TomS, te 4600 zl to cena ze sklepu z grabiszynskiej? Calkiem przystepna:P
Wersja do druku
TomS, te 4600 zl to cena ze sklepu z grabiszynskiej? Calkiem przystepna:P
na allegro dzisiaj trochę taniej
zobacz
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=210083113
To jak to jest Panowie z ta cena? VAT, przeciez sprzedaje sie z VAT-em. Dwa, generalnie chcialbym kupic po wczesniejszym obmacaniu. Jak ceny tego szkla w sklepach wroclawskich, na grabiszynskiej lub number one na odrzanskiej? Dziekuje :)
Nie chcę być niekulturalny, ale po raz kolejny zadajesz to samo pytanie.
W Dublinie chyba działają telefony?
Może po prostu weź telefon, zadzwoń i zapytaj. Będziesz miał informacje z pierwszej ręki.
Chyba że "musisz to wiedzieć dzisiaj", bo jutro się skończy świat...
wygląa sprawa tak...
jak ktoś nie ma firmy tylko ściąga z USA bądź Japonia bądź pies wie skąd to nie wystawi fv i ma niższą cenę bo ściągnął...
a jak ktoś kupi w legelnej dystrybucji w Polsce bądź za granicą... zapłąci cło,vaty i inne duperele to wtedy może na to wystawić FV i cena jest wyższa... obiektyw ten sam ale dojście inne.. jak nie możesz odliczyć VAT'u bierz od TIP'a na allegro.. jest kilku dobrych sprawdzonych a jak z FVAT to do sklepu z body i od ręki wychodzisz z obiektywem...
a tutaj jedna z pierwszych fotek: (wiem że słaba i miałem nie wklejać ale co tam) cieszę sie jak małe dziecko :D
24-70 f2.8@ f2.8; 66mm; 1/80; iso200
http://img161.imageshack.us/my.php?i...mg0303mug8.jpg
a teraz czekam na gromy :D w sumie to się przydadzą bo dopiero się uczę ;) także krytyka mile widziana :D
ciekawa fotka, ciekawy pomysl ;) choc kompletnie nie pokazuje mozliwosci tego szkla... ostrosc, kolory i kontrast to mocne strony 24-70, tu niestety tego nie widac :/
maci78, eclipse ma racje, ta fotka niestety nie zachwycila mnie, mam nadzieje, ze to poprostu jakis przypadek, sam pomysl super ale jakosc foty, no nie bardzo, wrzuc cos innego, prosze...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pewnie bedziecie mnie gryzc za chwile ale.... co powiedziecie na zamiane 24-70 na 35/1.4 L pod crop do 400d. Szczegolnie pytanie kieruje do Hofi66?
Za cel przyjalem sobie kupic szklo, ktorego uzyje do wielu zastosowan. Wiem, ze z reguly szklo do wszystkiego jest do niczego. Cele moje: portret, plener, sluby, komercyjne. 24-70 wydaje sie do tego stworzony. Jedyne co mnie nurtuje to jakosc ze stalki a ze zmiennego. Dlatego mysle czy wziac konia roboczego 24-70 czy uderzyc na 2-3 stalki. Dzieki za wyrozumialosc w wierceniu dziury :P
Ja bym tego raczej o 24-70 nie powiedział :-)
Wcześniej wspomniałeś tylko 35/1.4
Teraz wspominasz 2-3 stałki, a to zmienia postać rzeczy.
Być może faktycznie 35/1.4, 50/1.4 i 85/1.2 lub 85/1.8 by Ci wystarczyły i miałbyś lepszą "jakość" niż z 24-70.
Ale cenowo ten zestaw się prezentuje jednak średnio. Szczególnie jeśli byś chciał iść w 85/1.2 :-)
A ja nie chce byc zlowsliwa wiec powiem tylko tak: zastanow sie jeszcze raz.
Skaczesz po tych szklach i ewidetnie widac ze nie wiesz czego potrzebujesz.
Juz Ci pisalam: kup sobie 24-70 a nim zarobisz na inne szkla.
35 na cropie ba nawet na ff moze byc za waska np do kosciola.
A mowia ze to kobiety takie niezdecydowane;)
Pozdrawiam
Wg mnie nie mając jeszcze żadnych szkieł lepiej zacząć od zooma. I dopiero po pewnym czasie dokupić sobie stałki takich jak się potrzebuje bo wiadomo każdy preferuje coś innego.
Jeeezu - chłopie kup w końcu ten obiektyw! (przepraszam, musiałem to powiedzieć ;-)
A juz poważnie - kup 24-70 (oczywiście po przetestowaniu) i popracuj im trochę. Myslę, że twoje wątpliwości ustąpia i wątek szczęśliwie się zakończy he he. A stałki z zasady nie są uniwersalne a jakością 24-70 jakoś dramatycznie im nie ustepuje. Fakt że pewnie widać różnice, ale dobre stałki kosztują swoje (zobacz ceny zestawu 35L, 85/1,8, 135L) i musisz być zdecydowany na pracę takim zestawem i wynikajace z tego konsekwencje. Nikt za Ciebie nie podejmmie tej decyzji, bo nawet do końca nie wiadomo czego chcesz.
Dlatego ja zawsze mówie --> jak ktoś nie wie co kupic, to niech nic nei kupuje - bo potem bedzie zrzedzil ze kupil zle. ;).
Niech poczeka, pomysli zastanowi sie, popracuje tym co ma... i wtedy mu sie wykrystalizuja potrzeby.
bo potrzeba: "chce se kupic cos, chyba obiektyw, ale jaki to ja juz nie wiem" nie jest dobra potrzeba. ;)
a na razie mozna np kupic piwo. ;)
"jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz"
jak nie kupisz, nie potestujesz to sie nie dowiesz czy Ci pasuje
najwyzej sprzedasz i stracisz te ... pare stow;)
dla mnie wada tego szkla jest wielkosc i ciezar ale jakosc zwyciezyla
Mam dwa te szkła, które podpinam do MarKów II i staruszka 1D.
Jedno kupiłem w Polsce, a drugie w Kanadzie.
Nie widzę między nimi różnicy. Szkiełko (przyjmuje l.p.) bardzo dobre, przyjemna plastyka, dość szybki AF i pracują praktycznie bezbłędnie z seria 1D.
Nie widzę alternatywy dla tego szkła.
Obiektywy kupuje tylko nowe i nigdy nie testuje, ponieważ kupuj je do fotografowania, a nie testowania. Jeśli ktoś się uprze, to i w koniu znajdzie elementy osła.