Dokładnie tak. Przy nadawaniu paczki wypełniasz specjalny formularz i dopłacasz 5zł za opcję sprawdzenia zawartości.
Wersja do druku
Dokładnie tak. Przy nadawaniu paczki wypełniasz specjalny formularz i dopłacasz 5zł za opcję sprawdzenia zawartości.
Własnie poluję na 24-70 i natknęłam się na Kristopheros na Allegro. W rozmowie telefonicznej wyszło, że to, co jest na allegro to tylko przykładowe aukcje, bo sprzęt sprowadza na bieżąco.
24-70 ma taniej, ponieważ są to kity z zestawów z 5d mk2 i dlatego pudełka są białe. Czy ktoś może kupował taki zestaw i może potwierdzić, że faktycznie wtedy pudełka są inne?
jak wyżej
obiektyw wyjęty z zestawu jest w białym pudełku
obiektyw kupowany osobno ma własne kolorowe pudełko - ale kosztuje więcej
Tak jak koledzy wyżej - obiektyw z "rozkitowanego" zestawu masz w białym pudełku.
Osobiście od Kristopherosa nie kupowałem ale znam kilka osób, które u niego brały sprzęt - jest on nazwijmy to "importerem prywatnym" i rzeczywiście ma sprzęt taniej niż u innych sprzedawców.
Jesteś z Poznania, zatem masz ten plus, że zawsze możesz się umówić, poznać człowieka i pogadać, no a potem odebrać sprzęt osobiście ze sprawdzeniem (np. prosząc kogoś o pomoc). Z tego co kojarzę Kristopheros mieszka w Poznaniu, na Świerczewie.
Jak Ci będą pasowały jego zasady, warunki zakupu i cena to bierzesz u niego jak nie, to masz innych zaufanych sprzedawców, także na forum. Pozdrawiam
Ja również zakupiłem u Kristopherosa swoją 24-70, fakt faktem box'a a nie z zestawu, ale samego sprzedawcę polecam. Praktycznie główna część sprzętu jaki obecnie posiadam pochodzi właśnie od niego (Body, 24-70 L f2.8 USM i 70-200 L f2.8 IS USM). 70-200 L zakupowałem z przesyłką pocztową z opcją sprawdzenia przy odbiorze. Sprzedawca jest z Poznania jak napisał Bolek02 , ja od siebie dodam jeszcze ze sprzęt sprowadza z niemiec i paragony są z niemiecką pieczątką, i kwotą w euro.
anks, coś tu nie tak. po pierwsze - 24-70 z zestawów kitowych 5D nigdy nie był pakowany w białe pudła jak jego ciemniejszy brat 24-105. To szkło było i jest sprzedawane w identycznym pudle w jakim kupiłabyś te szkło biorąc je osobno - tego w przeciwieństwie do 105 nie odróżnisz. Zatem białe pudło 24-70 jest bardzo zastanawiające...
Po drugie z dostępnością jest spory problem a ceny poszły w górę pewnie z powodu zaprzestania produkcji na rzecz znacznie droższego następcy. Piątki z tym szkłem dostać ostatnimi tygodniami nie sposób a kupowanie go osobno to finansowa katastrofa. Widać to również po allegro, gdzie szkła te startują już od sporo ponad 4,6 tys a i tam z dostępnością krucho. No, w spółkach z pruszcza i okolic są taniej ale tam to wszystko jest 'tanio i od ręki' :lol:
@anks
jesteś z Poznania, umów się na odbiór osobisty i po sprawie
to takie same oferty jak od Nowarta
No właśnie, tak przy okazji. Na czym polega ten proceder ?
Ja sobie wymyśliłem, że sprzedawca w Niemczech wydaje i księguje paragon fiskalny (Kassenbon) i wystawia "ręcznie" rachunek z pieczątką. Oryginalny Kassenbon służy do odzyskania VAT przy wywozie towaru z Niemiec przez obywatela spoza UE a ten "rachunek" z pieczątką to dowód zakupu na wypadek skorzystania z gwarancji. Korzystna cena wynika z odzyskania MWSt (VAT).
Może jest to jakoś inaczej ale fakt, że znika gdzieś prawdziwy paragon fiskalny.
No właśnie jutro jadę testować obiektyw - mam go zarezerwowanego i jak wszystko będzie w porządku, to go biorę (choć nie przewidywałam wydawać aż tyle).
@Nowart, na Allegro jest całkiem sporo egzemplarzy za 4,2k. Do tej pory planowałam kupno używki do 3,5k, ale jeden użytkownik CB, z którym miałam dobijać targu, w ostateczności się rozmyślił. Also, normalnie ten obiektyw kosztuje 5k, więc o jakich podwyżkach my tu mówimy :)))
Ponadto, czy ktoś może potwierdzić Twoją tezę o wątpliwej proweniencji 24-70mm z białego pudełka? Pogooglałam trochę i znalazłam np. to http://submit.shutterstock.com/forum/abt109852.html gdzie jest mowa o tym, że 24-70 w kicie z 5D również jest w białym pudle.
Obiektyw od Kristopherosa ma boks taki, jak w tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=2117014434
@Joshec jakich innych jeszcze mamy sprzedawców z Poznania tu na forum?
Ja nie widzę na allegro żadnych ofert poniżej 4450zł (licytacje) poza zgranym zespołem z pomorza o których możesz poczytać na pierwszych stronach wszystkich portali. Jeśli to dla Ciebie wyznacznik ceny to ok, nie wtrącam się :)
Co do pudła powtarzam - w UE nie ma tych szkieł z kitów w białych pudłach.
Miałem na myśli w ogóle na forum, nie koniecznie z Poznania...
A z Poznania to poza Krzysztofem "Kristopherosem" masz chociażby trzy posty wyżej Artura "Nowarta", poza tym Kubę "Cichego" (Canona chyba akurat nie sprzedaje...), a tak poza tym to polecam Łukasza "Towersa" z żoną Eweliną i ich sklep "Foto-Ivy", wprawdzie to nie Poznań, ale zawsze można podskoczyć 100 km do Krotoszyna odebrać osobiście. Ja przez kilka lat stopniowo prawie cały sprzęt brałem od nich, także mało używany, w większości wysyłkowo. Wprawdzie czasem znajdziesz na Allegro taniej, ale znaleźć lepszą obsługę będzie Ci trudno... tu masz cały wątek http://www.canon-board.info/showthre...=26897&page=73
Jak wyzej. Jak chcesz miec 100% pewnosci co do zakupu to tylko Foto Ivy.
Nie czytywałam na pierwszych stronach wszystkich portali o żadnym "zgranym zespole z pomorza", więc może mi wyjaśnisz?
Tak, cena to dla mnie wyznacznik ceny, obviously. W tej chwili jest jeszcze jedna oferta warszawska, którą rozważałam, bo bywam w Warszawie.
Jeśli obiektyw od kristopherosa będzie miał europejską gwarancję i paragon, to nie mam na co narzekać chyba, prawda?
@Joshec nie jestem zmotoryzowana, więc do Krotoszyna raczej się nie pofatyguję, ale dziękuję :) Szukam poznańskich albo warszawskich TiPów, u których będę mogła sprzęt przetestować.
najważniejsze - nie kupuj w lider24 ;) sporo o nich na forum/forach
@em es - nie zamierzałam :)
tak tylko dla pewności wolałem dopisać ;)
Nie zrozum mnie źle ale 99% ludzi, dla których podstawowym kryterium wyboru sprzedawcy jest wyłącznie cena są w dalszej kolejności aktywnymi bywalcami wątków typu "oszukali mnie" , "moje przygody z ..." czy "uwaga na ...". W miejsce kropek wstaw sobie bohaterów z pierwszych stron forumowych wątków ostrzegawczych na trop których delikatnie nakierował Cię już przedmówca.
A co do kristop. to nie twierdziłem , że czegoś możesz się obawiać - to mój kolega i znamy się doskonale - odniosłem się jedynie do Twoich wypowiedzi o białym pudle z kitowego 24-70. Potem jednak pokazujesz aukcję, gdzie pudło jest normalne , kolorowe zatem wybacz ale nie pomogę bo kompletnie nie rozumiem o co Tobie chodzi.
powodzenia
A ja myślę, że się oboje nie do końca zrozumieliście.
Uważam, że koleżanka Anks po prostu chyba wcześniej nie widziała jeszcze pudełka z kit-owego zestawu wobec tego zapewne pomyślała, że "białe pudełko" oznacza "pudełko w kolorze białym, z różnymi napisami, itd." (taka chyba jest większość pudełek od obiektywów C.) wyglądające tak jak w przykładzie jaki podała w linku do aukcji Kristopherosa , podczas gdy te z kit-owych zestawów są... całe białe bez jakichkolwiek napisów, z gorszego jakościowo kartonu i stanowią tylko wewnętrzne opakowanie rozdzielające poszczególne elementy zestawu, podczas gdy główny, zewnętrzny karton jest odpowiednio oznaczony i "kolorowy".
No już tam nieważne, jakie pudełko. Grunt, żeby było wiadomo, że jest papier na ten obiektyw. Czy na paragonie powinien być numer seryjny obiektywu, żeby w razie czego uznali gwarancję na Żytniej? Czy to na karcie gwarancyjnej wystarczy?
Na karcie gwarancyjnej najważniejsze jest żeby była pieczątka sprzedawcy. Przeważnie wpisuje się też tam model i numer seryjny ale jak go nie będzie to przecież można samemu wpisać. Na paragonie nie ma żadnych numerów seryjnych.
No więc kupiłam ;) Przetestowałam BF/FF, pierścienie i w ogóle. Seems legit, nawet mimo całego białego pudełka. Niestety, Pan Krzysztof nie zszedł już z ceny, ale pogaworzyliśmy sobie o sprzęcie trochę i poznańskim światku foto :) Teraz będę się chyba żywić powietrzem :D
czasami warto kupić nawet jak nie ma zejścia z ceny - a można się cieszyć bezpiecznym zakupem sprzętu od pewnego sprzedawcy który jutro nie zniknie ;) ciesz się szkłem i tyle :)
Gwarancja podbita, paragon wystawiony - oba na niemiecki sklep foto z Regensburga. Paragon to właściwie rachunek (tak wygląda) - wypisany na blankiecie jakby z papieru makulaturowego ;P
Zrób skan i pokaż - z tego co wiem - niektóre paragony są fałszywe.
Kilka lat temu foto-ivy (jak i chyba wszyscy inni TIP-y) sprzedawali sprzęt z paragonami jakby z papieru makulaturowego - ale ta hurtownia już wystawia inne, które wyglądają całkiem inaczej :)
Obecnie wystawia on inne paragony - a niektórzy sprzedawcy dalej mają "makulaturowe" :D (oczywiście wiem, że on wystawia inne - bo u niego kupowałem - inni sprzedawcy też mogą wystawiać inne rachunki - ale z tego co się orientuję dalej wystawiają starego typu :) )
"paragon" jest tu https://www.dropbox.com/gallery/1921...andom?h=835944
A mój tu:
Tak tylko zadałem pytanie bo miałem "podejrzenie graniczące z pewnością", że podobieństwo będzie duże :-).
Myślę, że na tym forum udałoby się sporządzić niemałą galerię takich rachunków ;).
korzystał ktoś może z usług INTERFOTO i może podzielić się wrażeniami? Próbuję się z nimi kontaktować ale telefonu nie odbierają, na maile nie odpowiadają...
w sumie trochę dziwne, bo komentarze mają raczej pozytywne. Ale spoko, nie chcą handlować, to się narzucał nie będę :)
Co do INTERFOTO. Szukałem od pewnego czasu 7D. Interesował mnie korpus używany, ale w idealnym stanie, za co oczywiście byłem skłonny zapłacić więcej. INTERFOTO miało w ofercie używaną sztukę z opisem stan idealny, nie nosi praktycznie żadnych śladów użytkowania. Jadąć do nich, byłem uprzedzony przez kumpla, że mogę się rozczarować i tak też było. Aparat nosił ślady użytkowania (np. ponad centymetrowa rysa na lampie, rysy na klapce od karty pamięci), poza tym wizjer i wyświetlacz były brudne. Aparat obejrzałem i grzecznie podziękowałem. Podsumowując: jeśli INTERFOTO to tylko z odbiorem osobistym. Wysyłkowo nie polecam, bo można się mocno rozczarować.
Pozdrawiam
kupował ktoś z was u tego allegrowicza klex131 Informacje o Użytkowniku klex131 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
zastanawiam się nad zakupem u niego obiektywu, godny zufania ?
czyli rozumiem że lepiej omijać użytkownika klex131 i poszukać obiektywu gdzieś indziej
jakbyś miał okazję przetestować na żywo z odbiorem osobistym to czemu nie :> ale na odleglość bym się bał, z resztą zawsze możesz szukać w archiwum dokładnie tego przedmiotu który Cie interesuje, sprawdzić poprzedni opis, nawet zapytać poprzedniego właściciela.
Ma dobre ceny i w sumie łapie same pozytywy..
chciałem kupić ten SIGMA 50mm F1.4 EX DG HSM CANON Sigma 50 mm IDEAŁ (3929830714) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
ale teraz się zastanawiam... kupił faktycznie sporo taniej SIGMA 50mm F/1.4 DG HSM (3912953033) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
targuj się :d nie wiem po ile ta sigma chodzi, ale stówkę Ci powinien opuścić i oboje będziecie zadowoleni :)
skoro klex131 handluje sprzętem i zarabia na tym ciekawe czy wystawia fakture vat
Taniej kupił ale zarobek na tym marny.. Kupił za 1111 z przesyłką. Sprzeda za 1200 - prowizja za sprzedaż + wystawienie aukcji jakieś 35-40zł. Czyli max co zarobi to 50zł. Do tego dochodzą inne koszty - wyszukanie okazji, odebranie paczki, wystawienie aukcji, odpowiadanie na maile, wysłanie przedmiotu, ponowne wystawianie przedmiotu jak się nie sprzeda i związane z tym opłaty no i ryzyko związane z zakupem używanego obiektywu. Wątpię czy coś opuści :)
A jeżeli chcesz taki obiektyw za 1100zł to poświęć ze 2 tygodnie, ustaw snajpera na kilka/kilkanaście aukcji i będziesz miał taniej.
kolejny cwaniak z allegro bartunio22 Informacje o Użytkowniku bartunio22 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
kupuję wszystko jak leci aby było po taniości a 5 minut po zakupie wystawia u siebie oczywiście sporo drożej i przy okazji kradnie opisy i zdjęcia z wygranych aukcji
Sporo jest takich handlarzy, którzy wystawiają aukcję jak tylko kupią i wklejają nawet te same zdjęcia.
Problem nie polega na tym , że sprzedają drogo, tylko kuszą opisem nie wiedząc czasem co sprzedają.
Zarobek istotnie jest niewielki, ale sprzedają tego całkiem sporo i często pochodzenie towaru nieznane :(
cacyk: jak ma pozwolenie na kopiowanie zdjec to co w tym zlego? Najpierw dowiedz sie jak jest a potem osadzaj, jestem pewien , ze Ci sprzedawcy znaja to forum. Dzisiaj nikt nikomu nie zabroni kupowania i sprzedawania, taki rynek. A zaglebie handlarzy, sprzedawcow jest w Krakowie :)
jest tez handlarz w Szczecinie , ktory jako centurrion1 skupuje wszystko jak leci w dziale fotografia a sprzedaje jako centurrion2