No to zes teraz napisal o swiadomosci prawnej :):):)Cytat:
Zamieszczone przez gonzo44
Policja MOZE bez nakazu wejsc do domu w naszym kraju. Prokurator ma potem obowiazek wystawic stosowny nakaz w przeciagu 7 dni od daty nalotu.
Wersja do druku
No to zes teraz napisal o swiadomosci prawnej :):):)Cytat:
Policja MOZE bez nakazu wejsc do domu w naszym kraju. Prokurator ma potem obowiazek wystawic stosowny nakaz w przeciagu 7 dni od daty nalotu.
Yasin: to prawda, że Canon jest trochę jak M$ w świecie software. Co jednak nie usprawiedliwia tych, którzy kradną/kupują kradzione body/obiektywy, "bo ich nie stać".
a tego nie powiedzialem :] zlodziej to zlodziej, i nic go nie usprawiedliwia, niewazne co kradnie, czy body czy aplikacje komputerowa
"Microsoft Windows 2000 Professional PL OEMCytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
system operacyjny sprzedawny z nowym komputerem, notebookiem lub dowolnym komponentem komputera niezbędnym do jego uruchomienia"
Powiem ci ze mylisz sie z tym slowkiem "niby" . Wiem o tej akcji doskonale (moj ojciec pracuje w Policji w wydziale informatyki) gdyz mialem cynk jeszcze zanim sie zaczela... wtedy zaryzykowalem, teraz mnie stac na spokojny sen 8)Cytat:
Zamieszczone przez McKane
na M$ 2000 Professional PL SP3 tez mam taka naklejke :|Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
nic, bo nie mam i miec nie bede.Cytat:
Zamieszczone przez yasin
A! to pewnie dlatego w ciagu 1.5 roku (wtedy kupilem ostatnia komorke) ceny polaczen spadly ponad 3 krotnie.Cytat:
Zamieszczone przez yasin
Nie wyswietla czy z zasady nie czytasz tekstu w nawiasach? ;-)Cytat:
Zamieszczone przez yasin
Przeciez pisze ze z lini NT dopiero 2000 byl masowo instalowany na domowych komputerach.
Nie lubie porownania uzywania nielegalnego softu do kradziezy. Kiedy cos kradniesz ktos cos traci, a tutaj nie zyskuje. Dla mnie jest kolosalna roznica.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
I nadal są kilkukrotnie większe niż chociażby na niedalekiej Słowacji (już nie wspominając o bardziej rozwiniętych krajach).Cytat:
Heh, debata stara jak świat :) Ja swego czasu też nie byłem czysty - do dziś ostało mi się "trochę" mp3/filmów ;-) Tym niemniej nie udaję świętoszka i nazywam rzeczy po imieniu.Cytat:
BTW: "kiedyś" (tak powiedzmy -15 lat) sytuacja była jasna:
- "wszyscy" piracili
- producenci olewali rynek
- nie było darmowej alternatywy
Dzisiaj nic z powyższego nie jest już aktualne. Nie chcesz płacić M$ - używaj darmowego oprogramowania - zestaw: Linux+OpenOffice+Gimp zaspokaja 99% rzeczywistych potrzeb amatora. Nie wystarcza ci ono, nie lubisz się babrać w systemie, potrzebujesz bajerów i "kreatorów" - płać. Albo kradnij.
Ja na MS Windows 2000 Professional PL SP4 nie mam takiej naklejki :DCytat:
dla 90% posiadaczy DSLR niedlugo tez nie bedzie nic wielkiego, bo beda mieli tylko body i KITa :]Cytat:
po ilu latach zaczeli wogole udawac, ze konkuruja, i dlaczego jest tak ogromny lobbing na nie wpuszczenie kolejnego operatora, nie mowiac o ich wiekszej liczbieCytat:
porownaj ceny w innych krajach, mieszkalem pol roku w kopenhadze, i nie moglem wygadac kasy jaka wplacilem na PREPAIDa jak wyjezdzalem, w koncu wyjechalem z zapelnionym do polowy kontem, nie mowiac o tym, ze bylo wielu operatorow do wyboru
mozesz tego nie lubic, ale taka jest prawda, ale jak nie lubisz to w takim razie skorzystam z okazji i poszukam jakichs fajnych zdjec w Twojej galerii i pare sobie "wezme", bo przeciez nic na tym nie stracisz, a wiesz akurat mi potrzeba pare fotekCytat:
moze jeszcze ktos nie lubi nazywac takich rzeczy kradzieza, prosze zglaszajcie sie do tego watku, to bede wiedzial w czyich galeriach mam szukac, dzieki :)
Z moich możesz brać - już nieraz się do mnie ludzie z takim pytaniem zwracali (głównie samoloty). Ale to moja własna decyzja - jeśli ktoś (w tym wypadku produent softu) ma na ten temat inne zdanie, to jego prawo - i jeśli się do tego nie stosujesz, to jesteś złodziejem.Cytat:
Zamieszczone przez yasin
(to ostatnie to oczywiście nie do Ciebie, tylko do przedpiścy)
oczywiscie nie zamierzam brac fotek z jakiejkolwiek galerii ;) napisalem to zeby pokazac, ze sa rozne formy kradziezy, i taka kradziez to rowniez kradziez (zdjecia czy orpogramowania)
Ale o co chodzi? Ja pisze ze nic nie zrobie z calym legalnym softem do windy bo go nie posiadam (legalnego)...nie rozumiem...:-(Cytat:
Zamieszczone przez yasin
Fotki mozesz brac, jak znajdziesz cos godnego uwagi. Jak napisze/wymysle/zrobie cos madrego to tez sobie mozesz to wziasc z checia sie tym podziele. Liczy sie dla mnie tylko to zebys nie usuwal mojego podpisu/loga, kasy nie chce. I mysle ze tak powinno to wygladac. Wtedy to nie bedzie kradziez a przysluga. A ze ktos bedzie chcial wplacic DOBROWOLNY datek na rzecz dalszego rozwoju mojej pracy to juz jego WOLNA wola.
Taka mala utopia mi sie wysnila.
Całkiem przyjemna zresztą. Ja w podobny sposób traktuję swoje fotki, jak i to co w wolnych chwilach dla przyjemności wyprogramuję. Ale to nie znaczy że można zmuszać tych, którzy mają inny pomysł na życie/zarabianie do takiego samego podejścia.Cytat:
takim sposobem byli bysmy w epoce kamienia lupanego :) bo jak kazdy bralby sobie czyjes pomysly/mysl techniczna, no to po co pracowac nad nowa teoria fizyczna/matematyczna, czy nad nowym systemem plikow (na przyklad m$ pracuje teraz nad systemem plikow WinFS, ktory zrewolucjonizuje platforme windows), skoro cala reszta sobie ten pomysl ukradnie w imie utopi, mielismy juz cos podobnego, ale na szczescie skonczylo sie 15 lat temu, a problemy po tamtej epoce mamy do teraz, skoro to niczyje tylko panstwowe to wezme sobie, zniszcze (przeciez nie kradne, to panstwowe jest, wiec mozna, ba, trzeba)
Więc skąd rozwój linuxa?
linux jest z zalozenia darmowy, tworzony przez pasjonatow dla pasjonatow, rynek nie znosi prozni, poprostu wypelnil luke, nie jestem specem od linuxa, czy solarisa, ale imho sa platne wersje tych systemow, tworzone pod potrzeby korporacji, czy na specjalne zamowienia, na przyklad komputery w naszym sejmie pracuja na specjalnie "wyprodukowanej" do tego celu wersji linuxa, sluzy ona tylko i wylacznie do obslugi glosowania w naszym sejmie, i do tego celu nadaje sie swietnie, maly prosty system operacyjny, jest malutki, prosty, wiadomo, ze nic sie nie zawiesi, pracuje tylko z maszynami do glosowania, a windows to ogromna platforma, wspiera miliony roznych konfiguracji, nikt wam nie mowi jaka karte graficzna wybrac, czy procek, ale taka swoboda konfiguracji niesie ze soba konsekwencje, mianowicie, czasami w pewnych okolicznosciach, w pewnej konfiguracji sprzetowej, z pewnymi programami, cos moze sie wydarzyc, cos czego programista nie przewidzial, no i czasami program sie wywali
Czy przypadkiem Linux nie jest "freeware'ową wersją" jak najbardziej płatnego Unix'a?Cytat:
Zamieszczone przez yasin
chyba mylisz pojecia Jurku. Wspolczesna wersja UNIX'a jest np. FreeBSD, ktory jak sama nazwa wskazuje jest darmowym systemem :-)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
To jest troszeczkę bardziej skomplikowane :) Najprościej mówiąc Linux (a dokładnie wszystkie "narosłe" wokół niego narzędzia, głównie GNU) to coś co ma w jak największym stopniu przypominać Unix. I nawet się to z grubsza udaje :)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Tym niemniej jeszcze nie widziałem dystrybucji Linuxa (uwzględniając płatne), która by pod względem "przyjazności dla administratora", ustandaryzowania, dokumentacji (innej niż HOWTO i "poszukaj w Usenecie") itp. dorastała do pięt chociażby staremu poczciwemu Solarisowi 8 sprzed ładnych paru lat.
Nie bez powodu postawiłem znak zapytania - nie znam się na tym bowiem, ale chyba nie bez powodu mam takie skojarzenia?Cytat:
yasin, chwilowo linux lepiej obsługuje nowe technologie, np. procesory 64bitowe. I nie jest małym prostym systemem operacyjnym.
A ty wybitnie kręcisz, mówiąc, że nie powstałby nowy system plików, gdyby nie $$$, podczas gdy powstają!
cos mi sie wydaje, yasin pracuje dla M$ ;)
Mi to sie wydaje ze moze nawet pracowac na zytniej... ;-)
nie pracuje dla m$ ani tym bardziej na zytniej :D na wiejskiej tez nie pracuje :) uprzedzajac pytania, no dobra, ale nie wierzycie chyba, ze cala ta technologia powstalaby gdyby to wszystko bylo za darmo, ja pracuje jako programista relacyjnych baz danych MS SQL 2000, Oracle 9i, oraz programista technologi .NET i zapewniam Cie, ze jezeli mialbym to robic za darmo to juz dawno bym to rzucil, to ciezki kawalek chleba, ale dobrze platny, i dlatego sie tym zajmuje (oczywiscie to moja pasja, ale sama pasja czlowiek nie zyje), nie powiedzialem tez, ze nie ma "duzych" dystrybucji linuxa, ani ze nie obsluguje nowych technologii, napisalem tylko ze dla domowego, masowego odbiorcy w tej chwili m$ ma najlepsza oferte, duuzo lepsza od calej reszty nixow, solarisow, macintoshy, itp., a potwierdzaja to dane statystyczne, ilu z waszych znajomych ma na kompie cos innego niz windows(?) przeciez konkurencja jest za darmo, wiec czemu dalej uzywaja windy i czemu Wy uzywacie, bo jest imho najlepsza :) w tym sektorze rynku
Większość.Cytat:
Zamieszczone przez yasin
A w czym win jest lepszy? Teraz tylko i wyłącznie w tym, że programiści i użytkownicy się do niego przyzwyczaili.
hehe, no widzisz :) a wiekszosc moich kolezanek z UW i ludzi uzywajacych kompa do wydrukuj/napisz/browseWWW uzywa windowsa, bo dla nich jest bardziej intuicyjny interfejs w windzie i potrafi sie tym posluzyc, czy zainstalowac
edit:
a lepsza dla domowego uzytkownika od wersji NT 5.0 jest bo ma intuicyjny interfejs (nowe dystrybucje linuxa tez go maja), standardowo wiekszosc multimediow dziala od razu, dzialaja gry, czy filmy divX (dosc popularne w necie), istenieje ogromna ilosc programow dla zwyklych zjadaczy chleba, kazdy moze wybierac i przebierac, mozna dowolnie konfigurowac sprzet, a potem w windzie tylko klik na windows update albo instalka sterownikow ze strony producenta i sprzet dziala, nie trzeba duzej wiedzy technicznej, jest w bardzo duzym stopniu kompatybilny wstecz, czyli to co m$ udalo sie pogodzic, a co moim zdaniem powinni odpuscic na rzecz jeszcze wiekszej stabilnosci, dzialaja nawet stare programy/gry dosowe
pewnie ze lepiej by bylo miec kilka dobrych systemow operacyjnych w tym sektorze, i tego nie neguje, a cala dyskusja rozpoczela sie od moim zdaniem troche niesprawiedliwego standardowego wjezdzania na m$
Szczerze powiedziawszy dla mnie osobiscie najwygodniejszym systemem w uzytku jest jednak OSX - laczy zalety windowsa, z zaletami systemow unixopochodnych, przy czym wprowadza wiele nowych, innowacyjnych rozwiazan, a oprogramowanie typu MS Word, tudziesz Adobe Photoshop tez na niego jest.. Niestety nie udalo mi sie kupic ibooka, ale laptopa pctowego i uzywam na nim xp sp2, ja ktory przez 4 lata nie dotykalem nic poza linuksem :(
Not true. W tej chwili jedyny argument MS vs MacOSX to "no bo przeciez caly swiat uzywa". Merytorycznie Apple zostawilo MS daleko w tyle - i co wiecej, udalo im sie to praktycznie w 3 lata od zera. I wcale mi sie to nie podoba, bo bede sie musial niedlugo uczyc tym administrowac :)Cytat:
Zamieszczone przez yasin
Pod RH9 ze standardowym mplayerem (kompilacja załączona w fedorze) działa mi lepiej niż pod win. Zwłaszcza Qtime i DVD. Pod Win z kolei trzeba instalować całą gamę kodeków, żeby to wszystko ruszyło...Cytat:
Zamieszczone przez yasin
Z grami to zgoda
U mnie na laptopie z oryginalnym XP od pół roku win-update nie działa. A pomoc techniczna nic na ten temat nie wie, i radzi ściągać poprawki ręcznie...Cytat:
istenieje ogromna ilosc programow dla zwyklych zjadaczy chleba, kazdy moze wybierac i przebierac, mozna dowolnie konfigurowac sprzet, a potem w windzie tylko klik na windows update albo instalka sterownikow ze strony producenta i sprzet dziala, nie trzeba duzej wiedzy technicznej,
A to już jest kpina albo ignorancja. Pod win 2k/XP nie działają stare programy i gry dosowe w ogromnej części. Jedyny sposób to programik DosBox, który działa również pod linuxem (IMO lepiej). Także w Fantasy Generala gram pod linuxem...Cytat:
jest w bardzo duzym stopniu kompatybilny wstecz, czyli to co m$ udalo sie pogodzic, a co moim zdaniem powinni odpuscic na rzecz jeszcze wiekszej stabilnosci, dzialaja nawet stare programy/gry dosowe
pod xp z sp1 duzo dziala, sp2 wprowadza szereg zmian, ale duzo tez nie dziala, cos kosztem czegos, ja bym wogole kompatybilnosc wstecz wywalil z poziomu systemu operacyjnegoCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
To zdecyduj się, czy jest to zaleta czy wada :D
wydaje mi sie , że kradzież oprogramowania , samochodu itd to jedno i to samo.....
linux nie jest tak do końca darmowy .....
PS. pracujesz u nas na żytniej ??? no moze nie do końca u nas u kolegów ....
pozdrawiam
Sprecyzuj, bo to całkiem niejasne. Mówiąc ściśle Linux to tylko jądro, reszta to zestaw programów, głównie na licencji GPL. I niby który element jest płatny?Cytat:
Zamieszczone przez toni
Chyba gazeta z płytkami jest płatna :P
dla mnie osobiscie to w sumie wada, bo nie uzywam zadnego starego oprogramowania, w stare gry nie gram (w nowe zreszta tez), wiec dla mnie mogliby to wywalic, ale raczej tego nie zrobia, bo Ty czy wiele innych osob by sobie poradzilo uzywajac oprogramowania 3rd party do obslugi starego softu w ostatecznosci mozna postawic "wirtualny" system operacyjny, no ale dla wiekszosci uzytkownikow pewnie bylaby to wada, dlatego pewnie i za 20 lat beda wspierac DOSa :)
yasin, ale oni nie wspierają dosa, tylko go nieudolnie emulują.
a co to jest?Cytat:
Zamieszczone przez yasin
PS
Yasin, swojej poprzedniej wypowiedzi uzyles 7 przecinkow i ani jednej kropki. Szczerze powiem ze nie wszystko zrozumialem...
to taki zwrot okreslajacy oprogramowanie napisane przez firmy niezalezne, w przypadku gdy na przyklad system jest napisany przez m$ to 3rd party to kazda firma pisza na winde nie zwiazana wogole z m$, co do moich przecinkow to juz taki marny nawyk z grup dyskusyjnych, no i fora internetowe :/Cytat:
edit:
@Tomek Golinski
ale z poziomu jadra systemowego, nawet w win 2003 serwer dalej jest wsparcie dla starych technologii, takich jak win16 czy win32 i jeszcze dluugo bedzie, taka juz polityka tej firmy, wlasnie nastawiona na masowego odbiorce, czyli wszystko powinno dzialac, az po czasy "prehistoryczne" :) no dosa to juz raczej emuluja i cale szczescie :)
Hemm? A od kiedy to normalnych ludzi na Usenecie/forach dyskusyjnych nie obowiązują zasady poprawnej pisowni? :confused:Cytat:
Zamieszczone przez yasin