Do autora . Planujesz kupić jakiś sprzęt jeszcze??
Wersja do druku
Do autora . Planujesz kupić jakiś sprzęt jeszcze??
Zamierzam kupic w najblizszym czasie 70-200 L ale to raczej nie do portretow ;-) No i jakas blyskajaca lampke ;-) A jakies wskazowki co do sprzetu ?
kolego 70-200L to podstawa do portretów !!! kliknij na CB w mojej stopce - wszystkie 11-14 były robione 70-200L! to moje podstawowe szkło portretowe...
pozdrawiam
Dzieki chlopaki za wskazowki.
Hmm jak zaczynalem ,wszyscy krzyczeli 85mm 1.8 i 50mm 1.4 do portretow ;-) Teraz 70-200 ech mam metlik w glowie ;-) Moze to wszystko zalezy jakie portrety chce robic ?
85 i 50 na cropie dają klasyczne portretowe ogniskowe. Ale 70-200 w dobrym stanie sprawuje się równie dobrze. No i na szerszym końcu mieści się w tej kategorii (na cropie masz ok 110 mm)
Skoro i tak chcesz kupić, to sam sprawdzisz i porównasz, które szkło ci bardziej leży do portretów. Najwyżej sam sprzedasz.
Ale... pamiętaj, że sprzet sam zdjęć nie robi. Nic ci nie da masa szkieł jak umiejetności pozostaną w tyle.
70-200 to jak najbardziej bardzo fajne szkiełko portretowe. Dla przykładu tak na szybko:
ISO 200, 70-200@200, f/2.8 1/800
P.S. Fotka zrobiona przy okazji reporterki na meczu piłki nożnej w mojej szkole. Ciut nie trafiona ostrośc gdyż robiłem na servo i punkt ostrzenia wypadł gdzieś na włosy. Musiałem działac szybko bo zaraz po tej fotce obiekt sie wkurzył i uciekł :-P(ehh te koleżanki z klasy... Nie dają se zrobic zdjęcia no!) - Nie PSute tylko lekko skadrowane i lekko wyostrzone
jak już lecimy z przykładami to tu fotka z trafioną ostrość tam gdzie ma być ...
70-200mm 2.8L @150mm, ISO 100, f8, 1/125sec. + trochę szopa ...
Fajna foteczka ;-) Goraca dziewczyna ;-)
Widzisz Van Murder 70-200 2.8 L jedyne na co mnie bedzie stac to chyba ta 70-200 4.0 L. Tym bardziej ,ze chce sie wybrac na dlugi majowy weekend do paryza pofocic ;-) Tak wiec musze oszczedzac ;-)
Dwa razy się zastanów zanim kupisz 70-200 4L nie idź w na łatwizne lepiej poczekać i kupić tą jasniejszą od razu, bo potem i tak będziesz się zastanawiał nad kupnem tej jasniejszej.
Światło to bardzo ważna sprawa i nie ma się co spieszyć, nie od razu musisz mieć całą masę obiektywów lepiej mieć mniej ale za to lepsze
Dołączę jedno pytanie amatora jesli mozna: Zauważyłem że większosć portretów ma uciętą górę głowy czy to jest jakas zasada, czy kierujecie się tu większym zbliżeniem?
Myslalem nad jasniejsza 70-200 ,ale roznica w cenie jest dosyc duza, no ale zobaczymy moze sie uda ;-) Jak narazie za namowa kolegow, zakupilem sobie lekture na swieta Scotta Kelbiego "Fotografia cyfrowa, edycja zdjec" ;-) Ciezko bylo znalesc ale sie udalo. No i moze dzieki niej wrzuce wkoncu zdjecia po obrobce w PS-ie jak sugerowal Vitez ;-)
bierz 70-200/4. do amatorskiej fotografii w zupelnosci wystarczy.
to swietne szko, w dodatku nie traci na wartosci za bardzo, wiec jak kiedys zdecydujesz sie na jasniejsza wersje.. ciemniejszy sprzedasz, dolozysz "kilka" zlociszy i bedziesz mial /2.8 ;)
ponizej przyklad z wersji ciemniejszej..
30D, parametrow nie pamietam - pewnie cos pod 200mm, blisko pelnej dziury + peesa tyci ;)
pzdr
Wrzucam kolejne ;-) wkoncu pojawia sie slonce i mozna w plenerze poszlaec ;-) Nie wiem ja kwam ale mnei denerwuje tak kurtka na zdjeciu ;-) No ale za zimno jeszcze na rozbieranki, tym bardziej w lochach w ktorych bylo robione zdjecie ;-)
Ech troche jakosc dostala przy kompresji.
drodzy forumowicze,
zwracam sie z prosba o pomoc, od jakiegos czasu dziewczyna molestuje mnie zeby zrobic jej jakies ładne zdjecia, niestety jak widze nie jest to w cale takie łatwe.
Starałem sie znalezc cos na necie, niestety bez powodzenia, czy w zwiazku z tym mogłbym prosic wszystkich ktorzy moga, o dołaczenie w tym poscie linków, tytuły ksiazek zwiazanych z portretem, badz moze jakichs porad od siebie.
z góry dziekuje
Witaj.
Bez zakladania nowego watku mogles poprostu zerknac tutaj http://canon-board.info/showthread.php?t=30957
To nie auto reklama ;-)
dzieki, czytałem wczesniej ten watek, ale chodzi mi o to aby na podstawie literatury, w internecie badz w ksiazkach, nie zaś na podstawie samych zdjec, nauczyc sie "co sie z czym je", poczawszy od sprzetu, ustawień, parametrów, kompozycji itp. Na pewno są jakieś ksiazki dotyczace portretów, badz artykuły w necie opisujace te wszystkie rzeczy od podstaw, problem jest w tym ze sam nic ciekawego nie wynalazłem, i był bym bardzo wdzieczny jezeli ktos by mogł sie podzelic w tym watku takowymi linkami:)
Pytanie - kiedy zaczniesz nad światłem pracować?
Nic na tym zdjęciu nie masz ciekawego (poza modelką którą pozdrawiam i chętnie bym porwał na sesję 8) ).
No i powiedz skąd ta dłoń wyrasta tak znienacka?
Kadr, światło, no poćwicz jeszcze duuuuużoooo... ale pod warunkiem że wiesz co ćwiczyć i chcesz to ćwiczyć a nie "ot kolejny pstryk" .
Wyślij ją do mnie ;)
Bez przesady. Odrobina podstaw, kupa praktyki i ciupinka Photoshopa jako wisienka na torcie.Cytat:
niestety jak widze nie jest to w cale takie łatwe
Porad znajdziesz mnóstwo na forum - wystarczy słowo 'portret' wrzucić w wyszukiwarkę.Cytat:
tytuły ksiazek zwiazanych z portretem, badz moze jakichs porad od siebie.
Książki:
- National Geographic "Szkoła Fotografowania. Ludzie i portrety"
- Michael Busselle "Portret doskonały"
- Scott Kelby "Fotografia cyfrowa i edycja zdjęć" (to do tej wisienki...)
Przerylem caly watek i jedyne co mi zostalo w pamieci to Vitez ktory namolnie dopomina sie o sesje z modelka.. :]
Na drugi plan schodzi problem ostrości i światła.
Swoją drogą zdziwiłem się jak 'mało skuteczne' może byc tak jasne canon'owskie szklo ;)
Pozdro i cierpliwosci allgsm.pl ;)
Parteq
Witajcie.
Parteq ja juz nie zwracam uwagi na prosby i sugestie dotyczace sesji z Vitezem mojej zony ;-) Probuje uzyskac jakies rady,porady a tu ciagle to samo ;-) Chyba zaczne robic fotki koledze ;-) Co do uwag ,czy kabinuje swiatlem, ano kabinuje, to zdjecie bylo robione w ciemnej piwnicy generalnie brak swiatla ,jedynym zrodlem swiatla byl maly lufcik i probowalem odbic swiatlo wpadajace przez niego blenda. Dodatkowo wbudowana lampa blyskowa ;-)
kobitkom generalnie służy "płaskie", rozproszone światło, staraj się tak oświetlać modelkę - i daj sobie siana z wbudowaną lampą ...przynajmniej przy portretach
pozdrawiam
Dzieki VanMurder ,czekalem na twoja opinie ;-) Co do wbudowanej lampy, musialem czyms doswietlic bo bylo naprawde ciemno ,a dodatkowej lampy jeszcze nie stety nie posiadam, ale moze nie dlugo. Dzisiaj pewnei tez cos pstrykne bo pogoda dopisuje ;-) Swoja droga chyba musze dokupic statyw do blendy ,bo nie majac osoby do pomocy czasami jest ciezko ustawic odpowiednio blende. ;-)
Wcześniej kolego pytałem czy planujesz jakiś sprzęt. Napisałeś, że masz zamiar kupić 70-200. Również się doczytałem, że poważnie myślisz o portretowaniu. I wszystko było by OK gdyby można było zobaczyć w Twoich zdjęciach pomysł czy też kreatywność. Zacznij od dobrych kadrów, światła oraz tła. Z racji, że jest to Twoja żona wszystko powinieneś na luzie brać. Weź ją poza miasto, na jakiś spacer do lasu czy parku tak jak to miało miejsce w jednej z sesji gdzie niestety wszystkie kadry były centralne. Naprawdę widać, że brak luzu jest w tym co robisz. Popracuj nad kadrami na początku ze szkiełkiem 85 1.8 sama zabawa GO może wiele pomóc. Poczytaj o mocnych punktach i zasadach złotego podziału, do czego mnie namawiali bardziej doświadczeni koledzy. Po zrzuceniu zdjęć na komputer powinieneś zadbać o dobre wyostrzenie zdjęcia(polacem akcje Janusza Body), lekkich korektach w krzywych oraz levelach. Ustaw sobie również profil aparatu pod siebie. Szukaj dobrego światła unikaj ostrych cieni. Co do ostatniego ujęcia jak sam pisałeś musiałeś użyć lampy - Ale w miejscu które nie jest za ciekawe. W kadrze również nie jest ciekawie. Dobre cięcie to podstawa. No nic czekam na następne. Mam nadzieję, że będzie lepiej . Pamiętaj o kreatywności.
Myślę, że te dwa linki Ci dużo pomogą:
http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...nik-v1-2-a.htm
http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...y-poradnik.htm
....mam nadzieje, że mnie za te linki nikt nie zastrzeli :-D
A druga opcja to poprzeglądaj na CB wątki z portrtetami w naszych fotografiach oraz w galerii użytkowników i zobacz co się podoba lub jakich błędów nie należy popełniać.
A po pierwszej sesji możesz dac fotki do oceny, żeby sie upewnić czy w dobrym kierunku idziesz :)
Powodzenia ;)
Mogę polecić ten tekst jest dość prosto (zrozumiale) napisany
http://www.foto.com.pl/index.php?id=pf&pf=4
I zajrzyj tu 3 zdjęcie od góry w prosty sposób wyjaśni "Zasadę złotego podziału" a tym samym "Mocnych punktów" http://www.foto.com.pl/index.php?id=pf&pf=4&pfmore=il
Nie wiem czy powinieneś prać mózg PS-ami czy pracować nad kompozycją, PS pomaga doszlifować 'dzieło" ale to na koniec, widzę to tak jak byś zaczynał budowe domu od komina. A teraz: pstrykaj, pstrykaj ...tylko z głową, i jak zobaczysz, że coś Ci wychodzi wtedy dalsza obróbka, przepraszam, że zabrałem głos choć nie jestem tu raczej autorytetem, ale chyba każdy pamięta swoje początki, ja pierwsze kroki stawiałem na 12XP i zanim wypstrykałem klisze, najpierw wypstrykałem kilka książek, bo podstawy to podstawy tego nie da się elektroniką przeskoczyć.;)
Dzieki unicorn78, kucza21 za rady.
Kucza21 pamietam o kreatywnosci, poprostu chcialem najpierw pstryknac kilka fotek i dowiedziec sie podstaw, ostatnio troche brak czasu na kreatywnosc, ale wielkimi krokami zbliza sie dlugi weekend a dla nas to bedzie naprawde dlugi ;-) wiec zdjecia z kreatywnoscia beda na 100% uwierz mi pomyslow mi nie brakuje ;-)
Co do Ciebie Vitez ,to nie chodzilo mi oto zeby na zlosc tobie wrzucac fotki nie obrobione, tylko wydaje mi sie ,ze obrobic fotke duzo wiecej osob potrafi niz ja dobrze pstryknac (chyba ,ze sie myle) Ksiazke Scotta Kelbiego mam wiec spokojnie ;-)
P.S
A tak na marginesie Vitez dal bys sobie spokoj z molestowaniem dziewczyn kolegow na forum. Co ktos napisze temat na forum odnosnie aktow,portretow ty na dzien dobry wyjezdzasz z "przyslij ja do mnie a ci pokaze" To w warszawie nie ma dziewczyn ? A jak bedzie chcial to napewno przysle, jesli trafi na twoje portfolio w necie i spodobaja sie jej (modele) twoje zdjecia.
Dostac te ksiazki to chyba nie mozliwe ;-) Ja sie poddaje ,nie ma ich nigdzie. Moze ma ktos e-booki ?Kod:Książki:
- National Geographic "Szkoła Fotografowania. Ludzie i portrety"
- Michael Busselle "Portret doskonały"
A może spróbuj coś podobnego mo mojego pomysłu
http://plfoto.com/1489714/zdjecie.html
Wiesiek
Do Ciebie nic nie pisałem, gdybym się odnosił do czegokolwiek z Twojej wypowiedzi to bym to zacytował. Nie bierz więc za bardzo do siebie, bo obok pisałem.
Na razie aż dwie... strasznie dużo, i to tylko portrety - o aktach nic nie piszę u kogoś - dobieraj rozsądniej argumenty. Nadwrażliwy jakiś jesteś :roll: .
Nie dam sobie spokoju i będę pisał co mi się podoba! <tup> ;)
Tupnięcie nogą zmienia subiektywne odczucia w obiektywną prawdę.
Hint: droczę się... tak dla rozluźnienia, czego i Tobie życzę.
drodzy forumowicze, zamieszczam moje pierwsze fotki, miało byc cos w stylu portretu, ale co wyszło, sami oceńcie, prosze o szczerosc, moze w koncu czegos sie naucze:]
z góry dzieki
1. http://img175.imageshack.us/img175/6...0609jpgwk1.jpg
Przykro mi powiedzieć ... ,ale ja tego jakoś nie widzę :)
Jak dla mnie kadr jest fatalny. Krzywy, a prawa strona ucięta ni w pięć ni w oko.
Powiedziałbym, że najważniejsza jest na nim... lampa. No i nie widzę potrzeby zastosowania cz-b. Weź pod uwagę, że dobre zdjęcia cz-b są trudniejsze do wykonania. Kolor łatwiej "wpada w oko", a na cz-b widać braki.
Poza tym, portretem bym tego nie nazwał. Ot, scenka domowa.
dzieki za szczerosc, wiem ze nie jest to nic specjalnego, ale po to tu jestem zeby moze w koncu sie cos nauczyc, bez obaw kazda krytyke wezme na klate ;)
nr. 2
http://img384.imageshack.us/img384/2...0811jpgeq9.jpg
nr. 3
http://img241.imageshack.us/img241/3922/img1926xc8.jpg
Nr.1 Dziewczyna wyszła asymetrycznie. Nogi duże, głowa malutka, ręce schowane. Nr.2 Zwróć uwagę że ta dziewczyna nie pozuje, na moje oko pewnie mówiła żebyś jej nie robił zdjęć a ty w tym czasie "ustrzeliłeś" ją itd.:-). Nr. 3 - mam mieszane odczucia.
VanMurder rozwaliły mnie portery Octavii , takie focenie to mój target :)
Czym to doświetlałeś? Szkoda że wyciąłeś exify...
Odnośnie 3. to ja nie mam mieszanych uczuć.
Spawa pierwsza - Modelka i jej samopoczucie
Osoba na tym zdjęciu mówi swoim spojrzeniem "Dobra, zrób już to cholerne zdjęcie i daj mi spokój". Chcąc zrobić portret zacznij od tego, żeby portretowana osoba chciała być sfotografowana. Bez tego nawet nie próbuj iść dalej. Ja wiem, że to czasem bywa trudne, ale czy ktoś mówił, ze pod Stalingradem będzie łatwo?
Sprawa druga - Kadr
Zdjęcie na tle oparcia od krzesła biurowego trudno nazwać przemyślanym portretem. W tle są jakieś przypadkowe odbicia od szyby, pręty i Ty jeden wiesz, co jeszcze. Generalnie - śmietnik. Dlatego przemyśl KAŻDY obiekt, który znajdzie się w kadrze ZANIM naciśniesz spust. Nie tylko pierwszy plan. Modelka wyszła, jakby miała grubachny nochal. To niekoniecznie jej uroda tylko efekt tego, że zbyt blisko do niej podszedłeś. Spróbuj z dłuższą ogniskową.
Sprawa trzecia - Światło
Tylko, że tu to za dużo pisaniny. Przeczytaj jakąś książkę o fotografii studyjnej/portretowej. Ja wiem, że dom, to nie studio ale fotografia to malowanie światłem i dobrze mieć świadomość, o co w tym biega.
Sprawa czwarta - Repetitio est mater studiorum
Próbuj, próbuj i jeszcze raz próbuj.
Kłopocisko, fotografia to nie naciskanie spustu jak popadnie licząc na to, że uda się zrobić portret.
Proponuję - usiądź i przemyśl co chcesz fotografować.
Jeżeli dziewczynę, to tło nie może być absorbujące. To ona powinna być najważniejsza na zdjęciu, a nie łóżka, drogi w parku, oparcia...
Najpierw pomyśl, potem fotografuj.
Czym fotografujesz?
http://canon-board.info/showthread.php?t=23161&page=1Cytat:
VanMurder rozwaliły mnie portery Octavii , takie focenie to mój target
Czym to doświetlałeś? Szkoda że wyciąłeś exify...
Wydaje mi się że o to powinneś pytac w tym temacie, a Octavia hmmm cud miód :P
allgsm.pl Zazdroszczę Ci sprzętu i pięknej żony ale na kazdnym zjeciu Twoja Kobieta jest strasznie powazna... nie wydaje Ci sie że trochę za bardzo? Może przy następnej sesji spróbuj zrobić tak żeby to były zdjęcia na luzie żeby było widać wiecej emocji tych pozytywnych wtedy nawet jak kadr trochę zawalisz to zawsze takie zdjęcie ma to "coś w sobie" ;)
VanMurder Fotki super ;-) Choc ja docelowo chyba chcialbym bardziej tzw. "plastikowe" fotki robic ;-) (np.willow32 na digarcie) Choc nie chce sie zamykac na jeden rodzaj zdjec ;-)
rlz hehe to Pani kurator ;-) stad pewnie te miny ;-) ale spokojnie tak jak pisalem, po dlugim weekendzie beda tez inne miny i beda fotki kreatywne ;-)
zgadzam sie z RNz,
moze zacznij od gladkiej sciany, przescieradla moze rozwieszonego gdzies i baw sie swiatlem dookola modelki, ja tak zaczynalem i chyba mnie to czegos nauczylo.
np tutaj: http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/1285872.jpg
^^jest to sciana w moim pokoju plus 2 lampki biurkowe.
tutaj przescieradlo na scianie przyczepione plus jedna lampka biurkowa
http://www.digart.pl/zoom/1322667/untitled.html
poprostu poprubuj... jaknajwiecej.;)
RNZ nie wiem do kogo skierowałeś słowa jak i zapytanie, ale przejąłem się ja. Otóż te portrety były przypadkowe, jakby nie były to by były ładniejsze. To było na zasadzie "ej spójrz się". A droga w parku ładna i zieleń ładna, ale to moim zdaniem nie nazywa się portret
Seb
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Moze się słabo znam, ale moim zdaniem ładne zdjęcie, ale ręka przepalona prawa. Czemu?
Seb
A co do tła. To zdjęcie jest zrobione na tle ściany (białej) czy to się czymś różni od prześcieradła? nie wiem, światlo lepiej rozprasza?
Przedmówcy napisali już wiele i jeszcze więcej ;) w tych fotkach nie ma grama zrozumienia fotograf-modelka, zupełnie nie czuję aby podążała za jakimś pomysłem wskazówką itp.....bo najzupełniej żadnego pomysłu w tych fotkach nie ma, a aby zrobić choćby dobry close up nie trzeba wiele wysiłku, a szkiełko masz do tego typu fotografi bardzo dobre.....
To są moje pstryki, wykonane na spacerku, puszeczką wraz z magiczną 85tka.
Żonie robie fotki raz na ruski rok bo jak wiadomo szewc w dziurawych butach chodzi ;) , i do zdjęc podchodzimy w aspekcie zabawy, nie ma parcia że ma coś wyjść mamy się dobrze bawić i tyle, życze i wam dobrej wekendowej zabawy ;)
ehhh no to mi pojechaliscie:P stety, niestety ale macie racje, postaram sie wyciagnac jakies wnioski zeby nie powielac błedów, mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie, jeszcze raz dzieki za szybką reakcje :)
co do sprzętu to mam 400d + stałke 50/1.4 + tamron 17-50mm + statyw manfrotto,