Dobra decyzja. :D
Wersja do druku
Dobra decyzja. :D
Niestety taka 17 z dużą dziurą kosztuje ponad 3balony.
Moja żona już nie jest zadowolona, że tyle na aparat wydaję a tu jeszcze jakieś okulary!
W Zenicie tego nie było.
Jedno szkło 57 (ani AF, ani IS, ani nic - tylko kilka rys -zamiast filtra zmiększającego)
Moze Zenitar 16mm 2.8 na M42? Nie wiem jak z jakoscia, ale od cholery tego na Allegro i jakos ostatnio rzucil mi sie w oczy. Kosztuje az 500zl ;)Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Ale teraz teoretycznie mam już CANONA 10D. (wtorek 20.00 odbieram).Cytat:
Aszu napisał:
Myślę jeszcze o jakimś krótkim obiektywie może 17-... ale z dużym światełkiem.
Moze Zenitar 16mm 2.8 na M42? Nie wiem jak z jakoscia, ale od cholery tego na Allegro i jakos ostatnio rzucil mi sie w oczy. Kosztuje az 500zl
Z Zenitem się rozwiodłem. na zawsze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale są przejściowki z EF na M42... więc szkła możesz zostawić ...
to gratulacje i zeby za duzo 'death pixels' nie bylo :wink: bo ci zdjecia nie wyjda :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Ja napisalem o tym szkle do Canona 10D - jesli szukasz taniego, jasnego, szerokiego kata to przejsciowke na M42 i ten obiektyw.Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Chyba ze wraz z rozwodem z Zenitem rozwodzisz sie z manual focusem i manualna ekspozycja, wyrzucasz manualne szkla i polegasz tylko na AF i swiatlomierzu ;)
Ależ tu sprzętologia się rozwinęła ???? Powiem jedno - to nie aparat robi zdjęcia - potrzebny jest fotograf. Zdjęcia powstają w głowie a wszystko inne to tylko narzedzie do przeniesienia tej myśli by pokazać innym. U mnie sprzęt jest wynikową niezbędnego do pracy i pasji stąd nie sprzedam analoga Eos33 bo uwielbiam slajdy, cyfra w studio to wynik oszczędności i wygody pracy.
[ Dodano: 24-06-2004 ]
Z tym rybim okiem rosyjskim to jak z ruletką rosyjską :) Co do wcześniej wspominanego Canona 50 mm 1.8 poszukaj dobrej I wersji z metalowym bagnetem albo kup nowy f1.4.
By odpowiednio przekazac swoj pomysl innym trzeba odpowiednie narzedzia wybrac. Plastikowym mlotkiem szafki nie sklecisz. Sprzetologia jest potrzebna - by dobrac soebie jakim wlasnie sprzetem w najlepszy mozliwy, albo w wystarczajacy sposob mozemy swoje hobby uprawiac. I nie ma co sprztologii krytykowac - pokaze ktos fajne zdjecie i zamiast go dopytywac "a czym to zrobiles" - wystarczy zajrzec tutaj, natomiast wypadaloby oprocz pytania "czym" zadawac rowniez pytanie "jak" (pomysl, nastawy, akcesoria, pzygotowanie, godzina, miejsce itd itp).Cytat:
Zamieszczone przez DarekSzu
W zwiazku z zakupem blyskacza zestaw mi sie powiekszyl:
- Canon EOS 300D
- Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 (KIT)
- Canon EF 55-200 f/4.5-5.6 II USM
- Canon SpeedLite 550EX
poza tym w odstawce: EOS 10 + Sigma 28-200 f/3.5-5.6 DL Asph
dodatkowo pierdółki:
- LowePro MiniTrekker AW
- XDrive II 30GB
- Jakis mniejszy toploader/cos_innego w planach (tylko co...)
Nic, szczegolnego, ale dla moich pociągów musi starczyć ;)
Pozdro.
Witam ja walcze na D10
Canon 50 1,8
Canon 28-135 is
Tamron 28-200 Ld 3,5- 5,6
Soligor 70-210 4,5-5,6 starocie ale działa
D10 to jakaś hybryda Canon/Nikon? :wink:
Nee, to poprzednik Canona D30 ;)Cytat:
Zamieszczone przez Mori
d10 to lustrzanka cyfrowa z matryca 1mpix - taki cyfrowy Zenit ma nawet automatyczny obrot dyskietki, no bo CF jescze nie znano,, cena na gieldzie to ok 50.000 rubli! :P :P :P :P :P :P :P :P :P
My tu gadugadu a ja tymczasem zakupilem planowany statyw tak wiec nieco zmienilem podpis.
Nie testowalem go jeszcze w warunkach bojowych ale pierwsze zabawy daja baaardzo pozytywne wrazenie ale pod jednym warunkiem - precyzyjnie ustawiac (nozki rowno i silnie rozkladac), mocno dokrecac by byl stabilny.
Oj prześmiewcy z was , prześmiewcy :D
no to ile sie wykosztowales na ten statywik? :oops:
a umnie wlasnie 20 minut temu zagoscil SONNAR 135/3,5 - czekam jeszcze na adapter m42, ach ta poczta!
Statyw + glowica + kolce w teren cos ok 820zl :?Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek
no to juz porzadne nozki masz!
O tak,
nigdy nie potrzebowałem statywu, ale zaczynam odczuwać ich brak.
Rozmowa z moją żoną o staytwie może zakończyć się tragicznie, ale ŻYCIE TO NIEUSTANNA WALKA Z ŻONĄ.
Phi, jak dla kogo :) Moja wiadomość o 70-200/2.8 IS przyjęła spokojnie. Zastanawiam się czy już mówić jej o gripie, czy dać chwilę oddechu? :)Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Mori, ty masz 70-200. Daje się to w ogóle utrzymać z ręki bez gripa, czy też jest wymagany?
LOLCytat:
Rozmowa z moją żoną o staytwie może zakończyć się tragicznie, ale ŻYCIE TO NIEUSTANNA WALKA Z ŻONĄ.
Pozostaje Ci jedno wyjscie - zarazic zonke manią foto... Za jakis czas zacznie sie sama dopominac o szkła, osprzet i inne bajery :D
Chetnie bym poczytal (i na pewno nie tylko ja) w dziale "Testy sprzetu" o 70-200 2.8 oraz 17-40 f/4. Muflon, mori - to zajmie jakies pol godzinki, a wielu userow skorzysta...Cytat:
Mori, ty masz 70-200. Daje się to w ogóle utrzymać z ręki bez gripa, czy też jest wymagany?
70-200 spodziewam się dopiero pod koniec wakacji, ale co do 17-40 - no problem, postaram się coś wypocić.Cytat:
Zamieszczone przez JaW
O to drogo. Ja dałem jakieś 950-980PLN za 055NAT3 + 141RCNAT (zielone) + torba warta jakieś 250-300PLN.Cytat:
Statyw + glowica + kolce w teren cos ok 820zl
A cholera wie. :D Pewnie się da ... ale grip'a kupiłem zanim przyszedł aparat więc od nowości jest założony...Cytat:
Przypomnij mi jutro czy pojutrze to coś skrobnę...Cytat:
Chetnie bym poczytal (i na pewno nie tylko ja) w dziale "Testy sprzetu" o 70-200 2.8 oraz 17-40 f/4
Nie da rady, nawet przy włączonym AF robi nieostre zdięcia.Cytat:
Pozostaje Ci jedno wyjscie - zarazic zonke manią foto... Za jakis czas zacznie sie sama dopominac o szkła, osprzet i inne bajery
Jak miałem Zenita to musiałem jej wszystko ustawić, ona odbierała, pstrykała i .... nieostre.
Ja w czwartek odbieram Sigme 70-200 2.8 i od razu wyjezdzam na 4 dni - potem jak ktos bedzie chcial to opisze swoje wrazenia i oczywiscie bede mogl przedstawic jakies foty (o ile dojedzie do czwartku)
WitamCytat:
Moja wiadomość o 70-200/2.8 IS przyjęła spokojnie
Jesteś pewien, że chcesz z IS. Wiem co on daję. Ale jaświadomie kupiłem bez IS
Sporo wożę sprzęt samochodem, noszę na plecach, po prostu nie obchodze się znim jak z jajkiem.
IS to jednak b. delikatne ustrojstwo. To się psuje w obiektywach najczęściej.
No i zostanie Ci parę groszy . Możesz zacząc zbierac na 24-70/2,8 L.
Pozdrawiam
Wiesiek
wiesiek: mam 70-200 IS i nie obchodzę się z nim jak z jajkiem - chodzi perfekcyjnie... No i jestem w stanie zrobić zdjęcia przy 200mm z czasem 1/15 z ręki ... ostre i to bardzo. No i jeszcze nie widziałem nigdzie nikogo narzekania że IS mu padł. Kolejnym ciekawym przykładem jest uczestnik wyprawy do Tanzanii Michael'a Reichmann'a - upadł mu z dachu terenowca na twardą ziemię nowiuteńki Canon 500 f/5.6 IS (czy to f/4 jest?) - nic się nie stało poza lekko zadrapaną obudową. Znajdziesz info o tym na http://www.luminous-landscape.com.
Nie twórz mitów bo będzie tak jak z tym AF z 10D... :roll:
Jestem pewien - nie planuję go za często używać na statywie, głównie samoloty, koncerty, ptaszki, generalnie zdjęcia z ręki. Ciężar mi specjalnie nie przeszkadza, i tak planowałem kiedyś kupić gripa. A co do solidności, hmm, wierzę w jakość L-ki i historie o kopnięciach przez konie :)Cytat:
Zamieszczone przez wiesiek
Mi się nie spieszy - na to też przyjdzie pora. Byle tylko kupić wszystkie zabawki zanim się jakieś dzieci pojawią :)Cytat:
Zamieszczone przez wiesiek
BTW, jesteś z Elbląga? Ja też w zasadzie stamtąd, ale od kilku lat jestem bardzo rzadkim gościem.
Ej, przecież IS ma ułatwiać pracę. Jest to element precyzyjny i kolejny który może się s..... - zepsuć, ale bez przesady.
Albo ze lekkie potrzasniecie niszczy microdrive ;) .Cytat:
Zamieszczone przez Mori
Eh te stereotypy :roll: .
Do moich gratow tymczasowo dolaczyl zestawik w pelni manualny jak w podpisie i to nie Canona (ba ma mocowanie - o zgrozo! - Nikona :lol: )... tak na jakis czas zabralem siostrze by pobawic sie i pare negatywow cz-b zepsuc ;) .
Za jakis czas zabiore jej tez jakas Praktike z kilkoma szklami M42 i bede negocjowal by Kieva oddac a Praktike sobie zostawic :) (bo szkla bardziej kompatybilne z Canonem przez przejsciowke niz te z Kieva).
a ja sie mojej Praktiki pozbywam wraz z osprzetem..
Ja swoja bede mial za darmo wiec sie nie zainteresuje twoja ;) .
Do zabawy i zepsucia paru negatywow sie nada, moze kilka fajnych fotek cz-b wyjdzie.
W ciemnie na pewno nie zamierzam sie bawic - brak czasu, miejsca, ochoty i pieniedzy (zarowno na materialy jak i ewentualne w labie wywolywanie/odbitki).
Nie po to kupilem cyfrowke by placic teraz horrendalne ceny (waluta czasowa i pieniezna) za wywolanie i odbitki, ale pobawic sie mozna z ciekawosci :)
włąsnie lezy na biurku nowa zabawka
70-200/2.8 [glow=red:5514b486d1]L[/glow:5514b486d1]
idelanie pasuje do 10D i 24-70/2.8 [glow=red:5514b486d1]L[/glow:5514b486d1]
czekalem i sie doczekalem jedzie do mnie nowy obiektywik:
Canon 100-300mm 5.6L, zobaczymy co to za zwierz, mam nadzieje ze literka w nazwie gwarantuje jaka, taka jakosc.
A niektorzy mi zazdroszcza sprzetu. Ja tez chce takie :cry: :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez mario
Vitez.. zmieniles znow zdanie? ;-)
Witam, dawno mnie nie było na forum...
...to moze i ja się pochwale...
Jak na razie:
Canon D30, CF 512, Sigma 18-50 DC
a w najbliższych planach:
jakas niezła torba/plecak, dobry zoom 70-200, i może jeszcze BG-ED3
to tyle z najblizszych planów :wink:
pozdro
a jeszcze zapomniełem zapytać
xxl - jak tam twoje sigma 70-200/2.8 - robiłeś ją już coś...sam się nad nią zastanawiam :roll:
Dlaczego?Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Zawsze mowilem ze jedyny obiektyw na ktory zmienilbym swojego Tamrona to 24-70 2.8 L ale mnie nie stac na niego :P .
Podobnie na 70-200 2.8 L mnie nie stac wiec zmusze sie do tanszego odpowiednika - Sigmy 70-200 2.8 EX :P .
A jak bede parszywie bogaty to beda i Lki :)
Jakie Ty zdjecia robisz, ze potrzebne Ci teleobiektyw serii L? Jakie odbitki pozniej robisz, ze potrzebny Ci teleobiektyw serii L? Komu te zdjecia sprzedajesz, ze potrzebny Ci teleobiektyw serii L? Dziwie sie troche, poniewaz jakos nie przypominam sobie z Twoich zdjec abys robil w trudnych warunkach oswietleniowych i nie wspominales nigdy o odbitkach wielkosci plakatow. :wink:Cytat:
Zawsze mowilem ze jedyny obiektyw na ktory zmienilbym swojego Tamrona to 24-70 2.8 L ale mnie nie stac na niego .
Podobnie na 70-200 2.8 L mnie nie stac wiec zmusze sie do tanszego odpowiednika - Sigmy 70-200 2.8 EX .
A jak bede parszywie bogaty to beda i Lki
pozdr.
eee.. vitez ostatnio przeciez robil duze odbitki.. nie wiem po co .. ale robil.. :)
Nie takie znow duze... zaledwie 20x30 robił. I pewnie wyszlo mu mydło, skoro marzy o eLkach.Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
(vitez, plotkujemy o Tobie, nie spij!) 8)
hm.. mowil tez cos o 40x60.. ;-) w sumie fajnie miec cos takiego na scianie w pokoju.. hyhy ;-)
Zawszemożesz kupić w papierniczym fototapete :lol:
Hmmm... a znasz roznice pomiedzy "chcialbym" a "potrzebuje" ?Cytat:
Zamieszczone przez absolut
Lki nie potrzebuje... jak napisalem - kupie sobie Lke jak bede parszywie bogaty bo bede chcial miec a nie potrzebowal. Typowy ze mnie onanista sprzetowy ;) .
A powazniej - lubie miec dobre zdjecia... jak najlepsze zdjecia... dla wlasnej psychicznej satysfakcji - taki ze mnie perfekcjonista.
I gdy jest w moim zasiegu cos co pozwala uzyskac lepsze zdjecia (jakoscia techniczna, bo umiejetnosci to swoja droga szlifuje) to tego uzywam.
Aha... co do swiatla 2.8 - na wystawach kocich takie swiatlo mi potrzebne. Dlatego Sigma 70-200 2.8 a nie Canon 70-200 4L.
Czacha - tak, 40x60 wisi u mnie na scianie w pokoju za antyrama :) .
Wybralem fajne zdjecie z ZOO by zobaczyc jak wyjda z 10D+70-210 w takim powiekszeniu, jak i by sprawdzic jakosc labu.
Jestem zadowolony, na scianie ladnie sie perzentuje a przy okazji wiem, gdzie moge w przyszlosci zrobic wiecej tego typu wydrukow bo jakosc zadowalajaca, za to ostrosc nie powala ale to juz wlasnie kwestia obiektywu chyba.
HejCytat:
Zamieszczone przez krisBM
mnie też nie było trochę czasu na forum... pożuciłem fotografię na jakiś czas i zabrałem sie za ściaganie samochodów :mrgreen: ale pokornie wracam to tego hobby :twisted:
niech dowodem tego będzie mój nowy zakup:
28-135 IS 8) kupiłem go bardzo okazyjnie na allegro - 1600zł z tulipanem, polarem i UV, wszystko w kartonie z instrukcją. stan oceniam na praktycznie nieużywany :D
teraz już rozumiem dlaczego wszyscy się tak spuszczają nad tym obiektywem :shock: Mam Sigmę 18-50 i w zasadzie nie da się tego porównać w żaden sposób. Kolory, kontrast, ostrość 10x lepsze, teraz mój D30 to zupełnie inny sprzęt. Jestem zachwycony jakością zdjęć, ta sigma jest szrotem i wylądowała u mnie na półce rzeczy nieużywanych, będę jej używał tylko z konieczności np. w ciasnych pomieszczeniach i to z musu.
pozdrawiam
Carlos
Dobra cena. wręcz z....taCytat:
28-135 IS kupiłem go bardzo okazyjnie na allegro - 1600zł z tulipanem, polarem i UV, wszystko w kartonie z instrukcją. stan oceniam na praktycznie nieużywany
Zmieniłeś avatara :) Poprzedni był fajniejszy :-(Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Male roszady.. W odstawke poszla Praktica.. przybyl Canon Canonet 28 :D