surowo to może nie będzie, ale przynajmniej po kolei:Cytat:
Zamieszczone przez darpla
1) Sawanna: nieostre. jak jest wiaterek i rusza taką trawą to rzeczą logiczną jest skrócenie czasu ekspozycji... bo inaczej masz tak jak masz. nie do końca kumam co chciałeś pokazać, bo jeżeli przestrzeń (tak mi się głupio z tytułem) to zabiłeś to ścianą poruszonej trawy.
2) Na tle nieba: nie wiem co Ty robisz z tą ostrością, ale znowu nieostre... no i chyba skupiłbym się na jakimś jednym-dwóch kwiatkach, które przy powiększeniu i podświetleniu... no ale to zupełnie inny temat zdjęcia.
3) Brzoza: pierwszy plan nieostry. za mały kontrast - liście się zlewają. zdjęcie nie o tej porze (bo światło by Ci samo zarysowało te poziome liście o odpowiedniej porze)
4) Słonko: nie podoba mi się. chmury jakieś takie plackowate. no i unikałbym centralności kompozycji.
5) Meine Schwester: nie wiem jak to robisz, ale rysowanie detali masz jak z taniego kompakta. o tyle to dziwne, że z tego kitowca można więcej wycinąć. większe GO mu wrzucaj, iso 800 i jedziesz...
6) Brambury: ale napewno brambury a nie takie sobie niebo? (chyba) zupełnie nie ten kąt i ujęcie. no i ostrość.
7) Majka kobylka i prosiaki: masakra flashem. no i ostrość.
8) Kokoszki: niżej, niżej. chyba że inwentaryzację robiłeś.
9) z trzech portretów podoba mi się babcia z zastrzeżeniem: ostrość i kadr.
reasumując: praktycznie każde zdjęcie ma coś z ostrością. popracuj nad koncepcją kadru, kątem focenia etc.