C
3 T, C
4 C, T
5 C, T
6 T, C
7 T, C
8 T, C
a długo taka zabawa potrwa?
Cichy podal na poczatku iz bedzie wynik za 24h - watek rozpoczal o 17.17 wiec juz niedlugo bedzie te 24h :-)
I wygrana do kogos pojedzie :-)
to jeszcze ja:
1. T,C
2. T,C
3. T,C
4. T,C
5. T,C
6. T,C
7. T,C
8. T,C
pozdrawiam
Witam, jako, że zaraz jadę się zrelaksować po kilku dziennych i nocnych wojażach na forum, skracam o chwil parę czas na udzielanie odpowiedzi i wrzucam rozwiązanie.
Myślałem, że będzie łatwiej, skoro wszyscy pisali, że bokeh brzydki , ostry, rozdwojony...
Ale jak się okazuje nie było łatwo.
1. Można było poznać po rozdwojonej gałązce na dolnym zdjęciu, góra kadru 1/3 długości od lewej strony.
2. Ta sama gałążka, lekko się rozdwoiła na górnym.
3. Tu było ciężko, choć jest minimalna różnica w bokehu prześwitującego nieba, z tamrona jest troszeńkę ostrzejszy.
4. Tu na zdjęciu z Tamrona lewa "gałązka" ma rozdwojone końcówki.
5. Na zdjęciu z Tamrona "kółeczka" na prześwitującym niebie ostrzejsze jak w Lce. Jak na zdjęicu z autem.
6. Tutaj w bokehu Tamrona widać jakby "igiełki" (np. lewy dolny róg kadru).
7. Tu chyba najtrudniej. trzeba było strzelać :)
8. Tutaj Tamron "zmiażdżył" Canona. O ile w większości scen ostrość była porównywalna, o tyle w zdjęciach o dużym kontraście pod światło (drzewa, gałązki, wieża rtv) Canon zaczyna mydlić. Zarówno wersja IS jak bez IS. Czemu - nie wiem. Może ktoś znajdzie wyjaśnienie. mam jeszcze kilka innych kadrów na poparcie tej tezy. Poza tym sami możecie ocenić, jak Tamron trzyma ostrość w rogu kadru, i to na pełnej klatce !
No i wyniki:
The winner is: WOJKIJ ! Trafił 7/8 . Reszta mizernie, byli tacy, co trafili po 1 razie, a i byli tacy co po 6.
Wojkij - prześlij mi adres na PM. Wysyłam paczkę z torbą foto, mini statywem i paroma gadżetami od Tamrona.
Dzięki za fajną zabawę !
było blisko, 6 trafień :)
Heh, nie zdążyłem, a akurat wszedłem żeby wytypować... :(
Z zabawy wynika, że same obrazy są bardzo podobne.
Możnaby jeszcze przeprowadzić statystykę która by przedstawiała ile było trafionych i ile spudłowanych na poszczególnych zdjęciach.
No i proszę :) Szkieł na oczy nie widziałem, a trafiłem 5/8. Morał z bajki prosty: i tak zbieram na 70-200/4 L USM bo lżejszy i mniejszy :) W Tamronie przydatna dla mnie cecha to makro. Niestety przypuszczam, że AF Tamrona canonowskiemu USM nie podskoczy i nie chodzi mi tu o prędkość, bo to dla mnie nie ma znaczenia, a o % trafień. Szkoda tylko, że różnica w szkłach Canona z IS i bez IS jest tak duża. Dla mnie IS to ważna rzecz, bo mi łapki latają.
Można by zrobić wykres kto ile trafił, a następnie sprawdzić u tych co nic nie trafili ilość wygenerowanych postów wychwalających bokeh :D :D :D
Może więc warto pomyśleć o kupnie Tamrona z IS, czyli z takim bagnetem, w którym IS jest w korpusie... Ja właśnie takiego Tamrona zamierzam kupić do Sony. Dzięki Cichy za fajne i ciekawe zaprezentowanie możliwości tego szkła.
To nie live view :P Jak działa to działa a czy to stabilizacja parkinsona czy kontinuum czasoprzestrzenngo to wszystko jedno;p
Pierwszy raz w zyciu cos wygralem, dzieki wielkie : ).
Szkoda tylko ze "Renia239" nie brala udzialu, wnioski mogly by byc ciekawe:P