ale skoro nie robię żadnym kreatorem, tylko wchodzę na kartę i ręcznie wszystko kopiuję, pliki powinny być widoczne. i dlaczego mam 2x jpg?
ok, z czytnika działa. wielkie dzięki
Wersja do druku
ale skoro nie robię żadnym kreatorem, tylko wchodzę na kartę i ręcznie wszystko kopiuję, pliki powinny być widoczne. i dlaczego mam 2x jpg?
ok, z czytnika działa. wielkie dzięki
No to jak trza było odesłać to trza czekać. Spróbuj zainstalować program z płyty dołączonej do aparatu i spróbuj.
Czytnik kart rozwiąże problem, miałam tak samo. Kupiłam czytnik i jest OK.
Czy ten problem będzie się dalej pojawiał codziennie... ?!
Połączyłem te wątki, ale to się już robi nudne... :???:
Kto następny będzie ciągnął spod windowsa po kablu pliki z aparatu i założy na ten temat nowy wątek, ten dostanie bana na tydzień! ;-):twisted:
HeHe ja dla odmiany napiszę,że u mnie czy to z czytnika, czy po kablu - wszystko w windowsie widać. Czy to JPG czy RAW czy RAW+JPG :)Cytat:
Kto następny będzie ciągnął spod windowsa po kablu pliki z aparatu i założy na ten temat nowy wątek, ten dostanie bana na tydzień!
Pozdrawiam
Hmmm. To jakim cudem mój Windows widzi wszystkie RAWy zgrywane kablem aparatu?... Serio pytam, wypowiadacie się tak kategorycznie, że się zdziwiłam.
Co do Photoshopa i RAWów, to warto zajrzeć tu i zainstalować: http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html . Problem "Photoshop nie widzi moich RAWów" znika jak ręką odjął.
bo ściagasz pliki z aparatu tak jak należy, za pomocą dedykowanego oprogramowania Canona (CameraWindow), a nie pchasz się z eksploratorem Windows.
ileż mozna wytrzymać, gdy codziennie pojawia się problem wynikający z nieczytania instrukcji i niezainstalowania/nieużywania oprogramowania od producenta.
Hm, a u mnie Windows (Vista) też widzi RAWy zgrywane kabelkiem, mimo "pchania" się z eksploratorem Windows:-).
gwozdzt'u ja również używam zwykłego eksploratora windows'owego i w odróżnieniu od Tripolis mam Win XP i żadnego problemu nie mam. Biorę otworz - na samym dole system pokazuje canon 40D- i wybieram sobie pliczki.Nastepnie kopiuj i wklej. To wszystko. Widzi, działa , kopiuje bez problemu.Cytat:
bo ściagasz pliki z aparatu tak jak należy, za pomocą dedykowanego oprogramowania Canona (CameraWindow), a nie pchasz się z eksploratorem Windows.
Nawet bez oprogramowania dołączonego od Canona RAWy widać i można zgrac za pomocą kabla. Sprawdzone w praktyce na kilku kompach.
Tylko problem później w odczytaniu (podglądzie ich). Tutaj potrzebny progam lub nakładka na przeglądarkę systemową, pomijając PS,Lr i inne programy do RAW'ów.
Pozdrawiam
Jestem przekonany,że miało miejsce RAW + JPG - ale się spierał nie będę.Sprawdzę jeszcze i jutro dam znać.Ale coś mi we łbie siedzi,że przy RAW+JPG plik RAW miał inny początek...nie IMG_xxxx.cr2 czy coś tam takiego się zmieniało. Albo za dużo się oczytałem i mętlik w głowie.Spawdzę to dam znać.
Pozdrawiam
Odpowiedź z adobe support
Witam
Niestety
Wg dokumentacji
http://www.adobe.com/go/kb401490
Przy zapisie plików w aparatach Canon pliki w formacie RAW+JPEG w Photo Downloaderze przy podłączonym aparacie widoczne są tylko pliki JPEG
Rozwiązaniem jest użycie czytnika kart lub przekopiowanie plików na dysk za pomocą innej aplikacji lub "ręcznie".
Pozdrawiam
Zbigniew Chełchowski
Adobe Support
ul. Zdrojowa 40
02-927 Warszawa
adobe@techsupport.pl
początek miałem inny w starym 300D.
RAW - CRW_xxxx.crw
JPG - IMG_xxxx.jpg
w 5D jest tak jak napisałem:
RAW - IMG_xxxx.cr2
JPG - IMG_xxxx.jpg
nie wiem jak jest w innych modelach, ale podejrzewam, że zmiana nazewnictwa początku pliku nastąpiła wraz ze zmianą rozszerzenia CRW na CR2
Sprawdziłem.
Aparat 5D, zrobiłem trzy klatki (RAW, JPG, RAW+JPG), po czym zawartość karty przeniosłem do komputera na wszystkie trzy (a nawet cztery) sposoby i otrzymałem następujace pliki:
1) czytnik:
IMG_0001.cr2
IMG_0002.jpg
IMG_0003.cr2
IMG_0003.jpg
2a) eksplorator Win XP (Communication: Print/PTP):
IMG_0001.cr2
IMG_0002.jpg
IMG_0003.jpg
IMG_0003(1).jpg
2b) eksplorator Win XP (Communication: PC connect.):
IMG_0002.jpg
IMG_0003.jpg
3) EOS Utility:
IMG_0001.cr2
IMG_0002.jpg
IMG_0003.cr2
IMG_0003.jpg
ZbThumbnail.info
Chyba nie ma więcej wątpliwości, który sposób prowadzi do błędów?!
jeszcze podaj jaka dokładnie wersja XP (SP itp. i czy aktualizowana) oraz jak jest widoczny aparat w systemie po podłączeniu kablem:
- jako kolejny dysk twardy, np. F:
- czy jako pamięć masowa 'Canon EOS 5D' ?
bo to może być podstawowa różnica.
ja kiedyś sprawdzałem w Viście - i ta niedotykana żadnym softem Canona działała dobrze, ale musze powtórzyć eksperyment, bo nie pamiętam, czy to był tryb (2a) czy (2b) i RAW+JPG.
w każdym razie aparaty instalowały sie nie jako kolejne napędy, ale jako aparaty - bez żadnych literek - i mój fotoloader miał problem jak się do nich dobrać :wink:
zgadza się, też sprawdziłem:
2a) eksplorator Windows Vista HP32 (Communication: Print/PTP):
aparat po podłączeniu instaluje się automatycznie (chwilę to trwa, trzeba kilka razy potwierdzić, że ja to ja, że wiem co robię i że jestem pewien, że chcę zrobić co chcę zrobić itp. :wink: - standard w Viście)
w końcu aparat pojawia się jako 'magazyn wymienny Canon EOS 350D DIGITAL'
przy ponownym podłączaniu aparatu już wszystko dzieje się błyskawicznie, aparat jest rozpoznawany i wszystko działa okay.
we wszystkich trybach focenia (JPG, RAW, RAW+JPG) widać prawidłowo wszystkie pliki (odpowiednio .JPG, .CR2, .JPG + .CR2).
2b) eksplorator Windows Vista HP32 (Communication: PC connect.):
znów trzeba przejść procedurę rozpoznania nowego sprzętu, ale tu niestety niepowodzenie (pomimo automatycznego przeszukania witryny M$) - ostatecznie system prosi o 'włożenie płyty z oprogramowaniem dostarczonym z aparatem' - więc grzecznie podziękowałem (mam zainstalowane tylko DPP i tak ma zostać) - i nie zobaczyłem w aparacie nic.
_________
podsumowując: w trybie Print/PTP wszystko działa jak należy, widać M$ dogadał się z Canonem, albo Canon wypełnił jakiś standard typu Pict/Bridge i wreszcie komunikacja jest taka, jak powinna być od zawsze - kolejny punkt dla Visty i kontra przeciwko przestarzałemu XP ;)
niemniej jednak widać, że takie podłączenie ma tylko jeden cel: ściąganie plików z aparatu po kablu - zapisywać plików na karcie w aparacie nadal nie można, ba - nie można nawet podejrzeć zdjęć bez ich ściągnięcia (ACDSee nie zobaczy zdjęć, DPP w ogóle nie zobaczy katalogów na karcie, jedynie systemowy 'podgląd obrazów' widzi JPG całkowicie pomijając CR2).
i druga uwaga - ło matko jakie to jest wolne :shock:
ściąganie samego directory jest zauważalnie powolne, podgląd (jeżeli w ogóle jest możliwy), jest wolny. ściąganie 20 RAWów (146MB) zajęło prawie minutę, co daje ~2.5 MB/s - tragedia! ta sama karta w czytniku USB wyciąga ~12 MB/s (5x szybciej) a w czytniku ExpressCard ~16-18 MB/s (7x szybciej), do tego w czytniku można spokojnie przeglądać i selekcjonować zdjęcia dowolnym programem bezpośrednio na karcie bez potrzeby ich ściągania.
tak więc jak zawsze - czytnik rooooolez! :mrgreen:
najgłębsze wyrazy dla kabelkowców.
mam problem, nie widzę Rawów ani JPEgów, w ogóle.
Hm?
bardzo przepraszam ale to miał być żart gdyż naczytałe się za dużo komentarzy odnośnie wątku i musiałem odreagować. Dzieki za poważne potraktowanie ale to tylko zmęczenie materiału. Pozdrawiam
Dobrze, że znalazłem ten temat bo też mi robiło dwa jpegi przy zrzucaniu Raw + jpeg ;-) teraz już wiem czemu ;-)
to jeszcze zapytam raz, jakim programem szybko skonwertować rawy do jpega:?:
a gdzie to znajdę:?: albo jakaś pełniejsza nazwa bo nie mogę znaleźć.
Aaaa w takim razie muszę odkopać tą płytkę. Dzięki :wink:
witam
mam podobny problem,
ps3 nie wyswietla raw, po zamianie na dng wyswietla ale z wielkim szumem!
to jpegi sa lepsze!
aha fotki z canona 50d, prosze o pomoc
uf, dobrze że od razu ten temat wyskoczył w guglach.
narobiłem fot w ustawieniu RAW+Sjpg i się przestraszyłem że mam same małe jpg.
Już mi się RAWy ściągają przy pomocy DPP.
A tak przy okazji, czy może to zachowanie zostało poprawione w nowym sofcie? tak żeby np. explorerem (windows) dało widzieć i RAWy i JPG ?
dobra, już wszystko doczytałem :)
idę wygrzebać z szafy czytnik kart
Spraw sobie czytnik kart i powinno być po kłopocie.
szukalem i szukalem i nie znalazlem..
1Ds Mark II
chce zapisywac RAWy na CF a JPG na SD
czy w trybie RAW + S da sie tak ustawic?
czy w ogole jest to mozliwe?
z gory dzieki za odpowiedzi
help help help
Witam,
nie wiem w czym tkwi błąd, ale mój aparat (450D), nie chce zapisywać zdjęć w formacie: RAW + L. Czy może to wynikać z prędkości zapisu karty?
Aparat pokazuje jedno zdjęcie (wyświetla tryb: RAW + L), jednak na komputerze pokazuje dwa pliki *.jpg, które na dodatek ważą ok. 3 MB.
Oto screen:
Use the czytnik, Luke
Czytnik kart?
- nie dysponuje, niestety.
w takim razie przegrywaj przez programik Canona, nie Windowsa
ned, wszystko o czym piszesz masz opisane na 1 stronie tego wątku...
A mi się coś takiego zdarzyło dokładnie RAZ. Niestety zapamietam do końca życia. Zazwyczaj jest, jak piszą niektórzy: windows widzi normalnie wszystkie pliki, jpg i rawy (mam Viste). Ale raz nie zobaczył, zorientowałem się za późno, zostały mi same jpg, a były to bardzo ważne pliki.
Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało, ale faktycznie lepiej korzystac z softu do kart.
Czesc. Mam dosc nietypowy dla mnie problem. Otoz wykonalem pare zdjec w RAW (bez jpg) i nie jestem w stanie ich wywolac przez RAW processing. W aparacie byl podglad, po przegraniu zdjec (z czytnika) Zoom Browser EX pokazuje zdjecia, ale nie moge ich wywolac. Probowalem importowac przez iPhoto, co zazwyczaj przynosilo bardzo dobre rezulataty. Niestety transfer wisi i nic nie mozna z tym zrobic. Po przeczytaniu kliku stron z tego watka zmienilem podejscie i po wskazaniu katalogu w DPP pokazuja mi sie nazwy zdjec (kolejne numery) ale nie ma podgladu (przekreslona ikona) a co za tym idzie wracam do punktu wyjscia - czyli nie moge nic z tymi plikami zrobic. Pstrykalem 450D, karta 4Gb SanDisk SDHC. Karta nie jest zablokowana.
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam
spróbuj w innym sofcie - np PS; możesz także zobaczyć czy przeglądarka XnView je widzi i otwiera podgląd
jak nie idzie to skopiuj normalnie z karty jak każdy plik nie za pomocą pobieranie windy czy canona i zobacz jeszcze raz
Myślicie że jeszcze czeka :roll: post napisano 02-11-2010, 18:19 :wink:
Pozdrówka!
Trochę odpuściłem temat, bo to nie mój aparat był - ale faktycznie się doczekałem. Dzięki MXW, ściągnąłem najnowsze DPP i zadziałało. Niski ukłon za pomoc. Pozdrawiam.