Hmmm. 200/1,8... Miodzio... Jak sprzedam wreszcie mojego Astona Martina DB9, to na pewno kupię sobie to szkło. Sęk w tym że jeszcze nie kupiłem DB9.
Wersja do druku
Hmmm. 200/1,8... Miodzio... Jak sprzedam wreszcie mojego Astona Martina DB9, to na pewno kupię sobie to szkło. Sęk w tym że jeszcze nie kupiłem DB9.
A co - cene nowej 200L juz znasz?
troszke przy duzo chyba, nie?
nowe 200/1.8 kosztowalo wedlug FM (srednio) $3,232.89 ;-) - tak to juz jest mozna kupic 200/2.8 czyli ciemna stalke ;-) tak jak 85/1.8 a moze bedzie mozna kupic jasna 200/2.0 tak jak 85/1.2 ;-) i tez roznica w cenie jest kilkukrotna - pytanie jest co i gdzie potrzeba czasamia oplaca sie kupic jasniesze szklo ... np:
jak widac mniej sie placi i mniej nosi a ma sie duzo wiecej ;-)Cytat:
Plan A - $9720 16.2 lbs
200mm f/2.8 $620 1.7 lbs
300mm f/2.8 IS $3800 6.0 lbs
400mm f/4.0 IS $5300 8.5 lbs
Plan B - $3835 7.7 lbs
200mm f/1.8 $3300 6.6 lbs
280mm f/2.5 $270 +0.5 lbs (using 1.4x TC)
400mm f/3.5 $265 +0.6 lbs (using 2x TC)
560mm f/5.0 bonus with stacked TCs
Pierwowzór był przez wielu uważany za najlepszą L-kę w historii także poprzeczka wysoka, a w następcy szkła ołowiowego już nie będą mogli użyć. Ciekawe jak sobie poradzą?
Orientujecie się może Panowie kiedy te cuda ujrzą światło dzienne ?
Pozdrawiam !
Nevermind
Na razie to chyba jeszcze nie wiadomo
Nieeeee no... nie przesadzaj. Jak to szkielko bedzie kosztowac na poziomie 15-20k pln, to zadam pytanie - dla kogo taki zakres z takim swiatlem? Na stadion? Na hale? No - moze koncerty, ale nie przesadzajmy - f/2, to nie masakra swietlna. Z drugiej strony, to ciekaw jestem do kogo kierowany jest taki zakres za takie pieniadze :roll:
No dobra - a mozesz mi powiedziec kto potrzebuje takiego zakresu, z tym swiatlem za takie pieniadze?
-hala sportowa idealna ogniskowa.
-na stadion z x1,4 lub 2X
-teatr
-koncerty
ze tak tylko wspomne...
To szkło jeśli będzie tak ostre jak poprzednik to świetna sprawa. Z TC stanowi doskonały uniwersalny zakres ogniskowych przy bardzo kompaktowych rozmiarach i zachowaniu dużej jasności. Ja myślę że będzie miało spore wzięcie mimo ceny (pewnie ok. 20 kzł). A że u nas drogo - u nas wszystko jest drogo jak są takie zarobki.
Hmm 20k? Nie przesadzacie troche?:p
to złudne nadzieje, bo dzisiaj 200/1.8 kosztuje w okolicach 13-14 tysięcy, a używki są po 11 koła. To legendarne szkło, mam sporo zdjęć nim robionych przez znajomego w teatrze - wymiata.
Jeśli następca ma najnowszego 4 stopniowego IS'a, jest zoptymalizowany pod cyfrę i równie doskonały optycznie jak poprzednik, to musowo będzie w okolicach 16-18 tysięcy.
nikonowski odpowiednik tego szkła (200/2 VR) kosztuje około 14-15k zł(w stanach sporo taniej), myślę więc, że cena w PL będzie w przedziale 13-15k
Wychodzi pół darmo w porównaniu, bo "za niecałą piątkę możesz nówkę na spoks wyjąć" ;)
Stara 200/1.8 też potaniała u http://stores.ebay.com/chamcamera ;)
różnica jest po prostu duża, nie chodziło mi o ev
to nie to samo co 1.8 a 2.0, trzeba władować dużo więcej szkła i zadbać aby w ogóle coś było widać. 1/2 ev przy f1 to podobna różnica jak 1 ev dla ciemniejszego szkła (mówię o standardzie, nie o tele ;) ). Stąd takie ogromne różnice w cenie.
Ale różnica w czym? W koszcie produkcji? W przydatności? W jakości?
Podejrzewam, że piszesz o koszcie produkcji. Trochę to dziwne, bo podejrzewam, że koszt produkcji nie ma bezpośredniego przełożenia na cenę :) Zapewne znasz te sprawy dużo lepiej niż ja, ale wydaje mi się, że koszt produkcji jest jednak małą częścią ceny szkła.
to zależy Tomku. Przypuszczam, że w 1DsMk3 stanowi zdecydowanie większy procent niż w 400D :) Ale nie o to szło - uzyskanie dobrej jakości przy szkle F1 jest z pewnością trudniejsze od uzyskania dobrej jakości przy f1.2. Dłuższa obróbka, większy odrzut braków, dodatkowe kontrole itd. - tylko o to mi szło.
Zastanawiam się również, w jakim stopniu konkurencja Nikona może się przyczynić do obniżenia ceny.. Jakoś Nikonowskie supertele są przez lata o połowę droższe od Canonowskich, choć te mają ISa.. Jeśli wszyscy się rzucą na następcę słynnego 200/1.8 to raczej będzie drogo, jak nie to cena spadnie - IMHO.
Crop 100% z 200/2 IS L:
http://www.dcresource.com/
No pieknie - tylko to takie zbyt ogolne zdjecie zeby cos powiedziec, nie?
Dostępność marzec/kwiecień, cena ok. 18 kzł ;):).
Noooo... piekne info :)
A cena skad ?
Canon USA this evening has announced that the EF 200mm f/2L IS USM is scheduled for release in April 2008 at an estimated street price of US$5999, while the EF 800mm f/5.6L IS USM is slated for delivery in May 2008 at an estimated street price of US$11,999.
http://robgalbraith.com/bins/content...id=7-9206-9236
ciekawe, że producenci podają zazwyczaj list price, a street price jest sporo niższy i ustala go rynek. CZyżby to szkło miało naprawdę kosztować 12000 USD?Wtedy nie sprzedadzą więcej jak kilkanaście rocznie.
Cena 200/2 IS zgodna z oczekiwaniami
Cena za 800mm jest wg mnie absurdalna - szczególnie jeżeli się ją porówna z ceną 600mm ( w USA 7000$ ) . Dodatkowo wg mnie jednak 600mm (która btw sporo osób uwąża za zbyt mało uniwersalną i trudną do uzycia ) bedzie lepszym rozwiązaniem gdyż bedziemy miec lepsze światło a z zastosowaniem konwertera otrzymamy 840mm 5,6 ze stratą jakości której 95% uzytkowników nie zauważy wogóle.
przypuszczam że to szkło jest dla tych mniej niż 5%, którzy zauważą oraz dodatkowo muszą mieć 800+tcx1.4 z F8.0 i jakością lepszą (podobno) niż 600+tcx1.4
Ja pisalem o 5% z tych mniej niż 5% globalnych uzytkowników :) Jakość gołej 800 napewno bedzie lepsza niz 600 + 1,4 tyle że niewiele ( bardzo niewiele ??). Tak naprawde to w bardzo małym procencie własnie ta róznica jakości bedzie decydowała o jakości samego zdjęcia.