Witam,
czy do tego obiektywu jest dołączana osłona EW-63, czy trzeba dokupić osobno?
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Witam,
czy do tego obiektywu jest dołączana osłona EW-63, czy trzeba dokupić osobno?
Pozdrawiam.
a znalazles gdzies ten obiektyw w sprzedazy w PL? tak zeby byl od zaraz?
gdzie?
A ja u michalmaga kilka dni temu zamówiłem i jeszcze czekam ;)
tez sie zastanawiam nad tym canonem,w testach ostrosci duzo lepsza sigma,ale w praktyce np.zdjecia na pbase jednoglosnie canon!!!a jak jest u Was?
dzieki za pomoc,pomogles mi w wyborze,a moze dalbys namiary na jakies fotki robione ta puszka?jak jest z ostroscia w porownaniu do 50 1.4?
wielkie dzieki,na pewno bedzie to super zamiennik mojego 50 1.8,przy ktorym czasami wylazilem na sciane,nie wspominajac o AFie ala bosch
pozdrowienia
wczoraj jeszcze pstrykalem w ciasnym pokoju na 50 1.8 ,ktorego dlugo na puszce nie mialem i stwierdzilem,ze jednak to za wasko,a do portretu biore 24-105 L,moj przy 105mm robi super fotki wbrew temu ,co o nim czytalem....a wiec nastepny zakup to 28 1.8
pozdrowienia
to szklo 28 1.8 musi byc super, osobiscie go nie potrzebuje, ale na cropa jest przejedyny jakos ''standardowa 50tka'' :)
Witam, to jak to jest w koncu z tym szklem? Uzytkownicy na forum go chwala a reszta swiata niebardzo. U mirandy lapie 8.2 na 10 czyli zadna rewelacja. Photozone tez nie pada na glebe. Rogi sa raczej cieniutkie a aberacja na 8.0 jest znaczna. To jak to z nim jest?
Ano wlasnie tak z nim jest jak z kazdym innym szklem. Najwiecej o nim wiedza ci, ktorzy go nigdy przy aparacie nie mieli. Testerzy widza numerki a uzytkownicy widza efekty. Kto szuka aberracji ten znajdzie. Kto szuka nieostrosci tez znajdzie. Mnie pasuje bo:
- na cropie byl to moj "prawdziwy" standard
- na 5D jest fajne szklo reporterskie
- jest male i lekki
- nic sie mu nie wysuwa i nie rusza
- jest lepiej zbudowane niz wszystkie standardy Canona (oprocz 50/1.2L rzecz jasna)
- jest ostre w centrum kadru od 1.8, bardzo ostre od ~2.2
- szybko i cicho ostrzy
A nie pasowac mi moze co najwyzej dlatego, ze rogi i brzegi kadru robia sie ostre dopiero okolo f8.
Aberracji nie szukalem jakos specjalnie ale nie rzucila mi sie w oczy. Jak chcecie to Wam pstrykne jakies testowe fotki.
Nie testowe :) Pokaż zwykłe zdjęcia. :)Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Co mnie obchodzą testowe, skoro nie będę robił takich zdjęć? ;)
Tak, tak, poproszę o "zwykłe" zdjęcia, tym bardziej, że spodziewam się takiej przesyłki w przyszłym tygodniu :-)
Ja go potrzebuje do wnetrz,przy slabym oswietleniu,bez lampy.Dlatego rogi mnie nie interesuja,wazne jest zeby od 1.8 byl ok.a zdjecia na pbase sa naprawde w wiekszosci ok,co mnie bardziej przekonuje niz testy,zerknijcie na sigme 30 1.4,ktora ostroscia niby bije tego canona,a zdjecia -w wiekszosci mydlo.....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co Wam po zdjeciach testowych,robionych na 5d???chyba ze tylko dla tych,ktorzy 5d posiadaja....
Bardzo prosze. Odgrzebalem kilka starych fotek. Wszystkie fotki sa full-size, wywolane w Lightroom bez wyostrzania i korekty ekspozycji. Najpierw przy bardzo slabym swietle bo tak z reguly tego obiektywu uzywam:
fotka 1: ISO1600, 1/320, f2.2
fotka 2: ISO1600, 1/30, f2.2
I jeszcze jedna zebyscie mogli popatrzec na CA:
fotka 3: ISO100, 1/4000, f2.8
Jak ktos chce fotke przy pelnej dziurze to wrzuce w ten weekend.
ciezki wybor,tym bardziej,ze wlasciciele tej sigmy 30 1.4 pisza,ze canon przy niej wymieka....
Paulx,spojrz na to:
http://www.optyczne.pl/10.11-Test_ob...sumowanie.html
Pozdrawiam :)
A propos 1.4 to robiłem pierwsze fotki 35mm, w porównaniu z 50mm.
www.negatyw.org/test/IMG_2767.JPG
www.negatyw.org/test/IMG_2765.JPG
a to widziales?
http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_14/index.htm
--------------------------------------------------------------------------------
"50 1,4 canonowe ma sredniouzywalen 1,4 , sigma jest uzywalna na 1,4, do ff tylko 35 1,4 jeyst uzywalne na 1,4 (mowie o standardowych szklach)" cytat jednego kolesia z forum,mysle ,ze optycznym jakas mydlana wersja sie trafila....
pozdrawiam
Dodam jeszcze , ze zrobiłem owe małe porównanie i jeśli chodzi o ostrość, to jakieś wielkiej przepaści nie ma miedzy 50 1.4 a 35 L. No ale obydwa szkiełka miałem ostre od pełnej dziury :]
sory Cichy,ale czy ten watek nie jest o 28 1.8?????
prosze o jakies namiary testu tego obiektywu(pomijajac photozone)
interesuja mnie tylko zdjecia wewnatrz
wielkie dzieki
tzn.moze byc w kosciele,lub portret przy slabym swietle
mam nadzieje,ze przy zakupie nie trzeba przebierac tak,jak w sigmie-1 na 100 jest dobry.....
.....no moze ktos pokazac te zdjecia ??
Canon 28 f1.8
http://img229.imageshack.us/my.php?i...28mmf18bx9.jpg
fajna fotka-dzieki,moze ktos jeszcze?
Kilka pierwszych zdjęć z tego szkła:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
No i ta tych przykładach widać, że do wnętrz idealnie sie to szkiełko nadaje :)
Tutaj widac troche rozmycie.
Pelna klatka (400 Pro H) - podbilem kontrast i kolory.
dzieki-fajne zdjecia,puszke juz zamowilem
pozdrowienia :-)
PS-czy to prawda,ze juz od f 1.8 mozna go uzywac??(mysle oczywiscie o srodku kadru)
pod koniec mam prosbe-czy ktos moze pokazac (na cropie)czego sie mozna od przeslony 1.8 w tej puszce spodziewac???moze jakis portret przykladowy z bliska?
gary pokazywał TUTAJ
fajnie dzieki
zamowilem juz te puszke,ale jak to jest zawsze ma sie rozterki......np.na niemieckim forum wiekszosc ludzi pisze,ze wlasnie w tym modelu jest straszna loteria,jak trafisz na dobra sigme 30 1.4 to canon sie moze schowac itp....sigma przymknieta do 1.8-mozna sie zaciac,.........U nas wlasnie mowi sie ,ze canon to canon.....wiem,ze w sigmie trzeba na ten dobrymodel trafic,ale moze af mojego 40d sobie lepiej poradzi??Moze ma ktos w zestawie z 40d te sigme??