dobra losujemy...... i ....wygrałeś..:):lol: :grin: :mrgreen:
Wersja do druku
Drugie miejsce masz zapewnione!
I tak powstają układy, układziki, sitwy, związki zawodowe, etc. :-)
to jeszcze zdążymy księdza poprosić o poswięcenie tego battle'a..:D
ene due rabe... :P
to jak juz wszyscy wyslali zdjecia? bo juz raczej czas na wystawienie tej ankiety :)
Ihaaaa! Pora zagłosować :P
aha i proponuję może przykleić sondę żeby nam nie zginęła w tłumie
heh to jak przystało na uczestnika battle zasiliłem swoim głosem konkurencję ;)
ja również. żeby nie było, ze głosowałem na swoje... gdzież bym śmiał :)
3 mi sie najbardziej spodobała więc na nią głosuje ;)
a mnie 9-tka... prosta, schludna, czytelna... i w tym urokliwa
chylę czoła... mac?
cholera, było nie pić - mnie również trójka na ++
no - trzecia rzekłbym w dechę ;) ...
jakaś aluzja? :>
tak w ogóle to siódme zdjęcie mi się z pelikanami kojarzy... :D te pierwsze smugi z lewej, też tak macie czy tylko ja jestem jakiś nie w te strone, ze to widzę? :P
ajuz mi sie ta trojka opatrzyła...:D:mrgreen: a siódme z pelikanami -też to widzę:D
3 wymiata
3 zdecydowanie :)
Zdjęcia podzieliłem na dwie grupy, pierwszy gdzie są tylko fajerwerki i nic poza tym a druga, gdzie są one wkomponowane w plan (scenerię) czyli 2,3,4,8. Osobiście jestem zwolennikiem zdjęć z drugiej grupy tak z kolei wyróżnia się 3, na którą oddałem swój głos mimo paru mankamentów ale biorąc pod uwagę szybkość pojawiania się i znikania ognia można owe mankamenty pominąć.
a ja powiem szczerze, że jestem bardzo ciekaw, która praca jest czyja... no ale na to musze poczekać jeszcze 6 dni
Spokojnie poczekamy i zobaczymy, moja jest z tzw. drugiej grupy.
Zawsze możemy zrobić dogrywkę w czasie finału WOŚP 14 stycznia ;)
hehe w moim przypadku niestety wyjdzie praktycznie identyczne zdjęcie - to samo miejsce finału co i sylwestra. też mam foto z tej drugiej grupy
Podstawa przy takich zdjęciach jak fajerwerki, błyskawice czy nawet zwykłe chmury na niebie to dobre otoczenie dające jakiś punkt odniesienia. Chyba że samo zjawisko jest tak fantastycznie i niesamowite że samo w sobie zachwyca, ale tutaj na zdjęciach jakoś nie zauważyłem niczego takiego :)
MMM masz rację, dlatego nie jestem zwolennikiem zdjęć gdzie są same kule fajerwerków ale to tylko moje zdanie.
wszystko zalezy jak to jest pokazane i jaki cel jest zdjecia - ale jesli otoczenie jest w rodzaju przystanku autobusowego to ja bym sie mocno zastanawial czy je w ogole pokazac, no ale jesli to jest panorama miasta albo piekny palacyk to az zal byloby tego nie pokazac ;)
Kris75 jeśli popatrzysz na zdjęcia w tym battle'u to zobaczysz, że najabardziej cenione są zdjęcia bez odniesienia no może poza 3
musze przyznać, że mam podobne zdanie. Same fajerwerki na czarnym tle choćby nie wiem jak były cudowne to jednak nie dają takiego efektu. Jakiś dodatek do nich musi być - niekoniecznie nawet jako punkt odniesienia, pokazania skali itp. ale chociażby jako wypełnienie kadru
Podstawowym błędem zdjęć przedstawiającym fajerwerki bez odniesienia (nie tylko w tym battle) jest brak kompozycji. Tutaj wyróżnia się zdjęcie 7, bo autorowi udało się ładnie zapełnić kadr. Wśród tych z odniesieniem wyróżniają się 2 i 3, które moim zdaniem są najlepszymi zdjęciami w potyczce.
Pozycja fotki nr 3 mnie nie dziwi ale moim zdaniem mocno niedocenione jest zdjecie nr 4 - autor postaral sie o bardzo ciekawy widok :)
P.S. ale moim faworytem jest zdecydowanie fotka nr 7 przede wszystkim za to, ze to sa wlasnie owe tytulowe "fajerwerki", po prostu w moim odczuciu to wlasnie zdjecie najpelniej wypelnia temat.
co do czwórki to dla mnie jest tam troche za mało tych fajerwerków. kadr ciekawy jednak gdyby po prawej "więcej się działo" to byłoby o wiele ciekawiej
No i po battlu... wreszcie się dowiem, która fota jest czyja bo strasznie mnie nurtowało to pytanie :D
cóż - nieudolnie goniłem 3 fotkę jako autor drugiej ;) - gratuluje zwycięzcy!!
no to i mnie wypadałoby się przyznać chociaż skromność troche ściska ;) jako autor tej "gonionej" gratuluję drugiego miejsca :)
Ech, a mówiłem, żeby losować... :D
ze swoim 4,61 nie przekroczyłbym nawet progu wyborczego :-)
ale i tak dziekuję wszystkim 7 osobom, które oddały swój głos na 5 :-)
Zwycięzcom zaś gratuluję! czapki z głów
no powiem Ci, że mimo iż nie miała zbyt wielu głosów to mnie się bardzo podobał ten motyw "rozdmuchanych" świateł
Jak zwykle baty :mrgreen:
Nr 9 to je moje
Nie martw się, moje też nie zachwyciło ale to może, moja wina, bo mogłem umieścić inne ujęcia jak np.
lub
Gratulacje dla dechy.
Mac - tak myślałem, że czwórka to Twoja :D a przy okazji mógłbyś teraz powiedzieć jakie niedociągnięcia są na tej mojej focie? Pisałeś o tym w jednym z postów...
A tak przy okazji się pchwalę jeszcze drugą fotą. Miałem dylemat przed bitwą czy nie wrzucić tej:
To tylko moja subiektywna ocena, dałbym trochę szerszy kadr bo lewa i prawa strona są lekko przycięte ale fajerwerki to krótkie zdarzenie i trudno wymagać tutaj dopełnienia planu. Tak jak w przypadku mojej fotki, gdzie zarzucono za mało fajerwerków po prawej stronie ale zwyczajnie ich wtedy nie było, gdy łapałem ten kadr. Takie życie.
No ja miałęm spore problemy z miejscem bo tuż za mną stał telebim a przed obiektywem cały czas ktoś mi się kręcił i mimo, że szkło odkręcone na 17mm to i tak troche za ciasno było... ale i tak miałem farta, że przeszła ściema, ze jestem z prasy (czego to nie zdziała duża torba i statyw :P ) i udało mi się wbić do strefy "dla VIPów" :P sam prezydent miasta mi życzenia na nowy rok złożył :]
brrrr ostatnio na słowo "Tamron" jakoś nerwówka mnie bierze :P jestem tak ciężko wściekły na mojego 70-300, że się zawziąłem i mam nadzieję niedługo kupić 70-200 4L... Krew mnie zalewa jak robię np. zdjęcia na siatkówce i obiektyw mi ostrzy jakby chciał a nie mógł :/
Wydaje mi się, że celem battle'a jest to abyśmy mogli zobaczyć różne podejścia do tego samego tematu i podyskutować o mocnych i słabych stronach prezentowanych zdjęć a każdy z nas ma swoje subiektywne podejście i subiektywną ocenę danego ujęcia.
Gratuluję wszystkim uczestnikom i zwycięzcy i do następnego battla.
a moja 7-emka goniła dwójkę ale tylko przez chwile:) też mam troche tych innych ale drugim razem dzieki tej potyczce bede wiedział jak podejść i gdzie podejść by ominąć straż pożarną na środku rynku:(. decha moje szczere gratulacje i reszcie też:)