tak a propos tematu - robiłem dzisiaj zdjęcia na koncercie teatru tańca z monopodem. Efekty - rewelacja 8-) - może nie top żyleta, ale bardzo dobre jakościowo fotki, no i czsy rzędu 1/60 do 1/20 @ 200mm :mrgreen:
Wersja do druku
tak a propos tematu - robiłem dzisiaj zdjęcia na koncercie teatru tańca z monopodem. Efekty - rewelacja 8-) - może nie top żyleta, ale bardzo dobre jakościowo fotki, no i czsy rzędu 1/60 do 1/20 @ 200mm :mrgreen:
no to dawaj te fotki :D Popatrzymy wszyscy :)
Qrde, smęcisz gorzej niz moja babcia ;-) Nie mam oka, bo było takie słońce na tym spacerku, ze wszyscy w okularach zasuwali, a i do portretu uzywam go nieeezmiernie rzadko (mam do tego 85/1.8 i 135/2) Mogę Ci pokazać kwiatki przy f4 200mm (reguły te same co poprzednio - unedited crop)Cytat:
Zamieszczone przez tpop
http://arkan.net.pl/upload/70-200_01.jpg
Arkan,
kurczę czy możesz mi nie rozwalać wątku :roll:
Załóż sobie osobny o Canonie :p
tpop - jak już pisałem, jesetem lamer www i nie mam gdzie i jak pokazać :cry: (zdjęć of koz :-) )
Tak jest, oczywiście. EOT na temat mojego super Canona ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
dla tych co lubią "duży format"
f/2.8 1/300 ISO 200 przy 200mm
f/2.8 1/500 ISO 200 przy 70mm
i dla tych co lubią wydrukować włożyć do albumu czy powiesić babci na scianie czyli jak zdjęcia będą wyglądały na papierze do formatu 21X15 ( większego jeszcze nie sprawdzałem )
f/2.8
75mm
200mm
Cytowany powyżej pan od Nikona lekko przesadził ze swoim opisem albo obiektywem gwoździe przybijał.
Wydaje mi się, ze porównania 4L do sigmy 2.8 to lekka a może i ciężka głupota.
To jednak dwa zupełnie inne obiektywy.
Kubaman możesz załadować zdjęcia tu : http://www.imageshack.ws
pzdr
g
link mi jakoś nie działaCytat:
powiem tak ;) przeczytalem uwaznie ten topik :) i w sumie juz od kilku miesiecy sledzilem ta Sigme :) no i za miesiac bede ja mial w reku :) popieram to co mowi Kubaman - mialem to szkielko w reku i mialem ta mozliwosc przetestowania na moim cyfrowym EOSie :) i jestem pod wielkim wrazeniem - do tego za taka kase !!! (600 $) hehehe :P nie ma to jak sprzet za oceanem zakupiec :) coz nigdy nie dalbym 1100$ za szklo canona - ot naleze do ludzi ktorzy musza wywazyc cene z jakoscia :) a wracajac do tematu Sigma posiada i jakosc i dobra cene - polecam to szkielko cala swa moca :PPPP pozdrawiam
Czesc Jarek gdybys chcial jednak podotykac Lke to ja powinienem miec swoja za okolo 2-3 tyg. Poza tym dobrze ze kolejny goral na forum jest
:) witaj Tadziu :) jasne ze podotykam :) widze ze tez sie zbroisz :) ladnie ladnie :)
I Canon na pewno będzie wspólpracował poprawnie z kolejnym (nowym) body Canona, a Sigma niekoniecznie.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
a ja niestety widzialem uzywana kilka miesiecy (ponad pol roku) sigme i jej obudowa w okolicach mocowania pierscienia do statywu byly zupelnie powycierane, guma zeszla calkowicie, co nei swiadczy niestety o dobrym jej wykonczeniu zewnetrznym...
chcialbym zauwazyc- ze Sigma 70-200 f/2.8 produkowana jest takze w Chinach i Tailandii - spotkalem sie z tym przy zamowieniu tego szkielka w "stanach" - ten produkowany po za granicami japonii jest tanszy o jakies 150-200 $. Trzeba wiec bac pod uwage miejsce produkcji, co moze miec wplyw np. na jakosc wykonania oraz materialy zew. :) ja zamowilem wersje oryginalnie produkowana w japnii - wciaz testuje i sam jestem ciekaw czy po 6 msc. cos mi sie powyciera, rozreguluje lubzetrze :)
A ja bym chciał zauważyć taki drobny fakt z FAQ'a Sigmy :
Where are Sigma lenses made?
A: All Sigma products, lenses, cameras and flash units are manufactured exclusively by Sigma in Sigma’s own factory in Aizu, Japan. No Sigma Corporation product - lens, camera or flash - is manufactured outside of Japan. This is very unusual these days, as most companies have at least some of their products produced outside of Japan because of cost considerations.
racja ze tak pisza :) tylko dlaczego kolesie (sprzedawcy) w stanach maja dwie wersje tej sigmy w cenach rozniacych sie nawet do 200 $, malo tego sami opowiadaja ze te tansze (550 - 650$) sa produkowane w chinach :P - coz musisz mi uwierzyc na slowo bo to ja zamawialem ostatnio to szkielko i to ja sie informowalem :) wiec kupilem rzekoma wersje oryginalna japonska ;) za 800$ roznice w cenach widac tutaj i zapewniam ze nie zalezy to od ewentualnej gwarancji jak ma to miejsce w Polsce :) http://www.shopcartusa.com/Product/5...ens_for_Canon/
Podejrzewam że te dwie wersje róznią się głównie sposobem w jaki dotarły do USA ;-)
Chyba gdzies juz ten watek byl poruszany... Natomiast np w B&H roznice w cenach masz wytlumaczone pod tym adresem http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...rketStatic.jsp i tam chodzi zdecydowanie o gwarancje. A co do tego co mowia sprzedawcy.. powiedza wszystko byle by cos sprzedac ... nie tylko w Polsce
Dokladnie...
Czesc szkiel w USA pochodzi z takiego nieco "lewego" importu a nie official sigma USA. Tak samo Canon'y sprzedaja w b&h i gdzies jeszcze. A co sprzedawcy opowiadaja to trzeba raczej poprawic o stan faktyczny od kogos kto wie a nie wydaje mu sie ze wie.
Inna sprawa, to ze mogli otworzyc fabryki a www nie jest zaktualizowane :mrgreen: Do tej pory jednak wszystko sigmy co mialem w rencach bylo "made in japan" ladnie na froncie wypisane.
Potwierdzam to co napisał KARO 82 nie trzeba nawwet roku już po kilku założeniach guma w okolicach mocowania pierścienia dpo statywu ma wyraźne otarcia.
hej a może jakiś krótki kurs obsługi pierścienia?
Używam tego obiektywu juz 3,5 misiąca i naprawdę jest to mój podstawowy obiektyw. Do tej pory mimo robienia zdjęć w trudnych warunkach nie udało mi się go ani trochę porysować. A naprawdę miałem okazje...
Bys widzial niektore jedynki analogowe w Adoramie... Qrde... Niektore tak zdemolowane ze naprawde niezle bym sie musial starac nawet z moim talentem :) A myslalem ze moja trzyseta jest poobdzierana :mrgreen:
Chociaz jak by wziac taka nieco poobdzierana dzialajaca jedynke i trysnac farba na fluo rozowy to by bylo niezle na ulice sie pokazac ;)
Skoro juz zjechalem na malowanie... Moze kogos tworczosc tego pana zainteresuje... http://www.pbase.com/nividhia/portfolio&page=all
A jesli chodzi o trwalosc... Niektorzy potrafia pic herbate z delikatnej chinskiej porcelany... Niektorym stalowy kubek jest za slaby :mrgreen:
Moze to nie sigma jest zla?
:) to fakt ze sprzedawcy potrafia zamacic w glowie :) ja nie bede sie upieral. :) poki co testuje i mam zamiar przekonac sie na "wlasnej skorze" jak to jest z tymi wykonczeniami w Sigmie :) pozdr.Cytat:
Zamieszczone przez Ted
hehe zgadzam sie w zupelnosci :) co do malowania hehehe - bardzo interesujace efekty :DCytat:
Zamieszczone przez KuchateK
troche sie watek juz toczy ale sie dolacze:)
mam tytulowa sigme od ponad 2 lat (sprowadzona z US), i przez ten czas byl uzywany jako glowny obiektyw - narty, gory, sport, koncerty, sluby w sumie wszystko... nawet po kilka godzin w "terenie" (do wagi mozna sie przyzwyczaic:D)
Dla mnie rewelacja i nie zaluje ze nie wzialem Canona 70-200 f4. Jedyne slady uzytkowania to lekkie rysy na oslonie przeciwslonecznej.
AF rewelacja, szybki i precyzyjny
f2.8 przy pewnej wprawie daje bardzo dobre rezultaty
teraz jak sobie porownuje z 17-40L to ostros porownywalna (IMHO)
Wow, mowcie co chcecie, ale chetnie bym mial tak pomalowana "jedynke", ciekaw czy ktos w Polsce tez maluje aparaty ;)Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Rosolek i tutaj ci przytakne :) ja tez jestem swiecie przekonany o dobroci jaka przynosi sigma 70-200 :)
witam i pozdrawiam
właściwie to zdecydowałem się na omawianą tu sigmę mam tylko jedno pytanko
a mianowicie czy jest odczuwalna różnica w szybkości af w tym obiektywie
w porównaniu do canona 70-200 f/4 (oczywiście z tym samym body- 350d)- zależy mi na szybkim af ze względu na to , że obiektyw będzie wykożystywany w sporcie
Ta Sigma ma HSM (High Speed Motor) wiec nie powinno byc odczuwalnej roznicy w porownaniu do Canonowskiego USM.
HSM stands for Hyper Sonic Motor. It is a new type of motor used in some of Sigma’s newer lenses. The technology employed is similar to that used in certain lenses made by other camera manufacturers. The benefits of HSM system are: virtually silent autofocus function, very quick responsive autofocus function. Sigma is the only independent lens maker offering lenses with this technology. We have a number of HSM type lenses for Canon and Sigma AF cameras, and we also have several HSM lenses for Nikon AF cameras (N55, N65, N70, N75, N80, N90, N90S, F100, F4s, F5, D1, D1X, D1H, D100 and D70, as well).Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Co nie zmienia faktu ze nie ustepuje Canonowskiemu USM 8)
dziękuję za słowa info i pozdrawiam
dziękuję za info i pozdrawiam
polecam te screeny z testów :)
tu: porównanie canona 70-200IS bez i z TCx2 i sigmy w tej samej konfiguracji
http://www.pbase.com/fstopjojo/image/43917016/original
i całość tu:
http://www.pbase.com/fstopjojo/3telezooms
pozdrawiam
Wychodzi na to, ze Sigma gora :)
Ale najbardziej to zaskakuje poprawiona BIGMA DG, szkoda, ze taka ciemna :(
niom szkoda :)
choć mnie zakres 50-500 raczej nie przekonuje
wole chyba miec w łapie lżej przy krótkich ogniskowych :)
ale zeby to ocenic to musiałbym pouzywac Bigmy 50-500
jest tez/bedzie bigma 70-200 DG :)
pozdrawiam
Sprytne. Ta Sigma nie ma IS a porownuja ja ze szklem ktore posiada IS czyli nieco gorszym niz wersja bez IS.Cytat:
Zamieszczone przez jadeit
Znajdz porownanie z wersja Canona bez IS wtedy bedzie adekwatne.
Powiem szczrze, ze chetnie bym sie zamienil na to gorsze :) zeby tylko nie ta cena. A tak powaznie to mowiac gorsze to masz na mysli chyba ostrosc, bo ogolnie z IS wygodniej kadrowac no i czasy krotsze.
Pojawił się test tej simgy na photozone:
http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm
Cytat:
Zamieszczone przez yasin
Tak tylko jakosc obrazu - z IS nieco gorsza i dlatego wrzucanie go do porownania ze szklem non IS by pokazac jaka ta Sigma jest super uwazam za nie fair.
Zgoda Vitez można rzec nie fair. Jednak to chyba dlatego, że po pierwsze wersja Canona z IS jest najpopularniejsza, po drugie wszyscy spece twierdzą, że utrata jakości przy IS jest widoczna w zasadzie tylko na zdjęciach testowych no i po trzecie IS jest używany jako główny argument przy przekonywaniu do kupienia dużo droższego Canona.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Taki po prostu jest najczęściej wybór - tania dobra Sigma albo drogi Canon ale za to z IS :roll:
Odnośnie kilku wcześniejszych postów - śpieszę poinformować, że właśnie mija pół roku użytkowania przeze mnie tego obiektywu i nie mam na nim choćby jednej ryski, której nie mógłbym zamazać poślinionym palcem ;-)
A jest to mój podstawowy obiektyw, Tamron śpi w futerale większość czasu :-o
Czyli krótko - informacje o kiepskiej jakości wykonania tej Sigmy i jej kiepskiej trwałości są bezpodstawne, powiem nawet że wyssane z palca.
Prawdę gada !Cytat:
Pozwolę się nie zgodzić :DCytat:
no dobra Cichy, wyjątek potwierdza regułę :) . Przecież sam się nad nią zastanawiałeś ostro. Napisałem najczęściej, a nie zawsze.
BTW, jak Ci się spisuje Canon? Ja mojej S. naprawdę nie odpinam :mrgreen:
www.icpnet.pl/~jakub_c/foto/radio.jpg
Ostrzy jak Polsilver. :D:D:D
tak dla tych, którzy pamiętają i są zainteresowani: moja Sigma nie wykazała żadnych problemów z trwałością farby pokrywającej korpus. Pomimo już niedługo rocznej eksploatacji i ostrego męczenia m.in. na wakacjach obiektyw wygląda świetnie. Pojawiły się dwa malutkie zadrapania, na krawędzi gnizada do mocowania pierścienia - sam je zrobiłem zbyt szybko i niechlujnie zakładając pierścień jedną ręką (ech Canon, czemu tak nie potrafisz?).
Sporo osób go macało podczas zlotu, więc mogą się wypowiedzieć.
Czyli jednym słowem - zaprzeczam informacjom, jakoby wykonanie tego obiektywu było kiepskie, a pokrycie nietrwałe 8-) .
Te wszystkie testy są niewiele warte, a porównywanie tych obiektywów to jak porównywanie Mercedesa klasy E, z BMW serii 5 itd.
Oba obiektywy są super (sigma i canon 70-200/2,8 ) canon 70-200/4 też jest super, ale jest troszeczkę ciemniejszy (jeśli komuś to przeszkadza)
Po zrobieniu zdjęć i pokazaniu komuś, mogę założyć się, że nikt nie pozna czy była to Sigma, czy Canon, czy też tokina 80-200 (bo ta też jest bardzo dobra)
Cena canona 70-200/2,8 w porównaniu do sigmy odstrasza. Jedyną zaletą tego obiektywu jest to, że nie będzie problemów z kompatybilnością w przyszlości.
Użytkownik Kubaman zrobił bdb zakup, jestem przekonany, że będzie z niego bardzooo zadowolony.
hmm.. może trochę zamieszania wprowadziłem odświeżając wątek,...
nie wiem czy widzisz, że post na który odpowiadasz jest z czerwca ;)
Ja napisałem, bo wcześniej w wątku pojawiały się informacje z trzeciej ręki o rzekomo fatalnej trwałości tego obiektywu. Minęło trochę czasu i mogę śmiało odpowiedzieć, że to nieprawda.
Kubaman o tym obiektywie powiedziano wiele i to w wiekszosci zlego ;-) na kazdym kroku, na kazdym forum ludzie pisza jaka ta Sigma jest biedna, mydlana, wolna, slabo wykonana, itd...
... no i niech sobie pisza, ja mam i jestem happy, a Sigma daje rade w najbardziej ekstremalnych warunkach - czyli sport