Niedługo puszczą dokładne info. Sony na pewno w przeciągu 3 tygodni i Nikon pewnie też coś koło tego.
pzdr
Wersja do druku
Niedługo puszczą dokładne info. Sony na pewno w przeciągu 3 tygodni i Nikon pewnie też coś koło tego.
pzdr
a D300 to rynek pro? ;) Wydaje mi się, że Sony odniosło sukces i raczej Nikonowi zrobi konkurencję, niż odpuści.
w D80 było wprost to samo, w D200 było to samo tylko wykastrowane (jak napisałem)Cytat:
czy raczej D80 i A100. w D200 byla czterokanalowa matryca. obrazowanie bardzo zblizone, ale szybkosc elektroniczna bez porownania wieksza
Niekoniecznie, bo nowy soniacz , ma byc raczej następcą Konici-Minolty 7D, czyli coś dla zaawansowanych amatorów lub jak na polskie warunki semi-pro.
A co do rozwiązań, to ponoć Sony zatrudnił na nowo sporo inżynierów z Minolty (którzy za czasów Konica-Minolta zostali ze względów ekonomicznych "zredukował") i może coś z tego wyjdzie.
zalezy kogo pytasz. jak fanatykow, to oczywiscie D200 a wiec i D300 bedzie pro^5 pelna geba, bijace na glowe 1Ds (co w sumie wiadomo od dawna, ale tak tylko wspominam... )
nie, D200 to nie jest pro. przy odrobinie dobrych checi mozna to wrzucic do semi-pro.
co do sukcesu Sony... chcialbym nazywac sukcesem wypuszczenie jednego, sprzedajacego sie raczej umiarkowanie mimo zaje... reklamy korpusu, dosc leciwej technologicznie linii kilku drogich lensow, dosc niepewnego systemu blysku i relatywnie niska opinie fotografow spoza segmentu stricte amatorskiego. nie wychodzi mi. na atak na polke chocby polprofesjonalna to trzeba pracowac latami w danym biznesie (OK, Minolta spod ogona krowie nie wypadla) i miec w nim wyrobiona renome (jakby nie kombinowal, nie funkcjonuje).
troche juz naciaganie. w Polskich warunkach 350D robia za body "profesjonalne" :)
mam taka nadzieje. nie mam tez watpliwosci, ze marketing Sony wreszcie zrobi to co przez lata Minolta pograzala z kretesem - sprzeda swietne czesto pomysly swoich inzynierow.
ale na produkt z napisem Sony adresowany do polprofesjonalnych fotografow to jeszcze musimy poczekac. na tej polce sprzedaje sie nie tylko korpus, ale tez przekonanie do przyszlosci, rozwoju i jakosci rozwiazan. i trzeba to sprzedac w duzej ilosci. wydaje mi sie, ze grono "twardych" uzytkownikow sp. Minolty jest na to za male i trzeba je zasilic o nowe osoby. a do tego potrzeba czasu i stalej pracy
co nie zmienia faktu, że do semi-pro "trochę" im brakuje :mrgreen:
Zgadza się, na razie Sony trzepie kasę na amatorach i na pozostałościach użytkowników bagnetu Minolty, którzy lubią swoje szkiełka i maja do nich sentyment.
Jak widać Sony zabiera się do wejścia na bardziej zaawansowany rynek całkiem rozsądnie, niedługo nowi użytkownicy alfy A100 zauważą, ze trzeba się rozwijać i przejdą na lepsze i bardziej zaawansowane korpusy, w tym czasie może przybędzie szkieł.
A co do rynku profi to zupełnie inna bajka i to jeszcze lata miną żeby się do niego zbliżyć.
pzdr
Wiesz trudno się nie zgodzić, że droga jeszcze długa ale produkt myślę będzie niedługo - przynajmiej celujący w segment semi pro. Jak zostanie odebrany to już inna sprawa. Myślę że w sony doskonale sobie zdają sprawę, że na rynku pro póki co nie mają co robić. Współpraca z Nikonem może być dla Sony bardzo owocna, w odwrotną stronę to już wątpię. Mało tego. Taki połączony tandem Sony-Nikon może nieźle dać po tyłku Canonowi.
Tym bardziej po wejściu na rynek semi-pro Pentaxa K10D, który okazał się dopracowana puchą dla wymagających amatorów (gdyby jeszcze poprawili AF, to byłby hit sezonu pewnie :-) )
Może właśnie dzięki niemu pojawiły się w 40D uszczelnienia (szczątkowe, co prawda, ale zawsze) :mrgreen:
może Canon połączy kiedyś siły z Nikonem i Sony ;)
hahaha, żarcik
Pełna kultura! ;) Za dwadzieścia lat, jak dzieci/wnuki przewertują archiwum, to nie będzie się czego wstydzić!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czemu nie - Japończycy nie przepadają za Koreańczykami jak pamiętam...
"Gościu, siądź pod mym liściem, a odpoczni sobie!
Nie dójdzie cię tu słońce, przyrzekam ja tobie,
[...]
Tu zawżdy chłodne wiatry z pola zawiewają,
Tu słowicy, tu szpacy wdzięcznie narzekają.
[...]
A ja swym cichym szeptem sprawić umiem snadnie,
Że człowiekowi łacno słodki sen przypadnie."
Żeby nie było... ;) - powołałem się na klasyka i wytłuściłem co bardziej charakterystyczne walory forum.
jakby w 40 były uszczelnienia to dużo ludzi darowało by sobie 1Dmk3
chyba bardziej w druga strone. to Japonce robili w Azji przez wieki za lokalnych, za przeproszeniem "Szkopow" wywolujacych wojny w imie zdobywania Lebensraumu i najezdzajacy sasiadow - Chiny i Koree (mozna powiedziec, ze jedna i druga, bo jeszcze sprzed czasow urzadzenia na polnocy Komunistycznego Raju :) ).
z tego co wiem, stosunek Koreanczykow (przynajmniej tych poludniowych) do Japonczykow jest stosunkowo niechetny. maja im za zle historie
Rozumiem, ze za dwa dni wielka premiera - jak stawiacie?
Bo ja szczerze powiedziawszy stracilem lekko wiare w jakis cud
na nikonowym froncie. Canon wypuscil 1Ds-a po staremu za stara cene -
jak dla mnie to znak, ze zaden 18MP FF Nikon nie wychodzi teraz
i najprawdopodobniej nie predko.
Wydaje mi sie, ze zobaczymy D300 - po prostu D200 z sensorem z D2x
i moze D3h - D2h z tym nowym sensorem Sony.
Malo rewolucyjne, ze tak powiem...
Zerknalem na dpreview Nikon opinie sie znacznie zmienily w porownaniu
z wczesniejszym podejsciem.
Dawniej wysmiewano tam FF - teraz nikt nie neguje, ze to dobre
rozwiazanie... Moze byc ciekawie pojutrze :lol:
bo
1. szkla nikonowskie nie beda winietowaly w FF. wiadomo - co ma napis Nikkor to jest the best.
2. gdyby bylo inaczej, patrz punkt 1 :mrgreen:
z checia poczytam te przewalki na dpreview jak w koncu Nikon zejdzie z piedestalu i przestanie p...c, ze DX to przyszlosc :) jakby nie bylo, w jakis sposob kopna w tylek swoich fanatykow - albo tych co lykneli bujde o wyzszosci DX nad pelna klatka, albo tych, ktorzy utkneli przy Nikonie mimo istnienia FF w Canonie
Akustyk, mimo wymiany body, o dziwo zostałeś przy cropie - czyżbyś łyknął jakąś bujdę ? ;-)
OK, podobno, powtarzam, podobno, Nikon D3 bedzie pokazany
pojutrze. Cena - zgadnijcie..., tak $8000 :lol:
W porownaniu do 1Ds MKIII - odpada w przedbiegach...
Sorry Nikon...
Tytuł jednego z wątków na dpreview: Still no leaks... kudos to Nikon - w sumie to smutne tak się pocieszać. Nikon musi pokazać coś naprawdę super-ekstra.
http://www.optyczne.pl/639-nowość-Ni...i_Nikona_.html
no i się zaczeło .... D3 z FF i 9/11 FPS i iso 26500 8) .... will see young padawan ;)
No kurde, Arek by chyba sobie jaj nie robił? ;-) To D300 to może być killer... takie Bonkowe 3D ;-) A D3... połączenie 1D i 1Ds? ;-) (FF i karabin).
Kurcze, jeśli to prawda, to.... podziękowania dla Nikona za D200 jakie pojawiły się na CB będą niczym w porównaniu z tym co będzie teraz :-D
bleeeee....
to ten ....... oooooo optyczne wywaliło newsa ;)))))))) co za amatorka .... albo znaleźli coś lepszego ;)
A ja nie widzę żadnego newsa na optycznych o nikonie ....
ej, chłopaki chyba się umówili i zrobili dowcip, żeby nam nerwy poszarpać ;)
OK, przeczytałem i się mocno uśmiałem :lol:
jeśli to prawda, to wyślę kwiaty na forum Nikona. Tymczasem ISO 12800/25600 zrzuciło mnie na ziemię w konwulsjach śmiechu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i nowe obiektywy
# AF-S VR 400/2.8 G
# AF-S VR 500/4 G
# AF-S VR 600/4 G
ktoś jest bezlitosny..
a ktoś inny naiwny to publikując
Trzeba przyznac, ze w trudnych chwilach maja jednak poczucie humoru :lol:
http://press.nikonusa.com/gallery/pr...20.%20Suckers/
w sumie to chciałbym aby dostali to ISO 25600. Codziennie bym się pytał, czy są szumofobami. Wszak normalny człek nie robi powyżej ISO 400 :D Generalnie takie zmiany byłyby chyba za dużym szokiem i KenRockwell oraz wielu innych po prostu nie wytrzymali by takich parametrów. Wszak od pięciu lat tłuką, że to niepotrzebne. Podobnie z FF. Hihi, miałbym satysfakcję, że ho!
I nawet myślą tam o tobie :D :
http://press.nikonusa.com/gallery/pr...a%20systemu:P/
Ano śmieszna dziurka w systemie;) Nie jest to groźne - jest za to śmieszne.
w sumie, to może być bardzo ciekawie. Pytanie ile te puszki mogą kosztować, jeśli się pojawią. Gdyby Nikon miał w końcu prawdziwego FF (ale nie tego z cropem x1,1) to 5DMk2 musiałby potanieć jeśli sprzęt Nikona nie będzie kosztował w kosmos dużo. Ewentualnie druga opcja, to że 5DMk2 dalej będzie drogi, ale za to będzie wypasiony, a nie wykastrowany. Oj niecierpliwię się na jutrzejszy dzień.
"zdjęcie" to oczywisty fake, ale reszta..może być ciekawie..
jeżeli nowy nikon ff ma mieć 12 mpix, to raczej przełomu nie będzie (zwłaszcza, że podobno ma kosztować tyle co 1ds)
poza tym canon już podał ceny, które z pewnością są dostosowane do nowych puszek nikona. skoro ds kosztuje 8000, to znaczy, że dalej nie będzie miał konkurencji
hmm, szkoda. Ale 5D parametrami będzie bardzo daleko od D300, a z drugiej strony do FF D3 to będzie odległość kosmiczna, więc może cena będzie odpowiednio mniejsza. Powiedzmy tyle ile za D300, z mniejszą ilością funkcji ale za to z powiedzmy 16MPx FF o idealnej jakości obrazie (ech, trochę przesadziłem, czegoś w tym zestawie musi zabraknąć i z dwojga złego wolałbym już wyższą cenę ;) )
ja to bym chciał nowego d3x'a z 25 mpix matrycą i iso 6400 gładkim jak dupka niemowlęcia. w tej bajce 1ds mk III kosztowałby 5000 zł, a Fotojoker dodawalby do niego za 5d II za frico.
a tak moze zejde co to nowego bedzie mial nikon
ale jak czytam forum nikona (ktore zreszta bardzo cenie-szczegolnie za wiecej rozmawiania o zdjeciach a nie onanizowaniu sie:D) to widac ta desperacje
watek Jakies nowosci to cos w rodzaju Mody na sukces
3000 tys odcinek(post) i same pier****
Wszytskim nikoniarzom zycze nowego d300 i d3 wywalonego w kosmos:D
Pozdrawiam 777
bo tamto forum jest o fotografii, nie o gadzetach elektronicznych, ktore czasem sa wykorzystywane do pstrykania. i to akurat jego bardzo duzy plus.
"rozchodzi sie jednak o to, zeby te plusy nie przyslonily nam minusow" :wink:
i Nikoniarzom i "swoim", bo jak oni wypuszcza cos solidnego, to Canon nie bedzie mogl sobie bujac z glowa w chmurach.
mam nadzieje, ze to jutro to nie bedzie pogrzeb
a "odszczekasz" jak potem pojawia sie sample, z ktorych wyjdzie, ze pod maska Porsche kryje sie motorek od malucha?
to, ze nowe korpusy Nikona beda wypakowane ficzerami i bajeranckie w folderach, nie mam zadnych watpliwosci. ale jak opada dym to te ficzery pomagajace panom w "Nie dla idiotow" wykazywac przewage koloru zoltego, nagle okazuja sie malo wazne, a kluczowa jest jakosc obrazowania i uzytecznosc. czy tu bedzie tez tak bajerancko? wierze, ze tak, bo na rynku powyzej amatorskiego Nikon nie moze sobie pozwolic na takie podgrzewanie kotletow jak Canon (choc i tutaj "ruszyla bryla z posad swiata"). ale co konkretnie i jak, to zobaczymy dopiero za jakis czas. jestem raczej ostrozny z entuzjazmem w stosunku do nowych "dziel" elektroniki Sony. do pracy projektantow samego Nikona akurat mam zaufanie i nie watpie, ze odwala korpus wart uwagi. ale z g... matryca, czy nie daj BIOS-ie kontynuowaniem zabawy w tzw. "DX is second coming of Jesus Christ" to Nikon nie zatrzyma ludzi przyciaganych chocby 5D.