Bardzo mi do gustu przypadły 79 i 80 :)
Wersja do druku
Bardzo mi do gustu przypadły 79 i 80 :)
Myślę że nic tu już nie pomoże, zdjęcie jest wzdłuż długości ptaka (od dupki stony jak nie poleca Kubaman) i tylko głowa jest w głębi ostrości pozostała bliższa obiektywu część ptaka szybko traci ostrość, ponadto wiał lekki wiaterek, poruszał gałazkami i to też miało znaczenie przy czasie 1/250 na 400 mm choć ze statywu
No, nie podejrzewałbym że znasz tego grzybka, w tym roku jest go wyjątkowo dużo z powodu opóźniającej się zimy i wyjątkowej wilgoci
Zamysł miałem żeby zrobić łuki, zdjęcie składa się z ośmiu klatek po 30 sek złożonych jako warstwy w całość, chciałem ich zrobić przynajmniej 50 ale koleżeństwu przy ognisku brakowało mojego towarzystwa do rozpicia piwa i nocnych rozmów Polaków. Uwagi odnośnie kadrowania tego i nr 79 przyjmuję do wiadomości.
Nie wiem co mnie podkusiło dać przysłonę f/11
Dzięki za poradę odnośnie ImageShack'a, nie wiedziałym o tym.
Paenka dzięki, zawsze przyjemnie połechcze moją próżność, gdy komuś się podobają moje zdjęcia.
za liska , to kijem lac i na piechote do domu isc , nie wychodze z domu jak nie mam kart , nawet sobie nie wyobrazam jak mozna isc na zdjecia :)
myszak i kruki , zmienilbym kadr na pocztowkowy :) a reszta ladne dla oka :)
Dzieki Sylwek, myszak i kruki były w poziomie ale musialem wyciac pewne fragmenty.
Jest na f-p.pl taki jeden od grzybków, który nas szkoli. Tworzy właśnie jakąś wielka encyklopedię śluzowców, poznasz go niedługo :)
zobacz: http://www.fotografia-przyrodnicza.a...37&zdjecie=626Cytat:
Zamysł miałem żeby zrobić łuki (...)
Ja też nie wiedziałam. Profesor MacGyver mi wytłumaczył, co i jak ;)Cytat:
Dzięki za poradę odnośnie ImageShack'a, nie wiedziałym o tym.
W związku z tym że moje ptaki są statyczne i mało dynamiczne, a nie padał dzisiaj deszcz a nawet na moment wyjrzało słoneczko, popróbowałem panoromania, oto moje pierwsze kroki wprowadzenia dynamiki do zdjęć ptaków. Zdjęcie przekadrowane, ptaki były w środku kadru ponieważ używałem centralnego punktu AF. Przy okazji wyszła ciekawa sytuacja z dolną kaczką która znalazła się poza GO.
80.
Główni bohaterowie zajmują ledwie kilka procent kadru, zdjęcie robiłem dwusetką, czterysetki nie potrafię jeszcze utrzymać przy tego rodzaju zdjęciach.
Ewa już teraz wiem skąd ta wiedza o fungach. A na zdjęcie lasu zerknąłem jednym okiem, dwoma, jednym okiem, a czy próbowałaś czerwono-zielonymi okularami?
Ale numer, popatrz:
http://www.foto-przyroda.pl/index.ph...6484&typ=licyt
Co za zbieg okoliczności!:mrgreen:
A co do okularów - nie próbowałam, eksperyment był przewidziany na patrzenie jednym okiem. Jak się spotkamy to Ci opowiem szczegóły, ale to się zaczęło jeszcze w dzieciństwie, gdy eksperymentowałam z widzeniem :)
fajnie chwycona ta kaczucha
Widziałem, widziałem i to mnie zainspirowało, tylko nie mów że to też nad Majczem.
Ja z okularami też nie próbowałem, chwilowo takich nie mam w domu ale ciekawe jak by to wyglądało.
punky dzięki ale myślę że to nie jest najlepsze zdjęcie, będę jeszcze pracował nad tą techniką.
Święta, dużo czasu spędzanego z rodziną i na rodzinne zdjęcia. Efektem portret wnuczki w pastelowych kolorach a'la Wyspiański (oj czy nie za bardzo się nobilituję?) zrobiony obiektywem Canon 400mm/5,6 !!
81.
Lampka po oczkach :/. Jestem na nie. Zdjęcie wygląda na ot tak cyknięte w trybie zielonym.
Lampką po oczach rzeczywiście, nie widziałem innego sposobu zrobienia zdjęcia w domu przy świetle zastanym, dziecku kipiącemu energią. Wiem można było odbić światło od blendy lub sufitu, no ale nie mam zewnętrznej lampy. Tryb zielony to nie był ale pewnie aparat wybrałby takie same parametry jak ustawiłem. Mi to zdjęcie się podobało ale dzięki wilku że sprowadziłeś mnie na ziemię. Muszę potrenować, mam 50mm/1,8 on powinien sobie poradzić ze światłem zastanym.
zawsze mozesz uzyc cos by zaslonic lampe skierowana w strone modela i skierowac ja na sufit :)
Na pewno zdjecie ma dla Ciebie wartosc , toc to wnuczka , ale dla ogladajacego , to zdjecie nie zachwyca :) milo sie oglada juz troche starsze dzieciaki , gdzie juz moga wysluchac prosb fotografa i wspolpracuja z fotografem :) A wnuczka ladna :) wyrosnie na ladna modelke , za kilka lat bedziesz mogl robic swietne fotki w roli glownej wnuczki :) gratuluje :)
Zimowo
82. Dzisiaj rano, kilka minut przed wschodem słońca, oj mroźnie było.
83. Dzisiaj kilka minut przed zachodem słońca, oj chyba będzie mroźniej.
84. Mazurek.
85. Krzyżówka
86. Modraszka.
87. Myszołów.
88. Bielik (młodziak)
82 ciekawe :)
83 BK
84 ladne swiatlo :)
85 , 86 swiatlo z 84 i byloby dobrze , chos brakuje troche lewej :)
87 ladny myszak , ale chyba badyl troche zle polozyles , bo tlo bys mial pasiaste :) ogolnie ladnie wyszlo :)
bardzo fajne fotki, mnie się wszystkie podobają:-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
:cry:88 się nie wyświetla
mnie też się podobają a i też nie widzę 88
82 87 podoba mi sie chociaz w drugiej baraklo takiego sloneczka jak w pierwszej :)
Jakoś późno trafiłem do twojej galerii. Zdjęcia przyjemnie się przegląda, błędów nie widziałem, bo i nie szukałem. Jedne lepsze inne nieco słabsze, jak u każdego. Masz też kilka, które mnie urzekły. W twoich zdjęciach widać, że lubisz je robić i się rozwijasz. Zazdroszczę możliwości wygospodarowania czasu na łażenie i czatowanie. Pozdrawiam i życzę samych udanych kadrów. Na pewno będę do ciebie zaglądał.
Krzysiu? Ja też robiłam w święta zdjęcia ludkom - i wiesz jak sobie próbowałam radzić z wbudowaną lampą? Owinęłam ją grubą warstwą chusteczek i zawiązałam gumką recepturką - dyfuzor jak marzenie! :mrgreen:
A zdjęcie Wnusi faktycznie ma "wyspiańską" nutkę, troszkę tylko mało powietrza przed buzią.
Śliczna dziewczynka!
Podoba mi się zdjęcie z oknem, fajny pomysł, wart dopracowania. Daj troszkę więcej szybek po lewej, niech też coś opowiadają..
A o ptaszkach to pisałam :)
Dziękuję Biperek i Ewa za odkurzenie wątku, na razie tylko się wymądrzam pod zdjęciami kolegów fotografujących ptaki myślę że jeszcze się na mnie nie wkurzyli. Usilnie jedna pracuję i myślę że wkrótce pokarzę coś ciekawego z ptaków.
Oj, nie zauważyłem że to Pitek odświeżył moją galerie a przy okazji dopowiedzieli coś jeszcze inni ptasiarze z CB, przepraszam przeczytałem tylko ostatnią stronę. A niżej nr 88c które się nie wyświetlało, coś musiałem zrobić nie tak w ImageShacku, dołożyłem jeszcze historię jak doszło do jego zrobienia (88a, 88b).
88a Nagle pojawił sie bielik
88b Przegonił myszołowa (to coś ciemnego to jego skrzydło) który wchodził jemu w paradę
88c Usiadł tak blisko że nie zmieścił mi sie w kadrze
Zdaję sobie sprawę że zdjęcia nie są dobre, poobcinane skrzydła, kiepskie światło a co za tym duże szumy i chyba za duże emocje które spaliły okazje do zrobienia dobrych zdjęć. czas między zrobieniem pierwszego i ostatniego to 4 sek
89.Kruk
90. Łania z zeszłorocznym cielaczkiem. Jej ciąża jest już tak zaawansowana że wyraźnie widać krągłe kształty, najpóźniej za miesiąc urodzi tegoroczne cielątko a ten cielaczek który za nią stoi stanie się już młodą łańką.
91. Bogatka inaczej
92.. Sójka chcąca robić za zimorodka
Potencjał w przedstawionych na zdjęciach sytuacjach zapewne był ale nie zawsze dobrze wykorzystany. Piszcie co was razi, ja też nie żałowałem sobie w stosunku do Waszych zdjęć;-)
wow!!! masz czatownię?
Mam, swojego pomysłu i wiem że przy jej budowie popełniłem dużo błędów i trochę trudno jest mi z niej robić zdjęcia, muszę ją całkowicie przebudować.
88c jest ladne :)
No... trochę jeszcze drogi przed Tobą Krzysiu, aczkolwiek orli portrecik - całkiem i owszem :) Tak sobie myślę, może byśmy się razem wybrali do Zbycha i poduczyli przy nim troszkę?
myślę że kolega nie musi się uczyć i jest na właściwej drodze tylko przy ostatnich zdjeciach brakło mu warunków, po wcześniejszych fotach widać jaki dobry poziom kolega prezentuje i to od niego można się uczyć, a fotki mimo że jakościowo takie sobie, to pokazał gdyż warto pokazywać w jakich warunkach nieraz się siedzi i jakie okazy się tropi,wiele osób oglądających takie galerie nie wyobraża sobie trudu jaki trzeba włożyć by uzyskać chociaż takie foty i za to min. cenię ostatnie fotki mimo tego że nie są to zdjęcia do NG . Jestem pełem uznania do tych prac.
Oto kilka moich porad, ale nie jestem pewien czy są one na pewno dobre, bo jestem początkującym w robieniu zdjęć z czatowni.
Na zdjęciu niewiele widać co zrobiłem źle. ale najważniejsze na co trzeba zwrócić uwagę:
Kierunek w którym się będzie robić zdjęcia na północ, u mnie jest południowy-zachód i gdy świeci słońce, na śniegu wychodzą mi zdjęcia konturowe, jest za duży kontrast.
Moja czatownia stoi na lekkiej górce. Górka + statyw daje wysokość z której nie uzyska sie odpowiedniej perspektywy.
Powinienem nieco (ok 0,5 m) wkopać czatownie w ziemię tak żeby otwór do fotografowania był niewiele ponad ziemią.
Sam otwór do robienia zdjęć powinien być wąska szczeliną (ok 10-15 cm) przez całą szerokość czatowni co ulatwia robienie zdjęć ptaków w ruchu a jednocześnie ułatwia obserwację i pozwala cofnąć się z obiektywem w głąb czatowni.
U mnie jest niewielki okrągły otwór, przedpole mogę obserwować jedynie przez obiektyw, co jest bardzo niewygodne i męczy wzrok, a zdjęcia poruszających się ptaków można robić tylko na niewielkiej przestrzeni a z obiektywem trzeba wyjechać bardzo blisko tego otworu co przy najmniejszym jego ruchu płoszy ptaki.
Z zewnątrz
Od środka
Dziękuję1507 ale Ewa wie co pisze, na pewno długa droga przede mną a na naukę zawsze jest pora nawet w moim wieku. Na naszym forum obecnie dobry poziom fotografi przyrodniczej prezentuje fotosc, guest1, krzychoo, kiedyś był Kubaman i Nemeo i kilku których nicków już nie pamiętam ale dawno już nic nie pokazywali a szkoda. I od takich jak oni powinniśmy sie uczyć.Cytat:
Zamieszczone przez 1507
Ewa ja jadę na plener na bagna dziwię sie że się nie zapisałaś, przecież to tak blisko. Liczę że dużo z tego wyniosę.Cytat:
Zamieszczone przez ewa-olsztyn
moi faworyci to 88c i 89 (są super); dzięki za wskazówki jak zbudować cztownię (właśnie się przymierzam do tego:smile:); co do poziomu Twoich fotografi, to nie bądź taki skromny, bo robisz bardzo ładne fotki, tak trzymaj:smile:
93. Mazurek, widać wesołą minkę z powodu zbliżającej się wiosny
94. Myszołów, fotografia z okna mojego domu, często przysiada na tym drzewie, korci go stołówka dla małych ptaków, kilka razy porwał z niej kawałek słoninki:smile:
95. Czarny kruk, na białym śniegu, około południa, mocno nagimnastykowałem się żeby cokolwiek z tego wyciągnąć, suwaczek kontrastu mocno w lewo, ciekawe co sądzicie o takim zdjęciu
96. Bielik w diabolicznej pozie, kojarzy mi się z sabatem czarownic.
Mazurek i Kruk bardzo fajne
Piękny Mazurek :-P
21 - zawsze takie foto chcialem zrobic:)
97. To zdjęcia przepłaciłem zapaleniem oskrzeli, cóż jak leży sie na byle czym pod siatką maskującą przy temp ok 2 stopni:(
98.
99.
warto było chorować
93, 95 a już szczególnie 99 dla mnie "bomba":smile:
życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia
majcz, ty podglądaczy (97) :) 99 suuuper. Jak udało ci się go sprowokować do pozowania?
jakby nie patrzeć straciłem kilka dni z włóczenia się po krzaczorach
Dziękuję odleżałem sobotę i niedzielę w łóżku i jest już lepiejCytat:
Zamieszczone przez Pitek
Erotoman ze mnie:) a bielik pozował w podzięce za możliwość najedzenia się lisem którego znalazłem na szosie. Myślę że podnosząc tego lisa z szosy chyba zapobiegłem następnym nieszczęściom bo sójki i sroki mimo przejeżdżających samochodów już dobierały sie do niego.Cytat:
Zamieszczone przez szycho