o poprawkach na razie nic nie wiadomo, widocznie na oko nic szczegolnego. Pewnie zwnou poprawili drukowanie bezposrednio z aparatau :P
Wersja do druku
o poprawkach na razie nic nie wiadomo, widocznie na oko nic szczegolnego. Pewnie zwnou poprawili drukowanie bezposrednio z aparatau :P
Wczoraj z nudów wgrałem soft 1.0.5 Podobno coś poprawia z lampą 380EX, którą posiadam.
Pozdrawiam
Witam serdecznie :-)
Upssss - zrobiłem wszystko jak w instrukcji i Upssss - nie zadziałało - pokazuje się na display'u STOP. Co może być "nie tak" ?
hehe pech, to ja nie bede upgradowac bo zmiany sa malo istotne ;)
u mnie aktualizacja softu przebiegła jak należy, wszystko działa poprawnie.... soft wgrywanym poprzez nagranie przez czytnik na karte i poźniej karta do aparatu.....to wszystko szybko i sprawnie poszło...
zrobiłem jak "milus"
i wszystko poszło bez przeszkód
ciekawostka z ostatniej chwili...
na dslr-forum.de pisza, ze ktos kupil aparat z 1.1.0 ale cos mu nie pasowalo, wiec odeslal do serwisu. Aparat wrocil z softem 1.0.5 :)))))))
mogę potwierdzić, od wczoraj posiadam 400D i firmware jest w wersji 1.1.0
o prosze :) gratuluje zakupu i witam serdecznie :)
ciekawe od kiedy bedzie dostepne dla reszty uzytkowsnikow? i co poprawi?
juz jest...:/ wlasnie wgrałem, aparat nie wybuchł, ide spac...Cytat:
1. Adds support for the new Media Transfer Protocol (MTP) USB protocol.
2. Corrects errors in the Simplified Chinese menu screens.
Też wgrałem 1.1.0, teraz idę zrobić trochę zdjęć ;)
W kwestii formalnej.
Podróbka w fazie poprawiania zdjęcia, a nie softu. Wystarczy zmrużyć oczy i "5" wychodzi jak byk. Jak chcecie to możemy zrobić sobie wersję np. "7". Parę pikseli sie poprzestawia i już można dywagować dowoli.
Coś niewielkie te fixy jak na skok o 5 numerków :E Chyba, że C coś ukrywa ...
http://web.canon.jp/imaging/eosdigit...irmware-e.html
dla zainteresowanych
Też już mam nową wersje, aparat działa :)
Jakieś nowe plotki i gorszym lub lepszy działaniem AF już są :P
gdzie te plotki ? ;)
Po pojawieniu się wcześniejszej wersji były takie :P (poprzednie strony tego wątku)
Cześć.
Jestem tu nowy, wypada się zatem przedstawić.:-)
Krzysiek Janczewski, z Gdańska, stałem się posiadaczem 400D 26 czerwca, mam nadzieję, że szczęśliwym posiadaczem;)
Potwierdzam bezbolesną i bezproblemową instalację firmware 1.1.0
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, Krzysiek.
1.1.0 zainstalowane. Bez problemow. OVER ;)
1.1.0 zainstalowane. Bez problemów. Pozdrawiam
U mnie również bez problemów.
co do poprawek, oprocz tych oficjalnych nikomu nie potrzebnych :) to podobno poprawila sie praca z buforem i zgrywaniem zdjec na karty. BUSY pojawia sie duzo rzadziej.
Ja nie wiem, może przez ten weekendowy upał tracę wzrok, ale odnoszę wrażenie jakby zdjęcia były jakieś nieostre :E ....
hehe, a nie mówiłem :P
he a mi sie wydaje, ze mi BF zniknal :P
to wszystko przez ten upał niedługo komuś się 400D z gripem Jednyka De zrobi:)
Była jakaś niemiecka strona, co to specjalizowali się w wykrywaniu ulepszeń AF w nowych wersjach softu. Może ktoś przypomni adres?
o te stronke ci chodzi?
http://www.traumflieger.de/
kurcze, musiałem wrócić do softu 1.0.5 zdjecia z softem 1.1.0 były jakies nieostre :shock: ten 1.0.5 mam wypróbowany, jest naprawde ok, juz nie łatwo mnie bedzie przekonac do zmiany na inny soft. Dodam że uzywam Tamrona 28-75 2.8, moze ktos mial podobne odczucia ??
Zmiana software powoduje reset ustawien do fabrycznych. Sprawdz jak masz ustawione parametry przed zmiana softu (gdzies tam w menu Parameters powinno byc zagrzebane Sharpness, Contras itp) i ustaw tak samo po zmianie softu.
Zmiana softu nie powoduje resetu do ustawien fabrycznych !!! Sprawdzałem to, bo to pierwsze co przyszło mi do głowy....jednak zdjecia z softem 1.1.0 nie sa tak ostre jak z softem 1.0.5 wiec wgrałem go i teraz jest wszystko ok. Nie jestem laikiem co do oprogramowania, 5 lat studiów, pasja informatyczna, nie poszło na marne...... może to tylko tak u mnie jest, a może nie......nie wnikam , bo to nie ważne....uczulam tylko ze tak moze byc...............u mnie jest tak ze na sofcie 1.1.0 jest gorzej niz na 1.0.5 wiec pozostaje przy 1.0.5 i ide robic zdjecia....to najwazniejsze....
U mnie resetowalo... ale widac 400D jest sprytniejsze. Ale jestes na 100% pewien ze ustawienie Sharpness masz na tym samym poziomie? Moze zmienili algorytm wyostrzania...
a mi sie wydaja ostrzejsze i tyle (z 1.1.0)
Nie chciałem się droczyć, ale nie zauważam różnicy i jeśli się nie mylę a wszakże mogę prawda? To Canon opisał jakie innowacje i poprawki wprowadził wraz z nową wersją softu.
Ja wersję 1.1.0 zainstalowałem bez najmniejszego problemu i żadnych oznak pogorszenia się czegokolwiek nie odnotowałem.
Myślę, że nowy soft nie jest wypuszczany przez Canona li tylko po to by coś się działo czy też z powodu nudy. Zatem uważam, ze warto go instalować, ale to tylko moje zdanie i niczego nikomu nie narzucam.
u mnie nie zresetowało ustawień, nawet o dziwo przy ponownym wgraniu wersji 1.0.5 nic sie w ustawieniach nie zmieniło, jednak zdjecia wyraźnie sa mniej ostre na sofcie 1.1.0 , ale wgrałem poprzedni i jest ok. Dla mnie to bez róznicy na jakim sofcie maszyna będzie pracowała i mocno nie bede płakał nad tym że nie mam najnowszej wersji :wink:
To prawda, że update 400d nie resetuje absolutnie żadnych ustawień użytkownika, ale co do pogorszenia/polepszenia ostrości, to jest tak mało prawdopodobne, że aż mi się nie chce sprawdzać... ;-)
Tym bardziej byłbym zdziwiony jeśli to jednak prawda... No ale takie twierdzenia na tym forum, trzeba kolego milus najpierw solidnie udowodnić! :twisted:
Zabezpieczasz aparat przed poruszeniem (najlepiej na statywie i ze wstępnym podnoszeniem lustra), wyłączasz autofocus (z AF na MF) i ustawiasz ostrość, pstrykasz fotkę (najlepiej na kabelku w EOS Utility/Remote Shooting i do RAW) na jednym firmwarze, potem na drugim i publikujesz tutaj porażające wyniki. Jeśli firmware miałby zmieniać jedynie dokładność autofocusa - teraz zakładam, że wszystko jest możliwe - to nie wyłączasz go podczas testu. Voila! :razz:
Nie zdziwiłbym się, gdyby Tobie również nie chciało się robić takiego rozstrzygającego testu (nie dla mnie - dla społeczności! :mrgreen:), no ale wybacz, jako niewierny Tomasz nie uwierzę dopóki nie zobaczę. ;-)
masz racje .....zbytnio mi sie nie chce robic testów.....to moje subiektywne odczucia,niepotwierdzone zadnymi testami tylko wzrokowo ogladajac zdjecia z jednej z ostatnich sesji, szczescie ze to nie byly wazne zdjecia, więc nie ma bólu...,ale testów z zasady nie robie i juz. Uczulam tylko zeby ewentualnie zrobić kilka przykładowych zdjec po wgraniu nowego softu i sprawdzic czy wszystko jest ok.
Chłopaki w jaki sposób za pomoca EOS Utility zgrac plik z kompa na karte CF do aparatu?
a moze ktos sprawdzic, czy po wgraniu tego firmware dziala Wam sensor cleaning:manual z zalozona delta?
A to już mogę sprawdzić: Działa! ;-)
Do podniesienia lustra jest potrzebny wiekszy zapas energii w akumulatorze i apart to sprawdza. Pewnie apart stwierdził, że aku nie jest dość silny i nie pozowlił? Jeśli aku jest słabe tylko w gripie Delty (a w body jest ok) to albo grip jest źle dokręcony, albo styki nie dość czyste (tak w gripie jak na aku), albo awaria gripa - czyli firmware jako winowajaca odpada.
aparat "stwierdzil" ze w gripa wsadzilem baterie AA
O kurcze... :confused: Poddaje się. :oops:
ps Zrób temu fotkę bo to ciekawostka (albo zrzut z ekranu przez kabelek video)
ps2 Czy pisze coś że na AA nie można podnieść lustra do czyszczenia? bo to by nawwet miało sens. Wiem, że styki w koszyku na baterie AA są inaczej ustawione niż w koszyku na NB-2LH wiec to chyba grip informuje aparat jakie jest źródło zasilania. Jeśli informuje błędnie to skupiłbym się na diagnozowaniu gripa..............
A czy może ktoś napisać łopatologicznie krok po kroku jak zrobić update?
http://canon-board.info/showthread.php?t=11381
i po sprawie...
Dzięki. Gra i buczy. Szkoda że na forum nie ma opcji POMÓGŁ ale ja daję 1 pkt Panu brzoza_tb