No, to żeby nie było że wątek jest całkiem nie o zdjęciach to proszę...
:mrgreen:
Wersja do druku
No, to żeby nie było że wątek jest całkiem nie o zdjęciach to proszę...
:mrgreen:
Nieprawda. Pielgrzym to nie ten sam profil "wydawacza" pieniedzy co bachusowy kibic z Anglii czy Niemiec. Zapewniam cie, ze jest duza roznica w sposobie i ilosci wydawania pieniedzy przez pielgrzyma i kibica.
Poza tym o czym my tu mowimy: mow o rozbudowie metra, komunikacji miejskiej, lokalnej gastronomii o pieniadzach z reklamy i transmisji... a nie wyjezdzasz tutaj z jakimis pielgrzymami, ktorzy w swej ascezie nie sa raczej kolem zamachowym gospodarki. Chociaz to wszystko zalezy w jakiej ilosci :)
Zawsze i kazdego ? No to juz Twoja nadinterpretacja. Znaczna część podatków znika w niewyjaśnionych dla mnie okolicznościach zamiast iśc własnie do wpomnianych policjantów, lekarzy czy strażaków lub też do "biednej szkoły w Pipidowie Górnym" I wole, żeby zamiast w ta dziurę trafiły na robudowę infrastruktury w tym także sportowej w Polsce, co powinno spowodować przyspieszenie rozwoju o ile tego nie spiep......y. A wierze ze nie.
Wiele jest powodów, by się cieszyć. Polepszenie image'u Polski na wielu frontach, także na tym, że coś choć z jednym sąsiadem wspólnie potrafimy zrobić. Dobrze też, że jest to Ukraina.
W Poznaniu będzie nowy stadion. Na każdym meczu jest u nas 15-30 tysięcy ludzi, godziwe warunki należą się zarówno poznańskim kibicom (np. mojej starszej córce :smile: ), jak i piłkarzom. No i ta fetaaa! Jest dobrze!
"EVENT" - hehe, jak ja kocham takie słownictwo
ale do rzeczy
patrzę na takie inwestycje jak hotele, drogi, mieszkaniówka "od kuchni", jestem z takimi "działaniami" związany zawodowo
moja konkluzja: nawet jak masz wypchany portfel i chęć realizacji takiej inwestycji to nie gwarantuje ci sukcesu
podstawowy problem stanowi tu moim zdaniem jakość prawa budowlanego, nawet jak urzędnik chce pomóc (a i to nie zawsze) to ogranicza go wielki zlepek mało zrozumiałych, sprzecznych przepisów; dzięki temu często duża inwestycja mogąca zapewnić miejsca pracy - grzęźnie w urzędach na 2-3 lata
mam nadzieję, że to w jakiś magiczny sposób się zmieni - na dzień dzisiejszy kiepsko to widzę - stadiony, hotele, infrastruktura drogowa, lotniska w 5 lat ??? hehe
spróbujcie wybudować jakiś większy hotel w tym terminie ( licząc od wstępnych koncepcji do pozwolenia na użytkowanie ) :)
nawet kwestia znalezienia na to kasy jest przy tym dla mnie drugorzędna
no nic, może się uda - ja jestem realistą nie malkontentem i naprawdę życzę Polsce dobrze w 2012, choć mnie już w kraju wtedy pewnie nie będzie
pozdrawiam i życzę Polsce i Ukrainie jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;)
nie pamietam gdzie ale Unia doplaca 40 mln Euro do intreresu (bedzie do podzialu). Plke nozna mam glebiej niz w d***** ale jedno jest pewne promocja dla kraju bedzie niesamowita. Technologicznie tez pojdziemy o lata swietlne do przodu. W Polsce (szwagier mowi, ja sie nie nam , nawet nie nzam nazw druzyn ilkarskich) nie ma stadionow nie jestesmy w stanie zorganizowac porzadnych meczy (ostatnio cos sie ruszylo) poniewaz nie ma gdzie grac. Zostana wybudowane stadiony ale to tylko czubek gory lodowej. Ruszy sie cala gosprdarka (gastronomia, hotelarstwo i reszta rzeczy). Pomyslcie ilu fotografow znajdzie prace, ile labow bedzie wypluwac to co ktos sobie malpka popstrykal. ile aparatow, bateryjek, kart pamieci sie sprzeda. Jestem za. Moim zdaniem bedzie bardzo ciezkie zadanie i bedzie sie Polska musiala niezle napracowac zeby wszystko wyszlo. A jeszcze jedno PKP, policja, lekarze i inne zawody. Nawet Andrzej Lepper sie powinien ucieszyc poniewaz zeby wybudoiwac takie obiekty to troche ludzi bedzie musialo fizycznie pracowac, jak popracuja to zglodnieja, jak zglodnieja to zjedza to co rolnicy dostarcza, lekarze tez beda mieli troche pracy co NFZ poinien zrefundowac (przeciez oni kasuja za wizyty), PKP - pracownicy koleja dojada - jak rowniez Turysci co przyjada mecze obejrzec (aczkolwiek kolej kuleje i z tym moze byc problem). Firmy ochroniarskie beda musialy zatrudnic ludzi od ochrony. Cala maszyna pojdzie w ruch. W czasie imprezy gastronomia bedzie pekala w szwach. Dobrze bedzie (aczkolwiek ja sie nie doloze). Moze przylece i jakis mecz obejrze. Pozatym nie bedziemy musieli brac udzil w eliminacjach do Mistrzostw (przepisy mowia ze organizator[rzy] wchodza automatycznie).
No taaaakie dochody i rozwój w gospodarce... przez miesiąc hehehehe :lol:
Nie przez miesiac. Potem zawsze bedzie mozna zorganizowac jakis mecz (powiedzmy miedzynarodowy) lub inne wydarzenie sportowe. Nie chcialbys widziec obiektow o standardzie "swiatowym", ktory bedzie przynosil zyski w czasie. Jest to oczywiscie inwestycja dlugoterminowa ale investycja. Zycze wszystkiego dobrego organizatorom i mam nadzieje ze stana na wysokosci zadania (wiem ze ciezko bedzie ale chcialbym zeby sie udalo - troche watpie - ale mam nadzieje [wiem ze nadzieja matka g*******])
No dobra, czas siegnac po ciezka artylerie ;-) A kto kojarzy jak Grecja ostatnio wyszla na olimpiadzie? :mrgreen:
http://biznes.onet.pl/0,1521320,wiadomosci.html
Panowie proszę Was, nie pokazujcie swojej całkowitej ignorancji w obszarze makroekonomii :?
Baniek?? Chciales powiedziec tysiecy baniek? Bo 1 mld = 1000 mln, a 1 mln to w potocznym rozumieniu banka wlasnie.
Proszę, Dominique, nie mów, że tylko za jałmużnę z zewnątrz coś jesteśmy w stanie zrobić. Wiadomo, że 40 baniek nie wystarczy, ale wiadomo też, że co zostanie po ME, to dla nas! No już takie dziadoki to nie jesteśmy! A może się, cholera,:confused: jednak mylę?
EDIT: Pomyślcie też, proszę, ile Adamek i inni zarobią na zdjęciach....:)
Ja tez sie pomylilem za miast MLD napisalem MLN. Zobaczymy jak bedzie. Poza tym z przydatnosica dla forum poniewaz bedzie mozna organizowac battle - np. wykopaliska pod stadion, fundamenty, stadion, "praca wre" i inne.
http://biznes.onet.pl/0,1521320,wiadomosci.html
a propos tego artykułu - nawet nie chcę sobie wyobrażać jakie ceny mieszkań będą w Warszawie w 2012 - strzelam 20-25 tysięcy za metr kwadratowy na rynku wtórnym ? ( dziś około 10 )
nie wiem jak to zniosą właśnie firmy budowlane i tak są zapchane zleceniami na najbliższy rok-dwa, do tego pracownicy uciekają, chyba poprosimy o jakieś dodatkowe siły fachowców z Ukrainy ?
dla mnie oczywistym jest fakt, że gospodarka sie rozrusza, oby tylko ktoś to wszystko sensownie zorganizował itp.
a propos wiecie ile trwają przetargi na zamówienia publiczne ? heheheh
a w takim trybie pewnie to sie wszystko będzie odbywać, ( stadiony, autostrady ) - do tego korupcja podczas tychże na niemierzalną skalę ? heheh
Taki hurra optymizm wszędzie. Skąd my weźmiemy na to robotników? Nasi w Anglii, Chińczycy do 2008 roku zajęci... Hm... Chyba skoczą płace nieźle w górę, albo politycy sami wyjdą budować stadiony.
Apropos Grecji - czy Grecja nie wydała czasem zbyt dużo na ochronę całej olimpiady i dlatego wyszła na tym dość kiepsko?
z tymi lapowkami to zapominacie o jednym - beda nam- polakom patrzec na rece. bardzo czesto ;)
Duża część osób zamieszcza tutaj przykład Grecji jako stratnej na zorganizowaniu tak wielkiej imprezy. Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić w jaki sposób ta strata była wyrażona? Czy było to wyrażone zwiększeniem deficytu budżetowego czy czymkolwiek innym? Czy było tam uwzględnione dokapitalizowanie przedsiębiorstw zyskami z imprezy? Serio pytam, chciałbym się dowiedzieć jak taką stratę się liczy, bo w krótkim okresie czasu wydaje mi się to nierealne.
Nie wiem jak Wy Panowie, ja zakładam 5-letnia skarbonke na jakiś zacny telezoom i 1D mark VI :-)
Dla kolegów narzekających na wydatki: właśnie radio podało, że kursy akcji na wieść o przyznaniu Polsce organizacji ME poszły w górę. To znaczy, że pieniądze już w kilka godzin od początku spadły z nieba (zwiększyła sie pula środków dostępnych dla inwestorów=wzrost konsumpcji, płace itd). Tak będzie dalej :-D .
Super dzięki ME w końcu dobudują A4 do wschodniej granicy do 2012.
Ejjj Chłopaki, co się tu dzieje:confused: Gdzie się podziewa wasz optymizm:?: Ja jestem za ME, nie myśle o kasie bo od tego są zawodowcy. Ja poprostu mam ochotę wybrać się na mecz na europejskim poziomie i to na moim własnym podwórku. Huraaaaa:!: :!: :!: :!:
Pewnie niedługo wybuchnie BATTLE na fotki z budowy obiektów ME ;)
P.S. Zbierajmy kase na bilety i wykupmy te, które mają być przeznaczone dla naszych sąsiadów zza Odry. Taki rewańż za piłkę ręczną;)
w Polsce, to gdyby nawet ktoś nam zapłacił 1BLN EUR, zrobił promocję na całą galaktykę to i tak będę słyszał te same głosy. Źle, do ****, po co, okradną nas z pieniędzy, na pewno zawalą. Jak widać Platini i spółka mają o nas duuużo większe mniemanie niż swojscy malkontenci.
BTW, zastanawiam się, gdzie ci wszyscy krytycy rządu, który to sprawił się teraz schowają :D
P.S> zastanawiam się rownież dlaczego malkontenci nie potrafią docenić, że taka sytuacja zmusi naszych polityków do efektywnej i wytężonej pracy przez lata. Za darmo nam to dali.
Kufa. Temat o ME a Wy z jakimiś Rydzykami wyjeżdzacie.
Mnie mimo wszystko ta wiadomość nie rozradowała. I niechodzi tylko o typowo Polską mentalność, ale o przekonanie do naszej organizacji. Czymś tak prestiżowym miały być wybory Miss World. I co z tego wyszło? Wiadomo. My po prostu tak mamy: potrafimy jedynie w partyzantce lub za granicą.
Coś w tym jest. Nigdy nawet przez moment nie wierzyłem w to, że UEFA powierzy nam organizację ME. Wielki szacunek dla ludzi, którzy nigdy nie zwątpili i robili wszytko, żeby to marzenie stało się rzeczywistością.
Jednak dzisiaj, kiedy dowiedziałem się jaki jest werdykt pomyślałem - kurcze, chyba jednak nie podołamy... Będą przetargi, odwołania od przetargów, później odwoływanie przetargów i rozpisywanie nowych. Na dodatek źle sporządzane umowy, błędy i niedopatrzenia... Polacy to potrafią. Ale... może się mylę. Bardzo chciałbym się mylić.
BTW - ktoś wczęsniej pytał czy można w tym kraju postawić szybko hotel. Ktoś z Poznania na pewno poda ile dokładnie zajęło wybudowanie Sheratona przy Caponierze :)
Fota z września/października 2006, ulica Oławska we Wrocławiu... od razu wiedziałem, że ten strzał będzie miec wartość historyczną ;)
Zdolność do przypisywania sobie nie swoich zasług to jedyna rzecz, która PiSowi wychodzi fantastycznie :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Cytowane z forum interii:
"25 stycznia 2005 roku rząd polski przyjął uchwałę,
popierającą zorganizowanie przez Polskę wspólnie z
Ukrainą piłkarskich ME w 2012 roku. W podjętej
uchwale Rada Ministrów zadeklarowała współpracę z
PZPN w zakresie organizacji turnieju. Minister
spraw wewnętrznych i administracji przedstawił
gwarancje w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa
uczestnikom ME. Sześć dni później PZPN oficjalnie
zgłosił do UEFA kandydaturę Polski do organizacji,
wspólnie z Ukrainą, turnieju finałowego mistrzostw
Europy w 2012 roku. Podobny wniosek złożyła
federacja ukraińska. W obu dokumentach znajdowały
się adnotacje, że organizatorem ME będą wspólnie
Polska i Ukraina."
To chyba mówi samo za siebie.
słuchaj, mam daleko do tego aby być zwolennikiem obecnego rządu, ale nie rozumiem ludzi, którzy mają klapki na oczach. Od półtora roku to PISowski rząd i minister w najważniejszej fazie realizowali ten projekt. To co powyżej mówi samo za siebie, ale nie to co próbujesz usłyszeć.
P.S> I jak na razie jest to jego (rządu) największy sukces na arenie międzynarodowej. Nie da się tego zaprzeczyć.
P.S2> co oczywiście przeszkadza tym, którzy myślą fanatycznie. Stąd marudzenia dużo więcej. Głupio się przyznać?
P.S3> czekam na głos zza oceanu ;) jak takiemu buraczanemu i chamskiemu krajowi można było dawać taką wspaniałą i ważną imprezę. Skandal, co teraz powiedzą zawiedzeni widzowie reality show ;)
P.S4> no chyba, że nagle się okaże że to dupiasta impreza dla jaskiniowców i nikomu na nej nie zależało :D
Nie wiem co wg Ciebie próbuję usłyszeć. Obecny rząd swoimi poczynaniami na arenie międzynarodowej robi nam tylko wstyd i wielkie dzięki, że UEFA na to nie zwróciła uwagi.
Minister sportu - jak najbardziej - był zaangażowany i dzięki mu za to.
Wg mnie większa zasługa tutaj Listkiewicza, którego osobiście nie znoszę, PZPNu i prezydentów miast, którzy starali się jak najbardziej eksponować walory swoich miast.
dokladnie jak piszesz, zostana doinwestowane regiony ktore i tak juz teraz sa glownymi skupiskami i centrami gospodarczymi, a do tego zostana wzmocnione, co z tego bedzie np miala sciana wschodnia ? a no to ze lotnisko w lublinie to bedzie moze przed 2020 :/ albo jakas autostrada w kierunku wschodnim to tez nie predzej niz 2015 o ile nie bedzie jakies czkawki po tym euro2012, do tego kto im to wszystko wybuduje ? juz teraz brakuje robotnikow budowlanych bo wola budowac wioske olimpijska w londynie niz pracowac za 800zl w p....... .
wypadaloby sie cieszyc, ale jak zywkle polak pewnie bedzie i to potrafil spi......ć doszczetnie
wlasnie pieniadze pieniedzmi, napewno sie znajda.
czesc da unia czesc sluchacze radiomaryja, a reszte jatzzek dołoży.:mrgreen:
dzis w drodze powrotnej do domu uslyszalem w radio ta radosna nowine, a potem swietny komentarz irlandzkiego spikera.
"wiecie dlaczego polska nie sama a z ukraina bedzie organizowac mistrzostwa europy 2012?
Proste. Wszyscy polscy budowlancy sa u nas (w irlandii) albo w uk.
Ktos przeciez musi polakom zbudowac te stadiony"
Wiem ze bedzie w to trudno uwierzyc ale w pilce kopanej sa chyba gorsi od polski.
Mysle ze wlasnie dlatego wymyslili sobie swoje sporty mowia za cala reszta sie nie liczy.
(chcoiaz prawie kazdy ma w domu sky i oglada lige angielska)
To prawie tak jak z nikonem, nie potrafi zrobic FF to mowi ze krop jest the best.:mrgreen:
przepraszam, ale nie mogę sie powstrzymać od śmiechu. Gdyby nie Lipiec, Listkiewicz dalej rządziłby w tej klice ze swoimi kumplami kryminalistami. Dzięki - i tu znowu pewien ukłon w stronę rządu (zaraz dostanę łatkę PISowca :lol: ;) ) sprawnym działaniom połowa polskiej tzw. "piłki nożnej" siedzi w pierdlu a druga połowa ma sprawy w sądzie. Tym się Listkiewicz chwalił :rolleyes: :lol:
bonk, znasz li ten dowcip?
Rząd Irlandii postanowił zorganizować referendum w sprawie "Do you think Polish immigration is a serious threat to Ireland nowadays?".
Odpowiedzi były następujące:
22% "Yes I think it is a serius problem for Ireland"
78% "Nie, uważam, że nie ma najmniejszych powodów do obaw"
Ciekaw jestem jak się w tym radio taki dowcip spodoba ;)
O! kolejny temat na CB, który cieszy się większą popularnością niż tematy fotograficzne (10 stron w parę godzin) :lol:
jak dla mnie dowcip - bomba ;)
jezu Kubaman, zazdroszczę optymizmu w temacie ( to nie sarkazm )
ja swój utraciłem, gdy zacząłem pracę i zobaczyłem jak ten mechanizm zwany polską państwowością działa w praktyce;
niestety nie zmieniło mi się, obawiam się, że jest coraz gorzej
pisałem coś o tym wcześniej w tym poście i to nie są moje "widzimisię" poglądy skopiowane z tabloidów i rmf-fm, tylko własne obserwacje :( niestety
może powinienem robić w innej branży ?
teraz chyba nieźle płacą za kopanie rowów ?
ehhhh
Polacy wcale nie są tacy najgorsi, problem jest w mobilizacji i skupieniu uwagi i działań na odpowiednich tematach. Tu nie mamy wyboru - MUSIMY - i dlatego jestem wielkim optymistą. 40MLD EUR nie chodzi piechotą. A i inne inwestycje zostaną wykonane na czas, czyli szybciej niż normalnie :)
Panowie Malkontenci - niech każdy sprząta na swoim podwórku a będzie wszędzie czyściej i ładniej, to działa, powoli ale działa :)
A poza tym przypominacie mi wielu eurosceptyków przed wejściem Polski do Unii...teraz trudno ich znaleźć, bo albo wyjechali za granicę euro zarabiać lub się dokształcać, albo wstyd im :).
Choć jak w każdym demokratycznym Państwie, na jednego optymistę, 1,5 pesymisty przypada :) Ale cóż, narazie lepszego ustroju nie wymyślono :)
Więc pozostaje Wam się pogodzić z tym, no i tu wylać swe żale, choć zawsze można gdzieś na zmywak wyemigrować i udawać obcokrajowca ;)
Pozdrawiam
P.S. We własnym domu też większe sprzątanie i remonty robi się tylko od święta lub na wizytę ważnego gościa...więc może potraktujmy to Euro 2012 jak właśnie taki czas...i więcej optymizmu pomim wszystko