w Poznaniu 20 zł.
Wersja do druku
w Poznaniu 20 zł.
No i się okazało, ze co innego mowią w Kurii przez telefon a co innego się okazuje w praktyce. Jak 2 x dzwoniłem do Kurii to byłem informowany, ze potrzebna jest zgoda proboszcza. Na kursie się okazało, że zgoda nie jest potrzebna, uczestnik kursu nie musi być nawet osobą wierzącą. Przepraszam wszystkich wprowadzonych w błąd - ja sobie tego nie wymyśliłem jakby co:)
Dla zainteresowanych - najbliższy kurs w Krakowie:
http://diecezja.pl/index.php?page=kurs
Kurs fotografów i operatorów kamer
„Zawodowi fotografowie i operatorzy sprzętu audiowizualnego, którzy - okazjonalnie lub na sposób stały - zamierzają wykonywać swoje czynności podczas celebracji liturgii, są obowiązani uprzednio ukończyć specjalny kurs zorganizowany przez Diecezjalną Komisję ds. Liturgii oraz otrzymać pisemne upoważnienie miejscowej władzy diecezjalnej” (Komisja Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego, Wskazania dotyczące fotografowania i filmowania w czasie celebracji liturgicznych z dnia 5 grudnia 1994 r.).
W Archidiecezji Krakowskiej kursy takie odbywają się w przypadku zgłoszenia się przynajmniej kilkunastu chętnych. Można się zgłaszać telefonicznie (012/422-59-13) lub przez pocztę elektroniczną (atszczes@cyf-kr.edu.pl).
Najbliższy planowany termin: druga połowa lutego lub początek marca.
Kurs odbywa się w sali „Kordelianum” przy ul. Św. Marka 10 w Krakowie. Są to dwa spotkania w godz. 16.00 – 19.00. Przychodząc na kurs należy przynieść ze sobą zdjęcie oraz wpłacić 120 zł (gdy w kursie uczestniczy małżeństwo lub 2 pracowników firmy opłata wynosi 100 zł. Przy większej liczbie zgłoszeń z jednej firmy - 90 zł).
Uczestnicy otrzymują legitymację ze zdjęciem.
Ja też rozglądam się za kursem, więc można na mnie liczyć, jedyne ograniczenie to to że musi się on odbyć na jednym spotkaniu, nie chce mi się jeździć kilka razy.
Ja się piszę na Kraków :)
A ja już mam to za sobą.Zapłaciłem 70zł.za kawałek g***a z papieru jak na wizytówkę...śmieszne to trochę,ale ważne,że jest i następny raz dopiero w 2010r.
A czy ktoś wie kiedy taki kurs będzie w Warszawie?
A co takiego zmienia sie na tym kursie ze bedziesz musiał znowu sobie wyrobic w 2010 wizytówke; kolejne wyłudzanie pieniedzy:)
Też piszę się na Kraków
4 lata to dużo czasu - policz ile możesz zarobić. Ja to traktuje jako jeden z kosztów, jak baterie czy paliwo ;)
Ja na tym nie zarabiam.Wyrobiłem bo brat ma w przyszłym roku ślub,a ksiądz z tamtejszej parafii bardzo ,,pilnuje'' czy fotograf miał zaliczony ten kurs.
Jeżeli ktoś jest już zdecydowany na kurs w Krakowie proponuję się zgłaszać na telefon lub na maila które podawałem wcześniej.
Ja wczoraj mailem przesłałem prośbę o zapisanie - dzisiaj otrzymałem potwierdzenie z informacją, że jak zbierze się kilkanaście osób to w połowie lutego powinien być znany dokładny termin kursu.
pozdr.
Bardzo ciekawy wątek, ja mam zaplanowane focenie ślubów na lipiec/sierpień w agencji fotograficznej tu we Francji, ale twierdzą, że mają wszystko załatwione z księżami i nie muszę iść i rozmawiać...oby!
No tak... bo watek dotyczy realiow polskich pod wzgledem wymagan ksiezy.
niesamowite :-)
... mnie ksiądz nie zauważył
W zeszlym sezonie polecialem do ksiedza, przedstawilem sie powiedzialem kim jestem i co chcialbym robic a on na to: ok, nie ma problemu my tu mamy wazniejsze problemy, wino mszalne sie skonczylo !
Msza rozpoczela sie 10 minut po czasie, a w trakcie mszy ksiasz kiwnol na mnie zebym podszedl. Nogi mi sie lekko zachwialy, podchodze a on poprosil mnie zeby mu cyknol kilka fotek na tle nowego obrazu na oltarzu.
Troche mnie wystraszyl :)
rewelacyjnie zostałeś zaskoczony, :-D
przy okazji można zaistnieć w kościele, jako twórca uwieczniający część jego historii.
mało się zastanawiamy,ale w tle par młodych uwieczniamy inne detale i to wszystko dzieje się nieświadomie 8-)
Moje mały rady jak odbyć kurs dla fotografów w Archidiecezji Wrocławskiej.
Zgłaszamy się do ks. Jerzego Rasiaka (tel. 071 327 11 18) ul. Katedralna 13 pok. 4 z zaświadczeniem z parafii o tym że jesteśmy wierzący i praktykujący (nie wiem jak jest w przypadku innowierców i ateistów), mamy własne zdjęcie do plakietki oraz kilka zdjęć "dowodowych" wykonanych podczas uroczystości kościelnych a w portfelu do opłaty za odbycie kursu co łaska 140 PLN. Wszystko trwa góra 15 minut. W razie nieobecności księdza wszystko załatwia jego sekretarka.
czarna mafia :cool:
Jaka mafia ?? Daleki jestem od obrony "czarnych" - ale zaprezentowane powyżej podejście jest zdrowe i jak najbardziej rynkowe - skoro ty na tym zarabiasz to niech oni tez coś z tego mają - proste ;-) . Nie tracisz czasu na jakieś pogadanki, 2 czy 3 spotkania po parę godzin - tak to uiszczasz opłate pare minut i po sprawie..
Pozdr
Artur
Ja mam zarabiać owszem, płacić podatki i wogóle prawie drugie tyle państwu oddawać. A oni co, nie dość, że z "co łaska" nie wykazują dochodu, to jeszcze szara strefa kwitnie, niestety jednostki rzutują na ogół...
Osobiście byłem na dwóch takich kursach i nie mam nic przeciwko że biora co łaska. Ale wiem za co, mają 4 godziny żeby się wykazać, zawsze coś z tego pozostaje, czegoś można się dowiedzieć i wogóle.....
Fotograf na ślubie musi się wykazać zdjęciami i później wie za co ma zapłacone, a tutaj czym się wykazują...
W warszawie kursy corocznie odbywaja sie w kwietniu. Tak przynajmniej zapewniali mnie 2 lata temu jak sama bralam w takim udzial.
logger: zadzwon do kurii, oni cie pokieruja do odpowiedniego ksiedza, ktory sie tym zajmuje. Ja juz nie pamietam telefonow ani nazwisk.
.... zajrzalam do starego kalendarza. I mam tam notatke, ze kursami zajmuje sie ks. prałat Marian Raciński, tel. 22 531 72 43
Oczywiscie nie recze, ze telefon aktualny.
Kursy dla fotografów i operatorów video
16, 17, 19 kwietnia br. o godz. 17.00 w Kurii Metropolitalnej Warszawskiej
http://www.archidiecezja.warszawa.pl/ - aktualności
"Kursy dla fotografów i operatorów video
Kurs liturgiczny dla fotografów i operatorów kamer video odbędzie się w dniach: 16, 17, 19 kwietnia br. o godz. 17.00 w Kurii Metropolitalnej Warszawskiej, ul. Miodowa 17/19, prawe skrzydło gmachu, I piętro (sala św. Jana Chrzciciela).
Kurs poprowadzi ks. dr Józef Górzyński, wykładowca liturgiki w Papieskim Wydziale Teologicznym w Warszawie.
Zapisy w pierwszym dniu zajęć.
Zainteresowanych serdecznie zapraszamy. "
kurde co jest - wczoraj strona nie dzialala
dzieki logger - smycz na szyje i po kursie na piwo
W Toruniu taki kurs zaczyna się 6-go marca, musiałem tylko iść do kurii, żeby się zapisać, a następnie iść po świadectwo "pozytywnej moralności" od proboszcza, które zresztą bez problemów dostałem ;)
W Kielcach kurs jest 09.03.2007r. o godz. 17:00, trwa ok. 3 godziny, a jego koszt wynosi 50zł.
W Radomiu byl 24 lutego, koszt 150 zlotych, zaswiadczenia od proboszcza, za ktore tez trzeba by zaplacic, 2 zdjecia i chyba wszystko.
Moze ktos mi wystawi skan takiego zezwolenia-legitymacji ?
Chetnie sobie zrobie.
Zastanawia mnie dlaczego są takie róznice w cenie i czas trwania kursu. Podobno w Białymstoku jest wydawane takie zaswiadczenie tylko na rok czasu.
Jak wszystko dobrze pójdzie to zobaczymy się po Wielkanocy w Krakowie :D
M_Kuron, trzeba bylo slask lustrowac ;)
W tym tygodniu katowicka kuria organizowala pon-wto.
Bylo za free, to znaczy co laska :)
pozdro dla wszystkich 160 osob ktorym chcialo sie tam wysiedziec :)
W Krakowie mam darmowy nocleg i milo spedze czas, wiec wyjdzie na to samo:)
mowili nam ze od kilkunastu lat prowadza te szkolenia i zawsze bylo podobnie mniej wiecej setka ludzi, z tego wychodzi ze w wojewodztwie slaskim jest od 1500-2000 fotografow z licencja na zdjecia w kosciele. Panowie konkurencja nie spi ;) Parafii mamy tylko 385 :)
W Toruniu kurs kosztował 250 złotych :-?
W Krakowie na kursie było 50 osób. Dużo osób z wyglądu straszne "ciapki" - nadchodzi fala specjalistów ;)
Koszt 120zł - legitka drukowana na drukarce + foto + pieczątka + laminowanie ;)
U nas wyglada to dosc dziwnie, smieszny karteluszek z ogromna pieczatka + jakis regulamin/instrukcja obslugi. Trzeba bylo poswiecic dwa dni w kazdym dniu dwie godziny. Wszystko po to zeby dowiedziec sie ze nie wolno wlazic na prezbiterium, nie strzelac nachalnie i nie panoszyc sie pod nogami. Aha cos jeszcze wspominali o tym jak mamy robic zdjecia, jak mamy uchwycic chwile :mrgreen: zebysmy nie robili zdjec w takim stylu jak np.: "Zadbajcie o odpowiednia glebie zdjecia... bla bla bla... widzialem zdjecie gdzie podczas slubu nie byla zdjeta dekoracja kosciola, i za panstwem mlodym, widoczny byl napis "Ojcze przebacz im, bo nie wiedza co czynia" :mrgreen:
U nas świstek ten zrobiony jest w formie wizytówki.Na upartego można by zrobić sobie coś takiego w domu.
heh, szkoda ze nie wiedzialem pewnie bym sie zjawil...
ja czekam juz na odpowiedz 3 miesiace od kuri bielsko-zywieckiej. Dzwonilem i pytalem sie czy organizuja takie kursy, to mi kazali wyslac maila do odpowiedniej osoby... wyslalem 3 maile i do dzisiaj nie mam odpowiedzi.
Bede chyba musial zagoscic w ich skromnych marmurowych progach :)
Wydział Duszpasterski Koszalińsko-Kołobrzeskiej Kurii Biskupiej poinformował, iż dnia 31.03.2007r odbędzie się kurs dla fotografów i kamerzystów, dotyczący wykonywania zdjęć i filmów podczas ceremonii religijnych w obiektach sakralnych.
Kurs rozpocznie się o godz. 10.00 a zakończy o 16.00. Miejsce kursu: sala przy parafii w Sianowie.
Na kurs należy zabrać:
- swoje zdjęcie do wydawanej licencji
- rekomendację księdza proboszcza parafii zamieszkania.
Koszt kursu - 60 zł. Dodatkowe informacje tel.: 094 343 87 18.
http://www.koszalin.opoka.org.pl/Kur..._Duszpasterski
No nareszcie sie doczekalem na kurs u siebie :) narazie dostalem informacje telefoniczna, w poniedzialek bede tam dzwonil (na stronie kurii oczywiscie nic nie ma)
Kuria Bielsko-Żywiecka,
Koszt całości 50,oo zł. Pierwsze spotkanie we wtorek, 10 kwietnia br. o
godz. 17.30 w budynku parafialnym Św. Pawła Apostoła w Bielsku-Białej (ul.
Św. Pawła 2; Osiedle Polskich Skrzydeł).
Trzeba miec:
* Podanie do Komisji Liturgicznej Diecezji Bielsko-Żywieckiej z prośbą o
przyjęcie na kurs
* opinię swojego ks. proboszcza
* jedną fotografię
Zgłoszenia są przyjmowane do 4 kwietnia pod nr tel. 033 81 82 845 (wieczorem po godz. 20:00); 033 81 90 670 (Instytut Teologiczny) lub emailem: P.Greger@bielsko.opoka.org.pl
Opłata na miesjcu w czasie trwania kursu.
Jak pewnie wiecie to nie beda zadne warsztaty czy cuś takiego tylko wykłady we wtorek 10 kwietnia i w srode 11 kwietnia wieczorami ok. 2,5 godzinki i w piątek egzamin
http://www.ciecina.bielsko.opoka.org...hp?news_id=142
No to fajnie, ja też piszę się na ten kurs w Bielsku, jak był w Krakowie akurat miałem grypę.
Dzięki za info.
A w Krakowie kto organizuje takie kursy i za ile?