Nawet lepiej. Płyty samej chyba też nie kupujesz, bo nie masz pełnych praw własności :DCytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Wersja do druku
Nawet lepiej. Płyty samej chyba też nie kupujesz, bo nie masz pełnych praw własności :DCytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Kupuje prawa posiadacza, a nie wlasciciela ;-)
Ta... prawa posiadacza...
Czytalem kiedys autentyczna historie o kupieniu oryginalu jakiegos dvd. Komedia... Licencja via internet wazna bodajze 3 dni, koniecznosc stosowania tylko ich odtwarzacza na komputer, przestalo to dzialac bodajze po roku... Dzika jazda... moze znajde link kiedys... Porownujac to do klasycznego wareza to ja nie rozumiem za co sie placi... bo w tamtym wypadku to chyba za siwe wlosy na starosc...
Kupujesz aparat i mozesz z nim zrobic co chcesz... Kupujesz plyte i sie okazuje ze malo co mozesz. A najlepsze ze sami moim zdaniem to napedzaja... Za glupie pomysli ktos placi... a wszystko sie rozbija o wieksza cene oryginalu.
Sory za EOT...
Co do hologramow to koszt nie tyle rozbija sie o 300k sztuk a o koszty matrycy i przygotowania... Cos kolo 70-200 2.8 IS taka przyjemnosc (matryca) :D Jest sporo wariacji tego, wiec i koszty rozne. Mozna zadzwonic i zapytac... Jakies uniwersalne moga miec...
http://hologramy.pl/
http://holografia.pl/
W Monachium czesto bez okazania legitymacji nie przejdziesz przez kordon policji blokujacy np. demonstracje.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
A co do zalatwiania akredytacji na koncerty, co lepsze agencje koncertowe umieszczaja na liscie akredytowanych maks. 10 fotoreporterow, prezentujacych topowe agencje. Dla przedstawicieli "home made" agencji i gazetek nie ma miejsca.
Olek
Z tego co wstępnie się dowiedziałem od kolegi z gazety no to trzeba pracować dla jakiejś redakcji i wtedy oni wystawiają taką legitkę. Druga sprawa, że są pewne imprezy na które sama legitka niczego nie załatwia. Trzeba wykupić akredytację. Dla Festiwalu Piosenki w Opolu ta przyjemność kosztowała ok 300 zł.
to co robimy cos z ta legitymacja, ukladamy plan dzialania? lepiej jednak by bylo zeby to byla legitymacja prasowa/foto a nie klubowa/foto.... mozna by bylo sobie wtedy wystartowac np. tu: http://www.bzwbk.pl/u235/navi/197323
I tutaj przydalaby sie legitymacja prasowa:
http://www.piknik-goraszka.pl/piknik_dziennikarze.php
a raczej dowala Ci 2 lata z kk, bo to juz falszerstwo, tylko organy panstwa moga poslugiwac sie pieczatkami z godlem.Cytat:
Zamieszczone przez gonzo44
Pozdrawiam
wszystko moze, ale musi to byc w ramach statu, nie moze byc to dzialalonosc poza statutowa.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Reklamowanie, alez oczywiscie (jesli bedzie to stowarzyszenie prowadzace dzialalnosc gospodarcza), ale wszystko musi isc w poczet jego zadan, nie bedzie mozna sobie bedzie wyplaty zrobic.
Oczywiscie, kolega bedzie mogl sobie zalatwic biuro rachunkowe, ale bedzie musial je oplacic z wlasnej kieszeni, a bedzie to slono kosztowac, bo prowadzenie pelnej rechunkowosci sporo kosztuje. Stowarzyszenie nie moze zatrudnic ksiegowej. Pamietajmy jaka jest idea stowarzyszenia, to organizacja dobrowolna i spoleczna, a nie do zarabiania w jakikolwiek sposob.
A US z mila checia po pol roku Was skontroluje. UKS wrecz uwielbia male fundacje, stowarzyszenia, ile razy kontrolerzy mieli ubaw jak ktos probowal wrzucic w koszty rozne tam rzeczy.
Moze sie czepiam szczegolow, ale jak czytam niektore posty, wiele w nich dobrego nastawienia i checia do dzialania, ale pamietajmy jak to w Polsce dziala. Wiec zanim znow ktos wymysli darmowe wejsciowki, albo inne takie pomysly, niech przeczyta ustawe.
Pozdrawiam
Eh i tomsong zepsul cala zabawe :-(
Zabieram grabki i wracam do swojej piaskownicy.
ja tylko lojalnie ostrzegam i nie chcialbym, aby ktos z nas mial jakies problemy. TO chyba dobrze, ze ktos czuwa :)
i umarło CBPA śmiercią naturalną?!
Przecież jak bodajże Vitez zaznaczył "klubowe" legitki zawsze można machnąć. Bez patrzenia w przyszłość typu stowarzyszenie itp.
A podpisać to mógłby Hazan :evil:
takie legitki były by fajne zobaczymy co ma to Vitez i Hazan
Konkurencja ;-) ma Stowarzyszenie "SUN" tutaj można poczytać
http://www.nikon.org.pl/
http://www.digital.pl/FAQ.htm
wydają legitki i łatwią akredytacje
acha i niekoniecznie trzeba być użytkownikiem aparatu firmy na N :)
A to co, nikt nie prowadzi działalności fotograficznej coby sobie nie mógł wyrobić sam legitkę ? Poza mną oczywiście ? :mrgreen:
A czy przypadkiem nie jest tak, stowarzyszenie nie może _udokumentować_ dochodu? Tzn. może przyjmować np. składki członkowskie, ale dokumentując na co je wydaje, tak by stowarzyszenie jako całość wychodziło na "0". Czyli przykładowo - mam sobie sieć osiedlową, mamy stowarzyszenie, pobieramy składki, za które opłacamy łącze i sprzęt. Takich sieci istnieje od groma, popełniają błąd?Cytat:
Zamieszczone przez tomsong
Ja tylko podsunalem pomysl. Ktos musi te legitki opracowac i podpisac.Cytat:
Zamieszczone przez gr86
Legitymacji klubowych nikt nam nie zabroni zrobic - to praktuycznie to samo co np identyfikatory z nickami/nazwiskami na roznego rodzaju zlotach czy spotkaniach. O wlasnie... identyfikator to lepsza nazwa niz legitymacja.
A to czy ktos cie z taka legitymacja wpusci gdzies jako fotoreportera czy da akredytacje zalezy od ugodowosci organizatora jak i profesjonalizmu wykonania "legitymacji" (oraz modlitwie by nikt sie nie pokusil o sprawdzanie ;) ).
Raczej malo bywam na imprezach, na ktorych potrzebowalbym taka legitymacje ale jak do tej pory to dluga biala lufa przy body oraz obwieszenie sie innymi akcesoriami dziala tak samo jak legitymacja. Ostatnio tak wlazlem do sektora dla prasy gdzie byla demonstracja zmiany kol w samochodzie F1 - mialem problemy ze sluchem przez 3 dni...Cytat:
Zamieszczone przez czajna
W USA jak to maja w zwyczaju - jest potrzeba to jest i produkt. Zapisujesz sie do organizacji o nazwie "International Freelance Photographers Organization" i za okolo $70 dostajesz piekne legitymacje fotografa prasowego + kupe roznego innego smiecia. Nie mam pojecia co Ci to daje ale firma jest na rynku juz od lat wiec biznes sie chyba kreci.
Pozdrawiam
Coronado
Z tego co tam wypisali wyglada to dosyc interesujaco.
Poprawka tylko mala... Zeby dostac legitymacje trzeba wykupic czlonkostwo w IFPO za 68$ i dopiero bedac czlonkiem legitymacje... za kolejne 99$ plus 10$ przesylka.
Troche mniej rozowo to wyglada uwzgledniajac ten koszt, ale nie tak tragicznie...
ja zadzwnilem do lokalnej gazety u nas, gdzie (miedzy innymi) pracuje 3 fotoreporterow - okazuje sie, ze tylko jeden z nich (ten najwazniejszy) ma podpisana legitymacje przez Redaktora Naczelnego, inni nie. powod? ten jeden ma 20 lat praktyki :D i wiarygodnosc :D :D (sam mi tak powiedzial). poza tym, wedlug niego, taka legitka otwiera drzwi na wiele imprez (m.inn. konferencje prasowe), wiec moje pytanie o nia wywolalo u niego kupe smiechu ;) powiedzial mi, zebym poprosil o wystawienie podobnej legitki jakis klub osiedlowy, moze balonowy :) lub regionalny BGF ;) tylko -wedlug niego- takie sa juz nic nie warte, no chyba ze pajac jakis stoi na bramce.
gawryl: i dlatego wiekszosc lokalnych gazet ma tak niski poziom, bo maja wysokie mniemanie o sobie albo sa tuba medialna lokalnych samorzadowcow :)
Pozdrawiam
Ja ma taka koszulke z nadrukiem "Wiesbadener Kurier", z jakiegos festynu, i jak ja ubiore, to od razu latwiej mi gdzies sie dopchac :-)Cytat:
Zamieszczone przez AlexH
Tak, w latach 90 do mnie na uczelnię przychodziły oferty zakupu doktoratów z USA za ok. 70 czy 90$. Tylko tyle i po co się było męczyć, uczyć, robić badania, pisać publikacje ;) Płacisz, dostajesz ładny dyplomik ze złoto drukowanymi personaliami i git.Cytat:
Zamieszczone przez Coronado
Wie ktoś gdzie można dostać takie klipsy do legitymacji? Dużo już zostało napisane, teraz czas na działanie :). Zrobmy sobie legitki klubowe, koszt bedzie niewielki, a jak ktos bedzie chial byc rozpoznawany to sie zglosi i mu sie wyda taka legitke z numerem kolejnym ;). Moge sie podjac zrobienia projektu graficznego... potem jakies poprawki, może ktoś pomoże :D.
Jak się komuś zachce stowarzyszenia czy nawet e-wydawnictwa to też nie ma wielkiego problemu. Pracuje w gazecie akademickiej, problemów żadnych, pisze się krótki statut (wzory nawet są), zgłasza się o nadanie ISSN i już można wydawać legitki pełnowartościowe jako press. Jesli byloby to non-profit to nie trzeba zadnych rachunkow prowadzić itd.
Może udałoby się nam wydawać co kwartał magazyn z pracami, relacjami z imprez i lepszymi artykulami w PDFie. Zawsze możnaby się pochwalić takim mini wydawnictwem i zostaje coś więcej niż kilka postów na forum czy w FAQu ;). Teraz spokojnie... duzo już takich wydawnictw jest... i dla poczatkujących i bardziej zaawansowanych, ale głownie po angielsku. Nie chodzi o robienie książki czy albumów foto tylko o trwały zapis tego co się dzieje wokół użytkowników forum. Samo się nie zrobi, jedna osoba tego też nie zrobi. Mnie to bardzo dziwi bo wlasciciele żółtych aparatów są jakoś lepiej zorganizowani... szukając po necie foto magazynów elektronicznych to większość była właśnie użytkowników Nikona... dlaczego tak jest? Jak się nie zacznie od małych rzeczy takich jak ID klubowe to sie do biuletynów nigdy nie dojdzie :P.
Diodak ma rację. ja bym się chętnie pisał do pomocy w takim przedsięwzięciu.
no wreszcie ktoś myśli pozytywnie :D
jesli ktos ma checi cos zaczac robic - jestem za.
moge sie wlaczyc w jakims-tam momencie.
Polac Diodakowi!
Diodak ma racje robimy legitki :)
co do holderow z klipsami ... znalazłem coś takiego do ID w małej wersji:
50szt. tych na taśmie kosztuje 73,20zł a 50szt. z klipsem kosztuje 91,50zł. Szukam jeszcze takich większych pionowych ;).
wersja z paskiem chyba lepsza
też mi się tak wydaje ;). Uwaga znalazłem coś ekstra... identyfikatory formatu k. kredytowej + pasek właśnie, na plastiku, z nadrukiem offsetowym w pełnym kolorze obustronnie (foto/dane) robione już od kilku sztuk.. Jak byśmy zamówili tak do 100szt. to wyjdzie coś koło 6zł za taki ID. Nie musze mówić, że to porządna robota. Małe, ale takie ID sa popularne. Koszt sami widzicie :) ... zabieram sie za robienie projektu. Zamówienie jest robione na hura, czyli dostarczamy wszystkie dane, komplet zdjęć i projekt i do tygodnia czasu jest wykonane. Wypadałoby od razu policzyc liczbę chętnych... bo jednak parę sztuk trzeba zebrać żeby wyszło maksymalnie tanio :D.
I ja, i ja... :mrgreen:
to ja tez sie dopisuje :) to teraz dojdzie do smyczy zamowienie na ID :)
projekcik na szybko
mam propozycje, tam nadole w kodzie kreskowym kazzdy by mial swoj unikalny numer ID :)
bardzo dobry pomysł, projekt będzie napewno się zmieniał, zobaczymy jak się to dalej potoczy może wreszczie będziemy mieli te legitymacje
widziecie? trochę inwencji, dobrych chęci i jest dobrze:) ja się bardzo na to wszystko cieszę - jak jest coś do zrobienia w tym temacie, dajcie znać;)
proponuje zalozyc ankiete - kto chce legitke (podoba do tej ze smyczami) - zobaczymy jakie jest zapotrzebowanie. tylko czy otwierac nowy watek? chyba nie - co myslicie?
To ja mam bardzo ambitny pomysł. Może założymy agencje fotograficzną (tylko sie nie śmiać). Otóż w serwisie którym robie (był wątek do portalu fotograficznym) możnaby zaadoptować taką opcje. Wybieramy zespół najlepszych fotografów którzy dostają legitymacje zalegalizowane (ISSN itp) - fotograf w kazdym większym mieście. Fotki z jakis imprez lecą do serwisu w postaci galerii - być może jakaś gazeta zechce je kupić? A jeśli nie to i tak możnaby jakiś serwis informacyjny puścić w świat.
Oczywiście PAP to potężna firma - ale możnaby spróbować. Co wy na to ? Atutem mogłaby być ilość fotografów w agencji. Widze po forum, że konkretnie jesteśmy rozrzuceni po Polsce.
Pomysł mi się podoba,Cytat:
Zamieszczone przez ripek
a co do legitymacji drukowanych na plastiku wielkości karty kredytowej, to ja mam coś koło 100 szt. wolnych białych plastików ( a może z czasem znalazło by się więcej, albo można by dokupić czyste) i mogę podjąć się wydrukowania za gratis
a masz może w ten projekt w cdr?Cytat:
Zamieszczone przez gr86
zobaczę jak to będzie wyglądało na plastiku
Nie mow mi devil ze masz termodrukarke do kart :) Kiedys chcialem to kupić :)
mam i to nawet pięć szt. :grin:Cytat:
Zamieszczone przez ripek
wprawdzie nie są moją własnością, ale....
fiu fiu..wszystko (technicznie) jest,a co z zainteresowaniem? ankieta?
mowisz o ankiecie n.t. "legitek" czy "agencji" ?
zapewne trzeba miec 18 latkow ? .. :P
agencji :) jak juz jechac to bez trzymanki :DCytat:
Zamieszczone przez ripek
czemu nie, jestem za :)Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
Piszę się na legitkę i generalnie popieram oba pomysły.