Ostatni moment na to zanim nastapi zauwazalna wymiana na półkach i ludzie zalapia ze nowa jest w cenie starej.
Wersja do druku
ja nie zmieniam 580-tki. kiedyś najwyżej dokupię tą mk II i będę miał dwie :)
Mam tę 580 mkII - ale niestety nie mam porównania do wersji mkI tylko do 430Ex.
Bardzo podoba mi się mechanizm "blokujący" lampę w stopce - super szybki i wygodny, koniec walki z kółkiem ;)
miałem ją chwilę w rękach. Sprawia wrażenie solidnej. Zatrzask na sanki znacznie szybszy niż kręcenie kółkiem. pierwsze zdziwienie - nie ma przełącznika master/slave! opcje ustawia się poprzez długie trzymanie przycisku ZOOM. CFn jest 13 a nie jak w 580 14 więc tu też się coś zmieniło ale nie wiem co - nie miałem na miejscu instrukcji. Stopka faktycznie metalowa i uszczelniona. no i doszło gniazdko PC. w sumie to tyle :) testów jak działa itp się nie podejmowałem bo się na tym dobrze nie znam :)
EDIT: klapka od aku jest inaczej rozwiązana. Mi ta z mk I nie sprawia problemów więc nie wiem która wygodniejsza :)
Wie ktos czy jest wogole szansa dostania stofena do tej lampy?
Kup do 580EX mkI, wrzuć do gorącej wody, poczekaj chwilę, na szybciora wyciągnij, przetrzyj i nałóż jeszcze gorącą na głowicę. Powinno poskutkować ;-)
mi mój stofen normalnie wchodzi - trochę ciasno ale nie muszę go na siłę nakładać i nie ma żadnych problemów z nim. a jest to stofen z 580mkI.
Chcialbym update'owac informacje na temat ceny w B&H. $409.95 bez przesylki. Jezeli kupujesz w sklepie trzeba dodac ponad 8.5% podatku($35).Nie jest to podatek VAT wiec nie bedzie zwrocony przy wywozie z terenow USA. Mozna jednak nie placic tego podatku jezeli dokona sie zakupu przez net i mieszka sie poza NY. Zostaje koszt przesylki ok $11 dla Florydy(1000mil od NY) I wysylka do Polski. Przy zamuwieniu bezposrednio z Polski rowniez nie placi sie podatku a wysylka kosztuje ok $50 z tym ze wpisana jest wartosc zakupu i moga ja opodatkowac w Polsce, czego nie jestem pewien. Jezeli ktos dokonywal takiego zakupu to prosilbym o podzielenie sie doswiadczeniami.
Ok, dziekuje za informacje za informacje. W sklepie twierdzili ze nie wejdzie za zadne skarby a tu mila niespodzianka;)
Cześć jestem tu nowy, mam pytanie, co znajduje się w zestawie. Dzisiaj kupiłem 580EX II, i tam prócz lampy, instrukcji ( nie w języku polskim), futerału nic więcej nie było.
Powinna być chyba jeszcze taka stopka do postawienia lampy
no ja mam stopkę w 430 nawet w woreczku
dzis kupiłem 580 II i bez istrukcji do poniedziałku i pomoc potrzebuje jek sie włącza master i slave w tej lampce i czy żeby służyła bez błysku to przez aparat (5D ) czy z lampy...?? może ktoś się zlituje...;)
Oczywiscie. Trzymasz przycisc ZOOM kilka sekund. Zmienia ci sie menu - miga - krecissz koleczkeim o 1 pyk i masz MASTER
piękne dzieki, działa aż furczy...:D, ale jak wyłącze błysk spod puszki to i slave nie błyska...:( a chciałem żeby master nie błyskał ino ta druga...??
Pare postow wyzej dalem link gdo wersji eng. zassaj
Edit. Link znajduje sie w tym watku http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=21 post numer 74. podaje jeszcze raz http://rapidshare.com/files/40404615/580EXII.pdf.html - zeskanowalem i zrobilem PDFa w Lightroomie - jest to wersja "czyte(a)lna" w wersji ENG. Jak bedziecie miec wersje PL to zeskanujcie i dolaczcie do trego watku http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=21 - przyda sie forumowiczom
przegrzebałem i nie znalazłem, jak zrobić żeby 580II działała w master jako wyzwalacz i nie błyskała a wyzwalała 430 (jako slave)...??
marekb - poradziles sobie z tym? jak nie, to daj znac, pomoge ;-)
A teraz moje pytania:
1. Czy takie przebarwienia na lcd lampy są normalne?
W rzeczywistości są ciut bardziej widoczne... Nie wiem, czy wymienić lampę, czy zostawić...?? :roll:
2. Dyfuzory ala-stofen od 580 mk1 pasują do mk2, ale ciaśniej, czy po rozgotowaniu (jak to w którymś poscie tu wyczytałem...)? Bo wydawać 2x więcej na oryginał stofena do mk2 mi się nie uśmiecha...
3. Gniazdo synchro - czy działa wam normalnie? co bym za kabelek nie podłączył, nie zawsze się wyzwala, kable siedzą luźno, czasami wypadają... mam kilka różnych kabli, w tym kilka brand-new, każdy wypada :/ jakby to złącze było o ciut innych wymiarach...
4. Dostałem do aparatu gwarancję international, ale nie o gwarancję pytam. Czy może ktoś podesłać fotę swojego kodu kreskowego od lampy z dystro europejskiej dla porównania? Bo nie wiem czy wycinać i wysyłać, czy odrazu zwrócić lampę (bo jednak 190zł piechotą nie chodzi...)
1) Nie te przebarwienia nie sa normalne - u mnie nic nie ma. (Nie odpowiem CI na to pytanie - ja bym zostawil ale roznie ludzie podchodza do sprzetu. Jak dziala Ja [tylko ja] bym zostawil)
2) tak, troche ciasniej ale dzialaja
3) Gniazdo PC dziala bez bezproblemowo - TYLKO jesli podlaczysz kabelek i bedziesz "pykal" raz po razie to nie zablysnie za kazdym razem - NIA MA PRAWA - lampa potrzebuje chwile zeby sie naladowac. Zrob test - podlacz kabelek - "pyknie" poczekaj 2 sec "pyknij" poczekaj 2 sec "pyknij" - bedzie dzialala. Jak wyzwalasz "raz po razie" nie da rady - lampa MUSI sie naladowac
4) niestety lampe kupilem dawno temu s HK tak wiec nie pomoge
Ja mam takie same przebarwienia; lampka kupiona u Michalmaga. Gdy porozumiałem się z nim to stwierdził, że w tej lampce to normalne i nie ma się czym przejmować.
Sprzedawca zawsze powie, że to normalne... ;-)
Zostawie ją i nie będę sie bawił w wymiane (koszty wysyłki)...
Co do gniazda PC - ustawiałem 1/128 i nadal tak samo, ale dopasowałem już jeden kabelek w jednej, określonej pozycji - chodzi az milo ;-)
Jeszcze tylko dyfuzor zamówić, no i pozostaje zbierać na następne zabawki. Dzięki za pomoc.
Ja również mam takie same i w tym samym miejscu przebarwienia.
Olałem to, bo w niczym nie przeszkadza, jakby coś więcej wyszło to w tedy na gwarancji do serwisu.
U mojego kolegi są identyczne objawy, a lampę kupił kilka dni po premierze i do tej pory nic się nie dzieje.
Ja kupiłem u Tommiego i u mnie jest czysto , bez przebarwień .Trudno powiedzieć czy przebarwienia będą miały jakiś wpływ na eksploatację lampy ...?
Pewnie łatwo będzie się do nich przyzwyczaić o ile nic nie będzie sie działo z lampą ale przy odsprzedaży nowy nabywca pewnie to zauważy ... .
Wg mnie lepiej nie mieć .... jeżeli to możliwe , niż je mieć.
Nie po to kupilem najwyzszy model, zeby ja odsprzedawac... ;-) Ma posluzyc "kilka" latek...
Jasne ,że nie teraz ..... ale za parę latek ....:wink: to potencjalny klient będzie kręcił nosem ? jak sądzisz ?:???:
za pare lat to bedzie cos takiego co dzis zalozmy 550EX - raczej nikt nie bedzie krecil nosem (szczegolnie gdy lampa bedzie miala z 4-5 lat).
czy ktos sie orientuje, czy podczepiajac do 580ex (mark I lub II, do II latwiej, bo gniazdo pc) pocket wizarda i ustawiajac 580ex na master - mozna za jej pomoca odpalic lampe slave, np. 430ex (na ktorej juz nie ma pocket wizarda)?
mysle ze za 4-5 lat bedzie dokladnie tak jak mowi mor_feusz, a poza tym pewnie zostawie ja sobie jako slave ;-)
Sprzet jest dla nas, a nie my dla sprzetu... przeciez nie moge kupowac sprzetu tylko myslac, za ile go odsprzedam...
merger - w sensie 580 na body + PW do wyzwolenia trzeciej lampy? jutro zobacze, czy to zlacze jest dwukierunkowe (po nocy juz nie chce blyskac)
Nie musisz uzywac PW. 580 wyzwoli 430. Jest wiele roznych rozwiazan polaczenia lamp - poszukaj na forum (sam mam 4 - w tym 2 do systemu Canon i 2 stare minolty - wszystko dziala na PC i malego "dzyngla" a'a fotocela)
Zamieniłem swoją 430 EX na 580 EX II, rewelacja, zwłaszcza mocowanie. Poza tym cena 350$ to jest naprawdę to czego każdemu z nas trzeba. No i nie ma przebarwień na LCD.
tomasek - widzisz jak problem się sam rozwiązał :mrgreen: i tak trzymać.
nie do konca o to mi chodzilo. schemat jest taki:
- pocket wizard na aparacie
- pocket wizard na 580 ex . 580 ustawiona na master
- 430 ex ustawiona na slave (brak pocket wizard)
zadna lampa nie jest na body.
chodzi tak z grubsza o to, czy za pomoca jednego PW moge wyzwolic grupe lamp wyzwalanych systemem canona?
Ja też mam takie przebarwienia :D Ciekawe z czego to wynika.
Tez mialem przebarwienia wyswietlacza. Zauwazylem je po intensywnej eksploatacji lampy ( lampa byla dosyc rozgrzana ). Obecnie nie fotografuje z taka intensywnoscia i plamy zniknely ( ani sladu ). Jezeli chodzi o gniazdo PC, to wszystkie wtyczki sa zbyt luzno osadzone. Jest to irytujace podczas sesji fot.
Jest to moja pierwsza lampa Canona i jestem bardzo niezadowolony ze wspolpracy lampki wspomagajacej AF z body. Uwazam, ze zlapanie ostrosci przez body trwa zbyt dlugo. Mam tez sprzet Nikona i tam trwa to zdecydowanie krocej. Zastanawiam sie, po czyjej stronie lezy wina? Po stronie body, czy po stronie lampki wspomagajacej.
Ja wciaz czekam na dostawe swojej 580 EX II, wiec nie mam jak wyprobowac jednej sprawy, a dokladnie polaczenia lampy studyjnej i:
- chce aby 580 EXII doswietlala tylko lampka jako wspomaganie AF-a
- gdzie wtedy lepiej podlaczyc kabel synchro.. aparat czy lampa (podobno posiada to wejscie)
- wogole wtedy zadziala wyzwolenie lampy studyjnej?
Oto przyklad. Dwa aparaty. Nikon D70 z ob. 50/1.8 z wbudowana lampka wspomagania AF i Canon 1D Mark IIn z ob. 35/1.4 z lampka wspomagania AF w 580EX II, ktora jest osadzona na body.Warunki: pomieszczenie na tyle ciemne, zeby oba aparaty nie potrafily zlapac ostrosci bez wspomagania AF. Lampka z Nikona daje swiatlo, ktore oswietla centralna czesc kadru dosyc mocno. Przez chwile w wizjerze mozna zaobserwowac temat, ktory chce sie sfotografowac. Ostrosc ustawiana jest dosyc szybko. Wady: swiatlo z lampki wsp. AF jest agresywne, niedyskretne, oslepiajace ludzi. Natomiast lampka z 580EX II daje swiatlo w postaci cienkich czerwonych paskow. Swiatlo jest bardzo dyskretne, ktore nie oslepia ludzi, lecz wspomaga AF odczuwalnie wolniej. To sa moje odczucia.
Pytanie do Matsil.
Po czym wnioskujesz, ze D70 na pewno szybciej nie ostrzyl?
Jezeli chodzi o ONE SHOT AF bez wspomagania to uwazam, ze komplet Nikona, o ktorym pisze ostrzy porownywalnie szybko do kompl. Canona. To tez tylko moje odczucia. Natomiast jezeli chodzi o AI SERVO AF to roznica jest ogromna na korzysc kpl. Canona.
Jak napisałem używałem jednego i drugiego aparatu i nie odczułem żeby nikon ostrzył szybciej, a na takie sprawy zwraca się uwagę. Z canonem używam szkieł tylko z USM, większość to eLki, nigdy nie miałem kłopotów z ostrzeniem - no może za czasów jak miałem 350D ale nie chodziło o szybkość a o celność.
Nie wiem czy dobrze wywnioskowałem, ale obiło mi się o uszy iz ta lampa ma tak zwaną własną automatykę, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co dokładnie ta opcja znaczy i jak z niej korzystać.
Czy dobrze rozumiem że będe mógł z tą lampą (po opanowaniu jak to się robi)
pracować z innymi puszkami firm trzecich, pytam gdyz planuje za jakiś czas
(nie wcześniej niż 6-8 miesięcy patrząc optymistycznie)
dokupić zapsowe body do 5-tki, nie uśmiecha mi się to gdyz nie będzie mnie raczej stać w tym okresie czasu na następce 5-tki, więc w gre by wchodziły korpusy 40D, 30D, 400D a biorąc pod uwagę iż na sprzęt Canona wydam za chwilę nie mała sume to realnie żecz biorąc 40D raczej odpadnie, 30D możę uciułam z wielkim bulem a 400D to realnie jest szansa.
szczeże mówiąc wolałbym jednak kupić 40D lub następce 5, lecz na to potrzeba sporo czasu aby uskładać kasę, a do tej pory muszę mieć zapasowe body.
Zastanawiam się wię czy dało by radę pogodzić moją obecną puszeczke KM 5D z 580 Ex II, było by to dla mnie idealne rozwiązanie, oczywiścje zdaje sobie sprawę iż jesli coś takiego będzie możliwe to Lampę będe musiał ustawiać manulanie.
A więc jak to jest z tą własną automatyką tej lampy, dobrze główkuje że ta opcja to oznacza czy coś pokręciłem ?
Pozdrawiam
Niestety z KM pozostaje tylko PC i Lampa na manual. Nie bedzie ci body KM wsporpracowalo z ta lampa.