To z latawcem kompozycyjnie jest świetne, ale mocno poPSute :confused:Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Wersja do druku
To z latawcem kompozycyjnie jest świetne, ale mocno poPSute :confused:Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Akurat w tym zdjęciu nic nie było PSute :roll:, wywołanie z raw + krzywe+ trochę saturacji, docięcie do kwadratu i tyle.Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Ostre południowe słońce i polar zrobiły swoje, jeśli nie jesteś przekonany to mogę podesłać Ci rawa
Dlaczego mam Ci nie wierzyć? Po prostu nie doceniłem skuteczności polara :shock:Cytat:
Zamieszczone przez jacam
O mamo. CUDOWNE !!!Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Jacam -- jestem pod wrazeniem...
Nie widze exifa -- wiec pozwol, ze zapytam czy to tez kit +DCR czy cos innego ?
sigma + DCR, ogniskowa: 238mm, iso 100, 1/15s, f/20, statywCytat:
Zamieszczone przez VDR
no to tradycyjnie po niedzieli mam coś do pokazania:
i coś z cyklu: portret kuchenny
Była dzisiaj ładna pogoda, więc dla relaksu wybrałem sie do ogrodu z aparatem.
Wyniki polowania poniżej
Czyli jesteś z Sigmy zadowolony! :) Jutro będę miał swoją ! :)Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Zdjęcia są świetne! Gratulacje pogody u mnie lało i ziomno jak na S-bergenie
Nie czuję pilnej potrzeby zmiany tej sigmy na coś innego, więc chyba
mogę powiedzieć że jestem zadowolony :),
fotki na 20x30 wychodzą OK, AF trochę wolny ale da się z tym żyć.
Te foty z wakacji z takim slicznym niebem to wszystko polarka zasługa?
Co do makro to coraz lepiej... Ważka w #50 idealna ;)
Tak, ale ważne jest także pozycja obiektywu do słońca, najlepsze efekty polarem uzyskuje się mając słońce pod kątem 90 stopni do obiektywu, jednakCytat:
Zamieszczone przez Hiv
nie ma róży bez kolców, trudno w tedy o uzyskanie jednolitego koloru nieba
rewelacyjne masz makra...
zgadzam sie, bez statywu w makro ani rusz, zwlaszcza jak uzywasz sigmy przy 300 mm i potrzebujesz wiekszych glebi.
Zestaw sigma 70-300 i raynox u mnie sprawdza sie tylko przy ogniskowych od 70mm do ok 105mm, pozniej nie moge wycelowac z ostroscia, jest to jednak spowodowane statywe ktory nie pozwala mi na minimalne zblizanie sie do obiektu bez koniecznosci przestawiania calego zestawu.
Kit przy 55mm i raynoxie daje tez spore powiekszenia i jest duzo latwiej ostrzyc, dziala nawet AF, tyle ze kicior jest ciemny...
Probuje tez czasem Tairem 135/2.8 na M42 i raynoxem, ale nic mi sie jeszcze nie udalo dobrze wyostrzyc, po za tym przy f/11 lub f/22 ciemno w tym cholerstwie.
Takze najczesciej sigma 300mm, sigma 70mm+raynox, kit 55mm + raynox.
Wiekszosc makro ktore udalo mi sie wykonac mozna obejrzec na plfoto, http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=tomay
ja jak zwykle przy weekendzie mam do pokazania dwa zdjęcia, pogoda była taka sobie, ale mam nadzieję że coś z tego wyszło
Kaczka jest boska.
A może to kaczor i śmiga na wybory. :DCytat:
Zamieszczone przez Reno
fotki bardzo niezle, a te z morzem wrecz rewelacyjne :D
Ja od wczoraj też mam Raynox'a i też mam problemy z ostrzeniem i statywem (cholerstwo mało sztywne i mało nadające się do makro - w planach Manfrotto 190 -mam nadzieję, ze jest sztywny).Cytat:
Zamieszczone przez tomay
Ciemność kita, chyba nie przeszkadza bo przy f11 czy f22 to chyba każdy jest ciemny a przy f3.6 to chyba nie bardzo da się makro zrobić - GO chyba 0,001mm.:roll:
PS.
Jak namierzacie np muchy? :confused: To się tak rusza...
Makro robie na przesłonach większych od f14, przy mniejszych jest za mała GO.Cytat:
Zamieszczone przez Dorn
Jeśli planujesz statyw i to lepiej kupić 190PRO - w nim można zamocować kolumnę poziomo, w 190 z tego co pamiętam to nie ma tego uchwytu.
Muchy to nie jest mój ulubiony temat, ja rozstawiam się ze statywem w miejscu gdzie "istnieje duże prawdopodobieństwo" pojawienia się robala, i czekam :)
To chybamasz "anielską" cierpliwość:) a ja raczej będę musiał nad tą swoją dużo po pracować:sad:Cytat:
Zamieszczone przez jacam
A czy te statywy są sztywnę? Bo mam pożyczonego odkolegi jakiegoś Velbon'a i...regulacja śrubami jest beznadziejna (muszę brać poprawkę na ciężar "zestawu" bo opada) a poza tym to się cały trzęsie :twisted:
Sprobowalem tak dwa razy zmontowac i niestety - sprzet mi "lecial na pysk" :( i montowalem jednak do gory nogami choc cholernie ciezko wtedy wykadrowac, patrzec w wizjer, lapac ostrosc. Tobie sprzet nie przewaza przy mocowaniu bocznym?Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Najlepiej to idz do jakiegos sklepu foto i sie pobaw a sie mile zdziwisz.Cytat:
Zamieszczone przez Dorn
Regulowanie plynne i pewne, zadnego trzesienia... to zupelnie inna klasa sprzetu niz Velbon (chyba ze Sherpa).
Jeśli montuje kolumnę poziomo to rozkładam szeroko nogi statywu, tak aby kolumna nie wystawała za obrys jaki tworzą końce nógCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Przeglądając galerię jednego z forumowiczów natrafiłem na fajny skrypt generujący galerie, który nie wymaga bazy sql.
Bardzo spodobała mi się prostota tej galerii oraz wygląd no i fajnie rozwiązana administracja zdjęciami i folderami.
Sam używam Coppermine Gallery, ale moim zdaniem interfejs jest trochę przyciężkawy.
No i mam teraz dylemat: dale ciągnąć w coppermine.
czy przejść na
http://www.jac0m.netlook.pl/galeria/
w nowej galerii są zdjęcia które nie zakwalifikowany się do pokazania, :mrgreen:
głównie moje dzieci, więc proszę o wyrozumiałość i skupić się na samej galerii i jej interfejsie.
Sam nie wiem co wybrać ?
w/g mnie minigal jest bardzo fajna i czytelniejsza od tego co masz teraz... nie wiem czego wymagasz od galerii ale ja bym wybral minigal
Pogoda do zdjęć fatalna, z roboty wracam jak już jest ciemno, przez ostatni tydzień nie miałem okazji robić zdjęć, no i dzisiaj nie wytrzymałem, wyciągnąłem
aparat i przeczesałem dom w poszukiwaniu jakiegoś obiektu do zdjęcia.
Tym razem mała abstrakcja:
zapomniałem dodać: Tamron+Raynox, 75mm, F22, 1/2s, MLU, statyw
czyzby okienko zakroplone ? ;)
przeźroczysta obudowa nawilżacza powietrzaCytat:
Zamieszczone przez nastier
hahaha nie ma to jak zdesperowany fotograf :D nawet nawilzacze potrafi dobrze sfocić :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Jacam: Fajne! Aż się nie chce wierzyć, że to po prostu zdjęcie "czegoś tam" :)
Część z nas ma już swoje pociechy i chętnie je fotografuje, te zdjęcia najczęściej lądują w rodzinnym albumie.
Była kiedyś prośba na forum, aby pokazać takie zdjęcia.
No więc założyłem mini galerię z moimi dzieciakami,
ostatnie zdjęcie zrobiłem podczas sobotniego spaceru, gdzie była taka pogoda
dla zainteresowanych galeria jest tu http://www.jac0m.netlook.pl/galeria/index.php?id=28
I gdzie na tym zdjeciu sa dzieciaki? ;)Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Pogoda fotograficznie nas mnie nie rozpieszcza,
więc siedzimy w domu i czekamy...
dawno nie bylo zadnych Twoich prac.. :)
bardzo przyjemna fota, jakos pozytywnie nastraja ten usmiech ;)
Miałem całkiem inny pomysł na fotograficzne życzenia, niestety pogoda zawaliła na całego :( ,
no i wyszło coś takiego
Pozdrawiam świątecznie.
jeszcze ta gwiazdka żeby była ostra bo ludzie wolą jak jest wszystko ostre i jest rewelka pocztówka.
mozna dokleić :D
Dobrze jest!
Taka to dzisiaj jest pogoda w górach ( Brenna )
no to zostawiłem też to ciemne zdjęcie, sam nie wiem które bardziej mi się podoba
ciemna wersja
Nie masz racji, ale nie przejmuj się :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Flanel
za ciemno (toż to klasyczny problem z 18% szarości ;) ) i WB się kłania - strasznie bury ci ten śnieg wyszedł. To coś zasypane w centrum na dole trochę po prawej mnie rozprasza - szkoda bo linia płotu jest niezła.Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Wydaje mi się, że WB jest ok, ja probowałem w RawShooterze ustawić balans na śnieg to nie wiele zmieniło się.
Samo zdjęcie, jest niedoświetlone o ok 1/3 działki, ale oddaje atmosferę tamtej chwili, było szaro buro i dość mocno sypało śniegiem.
Jak zwiększyłem ekspozycję to otrzymałem biały śnieg, ale zniknął gdzieś "klimat" tego zdjęcia.
Może to wina lapotpa, sprawdze jak to zdjęcie wygląda w domu, jak wrócę.
Dzięki za komentarz.
miałeś racje, za ciemno, niestety mój laptop nie nadaje się do obrabiania zdjeć :)Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
tu jeszcze jeden widoczek
i jeszcze jedno
A ja się nie zgodzę! Takie ciemne było właśnie idealne. Przecież to nie była słoneczna pogoda, tylko śnieżyca.Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Oba zimowe mi się bardzo podobają, ale jestem bardzo subiektywny dlatego, ze sam mam w galerii sporo podobnych ;)
Podoba mi się dwójka, chociaż wydaje mi się że złapałeś ostrość bardziej na element barierki niż na twarz dziecka.
jedynkę bym brzydko mówiąc upitolił od dołu a dwójka bardzo fajna chociaż zgodzę sięz Robsonem co do tego na co jest ustawiona ostrość.
No to zostawiłem to ciemne i się zastanawiam :)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
GO aż taka mała nie była, zdjęcie robiłem przy parametrach f6,3, 38mm, 1/100s, odległość od obiektu ok 2m, przy takich parametrach to GO ma ok 1m, więc zarówno twarz i barierka powinna być ostra. Może maluch się poruszył ?Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
Uprzedzają pytania, czemu takie parametry: fociłem z lapmą zdjęcia pamiątkowe, przy okazji wyszło coś takiego.
Bardzo rzadko wdaję się w polemikę, jeśli chodzi czyjeś opinie pod zdjęciami,Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
ale widzę że pod innymi zdjęciami też masz swoje wizje kadrowania.
Nie wystarczy tylko powiedzieć, że tak jest lepiej, ale trzeba to uzasadnić.
W sumie obowiązują pewne zasady kadrowania i kompozycji.
Dla mnie bez dołu to zdjęcie nie ma sensu.
Ważnym elementem zdjęcia jest domek, daje skalę odwzorowania, także
jest to punkt do "zaczepienia" wzroku, do niego albo od niego zaczniesz oglądać zdjęcie, przesuwając się po trzech planach: domek, góry, niebo. Pierwszy plan wprowadza linię, po której wzrok przesuwa się wyżej, dodatkowo kolor pierwszego planu fajnie kontrastuje z drugim planem.
Żałuje, że nie udało mi się pokazać więcej pierwszego planu, ale warunki na to nie pozwoliły.
Może nie jest to super zdjęcie, ale kadr wybrałem świadomie, wynika on z powyższego opisu.
to może inaczej:)Cytat:
Zamieszczone przez jacam
szkoda że na dole wystają czubki drzew:)
bo zdjęcie bardzo fajne.
domek wcale nie psuje niczego, wydaje mi się że bez niego w tym wypadku byłby większy spokój na zdjęciu - fakt - straciłoby klimat...
po ponownym przyjrzeniu się po kilku dniach prawie w pełni się z Tobą zgadzam. fajne ujęcie.
a co do ostrości lub nie twarzy dziecka, to chyba jest wrażenie nieostrości spowodowane przez te cienie od barierek na Jego twarzy.
a zresztą o czym mu tu dyskutujemy. dobrze wiem jak to jest łazić po zimnie w śniegu z aparatem godzinami i szukać jakiegoś kadru... więc szacuneczek że Ci się chce ;)
z cyklu kuchenne portrety,
tym razem w skomasowanej formie
byłoby bardzo fajnie, gdyby nie tło, które po pierwsze zakłóca odbiór, po drugi się zmienia. Ale zdjęcia mi sie podobają.
jacam przełamałeś stereotyp zdięć własnych dzieci są b.fajne .. no może poza tym tłem ...