Hmm... Też myślałam, że ma :(
Kolaj? Co się z tym brakiem wiąże przy normalnym użytkowaniu?
Czy zamontowanie filtra UV coś pomoże?
Wersja do druku
Kolaj, no i kupiłem, jak by co, to bedzie na Ciebie :)
To i ja zapytam, celuje w 70-200 F2,8 bez ISa robie głównie portrety, dlatego chciałem 2,8 na ISa niestety mnie nie stać....
Myślicie że to dobry wybór??
tak, to dobry wybór.
Na FF znakomity wybór, na cropie już nie tak dobry, ale ok.
Jak jestes strachliwy i masz cropa, to bierz 85/1,8 :)
Z tym się zgodzę, ale stosunek poręczności do przydatności w portrecie jest zdecydowanie korzystniejszy w przypadku FF.
Jeszcze nie mam żadnej puszki;) Ale jeśli się przeniosę na Canona to tylko FF :)
I ten obiektyw +2stałki na razie...
Portrety bez puszki? Malarz teoretyk? :) :) :)
Witam,
Podłączę się do wątku...
Mam na oku 2 obiektywy ...
Canon EF 70-200 f/4.0 L USM - 2000,00zł
albo
Sigma 70-200 f/2.8 II EX DG APO HSM - 2540,00zł
Jestem posiadaczem canon 400d. Tak sie zastanawiam czy takie drogie obiektywy pod standardową 400d to w ogóle ma sens. Proszę o jakąś radę.
Ma sens. O jakości zdjęć decyduje matryca i szkło, cała reszta, to ułatwiacze. xxxD rózni się od xxD głównie ułatwiaczami.
Moim zdaniem jak najbardziej ma sens :D
Body mozesz zawsze zmienic! A zostajac w tej samej stajni i wsiadajac na lepszy model - nie bedziesz musial zmieniac szkla! :)
Poza tym z tego co widzialem, to w dobrych rekach takie szkla (lepsze) naprawde swietnie 'rysuja' :)
Ale... ...jakosc kosztuje :]
Ok. To upewniliście mnie że warto. Tylko czy z tych 2 wymienionych obiektywów
któryś jest lepszy ?? Wiadomo sigma jaśniejsza, za to canon w wersji L i do tego tanszy o 500zł. Do tego ta sigma to już konkretna strzała (wielkość), canon zgrabniejszy.... No ale pomijając wielkość i różnice w cenie czy jeden z nich jest jakoś zdecydowanie lepszy od drugiego ??
Pozdro i dzieki za szybka odpowiedz !!
Jeśli sam nie potrafisz podjąc decyzji, to lepiej bierz Canona. Jak uznasz, że źle wybrałeś, to z łatwością sprzedasz.
Ja mam 70-200 z ISem. Szerze mówiąc polecam jak najbardziej !! 1/2 sek z ręki przy 200 mm na Cropie nie poruszone:) Naprawdę super ! Ja akurat miałem szczęście i nabyłem nówkę sztukę bardzo tanio. Odzwierciedlenie kolorów i szybkość AFu jest niesamowita.Dla mnie obiektyw klasa sama w sobie ! Aż strach pomyśleć co będzie na 5D. Jak ktoś kiedyś napisał, że prawdopodobnie jak kiedyś podłączę to mi łezka poleci ze szczęścia:)
Powiem tak, Canony 70-200 to jak każdy przyzna bardzo dobre obiektywy. Co do Sigmy to każdy zjedzie, ale znam kilku fotografów którzy robią nimi zdjęcia i nie narzekają. Jeden ma właśnie tego, drugi ma Sigmę w wersji I.
Lepiej zastanowić się czy 2.8 ma dla ciebie znaczenie, dla mnie ma i dlatego mam 70-200 f/2.8 zamiast 70-200 f/4 IS. Jeżeli światło nie musi być 2.8 to mając do wyboru Sigmę czy Canona wybór jest oczywisty Canon 70-200 f4 z IS.
Jak zmieniam obiektyw a mam monopod to ściskam go stopami albo daję go między nogi. Czasami to dziwnie wygląda ale się sprawdza :smile:
tylko do praktyków : czy ktoś miał okazję focić 2.8 IS oraz 4 IS na 5D - w przyszłym tygodniu odbieram body i szkła ..jeszcze się łamię który brać...Jakie widzieliście różnice. Dziękuję za opinie..cały jestem podekscytowany przed zakupami :)
Sorry za wprowadzenie w błąd. Byłem pewien, że najniższą łamaną jest właśnie 1/2 a pół sek. ma oznaczenie 0"5. Najniższą jest 1/4 i taką miałem na myśli więc pół z tego. I teraz najbardziej czego nie lubię - Test zrobiony na butelce:/.
400D + 70-200 2.8 IS
1/4 200mm IS mode ON ISO 1600 f/11
Zmniejszone i wyostrzone do sieci + redukcja szumów
Zrobione tylko 4 zdjęcia serią
Lol dopiero teraz zobaczyłem, ze jest dyskusja na temat 4 IS, a nic o 2.8 IS nie ma:/ A ja się wypowiadam nie potrzebnie.
P.S. Może 2.8 z ISem ma jakąś lepszą stabilizacje ?? Skoro piszą niektórzy, że 1/30 to max.
Sorry za ferment:)
Więc wypowiem się jeszcze raz. Ja miałem ten sam dylemat i zamówiłem 70-200 2.8 przypadkowo mi wysłali z ISem. I w mojej opinii 2.8 jest to naprawdę masywny zoom myślę, że jeżeli ktoś robi bardziej rozrywkowo to tylko 4IS ze względu na jego gabaryty.
Witam,
Więc tak, jestem po zakupie obiektywu. Jednak zdecydowałem się na tę Sigme 70-200 2.8.... Czy dobrze zrobiłem, wydaje mi się że tak. Już jest po 1-testach. Rajd Krakowski ! :):) Jest OK.
Czy mogłem zrobić lepiej (tz. wybrać canona 70-200 4.) tego się już nigdy nie dowiem !! :)
Dzięki za rady
Pozdrawiam
A zostaje przy długim obiektywie! Na trawie można ten komplet położyć abo na podłogę. Albo na ramię, dużą soczewką do tyłu powiesić i nawet z tym chodzić. Po cholerę Ci monopod przy standardzie lub szerokim?! Jeśli jednak potrzebujesz podstawki przy krótkich ogniskowych, to monopod nie ma sensu. To patent do teleobiektywów. I szybkiej fotografii. Albo do sytuacji, gdzie przez 3 - 4 godziny robisz z tego samego miejsca, w którym nie możesz ustawić statywu i urywa Ci rączki od trzymania aparatu z ciężkim szkłem. Jasne, można go używać do wszystkiego, ale wtedy (cytuję): "upierdliwość, to moment wymiany obiektywów. Zawsze się wtedy zastanawiam, co z tym "patykiem" wtedy zrobić". Fakt, też bym nie miał pojęcia. Btw. fotografując ze statywu też lepiej zapinać obiektyw, jeśli to tylko możliwe, a nie puszkę. A jak jesteś juz po zdjęciach, to monopod do ręki, torby albo w plecak. Bo rzeczywiście, jest jak powyżej napisałeś. Łatwiej sie rozkłada, składa itd.
Tu taki podcast, o tym do czego służy monopod. Trochę zagraniczny, dyscyplina też, ale reszta w zasadzie..... http://int1.fp.sandpiper.net/reuters...0/LucyBlog.mov
Przeczytalem caly watek i nikt nie wspomnial o nowym Tamronie 70-200 2.8
Moim zdaniem jest zdecydowanie lepszy od Sigmy .
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=27479724
sztajmes
a ja z innej beczki, choć w nawiązaniu do tematu, właśnie dojrzałem do zmiany 70-200 f/4 na 70-200 f/2.8 lub is. "Lub" zależy od tego czy ściągnę is ze stanów czy kupie bez is u nas, cena ta sama. Ma ktoś może możliwość za "niewielką" opłatą ściągnąć takie szkło ze stanów?
Będę wdzięczny za pomoc.
Wybralam f4 is ze wzgledu na wage, poprzednia Sigma 70-200 2.8 niezle mi wyrobila przedramiona, cale szczescie, ze sie jej pozbylam i jestem bardzo zadowolona z tego nowego obiektywu:-) Az trudno uwierzyc, ze wszedzie chodzilam z takim gratem, niepotrzebnie dodawal wagi w plecaku dla niewielkiej roznicy w jasnosci. Jak dla mnie nie ma porownania z Sigma, mam wrazenie, ze Canon ma lepszy autofocus niz poprzednia Sigma, lepiej sobie radzi w malo kontrastowych miejscach i szybszy.
U mnie bedize pewnie podobnie, jezeli juz to bede kupowal raczej f4 IS, glownie wlasnie ze wzgledu na wygode, mam sporo biegania z plecakiem z plecakiem i sporo macham aparatem, wiec lekki i poreczny sprzet sie dla mnie liczy. Warunki w ktorych robie zdjecia sa zazwyczaj takie ze albo mam wystarczajaco dobre oswietlenie ze moge robic bez lampy albo jest na tyle ciemno ze nawet 1.8 kiepsko by ciagnal.
Moim zdaniem, nie chcąc taszczyć statywu czy monopodu "na wszelki wypadek" wszędzie, alternatywne mogą być tylko szkła IS. 2.8 czy 4.0...
2k różnicy :-?
HALOOO!!!Czy ktoś ma do sprzedania 2.8 IS za 4k???
Za 4.990zł ale za to nowy ;)
Pozdrawiam
Dzięki za info, Ernest :)