Trzeba się spieszyc, bo takie są w rzadkości :D
Wersja do druku
No i tanio kupili, a teraz się bawią i nic nie piszą.
Dzisiaj dostałem taką odpowiedź na maila z pytaniem o 5d:
Witam.
Przepraszam za odpowiedź dopiero teraz ale twój mail został zakwalifikowany przez pocztę jako spam. Nie mam pojęcia dla czego. Co do 5D to nie mam na miejscu. Zbyt drogi i mało chodliwy aby trzymać w stałej sprzedaży. Jeśli chciałbyś go zamówić to przedewszystkim trzeba by wpłacić jakąś zaliczkę że zostanie odebrany. Dokładną cenę będę w stanie podać w przeciągu kilku dni. Zamówienie mógłbym przyjąć w okolicach wtorku-środy. Co do samej sprzedaży. Wystawiamy paragony. Aparaty są nowe, z gwarancją europejską itp. Zaliczkę najlepiej wpłacić osobiście, odbiór również ale możemy wysłać paczką - żadna różnica. Na 5D zaliczka (w zależności od ceny jaką ustalimy) wyszłaby około 1000-2000zł. Na zaliczkę oczywiście wystawiamy kwit z którym trzeba się zgłosić po odbiór aparatu (w przypadku odbioru osobistego).
Dam znać gdy będę już miał pewną cene 5d i będę mógł przyjąć zamówienie.
Pozdrawiam
Maciej Jakubowski
Brzmi całkiem konkret... zaczynam rozważać, czy faktycznie gdzieś są takie ceny :)
Odpowiedź na kolejnego maila.
Aktualna cena samego body 5D to 6000zł. Cena obiektywu 24-105 to 2500zł. Co do spotkania to bardziej preferowałbym spotkanie u mnie w firmie. Firma istnieje od ponad 10lat. Poprostu od niedawna rozszerzyliśmy branżę. Tak więc myślę że najbezpieczniej i najlepiej byłoby umówić się w firmie.
Co do wpłaty całej kwoty przy odbiorze to niestety przy tym modelu nie mogę się zgodzić. Mam nadzieję że rozumiesz. Jest to poprostu zbyt drogi i mało chodliwy sprzęt jak na Polskę i jeśli nagle się rozmyślisz lub np. okaże się że nie masz pieniędzy albo zmieniłeś zdanie to ja zostaję z aparatem i zamrożonymi w nim pieniędzmi. W momencie kiedy wpłacasz zaliczkę to mam pewność że odbierzesz aparat a nawet jeśli nie to mam pokrycie chociaż części kosztów. Na zaliczke wystawiamy dowód wpłaty więc nie jest to tranzakcja na zasadzie że przychodzisz do kogos kogo widzisz pierwszy raz, zostawiasz mu pieniadze i modlisz sie aby cie nie okradl. Firma jak juz wspomnialem dziala od ponad 10lat, na wszystko wystawiamy paragony/dowody wplaty.
Pozdrawiam
Maciej Jakubowski
Facet wystawia paragony, daje gwarancję, nie unika odpowiedzi gdy ktoś go pyta. Naprawdę, gdybym miał kasę, zaryzykowałbym. Przekazać pieniądze osobiście, rządać deklaracji na piśmie czy spisania jakiejś umowy i czekać.
Wszyscy wiemy, przez ile rąk przechodzi taki 5D zanim trafi do sklepów. Być może ten facet po prostu odnalazł złotą żyłę i skrócił jakoś drogę sprzętu od producenta do klienta?
Gdyby nie ta zaliczka, to bym może uwierzył:lol:
to może ja też kwit wystawię że się nierozmyślę...nawet u notariusza podpiszę :)
A może da się jakoś sprawdzić firmę po NIP'ie / REGON'ie ??
Jasne kawałek papieru za 1000-2000 zł :)))))
Bez jaj !!!
Napisałem że moje warunki są takie:
Przyjeżdżam oglądam sprzęt i jeśli wszystko będzie ok to po 30 minutach ląduję z kasą, a sprzęt jeśli bym się rozmyślił może sprzedać w kilka minut na allegro ;))
Ma ktoś do niego maila albo inny kontakt? Muszę podpytać o niektóre ceny :)
Namiar na gościa:
ezin2509@gmail.com
Może po prostu nie wierzy w Allegro? Póki co jedyną podejrzaną praktyką z jego strony są niskie ceny. A wszyscy patrzą na niego, jakby już kogoś okradł ;)
Bo chce zaliczkę :) A co mu szkodzi ściągnąć jeden aparat 5d za śmieszne pieniądze i zaryzykować że sprzeda go nie pierwszemu lepszemu tylko drugiemu ??????
Dobra, nie kłócę się. Poczekamy aż ktoś coś od niego kupi. Chociaż przy takiej nagonce, pewnie wszyscy się boją ;) Może zrzucimy się na forumowego 5d i potem sprzedamy z zyskiem?
albo bedzeimy się wzajemnie pocieszać...
Kto jest chętny na 5d za 6 tysiaków zł ????????
Jeśli gość się zgodzi na moje warunki to dam wam znać...
Mailujesz z nim teraz w realtime? Czy już poszedł spać? :)
jeszcze kilka minut temu odpisał mi i zadałem mu pytanie czy zgodzi się na moje warunki, narazie nic nie odpisał
Ta... Kwit... Pieczatke mozna zrobic za pare groszy, papier praktycznie darmo.
To ze firma istnieje 10 lat nie znaczy ze nie mozna jej za tydzien zlikwidowac i z zaliczkami od paru zainteresowanych wyjechac dosc daleko.
Mam większe zaufanie do ludzi z forum niż do kogoś zupełnie nieznajomego, KuchateK myślę że wiesz o co chodzi ;)))
Nie o to chodzi... Kuchatek mi pomógł w grudniu z prezentem dla mojego małego łobuza ;)))))
a ja uwazam ze pewna dawka sceptyzmu jest dobra
poczekamy zobaczymy ale zaliczka 2000zl to nie jest malo a to ze gosc wystawi jakis kwit ....tez moge wystawic ;-)wlasciwie odzyskanie pieniedzy gdyby sie okazalo ze facet zwial jest ze tak napisze delikatnie nie mozliwe
przeciez kazdy wie ze w naszym kraju jest problem z odzyskaniem pieniedzy ktore ewidetnie sie naleza (mamy wyszystkie dokument podpisane itp) a co dopiero odzyskanie kasy w wypadku podpisania jakiegos swistka...
jak kogos stac na ryzykowanie to zycze powodzenia (pogratuluje sprzetu jak mu sie uda kupic) ja tam kupilem swoje 30d z pewnego zrodla i moze przeplacilem w porownaniu do oferty tego goscia 1400 zl ale wiem ze kupilem z pewnego zrodla....:roll:
5D za szesc kola? Fajnie... gwiazdka w tym roku bardzo szybko... Tak na marginesie firme mozna sprawdzic ale co to da. Byc moze jest to firma jednoosobowa-krzak. Moze koles wyjezdza na wyspy i potrzebuje szybko gotowki...i zamyka interes. Daje do myslenia...szczegolnie dla tych co wierza w Swietego Mikolaja... Nie doszukujcie sie sarkazmu w moich slowach ;-)
hmmm...może wręczając kasę należałoby się do gościa przykuć kajdankami :)
a moze w przypadku jakiegos szkla ktore nie kosztuje az taka fortune mozna sprobowac placac mu cala kwote a nie jakies "zaliczki"?
A ja myśle że ściemą nie sa aparaty a ... cena. Po to wałśnie zaliczka. Dajesz zaliczke i kwit masz na kase którą wpłacileś. Nikt nie gwarantuje ci że kupisz za 6 tys. To tylko umowa słowna. Potem przychodzisz po odbiór i słyszysz "były nieprzewidziane koszty na granicy/transportowe i 5 D kosztuje ... 7400." Albo wqf..y dopłacasz albo żegnasz się z 2 tysiakami
Proste ??
Jakby mi ktos cos takiego pisal to nigdy w zyciu bym nie kupil.
- zaliczka
- paragon (a nie faktura vat, choc faktur nie ptorzebuje to jednak dziwne ze "firma" a wystawia paragony)
- cena
- pokwitowanie?
- malo chodliwy towar?
Juz to ostatnie wyraznie wskazuje na scieme. Za 6 tys malo chodliwy? Kilkadziesiat osob z Polski na tydzien by mial chetnych za taka kwote. A nawet za 2 tys wiecej.
Jesli nie jest tego swiadom to albo nie zna sie na cenach i prowadzeniu interesow albo... za dobrze sie zna.
Dla porownania podam jak ja kupowalem swoje 20D od dobrego TiPa:
"TiP: to ja ci wysle puszeczke, sprawdz czy wszystko w porzadku i wyslesz pieniadze, mozesz nawet za tydzien" .
Cena tez byla atrakcyjna, no nie az 30% taniej niz norma ale jednak jest pewna roznica (a nie jestesmy az takimi bliskimi znajomymi) w porownaniu do pokwitowan czy zaliczek...
Panowie, bez żartów. Takich cen nie ma nawet w najtańszych europejskich hurtowniach.
Może warto wspomnieć podobnego sprzedawcę na allegro: chinaski_2005
W!
Firme mozna sprawdzic w KRSie znajac jej nazwe, NIP oraz miejsce lub siedzibe...
Ta cena jest atrakcyjna i to bardzo, co nie oznacza ze nie da sie w tej cenie kupic body 5D (sam kupilem kilka miesiecy temu w bardzo podobnej).
Kazda firma na Twoje zadanie musi wystawic FA VAT!
Mozna rozniez zdecydowac sie na FA proforma z gory ustalona kwota oraz zaliczke rozliczona na poczet przyszlej FA - poprzez KP.
Zdrowko
Taka cena jest nierealna, co ty opowiadasz.
Ta cena to coś takiego jak ceny aut w salonach "od xx xxx" Tylko ta najniższa to chyba musiałbyś kupić anto nie lakierowane z jednym fotelem, brakująca tylna klapą i na 2 kołach
Tu jest podobnie. 5 D od 6 tys. Tylko to ze musisz za niego zapłacić ( strzelam 7 400 nie znam ceny rynkowej ) dowiadujesz sie przy odbiorze i to w sytuacji gdzie 2 tysie jest juz w rękach sprzedającego
To już ja kupiłem sobie naprawde w rewelacyjnej cenie, sprzedając z zestawu kitowego 24-105 w dobrej kwocie i cena 5d wtedy wyszła bardzo miła. Ale nie było to aż 6000, poza tym ja mówiłem o cenach hurtowych, a tu niby cena brutto detaliczna...
Dla mnie też argumentacja o małej chodliwości tańszego sporo od typowych cen rynkowych sprzętu jest naciągana... Coś ten sprzedawca kręci albo jest naiwny. Na to bym jednak nie liczył, bo z drugiej strony chce całkiem konkretne pieniądze jako zaliczki na "słowo honoru"...
Bzdury opowiadasz, wszystkie firmy krzaki wyludzajace pieniadze od dostawcow/ bankow (jako pozyczko/kredytodawcow)/ innych firm sa kupowane lub chamsko przejmowane przez "gosci" i sa jak najbardziej realnie funkcjonujace na rynku. Mozesz sprawdzic wszystkie papiery wstecz nawet na 2-3 lata - krysztal. Ale jak porozmawiasz z woznym czy dozorca w budynku, w ktorym ta firma sie znajduje i dasz mu 10 pln na wino to ci powie, ze zus i us tu przychodzi czesto i zostawia informacje z wezwaniami, przychodza ludzie i pytaja itede, itepe ...
Jezeli trafisz na poczatek takiej dzialalnosci tego wogole nie wylapiesz, jesli na pozniejszy etap - za 10 pln bedziesz mial wywiad z dozorca az milo.
... i nie probuj ze mna dyskutowac - wiem bo pracuje w windykacji
To znaczy w jakiej? IMO kobieta i mezczyzna tez sa podobni - bo ludzie nie?!
pozdrawiam,
hehe ... już widzę te wszystkie pozmieniane stopki za parę dni :P ...
Dalszy ciąg mailingu:
-----
Gość:
>>> Z jakiego jesteś miasta?
>>>
>>> Co do terminu transakcji to w okolicach czwartku będę miał pewne
>>> terminy i wtedy około tygodnia czasu oczekiwania zanim sprzęt będzie u
>>> mnie. Czyli wstępnie moglibyśmy się umówić na czwartek-piątek za dwa
>>> tygodnie.
Ja
>>
>> Jeśli nasza transakcja przebiegnie bez zgrzytów myślę , że zyskasz
>> spore
>> grono dobrych kupców na sprzęt Canona ..... :))))
>>
>>
>> Jestem z Koszalina, jaką ustalamy cenę i czy na pewno będziesz miał ten sprzęt w tej cenie ...
Gość:
Cena to 6000zł za body. 2500zł za 24-105. Ceny +-200zł (o tyle mogą się zmienić niezależnie odemnie). Aktualnie czekam na pierwszą przesyłke od dostawcy. Jeśli wszystko będzie ok to na 100% sprzęt bedzie w podanej cenie.
------
Tak więc czekam do czwartku.
Dostałem takiego maila:
"Witam.
Oferta mam nadzieję że będzie aktualna przez cały czas. Jesteśmy firmą, nie jest to oferta osoby prywatnej.
PS. Ceny oczywiście mogą ulec zmianie ale nie są to duże i częste różnice. Zazwyczaj co około dwa tygodnie ceny zmieniają się o +/- 200zł.
PS2. Proszę przekazać kolegom z forum że faktury VAT mogę wystawić ale wtedy cena analogicznie 22% w góre (ja od tego muszę odprowadzić 22% podatku)."
To może jeszcze zapytajcie co z gwarncją na ten sprzęt. Nie doczytałem czy chodzi o nowy :confused:?
Bo jeśli gwarancja pochodzi np. z Singapuru to to by wyjaśniało ceny :).
W!
*ktos pytal jak mozna sprawdzic czy firma istnieje, to odpowiedzialem ze jest KRS i doprawdy nie wiem dlaczego nazywasz to bzdura? Tzn co nazywasz bzdura: to ze podmioty gospodarcze istniejace sa rejetrowane w KRSie czy cos innego? Ja nie pisalem o tym czy to jest firma wykupiona, lewa czy jakakolwiek, precyzyjna odpowiedz na pytanie... Wiec nie przesadzaj
A z tym cieciem za 10 zlotych to powodzenia i z dala od firmy windykacyjnej ktora w ten sposob sprawdza dluznikow...
*ja z Toba wogole nie chce dyskutowac, bo nie ma o czym...
*takze tej wypowiedz calkiem nie rozumie, ale coz widac zasad tworzenia zdan i wypowiedzi uczylismy sie w innych szkolach.
Cichy, kupilem swoje body 5D dokladnie za 6485,00 pln dnia 2006.08.16, bylo to dokonane poprzez firme w ktorej pracuje i tyle w tym temacie.
Zdrowko
To ile za 30D??Bo temat na innym forum wygasl;-)
Już wyjaśnione. Gdybym zrobił taką kalkulację jak lukep, to by mnie puszka 5d wyniosła 5570 zł do zapłacenia :)
a nie wydaje sie wam dziwne za facet pisze ze dla osob kupujacych na fakture 22 % drozej bo musi odprowadzic vat ...troszke to dziwne
w normalnym sklepie gosc kupujacy na firme i zwykla osoba nie kupujaca na dzialalnosc gospodarcza placa tyle samo...(wyjatekiem sa nie ktre tipy ktore doliczaja sobie zeby wyrownac roznice w podatkach miedzy polska a niemcami czy cos takiego)