http://www.milso.com.pl/Cytat:
Zamieszczone przez Diabeł
Wersja do druku
http://www.milso.com.pl/Cytat:
Jest zbyt nieporęczna ze względu na wymiary i joystick, więc pozostaje na 190ProB.Cytat:
Proponuję odwiedzić giełdę fotograficzną przy Batorego w niedzielę od 10:30 do 14:00.Cytat:
[ Dodano: Wto 15 Mar, 2005 9:32 am ]
Odgrzeję jeszcze na chwilkę temat monopodu.
Dla tych, którzy zastanawiają się czy wybrać monopod, a jeśli już to jaki, i o co chodzi z tymi głowicami, stopkami, uchwytami, i polecam zapoznać się z tym opracowaniem.
właśnie nabyłem swój pierwszy monopod :mrgreen:
Po przemyśleniach wynikających z tej dyskusji, chciałem kupić Manfrotto 681B. Jednak w sklepie po obmacaniu kilku rozmaitych modeli i długim namyśle postanowiłem kupić 679. Jest lżejszy, dostatecznie wysoki i na udźwig 10kg. 681B wydał mi sie strasznie wielki. Fakt w ręce leży bardzo pewnie, ale niestety sporo waży i trochę klamot.
Pierwsze wrażenia po oglądaniu zdjęć - jest super :-D
Teraz będę myślał nad głowicą.... a monopod niedługo opiszę w testach.
A jesli mozna wiedziec to w ktorym sklepie kupowales w Krakowie?Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
w sklepie obok Placu Inwalidów, konkretnie tutaj
Nie jest najtaniej, ale można większość sprzętu sprawdzić, a pewnego sprzętu gdzie indziej w Kraku nie kupisz. Kupowałem tam też filtr UV.
Tak przy okazji monopodów, czy taka stopka, jak na 3-cim zdjeciu w poniższej aukcji poprawia stabilność po przyciśnięciu stopą?
http://allegro.pl/show_item.php?item=50834745
Nie jest reklama :)
Na lodzie z pewnoscia ;-)Cytat:
Zamieszczone przez skrzat
Tiiaaaa, jasne, a to pokrętło od głowicy trzymasz w zębach - czasami to się zastanawiam, kto takie buble projektuje :confused:Cytat:
Oczywiście nie biorę pod uwagę modelu monopodu z tej aukcji, ale widziałem w sieci taką stopkę przy monopodach "uznanych" firm i pytam z ciekawości, czy to coś daje, czy zwykła szpilka wystarczy?
Zwykła gumowa stopka z wysuwanym kolcem w zupełności wystarczy. Pomijam fakt, że aby stanąć na tej "podstawce" to trzeba ustawić monopod w pozycji zapewniającej najmniejszą stabilność.Cytat:
Jak to jest, że oprócz kupienia statywu/monopoda, zawsze trzeba jeszcze kupić jakąś cholerną głowicę?
Dopiero zaczynam, ale już widzę jak koszty nowego hobby rosną jak lawina :)
Fakt faktem, hobby świetne.
Czy zatem głowica do monopodu jest konieczna? Czy bez niej monopod jest bezużyteczny?
Polecam lekture calego topicu, a nie tylko ograniczenie sie do zadania w nim pytania ;-)Cytat:
Zamieszczone przez dentharg
Ech, kurcze czytałem i jestem zmieszany/niepewny. Dlatego zadałem precyzyjne pytanie (a nawet dwa ;) ). Szczególnie, że w tym wątku właśnie najwięcej jest o tym jaka to głowica do monopoda jest 'najlepsiejsza' :)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
1. Można używać monopoda bez głowicy - trzeba przykręcać aparat do monopodu bezpośrednio (nie ma płytki szybkiego mocowania). Nie ma też możliwości zmiany kadru na pionowy.Cytat:
2. Polecam Manfrotto 234RC
no chyba, ze masz teleobiektyw wyposażony w pierścień mocujący - wtedy robienie fotek w kadrze portretowym nie sprawia najmniejszych problemów.Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Tak, oczywiście. Zapomniałem o tym, bo nie używam tak cieżkich szkieł, żeby mocować szkło, a nie body - wolę jasne i lekkie :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
O, dzięki! I to mi wszystko wyjaśniło ;)Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Ja nawet kupiłem jakoś na samym początku, jakiś gówniany statyw marki 'statyw' - ale odkryłem ostatnio, że ma nawet wysuwaną kolumnę pionową i
zdejmowaną głowicę :) Ale to poza tematem..
I jeszcze jedno pytanie:
czy można łączyć nogi i głowice różnych producentów?
np. noga velbon i głowica manfrotto.. czy to się będzie gryzło?
Można - ja tak zrobiłem - szczegóływ podpisieCytat:
A czy ma ktoś doświadczenia z użytkowania monopodów firmy Velbon, bo tu wszystkie opisane były wyłącznie firmy Manfrotto. A jak używał to którego, jak się sprawują w terenie i inne wskazówki na ich temat.
Ja właśnie uskładałem troszkę kasy i planuję kupić 681B z jakąś głowicą (po przeczytaniu całego wątku mam lekki mętlik). Ale chiałbym też poczytać coś nt. używania monopodu - niestety ten link nie działą :(Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Czy ktoś może mi podać jakiś adres strony? Bo trochę nie rozumiem np. jak należy trzymać monopod (te kąty do nóg fotografa) itp
Cytat:
Zamieszczone przez Orzeszek
Kupiłem właśnie Velbon RUP-43.
Gdy dotrze przesyłka i już jakoś się z nim poznam to się podzielę uwagami.
Ja od dawna używam monopodu manfrotto - nie pamiętam symbolu (cztero dzielny - po złożeniu jest krótszy o jakieś 10 cm od tego drugiego Manfrotto)
Używam oczywiście z długimi lufami, ale jakoś nigdy nie zastanawiałem się nad kątem pomiędzy nogami a monopodem. Stawiasz go tak, aby było Ci najwygodniej.... co by cały ciężar szkła i aparatu nie leciały ani do tyłu ani do przodu... ot i tyle
Dotarła paczka z Velbonem RUP 43. Cóż mogę powiedzieć?
Za te pieniądze to naprawdę solidny kawał pałki. Miałem obawy o utrzymanie zgripowanej 350D + Sigma 70-300 w celowaniu ku dołowi (makro). Jak się okazało obawy zupełnie niesłuszne. Głowica kulowa pozwala na swobodne manewrowanie aparatem zarówno w poziomie jak i w pionie. Nie widzę problemu z jakimś specjalnym ustawieniem się do monopoda.
Na forum są wypowiedzi osób, które nie zostały wpuszczane na imprezę z monopodem. Gdy wzięłem swój do ręki nagle przestałem się temu dziwić.
Ja ostatnio testowałem Sherpę 600r jako monopod. Sprawdził się jak należy. Nawet udało się 300mm i 1/8s. Aha, wpuścili na imprezę ;)
Widać nie wyglądałeś ze statywem na terroryste
Czy ten Velbon RUP 43 posiada plytke za pomoca ktorej mozna szybko odlaczyc aparat od monopodu?
NIe, nie ma takowej. Jednak przy/odkręcanie jest szybsze niż się spodziewałem. Zresztą, ponieważ to jest głowica kulowa można kręcić elementem ze śrubą a nie całym patykiem.Cytat:
Zamieszczone przez robsonikus
Włąsnie czekam na RUP-43. Tak sobie kombinuję iż mozna dodatkowo uzbroić go w "szybkozłączkę" 323 manfotto (85zł) ewentualnie wymienić samą głowicę na wyższy model velbona ze złączką wbudowaną.Cytat:
Zamieszczone przez Bigmar
Ja dzisiaj bylem w Krakowie w foto plusie i po raz pierwszy na zywo moglem zobaczyc z bliska monopody frotki. Pierwsze wrazenie: o kur* jakie to ogromne! Bylem juz zdecydowany na 681, ale jak zobaczylem ta rure to zwatpilem. ;) Nie wiem czy mi sie chce targac taki kawal zelastwa w plener... :???:
Udźwig: 11kgCytat:
Zamieszczone przez pazurek
Waga: 0.78kg
To musi być kawał ruły.
Mój rup dotarł włąsnie przed chwilka razem z sherpą. Całkiem fajny ten "patyczek" :)
Ogromne??? No nie jest to ekwipunek "James'a Bonda", ale kawal solidnej rury, o ktora warto bezpiecznie i stabilnie oprzec swoje "Canonowskie klejnoty" :mrgreen:Cytat:
To smieszne, bo wielu z CB wypowiadalo sie, ze sprzet im za duzo wazy...
Moze jestem dziwny, ale ja w wiekszej wadze czuje stabilnosc, solidnosc i jakosc :rolleyes:
ps
Monopody i statywy Manfrotto sa ciezkie, ale za to solidne i stabilne. No niestety - cos za cos ;)
hehe, zerknij tutaj w Uwagach użytkownika :smile:Cytat:
No wlasnie tak tez mysle ze 681 przy 350d z 400/5.6 to troche za duzo. Wiekszych szkiel i tak na razie nie planuje. ;)
Ja mam 234RC. Kadr pionowy - żaden problem, na załączonym obrazku. Co do funkcjonalności i komfortu to można trochę pokwękać, ale największa jej zaleta to mała masa i wymiary. Nie żałuję zakupu.
Skoro mowa o monopodach, to co byście wybrali ? Chodzi o głowicę. Zastosowanie - fotografia przyrodnicza.
Sorki, że linki ze sklepu z USA, ale tam będę robił zakupy.
http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...goryNavigation
czy
http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...goryNavigation
Witam,
Odgrzeje temat, przymierzam się do kupna monopoda i zastanawiam się czy rozważać coś ze stopą do "przydeptania" czy prostą konstrukcje. Ktoś się z czymś takim mierzyłf, wlaczył, pokonał? Warte to, to zachodu? Myślę nad Velbonem RUP-43, czymś raczej w tej skali cenowej. Może macie coś godnego polecenia, bo z powyższej dyskusji niewiele budujących wniosków można wysnuć.
piast9: czekaj czekaj, jakim cudem? szybkozlaczka jest przekrecona o 90 stopni?
no jak to jak? przeciez widac jak,! ta "glowica" ma tylko jedna plaszczyzne obrotu, a ktora czy kadr pion/poziomy lub opuszczenie/podnisienie w kadrze poziomym to ty decydujesz... jesli na koncerty to wtedy moze dac rade jednak glowca kulowa bedzie IMHO lepsza jak bedziesz uzywal np na ptaki ...Cytat:
Śmigam po google i gdzie ino i nie moge wpaść na taką szybkozłączkę;(Cytat:
Zamieszczone przez Zigi
No i też czekam na RUP-43;)
Taka płytka jest tu.
Co do zmiany całej głowicy to ne wiem czy jest to możliwe - nie chce próbować na siłę odkręcac od monopodu tego co tam obecnie jest założone.
A przydałoby sie miec głowice o takiej samej płytce jak sherpa. Bo takowa siedzi u mnie na aparacie cały czas oprócz chwil gdy chcę wykorzystac monopod.
No i wlasnie z tego wzgledu ja wolalem kupic uzywana stara glowice MN 308RC, za pare zloty wiecej niz 234RC. NA koncertach czesto musze podniesc aparat do gory, a z 234RC musialbym przechylac caly monopod.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Odnosnie monopodow - uzywam zamiast tego trojnoga 055Pro - troche hardcore, ale jaki stabilny :-)
Mysle o MN 680 jako ze dlugi i maly po zlozeniu (4 elementy), ale rowniez zastanawiam sie nad Velbonem RUP-4. Tanszy. Czy mial ktos jakiegos Velbona?
A jak myslisz RUP-43 to niby przez jaka firmę został wyprodukowany :)?
4 jest bardzo podobny do 43, troszkę solidniejszy i pozbawiony głowicy. Moim zdaniem całkiem solidny sprzęt. zaciski plastikowe ale robia raczej pozytywne wrażenie.
Oki, a miales cos manfrotto, tak zeby porownac.Cytat:
Zamieszczone przez Zigi
Czy mozesz mi spokojnie polecic tego velbona RUP-4 zamiast manfrotto 680? Dawac prawie 2-stowy za rure to troche sumienie gryzie, a rupki-4 sa za 120zl.
Ten RUP-4 to chyba ich topowy model?
Mam manfrotto z trzema zaciskami (krótsza wersja) o symbolu 479-4B z głowicą 234RC. Całość po złozeniu ma długość 56 cm (wraz z głowicą) a po rozłożeniu 159 cm - do punktu oka celownika należy dodać kilka centymetrów w zależności od modelu aparatu. Monopod traktuję jak trzecią rękę w przypadku ogniskowych 200-300mm. Nie wyobrażam sobie pracy bez takiej solidnej podstawy. Nie wiem ile waży, ale nigdy nie poczułem tej wagi ani w górach ani w przypadku długiego marszu, a przydatność jest nieoceniona.
Dzieki Zigi za odpowiedź. Zakładam, że płytke masz i współpracuje bezproblemowo z gwintem główicy RUP-43?Cytat:
Zamieszczone przez Zigi
Nie miałem manfrottki. Oglądąłem kiedyś ich statywy w sklepie. Wykonanie velbonów im nie ustępuje. Generalnie wrażenie jest takie, iż manfrootto jest bardziej pancerne. Biorąc pod uwage parametry tak samomo jak przy statywach jest przy monopodach. Ale czy warto za to więcej płacić to już zostawiam ocenę Tobie. Jak masz bardzo cieżkie szkła to pewnie warto ale nie sądzę abyś wtedy przejmował się wydaniem dodatkowo 80zł :).Cytat:
Zamieszczone przez szwayko
W moim zaciski sa mocne, wykonanie estetyczne i porządne, całość jest w miarę lekka, sztywna, a uchwyt miękki. Czego chieć więcej od monopodu? Głowicę stosowną velbona tez się ciekawą znajdzie. Mi na razie wystarcza ta z Rup -43.
Co do topowości i modeli to: http://www.velbon-tripod.com/table_mono_pods.htm
Niestety nie posiadam, mimo wszystko monopodu rzadko używam, choć szczególnie w terenie gdzie często aparat trzeba zdejmować to by się bardzo przydała.Cytat:
Zamieszczone przez szycho
A gwinty w tym przypadku muszą być standardowe bo inaczej nie pasowały by też między głowicę manfrottki i aparat.
Pozdrawiam
Zigi
Dzieki.Cytat:
Zamieszczone przez Zigi
Wlasnie mam raczej lekki sprzet, max obiektyw to 200/2.8 (1kg).
Glowice mam 308RC, ale musze pewnie jeszcze zdobyć adapter 1/8" na 3/8"
o taki.
Czy moze velbon sprzedaje monopody od razu w przejsciowka na gwint 3/8"?
Tego niestety nie wiem. Ale wydaje mi się iż oni stosują gównie 1/4". Czyli przejściówka może byc konieczna.Cytat:
Zamieszczone przez szwayko