Każdy minus jeden to już nie każdy. Ja nie :p , więc twoje stwierdzenie straciło logikę.
Wersja do druku
logiki nie mozna stracic. mozna co najwyzej popasc w sprzecznosc z nia :)
przy czym tutaj nie jest zaprzeczenie logiki, tylko kontrprzyklad do postawionej tezy z kwantyfikatorem ogolnym :) ktory, logicznie, ja zaprzecza :)
:twisted:
EDIT: rowniez uwazam, ze uzywanie polara z obiektywem krecacym mordka to walenie kotka za pomoca mlotka. cos jak rozwiazanie MLU w obecnych body Canona :) takie: zamknij lewe oko, obroc glowe, splun przez prawe ramie i podrap sie wskazujacym palcem prawej reki po lewym posladku na wysokosci 2/3 od dolu... :)
Włodzimierz Majakowski (1924):
"Mówimy - Lenin, a w domyśle -partia,
mówimy - partia, a w domyśle - Lenin."
Bahrd (2007):
"Mówimy Akustyk, a w domyśle - MLU,
... " ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niekoniecznie - możesz po prostu nie być Canonierem w oczach jotes25 ;) - logika bywa bezbronna wobec założeń wstępnych (o ile sobie nie przeczą..) ;)
Niech lepiej C wypuści to 5d mk2 bo się tematy kończą :lol:Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Czy ktoś jest w posiadani fotek z tego szkła?? Jakieś sample w necie? na photozone widziałem, ale może coś innego?
hehe... to nic że ma tendencje dla krótkich ogniskowych aberrować, a przy długich z deczka mydlić...
do autora tematu: nie masz możliwości wypożyczenia gdzieś tego szkła na próbę (ew kupno z możliwością zwrotu nadaną prawnie - chyba jest możliwość zwrotu w jakimś tam czasie bez podania przyczyn, nieprawdaż?)?
ja pewnie bym kupił, skoro jedynym problemem dla lubej jest poruszanie zdjęć a cała reszta pasi. Raczej nie będzie gorszy od kita bez IS'a
Pozdrawiam.
Robert
Hmmm, wydaje mi się, że może być to idealny obiektyw dla mojej rodzinki...
Czy ktoś może już podzielić się opinią?
W takim razie czekam z niecierpliwością :)
Veni, Vidi..... i tyle...
Oglądałem go u jednego z prywatnych sprzedawców w Krakowie. Niestety obiektywik nie jest tak cudowny jakim go opisują. Stabilizacja działa, ale też się 'zawiesza'. Ostrość na poziomie dobrym (zdjęcia w dzień, lub z lampą i czasami powyżej 1/200, wiec wykluczam poruszenie) - zarówno z IS jak i z wyłączoną stabilizacją. Wykonanie - wg. mnie lepsze od typowego KIT'a. Bardzo przyjemne pokrętło zoomu. Ostrości dalej się nie da ustawiać manualnie - pierścien za mały. Z plusów moge powiedzieć, że tubus wysuwający się przy ogniskowaniu i zoomowaniu - jest precyzyjniej osadzony.
Zdjęć nie mam - robiłem nie swoim korpusem (400D) i nie swoją kartą, ale za to przeglądałem to u sprzedawcy na monitorze i jak dla mnie - bez rewelacji. Łatwo łapie odbłyski i ma duże CA - no ale to w końcu KIT. Bokeh - taki sam jak w poprzednich KITach. Kolorki może ciut ładniejsze - również większy kontrast.
Co do stablizacji to działała OK - przez większość czasu. W pewnym momencie jednak zaczął 'świrować' - można powiedzieć, że dodawał drgań patrząc przez wizjer. Raz też zupełnie się zawiesił i nie stabilizował mimo włączenia na obiektywie (pomogło zdjęcie i ponowne założenie). Nie wiem czego to była sprawa - kilka razy ściągaliśmy go i zakładali, może coś nie stykało?
Czas przy jakim udało mi się za to wykonać ostre zdjęcie, to 1/4 sek @ 18mm, oraz 1/20 sek @ 55mm. Mimo wszystko to jest chyba uproszczona wersja stabilizacji względem tego co jest w innych szkłach z IS.
Ja zrezygnowałem z zakupu. Cena za którą miał być dostępny - 640zł. Patrząc na spadające ceny 17-85mm f4.5-5.6 IS - to właśnie na niego się zdecyduję - ale to już po nowym roku... Dopiero co kupiłem inną zabawkę - 85mm f1.8 USM :)
Oj, szkoda, szkoda...
A już liczyłem na porządne sample. No, nic. Może ktoś inny wrzuci je do tego wątku...
czy go chwala czy nie to prawie ten sam obiektyw, a ta roznice w cenie miedzy starym i nowym mozna tlumaczyc wyposazeniem go w IS , w istocie to to samo szklo, za chiny bym go nie kupil : ) Bez USM niczego bym nie wzial (prucz 50tki hehe)
Przeczytałem opinię, w zasadzie prawie nie ma co komentować. Jednak prawie, a prawie robi różnicę ;-) Cytowany fragment mnie zdziwił, z tego względu, że miałem swego czasu w swych łapkach 75-300 IS (nie pomyliłem się, nie mylę 70-300 IS z 75-300 IS), czyli najstarszą/pierwszą konstrukcję Canona z stabilizacją. Problem w tym że nawet w niej (inne szkła z IS też miewałem w rekąch) nie zdarzyło mi się takich objawów zaobserwować. W związku z tym się zastanawiam czy rzeczywiście marketoidzi zlecili obcięcie IS "aż tak bardzo" czy też jest/był to walnięty egzemplarz tego szkła. That's all.
AbrahaM, pozwolę sobie odnieść się do twojej wypowiedzi, mianowicie posiadając 350D miałem przyjemność wykonywania zdjęć dwoma szkłami posiadającymi stabilizację, były to Sigma 80-400 OS oraz Canon 100-400 L IS. Sigma bardzo często się destabilizowała (nawet co kilkanaście fotek) i tylko wyłączenie aparatu pozwalało opanować sytuację. Myślałem że z Canonem będzie lepiej - i faktycznie było, jednak i to szkło wykazywało skłonności do całkowitej destabilizacji (powiedzmy raz na 40 zdjęć). Przy czym destabilizacją tą jest dla mnie wpadnięcie w totalnie chaotyczne drgania za sprawą bliżej nie określonych błędów systemu stabilizacji. Podobnie rzecz się miała w 30D.
Czy to wina egzemplarzy, czy ogólna skłonność systemu - tego nie wiem, ale moim zdaniem nie jest to problem tylko najnowszych szkieł.
Czy opłaca się wymieniać kitowe szkło 18-55 na wersje z IS? Jak stoją w tej chwili? Nadal ok 650zł?
Powiem szczerze że podoba mi się ten zakres, chociaż troche brakuje mi zbliżenia. No ale w przyszłości mam zamiar kupić jakieś małe tele więc problem zniknie. A stabilizator nie powiem, przydałby sie.
Czy może lepiej zaopatrzyć sie w jakiegoś Tamrona o podobnym (/większym) zakresie z IS?
Pozdrawiam
osobiscie, gdybym mial zwyklego kit'a i chcial przy kic'ie pozostac to bym wymienil.. nawet nie ze wzgledu na is ale rozdzielczosc ktora jest o wiele lepsza niz w starym 18-55 :-)
to chyba nie to forum :mrgreen: :lol: ;)
myslisz o 28-300 ?? chyba tak bo to jedyne szklo tamrona z vc ;-) .. problem w tym ze 28 na cropie to juz prawie standard.. moim zdanie nie zyskujesz nic bo i tak musisz miec kit'a do szerokich ujec.. proponuje wiec cos z zakresu 70-300 :)
chciałbym pozostać przy kicie bo podoba mi sie jego "dolny" zakres, tzn okolice 18-20. Zauważyłem że ten nowy "kit" ładnie ostrzy. No i do tego IS. Brzmi ciekawie.
ja tu poważnie a Ty sobie żartujesz ;)
Skoro jedyny Tamron ze stabilizatorem to 28-300 to nie zdecyduję się na takie rozwiązanie a raczej wybiore coś pokroju 70-300, jak wspomniałeś. Ale jednak zależy mi by było to coś ze stabilizatorem...
A kita chce mieć własnie dla jego zakresu, ciekawego wg. mnie.
Pozdrawiam
Ciekawe skad ta cena?
http://www.allegro.pl/item291011196_...gwarancja.html
Znak ktos ten sklep?
ktory nijak ma sie pod wzgledem ceny do 18-55 czy 18-55 is od ktorego zaczela sie dyskusja ;-)
znam - szkiel nie kupowalem ale czaem jakies duperele (karta, hand strap itp).. za kazdym razem wszystko bylo OK.. tylko ta aukcja to "aukcja prywatna" a w ofercie na stronie sklepu 18-55 is nie widze :confused:
Czy ten obiektyw bedzie dobrze wspolpracowal z 20D?
Jestem nowy na forum, zamierzam kupic 350D, rocznego ktory strzelil ok 10k zdjec, tyle ze bedzie on bez obiektywu, i mam dylemat czy kupic zwyklego kita czy kita z ISem, zastanawiam sie czy warto dokladac 500zl dla tego IS, jestem totalnie zielony w dziedzinie fotografii jak narazie, wiec prosze o wyrozumialosc i prosty jezyk w odpowiedzi :)
A polecisz mi moze jakis sprawdzony sklep albo uzytkownika allegro ?
http://www.fotoplus.pl/obiektywy-akc...m-f3.5-5.6-IS/
Na pewno nie najtańszy ale bardzo sprawdzony. Przez internet też sprzedają.
Przejrzyj sobie wątek o polecanych sprzedawcach i ze skąpca albo z allegro na pewno znajdziesz jakąś tanią ofertę. Warto też prześledzić wątki na tym forum.
Zastanawiam sie tylko czy warto czy roznica w robionych zdjeciach bedzie duza? Zwykly kit nowy kosztuje 250zl a za tego 700zl trzeba dac czy jest to warte tej ceny ?
Tu chodzi głównie o IS i stąd ta różnica w cenie. Czy różnica w zdjęciach będzie duża? To zależy, przy jakich czasach będzie się je robiło;) Przy krótkich czasach może nie być żadnej. Przy długich bez stabilizacji albo będziemy musieli mocno podbić ISO, albo po prostu zrobimy poruszone zdjęcie. Pamiętaj jednak, że IS nie zamrozi Ci ruchu!
Ja sam mam zwykłego kita i wolę dozbierać do 17-85 IS. Tak czy siak, będzie mi brak jasnego szkła:rolleyes:
Odnosze wrażenie że ludzie z Canona zamiast robić obiektywy to odwalą byle co i chwalą później na forum:smile: . Wolę poczekać trochę i kupić jasnego tamrona.
no....
np. 17-55/2.8 IS, bezkonkurencyjny pod wzgledem mozliwosci i jakosci zoom standardowy do cropa
70-200/4 IS, ktory w tej cenie kompletnie zamiata i nie ma zadnej realnej konkurencji w innych systemach
18-55 IS, ktory przy calej swojej plastikowosci ma rozdzielczosc, jaka budzetowe zoomy w innych systemach moga w folderach ogladac :)
moze nie przesadzajmy z tymi okresleniami
a zobaczcie to:
http://pliki.optyczne.pl/sig18-200OS_fot13.jpg
konkurencja nie śpi, więc canon musi wprowadzać udane plastikowe zoomy:)
miałem tą sigmę na dwa dni i muszę powiedziec, że byłem bardzo pozytywnie zaskoczony!!! chyba będzie to mój spacerowy mega zoom..
A moze nie warto zawracac sobie glowy zwyklym kitem , tylko kupic inny obiektyw? Co mi polecicie do 900zl i zeby mogl tym obiektywem robic zdjecia na codzien, nie planuje narazie profesjonalnej zabawy tylko amartorsko.
Aparat pod ktory bede to podbinal to 350D, wolalbym nowy obiektyw a ma mi on sluzyc na codzien, bo nie mam jak narazie okreslonej dziedziny do fotografowania
No to 18-55 IS 8).
który w stanach (z wysyłką) można dostać za ca 210$:)
Tak ? A dasz linka do tego sklepu ;>>??
Parę dni temu były w takiej cenie na allegro.
A proszę
:)
To prawda byly za czym dowiedzialem sie ze jednak koles bedzie ten aparat sprzedawal :)
Nie wiem czy to takie opłacalne. Jak się doliczy cło i vat to praktycznie wychodzi na to samo co u nas.