-
Pierwsza seria zdjęć najbardziej przypadła mi do gustu:) 2,4 i 5 - rewelacja! Drugie zdjęcie ma w sobie coś magicznego, bajkowego...Tylko róży żal uciętych płatków:( I może nie dawałabym jej tak na środek.
W drugiej serii przeszkadza mi kadrowanie. Wszystko na pół lub w centrum. I o ile w 3 to pasuje, to np. 1 można by było dać trochę więcej nieba lub wody...
Ta ławka była przeniesiona specjalnie na środek rozumiem? Hm. Nie bardzo wiem dlaczego...Bo jeśli na fotce chciałeś oddać głębię oddalających się lamp, to mi ta ławka wszystko zasłoniła. Ale może to ja nie kapuję.
2 wydaje mi się poruszona. 3 - ładna. Taka pocztówkowa;)
Zdjęcia drzewa super. Zwłaszcza 1.
Przy kowalu bezskrzydłym ostrość faktycznie trochę poszła na tułów, zamiast na głowę. Rozumiem jednak, że takiemu robalowi nie można wytłumaczyć, żeby się uśmiechnął do zdjęcia:-D
Spośród panoram (z resztą bardzo fajnych:)) wg mnie najlepiej wyszły "sarny na spokojnie". Głowiena trochę mało ostra a krzywaczki mogłyby mieć więcej wolnej przestrzeni przed sobą, bo chyba nie mają gdzie lecieć;)
O podpisie i HDR już nic nie wspomnę :) Ogólnie gratuluję cierpliwości do zwierząt. Ja jej nie posiadam:(
POZDRAWIAM!
-
dziękuję angie!
nad kompozycją postaram się popracować... różnie z tym bywa
za często kadruje na środku zamiast w mocnych punktach
Ta ławka była tam na stałe... nikt jej nie ruszał:-D
przez całe molo na samym środku stoi rząd takich ławek ustawionych na przemiennie jedna w jedną stronę, druga w przeciwną, więc ja tu nic nie przestawiałem
zdjęcia były robione ze statywu i z wężykiem więc nie sądzę żeby były poruszone ale po zmniejszeniu zdjęcia może to faktycznie wyglądać na mało ostre!
przy głowience ta sama sytuacja-po zmniejszeniu muszę porządnie wyostrzać bo później wygląda jak wygląda!:oops:
Podpis faktycznie był okrutny-wstyd, ale poszło i tyle
a co do HDR to rzecz gustu/jednym się podoba innym nie
Dzięki i zapraszam ponownie
-
kolejna partia przyrodniczych...
1.
ostrość nie wypadła dokładnie w punkt-niestety
2.
kolejna kura bażanta:
3.
szarak...
4.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
trochę inna stylistyka:
5.
-
.
Numeruj w kolejności.
5. (ta 2) podoba mi się - ale ja się dopiero uczę, w pozostałych z 2 serii chyba coś nie tak z ostrością znów? Niech się bardziej doświadczeni koledzy i koleżanki wypowiedzą.
-
wracam do poprawnej kolejności:
powyższe-
1(14)
2(15)
3(16)
4(17)
5(18)
a teraz wrzucam kolejne
19.
mam wrażenie że te zdjęcia są nieco nie ostre po wrzuceniu ich na serwer
po zmniejszeniu jeszcze wyostrzam ale i tak coś mi nie gra... pozostawiam pod ocenę
20.
i w czerni i bieli:
21.
-
19 i 21 bardzo mi się podobają :)
-
dzięki Rrrr
wrzucam jeszcze jedno z tego weekendu:
22.
stał w cieniu więc dlatego tak się odcina na tle tego jasnego jęczmienia...i trawy w tle..
-
21 świetne. Baśniowe...:D Pozostałe też ok. Zwłaszcza 19:)
ps. u mnie są ostre, a nawet jeśli nie są, to nic mi nie przeszkadza:)
-
koziołek najlepszy choć dużo przepaleń masz na fotach
-
19 i 20 najciekawsze , no i cos faktycznie z ostroscia jest nie tak , ale mimo tego sa najlepsze :)
-
dziękuję
nad techniką cały czas pracuje...
z podchodzeniem do zwierzyny też sobie radzę...
ogniskowa w najdłuższym końcu to 200mm więc muszę się zbliżyć jak najbardziej
na dłuższy obiektyw muszę trochę poczekać
ale obróbka u mnie leży(muszę nad tym bardziej popracować)
pozdrawiam
wkrótce wrzucę kolejne..
-
-
widzę ze nikt nie chce skomentować więc wrzucam następne:
Niestety godzina była już późna, światła nie za wiele, podkręcałem iso ile się dało
ale niestety nie uzyskałem takiej szybkości migawki by zamrozić ruch
Detale też nieco zanikły(przy wysokim iso, a później odszumianiu tak już jest)
Czekam na uwagi
24.dzięcioł duży, o ile się nie mylę
-
Witam mogę wiedzieć, czym pstrykane....Byłem ostatnio na bezkrwawym polowaniu....widać, że znasz bardzo dobrze las...I zwyczaje zwierząt...gratulacje !!
-
19,20 i 21 bardzo dobre.Jednak dla mnie najlepsze 21 za klimat:-D.
Pozdrawiam.
-
dziękuję za komentarze...
pstrykane canonem 30d i głównie 70-200 2.8
przydał by się 1d bo AF w 30d nie jest perfekcyjny a i czasem dodatkowa klatka na sekundę by się przydała:???:
niestety dłużej ogniskowej nie posiadam, więc muszę podchodzić jak najbliżej
trzeba trochę w tym lesie pobyć by poznać zwyczaje zwierząt
można trochę poczytać (monografie gatunku są bardzo pomocne)
Zwierzęta mają bardzo wyczulone zmysły, ale maja również swoje "ułomności"...
można te "ułomności" wykorzystać w podchodzeniu
niektóre słabiej widzą pod światło i tak jak np ptaki drapieżne atakują swoje ofiary nadlatując od strony tarczy słonecznej, naśladując takie zachowanie można zakraść się wystarczająco blisko do swojego "modela"...
inne, jak np sarna mają problemy z widzeniem nieruchomych obiektów
ogólnie sarna jest bardzo czujna i widzi doskonale, ale jest wyczulona na ruch
jeśli jakiś obiekt jednak przestanie się poruszać bądź nie ruszał się w ogóle
jest duża szansa że nas nie zauważy
może poczuć się zaniepokojona kiedy wyczuje człowieka, ale nie jest pewna co się dzieje bo go nie widać i potrafi nawet podejść trochę bliżej by sprawdzić co jest grane
tak było np w przypadku zdjęć kozła kilka zdjęć powyżej
podchodziłem go z 15 minut, kiedy schylał głowę w jęczmieniu ja mogłem zbliżyć się o kilka kroków i udało się:-D
polecam najpierw zapoznanie się z monografią gatunku który chcemy fotografować (o ile taka została napisana) to potrafi bardzo pomóc
ale dosyć tej lekcji biologii...
Pozdrawiam
-
trochę mnie nie było, więc trzeba odświeżyć wątek
czatowałem, czatowałem i udało się:-D
25.ciconia nigra (bocian czarny)
iso 1600 więc trochę zjechało po jakości, ale światła już o tej porze nie miałem za wiele:(
-
26.
zaraz po wschodzie słońca, dlatego tak duży kontrast
27.
28.
-
nikt nie komentuje więc wrzucam kolejne
29.
samica błotniaka stawowego
-
30.
zapraszam do komentowania:-D
-
31.trochę iso poszumiało, ale chyba nie jest aż tak źle
-
ciężko mi powiedzieć które ale "szarak"4 wpada w moje gusta mimo, że trochę za centralnie jak na mnie..ale kurcze mam wrażenie, że mnie obserwuje;p,
21 podoba mi się ze względu na klimat, obróbka też, chociaż osobiście bym troszkę tam drogę w oddali przyciemnił i ostrości dodał. Ale ciut;)
-
32. błotniak stawowy-samiec
-
-
dzięki fotosc...
trochę godzin siedzenia w czatowni w tym skwarze, ale zdjęcia wyszły nieźle
później wrzucę coś jeszcze:-D
33.skoro był już samiec to musi być i samica:
szkoda że migawka nie była szybsza, ale za to podkreślona dynamika:mrgreen:
-
-
Błotniaki b. fajne:) Dynamika dobra, ale rozmazanego oka samiczki szkoda:(
Ostatnie (#34) ujęcie "fauny i flory" w sylwecie... przyczepię się do ramki, bo coś trzeba powiedzieć - ee, żartowałem, bardzo mi się podoba to zdjęcie, graficzne i piękne!:)
-
dzięki x-mac
skoro się podobało to jeszcze jedno w podobnej stylistyce:
35.
-
wiekszosc zdjec bardzo fajnych :)
pozdrawiam
orix
-
HUBERTUS, seria błotniakowa jest git. Fajnie dynamicznie złapane:)
-
dzięki... szkoda trochę tej samicy... tyle godzin czatowania a tu jeszcze nie dałem rady zamrozić ruchu... może następnym razem:)
-
-
błotniaki super:smile:, zazdroszczę Ci miejsca:smile:
-
dzięki... nie ma co zazdrościć tylko zapraszam w przyszłym sezonie
teraz już się nie trzymają tego miejsca, w tym roku w lęgu były same samice i teraz karmione są w okolicy, trzymają się jeszcze z rodzicami ale nie mają już stałych miejsc!
Staw nie jest duży, a trzcinowisko jeszcze mniejsze, obok małe zadrzewienie... wszystko jest czego potrzeba... począwszy od lisów i saren poprzez dudki kormorany gąsiorki czaple łabędzie itd na błotniakach skończywszy!