jakos tak przy winiecie wyszlo ;)
zgadzam sie, ale nie miałem jeszcze doswiadczenia z 85. Tez załowałem ze glebia ostrosci nie byla wieksza.
dzieki za pomoc i opis bledów :)
ps. a czemu 31 intrygujące ? :)
Wersja do druku
Hm.. takie pierwsze wrażenie.
31 - rzadko się widuje tak... wykreowanego faceta, poza planem filmowym. Co kolorystyka! Koszula! Baczki! Kucyk!
Co za buty wreszcie!
Panna Młoda ma zbyt ostry makijaż, nie dało się jej go wyperswadować?
No i 27-go mogłeś jej oszczędzić - nieładny grymas.
20 i 22 - bardzo mi się podobają. Gdzie obiecany reportaż z ukraińskiej szkoły?
hehe, no na wyglad panny lodej i swiadka wplywu nie mialem ;) Mloda zawsze sie tak maluje i niek nie jest w stanie tego zmienic ;) a grumas moim zdaniem nie az taki zly (i maly usmiech jest:)
no z tym reportarzem z Ukrainy to sie narazie nie wyraniam - lezy jak kilka innych. Teraz czas na mgr, ale przyjedzie czas i sie moze zabiore ;)
[~35~]
poprawiona wercja foty[~17~]
O! Znów Travolta! :) Poza nim samym, podoba mi się kompozycja z tą świetlną biżuterią po lewej, ale chyba troszkę za bardzo wymuskałeś Travoltę...
z obrobki to tylko konwercja do BW i rojasnione oczy + dyciete dwa pryszczochy ;)
z sesji dla Kerry Bright
[~36~]
czy mnie sie wydaje, czy jest lekki niebieski zafarb?
racja - ma; dzieki
zaraz poprawie :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no i poprawione wyglada tak:)
[~37~]
Hmmm, wszystko chyba poprawnie, ale jakos tak plastykowo troche na tym ostatnim zdjeciu :) I przesunalbym troche kadr, tak zeby z prawej strony troszke wiecej bylo widac: tak minimalnie ;) Poza tym spoko, zdecydowanie lepiej wyszly Ci portrety "Travolty" niz slubne, wiec prosba o jeszcze ;) Jakim szklem robisz portrety? A, chyba 85 1.8 ? Dopiero teraz zauwazylem z poprzednich postow :oops:
podoba się :) co do kolorów sie nie wypowiem bo siedze na nieskalibrowanym monitorze... ;)
Bardzo nastrojowe, podoba mi się. Kompozycyjnie byłoby może lepiej gdyby chłopak siedział trochę bardziej w prawo, ale i tak jest fajnie.
takie albumowe. Nie wiem czy powinienem wrzucac, ale lubie tego malucha :)
[~39~]
Wypowiem sie ogolnie o wszystkich zdjeciach ktore pokazales tutaj, otoz bardzo podoba mi sie Twoje kadrowanie i dobor ogniskowej, natomiast co do PP i eksparymentow kolorami, to niestety nie sa one w moim guscie:wink:
39 - nie trafia do mnie obróbka, byłby sympatyczny portret
38 - ciekawe, fajnie pasuje ramka do tego foto...
Wcale się nie dziwię, że go lubisz, ale skoro tak - nie krzywdź go taką obróbką. Na mój nos - kiepsko wyszło.
[~40~]
Canon 30D+Tamron 17-50 f/2.8 ISO100 1/1000
[~41~]
Canon 30D+Tamron 17-50 f/3,5 ISO320 1/30
[~42~]
Tak dla zabawy ;)
Canon 30D+Peleng 8/3.5
41 bardzo fajne, 42. zabawne, a 43 subtelne, tak jak na portert dziecka przystalo.. ;)
[~44~]
Drugi z braci ;)
Masz już swój styl Elajasz, Twoje prace są na dobrym poziomie i mają, moim zdaniem, to coś, co stanowi, że opowiadają więcej, niż tylko to co widać. Z ostatnich najbardzie mi się podobają portrety Braciszków, z jedną tylko uwagą - za bardzo rozbieliłeś białka, przez co oczy stały się nieco porcelanowe i płaskie, zwłaszcza u drugiego Braciszka. Poza tym szczegółem - bardzo fajne, wymowne portrety :)
dziekuje bardzo ewa_olsztyn :).Z tymi oczami zawsze mam problem. Zawsze chce zeby przyciagaly uwage i czesto przedobrze. Mysle ze jeszcze duzo przede mna, ale ciesze sie ze komus sie te fotki podobaja i dziekuje wszystkim za krytyczne i konstruktywne uwagi :)
[~45~]
Kolejne z sesji dla Kerry Bright
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[~46~]
I jeszcze jedno
#42 - fajne piersi :D
ogolnie zdjecia podobaja mi sie, rzeczywiscie widac indywidualny charakter
Witam! A mi się podobają portrety w twoim wykonaniu. I jak napisała Ewa - masz swój styl. Bardzo podoba mi się 40:)
fiu fiu..."swój styl", no jak takie tu ordery rozdają. Można stanąć w kolejce po jeden?
Dzieki za słowa uznania. Z tym 'moim stylem' to moze troche za duzo powiedziane, ale ciesze sie ze zdjecia sie podobaja:)
a kolego niedowartosciowany ;)Cytat:
Zamieszczone przez japrzepraszam
mozna powiedziec ze to moje 'pierwsze zlecenie' - jakie macie sugestie, jezeli chodzi o fotografowanie lokali. Bede bardzo wdzieczny za opinie i komentarze :)
[~46.1~]
[~46.2~]
[~46.3~]
[~46.4~]
[~46.5~]
[~46.6~]
[~46.7~]
[~46.8~]
[~46.9~]
[~46.10~]
[~46.11~]
[~46.12~]
IMHO dla mnie temperatura nie ta...ale możliwe , że taka miała być wizja :D
1. WB trochę za bardzo idzie w żółcie, nie ma tragedii ale mnie to nie do końca pasuje
2. Na kilku fotach można by powyciągać cienie
3. Skłony perspektywiczne do poprawki, ściany i krawędzie powinny być pionowe
dzieki za opinie. Pozstaram sie poprawic :) Z BW mialem sporo problemu, bo niby swiatlo zarowe, ale tez halogeny i swieczki... nie wiem jak z tym podolac. Ustawilem temp na 3500K i tint -3
co to za obwódki wokół gościa z #46?
nie chce się mądrzyć, bo się nie znam, ale - do tego mam prawo - mnie to razi
na np 46 -3 te cienie dokuczaja :)
Zastanawia mnie punkt patrzenia - konkretnie wysokość na jakiej był ustawiony statyw. Chyba ta wysokość jest różna np. 46.4 i 46.5.
Na 46.8 widać blondynkę po prawej stronie (w odbicu wdrzwiach).
Na 46.10 widac bultę Co2 po prawej na dole
Też mnie zastanawia odcień (WB) u nas też jest taki pub i z tego co pamiętam inaczej wyglada światło. Pobrałeś balans bieli ze świateł - ale one dają odcień na poziomie około 2700K (ten ciepły żółty).
Wcale mi się nie wydaje, że potrzebne jest więcej szczegółów. Marketingowo pub ma robić określone wrażenie - jest ukierunkowany na określoną klientelę - jeśli mamy bar jak na obrazku to te ciemnijsze delikatnie pomieszczenia oddały by chyba lepiej klimat. Np, 46.8 ten most na ścianie nie pasuje do wystroju reszty pomieszczeń. Na tej ścianie powinna być właśnie mini galeryjka z obrazkami - żeby zachęcić, żeby wybrać to miejsce to siedzenia. Jeśli zdjecia idą do katalogu - to zdjecie bym usunął.
Masz w zasadzie 3 wyjścia:
- Sprawdzasz temp. barwową dla każdego ze źródeł światła i ustawiasz uśrednioną, by w każdą stronę były odchyłki "po trochu".
- Ustawiasz WB dla głównego źródła światła (mającego przeważające znaczenie w oświetleniu sceny) i godzisz się z odchyłkami spowodowanymi podrzędnymi źródłami światła
- Modyfikujesz w Postprocessingu WB poprzez funkcję Replace Color (zamień kolor). ustawiasz WB na główne źródło światła, a po otwarciu okna w/w funkcji ustawiasz szerokośc pasma barw, które mają podlegać modfikacji (mają błędny WB) dla tego właśnie obszaru korygujesz wspomniane WB i szafa gra:p
PS: Nie wiem jak ta ostatnia funkcja działa w praktyce, informacja zaczerpnieta z książki: "Światło i oświetlenie" Michaela Freemana:wink:
Pozdrawiam
może by tak jakąś panoramę takiego pomieszczenia zrobić? Były tu chyba nawet jakieś zdjęcia zrobione fiszem - mógłbyś się pokusić o coś takiego - jeśli zdjęcia mają być przedstawione na jakiejś stronie internetowej wyglądałoby to ciekawie [myślę że zleceniodawcy mogłoby się spodobać :P].
Statyw byl ustawiony na tej samej wysokosci, ale fakt faktem zdjecia byłu robione z innch poziomow, poniewaz podłoga ma tam 3 poziomy. W sumie to nie pomyślałem, zeby to zniwelowac. Dzieki za uwage :)
Zgadza się, ze temp to ok 2700K jednak przy takich ustawieniach nie oddałbym klimatu. Chodziło o cieple zdjecia.
Ja niestety nie miałem wpływu na urzadzenie tego pubu. Co do tego mostu to jest dla niego uzasadnienie, poniewaz nazywa sie on WrocLove i reklamuje sie jako miejsce spotkan dla osób kochajacych Wrocław :)
No to moze byc ciekawe :) Zdjecia mam w rawach, wiec balansem bieli moge sie bawic dowolnie, ale ten sposób moze byc efektowny dla jpg :)Cytat:
Zamieszczone przez Slider
Dokładnie ten sam tutorial ostatnio widziałem. W sumie efekt bardzo ciekway :) Od niedawan interesuje sie panoramami sferycznymi. Niestety nie bede maił w najblizszym czasie mozliwosci zrobic tam takiej panoramy bo wyjezdzam, ale takie rzeczy zawsze ciekawie wygladaja i przyciagaja :)Cytat:
Zamieszczone przez robgr85
Dzieki wszystkim za odpowiedzi i rady :)
PS. ostatnio trafilem na 'ciekawe' panoramy TUTAJ. Niektore sa 'przerazające' (szczególnie jak ktos gral w Call of Duty 4
[~47~]
Po dluzszej przerwie cos nowego
Niestety obrabiane na laptopie
[~48~]
Dopiero ucze sie takie zdjecia robic wiec prosze o rady i uwagi :)
[~48a~]
wersja poprawiona
[~49~]
E.Borga 2228m n.p.m. - Wlochy
Po dłuższej przerwie:
[~50~]
i na wesolo :)
[~51~]
ps. Niestety obrabiana na laptoku.
Na wesoło bardzo fajnie wyszło, rozumiem,że to było sponaniczne zdjęcie...więc kadrowania nie będę się przyczepiać ;)