czy chiefteci tez zaliczasz do tych lepszych? bo moze mają a nie jest to opisane na stronie... (np zenfist.pl)
Wersja do druku
czy chiefteci tez zaliczasz do tych lepszych? bo moze mają a nie jest to opisane na stronie... (np zenfist.pl)
odpinane kable można sobie samemu zrobić...:)
Jeśli mogę coś od siebie to nie polecam aktualnie produkowanych chiftec'ów. Nie wiem co z nimi zrobił producent ale na najnowszej plycie asusa + mocna grafika, 2 dyski, 2 nagrywarki 450W się nie podnosił, malo tego tej samej firmy zasilacz roczny pociagnął to bez problemu. Na nowym sie startowała grafika. Tagan = zero problemu. w pracy mam 3 nowe chifteki i same z nimi problemy, co jakiś czas mamy problem z podniesieniem się sprzętu nie mówiąc już o niestabilności. Kiedyś byli ok teraz sie spaprali. IMHO.
ja osobiscie w swojej wypowiedzi mam w nosie czy to chieftec cze sriftec czy tagan .... chodzilo mi jedynie że wydawanie 500PLN na zasilacz to grube nieporozumienie w przypadku liczenia się z pieniędzmi, i wystarczy taki za 200-250 pln . Spokojnie
pozdro ....
Chieftec to dzisiaj zadna miara jakosci firma zeszła na psy i to juz kawał czasu temu ostatnie jego super zasilacze to seria 420DF,360DF i 360Single ale te które produkowane były na bebechach sirteca(pozniej te modele były dalej w obiegu ale z zupełnie innym srodkiem) współpraca obu firma padła i padła tez renoma chieftecow. Na chwile obecna polecałbym tagana lub anteca.
Pzdr.
Ja polecam firme Be quiet uzywam jej od 4 lat
na jednym z zasilaczy 450w podłaczonych mialem 8 dysków twardych i 2 nagrywarki
To skoro już zeszło na osiągi, to ja na moim superflowerze (taki jak ten, tylko wcześniejszy model), ciągnę: athlona 3800 x2, 2x512MB dual channel i 5 dysków 7200 :) Plus nieistotne szczegóły typu nagrywarka, druga karta dźwiękowa itp. Działa jak marzenie, a myślę o dorzuceniu drugiego geforce(PCIe) w SLI
Dobre, dobre ;-) I prawdziwe :mrgreen: To masz jakieś większe "dokonania" w dziedzinie sprzętu, czy polecasz te tagany, bo nie liczysz się z $$$? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez DamianPa
:twisted: to też dobre
ja myslalem ze najbardzie prądożerne sa: grafa+proc (+ jeszcze OC)
dzieki wszystkim za odpowiedzi i zażartą dyskusje ;-) - troche mialem ubawu ze tak z pozoru błahy topic a tyle miałem zabawy :twisted:
podjąłem decyzje i zakupie coś pomiędzy 450-480W (tagan lub topower)
bis gleich
ps
ktos jeszcze podnosil kwestie kosztów przy duzym zasilaczu :D
a u mnie zuzycie prądu to ~0,4kW/h...
Dobry zasilacz to nie tylko bezawaryjna praca ale bezpieczenstwo naszego sprzetu
widziałem sfajfczony sprzet płyta głowna,procesor,pamieci od zasilacza bo dysk twardy obciazył go przy rozruchu kompa nad jego siły
ktos kto chce oszczedzic pare złoty musi sie liczyc z konsekwencjami takimi
polecam
Be Quiet!
Troche odswieze watek. Mam do kupienia peceta tylko pod fotki i photoshopa.
Zerknijcie tutaj: http://malibupc.pl/komp_04.htm i napiszcie co z tego sugerujecie (mnie wpadlo w oko 6 lub 7 oparte na AMD).
Chyba ze macie inne propozycje?
Moze polecicie cos w sieci do jak wyzej?
Dajcie znac.
pozdrawiam,
za 3000 można mieć kompa z core duo 2 zostaw AMD .... w tej chwili to bez sensu ...... za 3000 można mieć E6300 i tak ok 2x szybciej niż x2 AMD nie wspominam o A64 ... amd RIP w tej chwili ...
E6300 niepodkręcony jest ok 4 x szybszy od mojego A64_Venice 3200@3500
na tej stronie (malibu PC zanam ich w warszawkiej giełdy) wogóle jakimiś starociami handlują masowo powkładane pentiumy D które kosztują ok 300-400 pln....
Nie mam zamiaru mierzyc czy w photoshopie zajmie mi cos mniej czy wiecej o kilka sekund. Zalezy mi jedynie na pececie, ktory nie bedzie wolny a nie zaplace majatek za nowosci - moge miec nawet gorszy procesor aby wystarczylo na min. 2x512 ramu + min. 250gb hdd. Jesli uda mi sie zmiescic ponizej 2,5k pln na peceta to moze jeszcze wystaczy na crteka 17'' (eizo dalej polecane?). Moze cos sklecicie w oparciu o Intela / AMD: procesor + plyta + ram + grafika?
???:
plyta Asus
RAM Corsair
grafika GIGABYTE
HDD - seagate
pozdrawiam,
niestety nie przesadzam we wszystkich testach syntetycznych różnica jest 3-4 razy (a3200 do e6400) niestety tak jak już pisałem intel uciekł daleko daleko do przodu może jakieś 2 wcześniejsze generacje .... X2 najmocniejszy jest jakieś 40% słabszy od E6400 to jest poziom 1 generacji .... pa AMD spoczywaj w spokoju sam nie wiem kto to kupuje chyba z czystego niezbyt mądrego przyzwyczajenia ...
wlaśnie wcześniejsze przeskoki generacji są niemiarodajne w tym przypadku
dlamnie super konfiguracja to
E6300 (700 pln) kręci się na maxa bez prolemu E6600 z tego wychodzi
płyta asus : http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=31762
reszta jak sobie stryjenka uważa ....
1.
Gigabyte GA-945P-S3 Intel 945P
Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775) BOX
GeForce 7600 GT Gigabyte Silent Pipe 128MB TV & DVI (PCI-E) BOX
Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
Kingston DDR2 2x 512MB 667MHz CL5
(wersja z obudowa 2,4 k pln)
CZY
2.
Asus P5LD2 SE/C Intel 945P
Radeon X1300 Pro Asus Silent 256MB TV&DVI BOX
Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
Kingston DDR2 2x 512MB 667MHz CL5
(wersja z obudowa 2,3 k pln)
+
3.
19" NEC MultiSync 1970NX silver-black
CZY
4.
19" Samsung SyncMaster 940T Silver-Black (3. +250 pln)
pozdrawiam,
1 i 2 - wszystko jedno. Moc obliczeniowa taka sama a karta graficzna do obrobki zdjec nie robi roznicy (choc jesli juz to do innych zastosowan - ja sie upieram przy Geforce). Mozesz smialo wziac tansza i slabsza karte graficzna (np 7300 GT ktorego mam i smialo moge polecic, nawet co nowsze gry klasy Heroes 5, CivIV, Quake4, Battle for Middle Earth II, smialo na nim chodza) a dorzucic jeszcze z 1 GB ramu, czyli Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5.
Co do monitorow to 3, ale to oooostatecznieee.
Aha, HDD moze jednak 320GB? Mocno spadla cena ostatnio i oplaca sie te pare zl (praktycznie 1zl za gigabajt... pamietam czasy jak 1GB twardego dysku kosztowal 100zl - lezy przede mna Quantum Fireball 8GB za ktory zaplacilem 800pare zl ok 1999 roku 8) ) dorzucic za 70GB wiecej.
Bardziej chodzilo mi o skupienie sie na plycie glownej tak Asusa jak i Gigabyte (srednia jak nie nizsza polka sprzetowa / cenowa).
Gry nie bywaja u mnie na pececie wiec nie stanowia o wyborze karty a na RAM bede musial poczekac - wole kase przeznaczyc na monitor.
Sledze watek z LCD na CB i z tej polki cenowej tj. do 1,8k pln chyba jedyne w miare do obrobki zdjec?!
HDD - mam zamiar w przyszlosci dokupic jeszcze jedna "cwiartke" wiec na poczatek wystarczy.
Dzieki za opinie, jesli jeszcze moglbys wypowiedziec sie co do plyty glownej byloby "nice".
pozdrawiam,
ja bym brał asusa ... jakoś wole choc i asusowi sie noga potknie ;)
a i nie tego tylko tego - http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=31762
kupuj najnowszy chipset, i druga z najmniejszym wyposazeniem (nie ostatnią) zobaczysz opłaci sie w przyszłości ..... pomimo róznicy 200-250 pln
Nie Tomku: na PVA http://www.sirius.pl/partner_url_3_1...9_SM_940T.html - jest to odpowiednik monitora Janusza Body (Samsung 214T) ale 19".
no tak ale nie sklada mi sie w 4k z monitorem i szukam oszczednosci, i tak wybralem juz gorsze DDRy i karte graficzna - ale dzieki czytalem wczesniej co polecasz ale oszczednosci spowodowaly to co widac :-|
jeszcze cos pokombinuje, mam chwile dopoki nie wyjda na jaw nowosci i nie kupie nowej puszki - obecnie jestem beztalencie bez body (ale za to z 2 eLkami) ;)
pozdrawiam,
To trzbea bylo osobno dac a nie w zestawach. Zestawy sugerowaly skupienie sie na kartach graficznych ;) .
Co do plyt glownych to tez bym bral Asusa ... i tez tego co popmart poleca.
No wlasnie... w miare.Cytat:
Sledze watek z LCD na CB i z tej polki cenowej tj. do 1,8k pln chyba jedyne w miare do obrobki zdjec?!
Pamietaj ze oszczedny najczesciej kupuje dwa razy. Wydasz teraz 500zl wiecej i komputer wystarczyc moze i na rok, dwa dluzej ze o lepszej stabilnosci, wydajnosci i zadowoleniu z jego uzytkowania nie wspomne.Cytat:
no tak ale nie sklada mi sie w 4k z monitorem i szukam oszczednosci, i tak wybralem juz gorsze DDRy i karte graficzna - ale dzieki czytalem wczesniej co polecasz ale oszczednosci spowodowaly to co widac :-|
Proponuje ci:
Asus P5B-E Intel P965
GeForce 7300LE Asus 64/256MB TV & DVI (PCI-E) Turbo Cache
Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5
19" NEC MultiSync 1970NX silver-black
Chieftec DG-01B-D-U - 350W (czy jaki tam kolor wolisz)
NEC DVD+/-RW AD-7173A LabelFlash bulk + Software Nero Express 7 do nagrywarek NEC DVD LabelFlash OEM
= 4643zl + peryferia (mycha, klawiatura, czytnik) w Komputroniku a jak dobrze poszukasz po Allegro/gieldzie/sklepach internetowych to bedzie taniej.
Na HDD i ramie oszczedzic mozesz ok 420zl jeszcze i ew. tansza obudowe mozesz znalezc - jesli musisz to smialo, dokupisz pozniej.
Ja jako ze jestem maniakiem ciszy w PC to do powyzszego dokupilbym jeszcze:
- Scythe Infinity (nie wiem czy w miditower sie miesci ;) )
- Fanmate2
- Scythe Quiet Drive
- Zalman radiator na mostek (teoretycznie jest na mostek polnocny a plyta ma poludniowy - trzeba po prostu sprawdzic czy sie zmiesci)
Przy tych akcesoriach najglosniejszym elementem zestawu zostalby... zasilacz. No ale zmienic zasilacz na cichszy to juz > 400zl :roll: (Seasonic, Antec, Topower polpasywny).
Po wymianie zasilacza na polpasywny w przypadku zostawienia kompa na noc na sciaganie najglosniejszym odglosem w domu byloby... tupanie kota ;)
Bardzo dziekuje za "przejazdzke" po sprzecie - mocno pomogles. Ale ...
1. Co do RAMu planowalem i tak wymienic kostki w przyszlosci nawet na 2x2 bo latwo i pewnie taniej bedzie za pol roku - wlasnie celem zakupu monitora (wiem, wiem, tego w miare).
2. Co do HDD i tak wiem, ze bede dokupowal druga "cwiartke" wiec pozostane przy tym.
3. Co do nagrywarki i softu - dzieki.
4. Chieftec - dlaczego akurat Chieftec?
Co do ciszy, po przeprowadzce mam ten komfort, ze mam osobny pokoj wlasnie na zabawki typu pecet i foto wiec ... moze byc glosno byle chlodzil. :wink: No i nie mam kota (jeszcze), dziecko cos przebakuje. :)
Jeszcze raz wielkie dzieki, teraz tylko dlaczego Chieftec (?) i szukam czegos w necie.
Bo rozumiem, ze karta graficzna "nie stanowi" przy obrobce?
pozdrawiam,
No czyli tak jak pisalem - tu smialo mozesz na razie oszczedzic jesli planujesz rozbudowe.
Przyzwyczajenie... wlasnie zamowilem swoj trzeci komp w Chieftecu. Na obudowach innych firm sie po prostu nie znam a do Chieftecowych nie mam zadnych zarzutow.Cytat:
4. Chieftec - dlaczego akurat Chieftec?
Ano nie stanowi... nawet na upartego mozesz miec zintegrowana na plycie glownej ;) . No ale do minimum wygody to takiego geforce za grosze mozna wziac.Cytat:
Bo rozumiem, ze karta graficzna "nie stanowi" przy obrobce?