hmm kupic toshibe albo hp :P
Wersja do druku
hmm kupic toshibe albo hp :P
To obejrzyj sobie jeszcze test: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...ea.2525.0.html
Ja mam odlozony egzemplarz w Vobisie do czwartku, ale ostatecznie chyba zrezygnuje i zostane przy Toshibie.
Do tej pory wydawalo mi sie, ze wszelkie matryce TruBrite, Crystal i cokolkwiek tam jeszcze duzo lepiej oddaja kolory i kontrast. Tymczasem po przejrzeniu testow jawia sie one jako utrapienie.
Oakhallow
chyba zrobie to samo to ty ale mam pytanie jaką bys/byście polecali toshibe do 4500 i podobnymi parametrami co HP bo chyba takiej nie ma ;/
pozdrawiam
Ja typuję następujące modele dla siebie:
TOSHIBA Satellite A100-847 (bo core 2 duo)
TOSHIBA Satellite Pro A100-243 (bo porzadna karta graficzna)
Toshiba Sat A100-196
Z tego co widzialem w testach na www.notebookcheck.pl to w tej chwili Pro A100 moze sie poszczycis matryca o dosyc dobrym kontrascie, okolo 217:1. Nie jest to Qosmio z 674:1, ale ten znowuż jest mało mobilny.
Oakhallow
Mam podobny problem, szukam laptopa do obróbki zdjęć. Stacjonarrny ze względów osobisto-lokalowych i innych nie wchodzi niestety w grę. Fundusze do ok. 5000. Na razie wybrałam TOSHIBA Satellite P100-257 , (bo 17 cali) tylko RAM-u od razu dokupię. Trochę się boję, że wydam tyle pieniędzy, a monitor nie będzie dobry (tyle tu się naczytałam o odbiciach, zmianach koloru itp.). Chociaż moje porównania nie odnoszą się do jakiegoś dobrego, profesjonalnego monitora. W tej chwili czasem udaje mi sie usiąść przy starym komputerze z monitorem LG flatron ez T710BH.
szczerze to nie wiem co to jest Packard Bell ale jest cos takiego:
W8933 17'' WSXGA DV T2300 1.66 GHz 1024MB 120GB DVD+/-RW DL X1600 WiFi XP HE PL - ~5400,-
lub za ~4700,-Cytat:
Klasa produktu: Notebook; Rodzina produktów.: EasyNote; Klasa procesora: Intel Core Duo; Kod procesora: T2300E; Prędkość procesora: 1,66 GHz; Częstotliwość szyny FSB: 667 MHz; Pojemność pamięci podręcznej: 2 MB; Technologia Hyperthreading: Nie; Technologia Centrino: Nie; Technologia Centrino Duo: Tak; Pojemność dysku: 120 GB; Zainstalowana pamięć: 1024 MB; Rodzaj pamięci: DDR2; Maksymalna wielkość pamięci: 2048 MB; Ilość banków pamięci: 2 szt.; Ilość wolnych banków pamięci: 0 szt.; Przekątna ekranu LCD: 17 cali; Typ ekranu: TFT WXGA Diamond View; Maksymalna rozdzielczość LCD: 1440x900; Maksymalna rozdzielczość karty: 2048x1536; Typ karty graficznej: ATI Mobility Radeon X1600; Zainstalowana pamięć wideo: 128 MB; Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci: Przydzielana dynamicznie do 512MB; Karta dźwiękowa: AC97 6-cio kanałowy; Napędy wbudowane: DVD Super Multi drive Double Layer (DVD-RAM, DVDąR/ąRW); Typ gniazda rozszerzeń: 1 x Express Card/54; Urządzenia wskazujące: Touchpad; All-in-one: Tak; Rodzaj baterii: Li-Ion; Przybliżony czas pracy na bateriach do:: 2 godz.; Złącza zewn.: 1x FireWire (IEEE1394), 1 x DVI, 4 x USB 2.0, TV-out (s-video), 1x RJ45 (LAN), 1x RJ11(Modem), S/PDiF, 1 x line-in, wyjście słuchawkowe, wejście na mikrofon, Wejście zasilania (DC-in); Bezprzewodowa karta sieciowa: Tak; Typ bezprzewodowej karty sieciowej: IEEE 802.11a/b/g; Bluetooth: Nie; IR (podczerwień): Nie; Czytnik kart pamięci: Tak; Typy odczytywanych kart pamięci: MemoryStick, MemoryStick Pro, MultiMedia Card, SecureDigital Card; Wyposażenie standardowe: 1x10/100BaseTX FastEthernet (RJ45), Modem 56K V.92, głośniki stereo + subwoofer; Dołączone oprogramowanie: Norton Internet Security™ 2006 (zawiera bezpłatne aktualizacje w ciągu 90 dni), Norton Antivirus (90-dniowa darmowa wersja), Cyberlink PowerDVD, Ulead Photo Impact 10, Ulead Video Studio 8.0 SE, Ulead Video Tool Box 2 SE, Skype, Sonic; Stacje dokujące (opcja): UWAGA: brak złącza Port Replikatora; Zainstalowany system operacyjny: Microsoft Windows XP Home PL; Gwarancja/rękojmia: Gwarancja producenta 24 msc; Dodatkowe informacje o gwarancji:: 24 miesiące w serwisie; Głębokość: 275 mm; Wysokość: 38 mm; Masa brutto: 3,7 kg; Dodatkowe informacje: Klawiatura numeryczna, Panel dotykowy - Multimedia, Aluminiowe oparcie dłoni, Dysk: Fujitsu (MHV2120AT) Ultra ATA 100, 8MB Cache.
SW61-203 17'' DV Turion 64 X2 1.6GHz 1024MB 120GB DVD+/-RW DL GF7300 TV WiFi XP
jezeli to cos nie za bardzo to nic ciekawszego od Toshiby P100-257 nie znalazlem :]Cytat:
Klasa produktu: Notebook; Rodzina produktów.: EasyNote; Klasa procesora: AMD Turion 64X2; Kod procesora: TL-50; Prędkość procesora: 1,6 MHz; Pojemność pamięci podręcznej: 512 kB; Technologia Hyperthreading: Nie; Technologia Centrino: Nie; Technologia Centrino Duo: Nie; Pojemność dysku: 120 GB; Zainstalowana pamięć: 1024 MB; Rodzaj pamięci: DDR2; Maksymalna wielkość pamięci: 2048 MB; Ilość banków pamięci: 2 szt.; Ilość wolnych banków pamięci: 0 szt.; Przekątna ekranu LCD: 17 cali; Typ ekranu: TFT WXGA Diamond View; Maksymalna rozdzielczość LCD: 1440x900; Maksymalna rozdzielczość karty: 2048x1536; Typ karty graficznej: NVIDIAŽ GeForce™ Go 7300; Zainstalowana pamięć wideo: 64 MB; Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci: Przydzielana dynamicznie do 512MB; Karta dźwiękowa: AC97 6-cio kanałowy; Napędy wbudowane: DVD Super Multi drive Double Layer (DVD-RAM, DVDąR/ąRW); Typ gniazda rozszerzeń: 1 x Express Card/54; Urządzenia wskazujące: Touchpad; All-in-one: Tak; Rodzaj baterii: Li-Ion; Przybliżony czas pracy na bateriach do:: 2 godz.; Złącza zewn.: 4 x USB 2.0, 1x FireWire (IEEE1394), TV-out (s-video), 1x RJ45 (LAN), 1x RJ11(Modem), 15-stykowe D-Sub (wyjście na monitor), S/PDiF, wyjście słuchawkowe, wejście na mikrofon, Wejście zasilania (DC-in); Bezprzewodowa karta sieciowa: Tak; Typ bezprzewodowej karty sieciowej: IEEE 802.11a/b/g; Bluetooth: Nie; IR (podczerwień): Nie; Czytnik kart pamięci: Tak; Typy odczytywanych kart pamięci: MemoryStick, MemoryStick Pro, MultiMedia Card, SecureDigital Card; Wyposażenie standardowe: 1x10/100BaseTX FastEthernet (RJ45), Modem 56K V.92, głośniki stereo, Hybrid TV Tuner; Dołączone oprogramowanie: Norton Internet Security™ 2006 (zawiera bezpłatne aktualizacje w ciągu 90 dni), Norton Antivirus (90-dniowa darmowa wersja), Cyberlink PowerDVD, Ulead Video Studio 8.0 SE, Ulead Photo Impact 10, Ulead Video Tool Box 2 SE, Skype, Sonic; Stacje dokujące (opcja): UWAGA: brak złącza Port Replikatora; Zainstalowany system operacyjny: Microsoft Windows XP Home PL; Gwarancja/rękojmia: Gwarancja producenta 24 msc; Głębokość: 276,5 mm; Wysokość: 35,7 mm; Szerokość: 393 mm; Masa brutto: 3,7 kg; Dodatkowe informacje: Aluminiowe oparcie dłoni, Klawiatura numeryczna, Dysk: Seagate ST9120822A Ultra ATA/100, 8MB cache, 5400 RPM, TV TUNER DIGITAL Life View zewn. Express Card, Pilot zdalnego sterowania (Notebook, TV Tuner).
co do powloki "szklanej" na lcd - siedze wlasnie przy monitorku NEC 20WGX2 z taka wlasnie powloka (opticlear) - idzie sie przyzwyczaic ale znowu laptopa sie przenosi i uzywa czasami przy swietle slonecznym..
LINK
Kupiłem 6 miesięcy temu Asusa F2J 5D002...Jak narazie nie miałem z nim najmniejszego problemu...Wykorzystuje go głównie do ACad-a, PS, 3ds...Pracuje mi się na nim bardzo wygodnie i sprawnie... Wtedy zapłaciłem za nigo ok 4600pln ale teraz spokojnie kupic go można za ok 4300...Szczerze go polecam, bo jeszcze nigdy mnie nie zawiódł...
to ja szukam wlasnie z matryca 15.4 mailem 16 i to za duzo komputer juz nie staje sie mobilnym
a co myslicie o TYM
dellu bardzo mi sie podoba i wlasnie nie wiem ;/
To prawda, mobilność nie jest u mnie kryterium, raczej wielkość i jakość matrycy za rozsądną cenę. Gdybym mogła z pewnością kupiłabym stacjonarny.
Może ktoś wie, czy monitoty tego laptopa można porównać ze zwykłymi, crt. (LG)
A i imię Hallgerd, jak i inne żeńskie imiona obce kończące się spółgłoską, raczej się nie odmienia :wink:
Może nieco zboczę od tematu ale mam jedno pytanko w sprawie zakupu laptopa.
Czy moge zakupić laptop na firmę na przyklad w Irlandii ??
Firma to dzialalność gospodarcza zarejestrowana w Polsce.
Panowie! Pozwólcie, że się podepnę.
Bratu zachciało się laptopa. Przebywa aktualnie na wyspach i prosił mnie o pomoc w wyborze. Ma to być laptop dla średnio zaawansowanego użytkownika PC - ma służyć do wszystkiego; do codziennego użytku.
Generalnie zapodał mi dwie opcje:
- PIERWSZA
- DRUGA
Kurde, nie wiem co mu doradzić - a chcę żeby w tym przedziale cenowym wybrał najlepszą opcję.
Pytanie do speców od komputerów - czy warto wziąć któryś z nich???
Czy może jednak dołożyć trochę i wziąć coś innego - inna firma, inny model?? Jeśli tak to co???
Czy może jednak najlepszą opcją było by zakupić laptopa u nas w PL (taniej?) ??? Może jest tak, że w PL można dostać coś lepszego za podobną cenę?? Generalnie jakie firmy polecacie z laptopów do codziennego, normalnego użytku. Osobiście pracuję na HP-Pavilion - jestem zadowolony, mimo, że się starzeje.
Ceny w/w kompów podane w specyfikacji.
Aha, zauważyłem że w/w kompy mają różne matryce? Która lepsza? Tylko nie mówcie, że żadna :P
Proszę o porady.
Wg mnie obie te same: 15,4" i IMHO niestety obie złe.
Po co komu panorama w laptoku?? DVD będziesz na tym oglądał?
Bo do zdjęć to bez sensu, do www także nieszczególne, dokumenty też w większości pionowe...
Nie rozumiem czemu ta panorama ma służyć? Mógłby mnie ktoś oswiecić...
ale mogłbyś mi to przybliżyć?
Bo ja to widzę taK:
- zdjęcia
-- przeglądanie - po bokach zostaja czarne pasy.
-- obróbka - OK, jest miejsce na narzędzia PS (ale czy na lapku będziesz obrabiał zdjęcia?)
- www - kompletne nieporozumienie. Przeglądając strony ciągle je przewijamy. Do www to nawet pivota stawiam do pionu :-)
- dokumenty (word, itp.) - na moje oko 90% dokumentów ma pionowy układ strony. Znowu nieporozumienie z tą panoramą. i znowu jeśli jest pivot, to najczęściej stawiam do pionu.
Gdzie jest ta cała ergonomia?
Bo wg mnie cała ta panorama to jest jedno wielkie marketingowe oszustwo. dlaczego? ano popatrzmy: w reklamach podaje się przekątną. 15,4" zawsze więcej niz 15"!
Ale prawda jest taka, ze im bardziej różnią sie proporcje boków, tym przy danej przekątnej mniejsza jest powierzchnia całego ekranu:!:
gwozdzt: tak.
jak wysylam zdjecia i nie jest to sobota to praktycznie tylko na lapku. :)
eee widze, ze masz jakies stare PRLowskie przyzwyczajenia jesli chodzi o komputeryzacje ;) Mam Ci zapodac screena jakie cuda mozna robic z okami na pulpicie gdy pracuje sie na wide-screen? O photoshopie nie musze wspominac. Tak, na laptopie tez mozna z niego korzystac. Czarne paski po bokach przy ogladaniu zdjec? Chyba tych z kompakta ;) Strony www? A prosze bardzo, mozesz sobie dwa okna obok siebie usatwic. Tak samo z wordem, dwa dokumenty obok siebie. To abrdzo wygodne. A to, ze czasem trzeba cos przewinac w dol? I co z tego? W kwadraciaku tez przewijasz.
P.S.
co prawda nigdy nie uzywalem wide-screen pod windowsem, ale mysle ze chyba nie powinno tu byc jakis dziwnych ergonomicznych roznic.
na 20" może tak.
ale gdyby te 20" było 4:3 to miałbyś jeszcze większe pole do popisu :-)
Mozna, ale wszystkie ikonki stają koszmarnie małe.
Oglądałem się ostatnio za laptopami w sklepach i na żywo gołym okiem widać, że jak obok tych wszystkich panoram 15,4" leży jakiś tradycyjny 15" to jego pole powierzchni ekranu jest większe!
Zrozum, to jest gratka dla marketoidów! liczba większa - ekran mniejszy!
Przy tych z kompaktów te paski są jeszcze grubsze.
Oczywiscie przy tradycyjnych wyświetlaczach 4:3 i zdjęciach z lustrzanki paski są u góry/na dole, ale juz zdjęcie z kompaktu dokładnie pokrywa ekran.
Tak.
Wybacz, ale co jest nie tak z DOBRYM laptopem, ze obrobka zdjec na nim to abstrakcja? :roll: Nie mowie teraz o zastosowaniu profi (np. do druku), ale zdjecia z plenerku - czemu nie? :roll:
Poza tym sa jeszcze inne programy, ktorych sie uzywa - Illustrator, Flash itp. W obu sa paletki i w obu panorama sie przydaje.
To ja powiem tak Obecnie Mam 2 x Dell i 1 x Asus + w robicie jescze wiecej Dell'i Sony, Samsung. Powiem tak PACKARD BELL'owi mowimy nie.
Kupujcie wszystko tylko nie Packard Bell (to moje prywatne zdanie). Packard Bell to czesc firmy NEC. Mam kulku znajomych co maja te laptopy i 1dno co moge powiedziec Kazdy laptop ma praktycznie te same bebechy (procek, dysk, pamieci, chipset'y itd.) niestety laptopy firmy Packard Bell sa srednio 20-30% wolniejsze od czegokolwiek porownywalnego. Nie wiem jak ni to robia ale jakos zwalniaja co sie da (nie pomaga dowalenie pamieci i wymiana dysku ma szybszy - sprawdzone kilkukrotnie).
No tak właśnie myślę -że każdy ma w zasadzie trochę inne zdanie i inną opinię.
Tak jak mówiłem - to ma być do codziennego netowania, filmów, muzyki, zrzucania fotek itp. Nic zaawansowanego. Więc myślę, że to im wystarczy a w czasie się okaże czy rosną ich potrzeby komputerowe.
Słyszałem kiedyś, że ACER'y się nadmiernie grzeją. Natomiast dziś kumpel mi gadał, że dobrze że wybrał tego ACER'a bo się mniej grzeją od Toshiby. Że niby ACER'y się mocno poprawiły.
PS. Wiem Vitez, że ten Intel byłby lepszy od AMD'ka. Chyba nawet mniej prądu żre, stąd bateria w Toshibie trzyma o godzinę dłużej. Ale czy to najważniejsze???
Z kolei w ACER'rze jest kamerka :lol: i nie trzeba dokupywać osobno - stwierdzili ;-)
Także to działa na tej zasadzie. Normalni (nie w pełni świadomi, średnio-zaawansowani) użytkownicy sugerują się czasem takimi rzeczami/wyglądem laptopa/bajerami. I też tak wybrali. Parametry nie są przecież najgorsze - będzie dobrze. Ma o wiele lepsze parametry od mojego laptopa, a ja na mojego nie narzekam - choć już stary ;-)
drugi (jak juz wspomnial Vitez) ma system WMC ale za to ten upgrade do Visty wychodzi jakos niedrogo a na Turionie i 1gb ramu dalby juz jakos rade. wiadomo, ze Vista bedzie dobrze dzialac za rok, moze dwa (SP1, 2, 3..:mrgreen: ) ale tak czy inaczej przesiadka bedzie (z czasem) nieunikniona.
Na 'Viście' mi specjalnie nie zależy. Na razie nie ma takiej potrzeby. Zwykły XP wystarczy.
Lączę się z Tobą w sprawie wyboru. Ale to tak jak z komórką :mrgreen:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13246
O i znalazlem pasujaca mi konfiguracje:
Latitude D820
Procesor
Intel Core Duo T2400 1.83 GHz
2 MB Cache, 667 MHz FSB
Pamięć RAM
1024 MB DDR2 667MHz
Karta graficzna
nVIDIA Quadro NVS 120M 512MB
Matryca LCD
15.4 " WSXGA+ (1680x1050)
Twardy dysk
100 GB 7200 rpm
Napęd optyczny
24 x CD-RW/DVD Combo zewnętrzny
Bateria
Litowo-Jonowa 85 WHr 9-cell
Teraz tylko gdzie taki znalezc do kupienia w cenie ponizej 6 tys :roll: .
Tak apropo acera to nie ma w Polsce serwisu (był ale już jest zamknięty) - w razie czego czeka cię wysyłka do Czech - zawsze sporo zamieszania. Oprócz różnych parametrów (typy prcesory itp) zwróć uwagę na rodzaj wyjść jakie ma, gdzie są rozmieszczone, wilekość baterii, możliwość dołączenia drugiej (super srawa multibay) - w przypadku laptopa to chyba czasem ważniejsze niż procko-dysko-ramy