Pewnie dostałeś swoją po zmianie softu.
Wersja do druku
Pewnie dostałeś swoją po zmianie softu.
odeslana karta jest taka sama ale nie ta sama :)
2 dni dzialania bez zawieszania :)
Pozdr.
T.
A ile czasu trwała cała akcja wymiany?
w poniedzialek wyslana kurierem, w piatek dostalem (tez kurierem). kurier na koszt canona.
Pozdr.
T.
Witam, 09.01.2007 była wysłana 16.01.2007 była u mnie, tej samej firmy o tej samej pojemnosci - nowa karta, pewnie z innej partii. Mam nadzieje ze z tą aparat nie bedzie wariował. :-|
moj przestal "wariowac" :)
Pozdr.
T.
a trzeba podac powód wymiany ? czy porostu wysłaci osdsyłają inną ?
ode mnie chcieli karte i dowod zakupu (kopie) i krotki opis tego co sie dzieje.
szczegolow dowiesz sie tu:
http://www.canon.com.pl/gdzie_serwisowac/fotovideo/
wyslesz e-mail lub zadzwonisz i powiedza Ci co i jak masz zrobic.
Pozdr.
T.
Mam tez sam problem, aparat wiesza się po paru zdjęciach - gaśnie wyświetlacz, nie da się robić fotek i nie da się wyłączyć - mimo pozycji off na wyłączniku dalej zielona dioda się świeci. Dopiero wyjęcie baterii na chwile powoduje, że aparat wraca do życia. Mam Tylko problem, że kartę kupiłem nie razem z aparatem i to w innym zupełnie sklepie - jak myślicie czy przyjmą taką reklamacje ??? Bo inaczej to chyba utopiłem parę złotych :-(
Najlepiej iść do sklepu z aparatem i zademonstrować, co się dzieje. Może uznają, ale wątpię.
Moja karta też już przyszła z Żytniej po 5 dniach wliczając weekend i na razie wszystko z nią OK.
Udało się w sklepie po wytłumaczeniu w czym problem, oczywiście za dopłatą, wymieniłem na Kingstona 4 GB i teraz śmiga bez problemu. Czyli do 400d lepiej nie brać Platinum tylko inne karty
mi wymienili na nową, tez platinum i nadal jest podobnie chociaz w mniejszym stopniu ;(
Właśnie od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem 400D i od samego początku miałem problemy,już myślałem ,że kupiłem wadliwy sprzęt.Jednak po prześledzeniu Waszych postów na temat karty 4GB złożyłem reklamację w Media Markt, gdzie kupiłem aparat z tą kartą.Tam powiedziano mi ,że pierwszy raz o tym słyszą,ale reklamacji nie przyjęli.Kupiłem więc sobie nową kartę SanDisk ExtremeIII i aparacik poprostu hula!!!!Kartę postaram sie zareklamować u przedstawiciela Canon Polska.Dlatego dziękuję Wam za posty,dzięki którym wiem jak rozwiązać swój problem.
Pozdrawiam Ryszard
była wadliwa seria Platinium HS, sieci już je wymieniły (teraz te dobre mają naklejoną zieloną krope i scięty róg opakowania) , sam używam taką i wszystko gra (w praktyce wolniejsza nawet od Kingstona 1GB ElitePro) mi wystarcza....
O kartach i problemach z nimi powiem parę słów.
Mam kingstona niebieskiego (50x) elite pro 1GB.
Mam platinum 2GB.
Te karty, gdyby z nich zdjąć naklejki są _identyczne_.
Różnią się tylko numerkami w napisie na krawędzi przeciwnej do tej z otworami. Ale czcionka i ilość znaków są takie same. Kończą się tak: ASS'Y IN TAIWAN.
Zatem uważam, że karty są z tego samego ryżu robione, i z platinumem problemów nie miałem, ale z poprzednim egzemplarzem kingstona - tak.
Aparat się zacinał, robił tyle ile się zmieściło w buforze i koniec - corupted data itp.
Otwarcie klapki i zamknięcie pomagało - czasami.
Tj zrobionych zdjęć nie traciłem, nawet jak potem aparat pokazał błąd. Wymienili mi tego kingstona i problemy zniknęły.
Aha, w 350d.
Przeraziła mnie ta wiadomość trochę, jutro właśnie odbieram kartę Kingstona 4GB, mam nadzieję, że będzie ok.
Jak już ją przetestuję to spisze model i zdam relacje, dodam że jest to karta standardowo dodawana do zestawu Canon 400D.
Ostatnia partia jaką (3x400d) dostałem z Canona miała na kartach 4 GB zielone kropki i mimo to żadna z nich nie była dobra. Wszystkie po kolei zawieszały aparat.
;) to juz te wersje za >3000pln ... bo cos nici wyszly z podwyzki, na skapiec jak 2600 jest tak bylo.
Zobaczymy , jak sie skoncza sklepom zapasy.
W dobie globalizmu gdzie servisy maja po kilka sztuk danej czesci zamiennej i jak cos to biora z centralnych magazynow a nawet z tajwanu to jesli odniesc to do sklepow to skonczenie zapasow powinno nastapic 2 tygodnie temu ... ciekawe ile takie agito ma danego modelu na magazynie 10-100...
to moze macie jakies typy dobrych kart ktore dobrze wspolpracuja z 400d???
SanDisk EXTREME III 4GB działa bardzo dobrze.
a kingston elite pro 4GB ktos uzywa? Zamierzam takowa nabyc - do tej pory uzywalem tychze kart wlasnie, tylko o mniejszych pojemnosciach i zadnych problemow nie odnotowalem.
Pretec 4Gb 133x :)
Wymieniłem na kingston elite pro 4GB i działa bardzo dobrze od 1,5 miesiąca żadnych problemów
mialem nieprzyjemnosc przetestowania tych kart 4GB platinum w krakowie w galerii krakowskiej tak sie zlozylo ze mialem wtedy ze soba 350tke iswoja karte 2GB elite pro x50, jakiez bylo moje zdziwienie gdy karte platinum x133 wlozylem do apratu i zapuscilem serie okolo 10 klatek w rawie to ten nby 2,5 raza wolniejszy kingston zapisal serie 1,5 raza szybciej. W sumie cudow sie niespodziewalem po karcie ktora jako 4GB i 2,5 raza szybsza kosztowala tyle co ten 2GBkingston, w chwili obecnej zakupilem jeszcze 2 karty ale tym razem SANDISKI 1GB EXtreme III x133 i sa naprawde rewelacyjne, w przypadku 350D wystarczaja na okolo 110 rawow a na 400D okolo 90. Posiadam digimate III wiec 2 karty 1GB starczaja w upelnosci gdy cykam na jedna z drugiej zgrywa sie material. w przypadku tych kart sandiska szybkosc naprawde widac
Ja rowniez jestem posiadaczem owej karty w zestawie z 400D. Dla wszystkich ktorzy nie wymienili jeszcze pamiatki i do dzis borykaja sie z zawieszajacym sie aparatem (Bo to jedyny problem jaki ja zauwazylem, poza POTWORNIE wolnym dzialaniem <Czasami minuta zapisu zdjecia przy naswietlaniu 30s>). Otoz zeby aparat jak najszybciej przywrocic do poprawnego dzialania nalezy, w danej kolejnosci:
1. Wyjac karte
2. Wyjac baterie
3. Wlozyc baterie
4. Wlozyc karte
U mnie jakiekolwiek odstepstwa od tej reguly skutkuja niemozliwoscia wylaczenia-wlaczenia aparatu, wyswietlacz sie nie odpala i nie mozna zrobic zdjecia. Co do temperatury, hmm, no ja zauwazylem ze przy zdjeciach nocnych w zimie, kiedy bylo okolo -5c, aparat potrafil sie zawieszac co pare zdjec, przy czym po wygrzaniu karty - dzialo sie to rzadziej. Swoja droga, ja dziekuje barzo za taki "gratis" ; /
Witam
Jako ze jest to moj pierwszy post chcialem sie wszystkim przywitac :D
Mam w swoim 400d tez platinuma 4gb, wypstrykalem juz ponad 2000 zdjec i jako ze przez zupelny przypadek znalazlem to forum (szukalem czegos innego) i ten watek, totalnie mnie zaskoczylo co piszecie, wiem ze te platinumy to nie jest pamieciowy high-end, tez dostalem go w promocji, ale pierwszy raz widzialem w tym watku screeny jak wyglada zawieszony aparat.
Odkad uzytkuje swojego 400d a tak jak mowie zrobilem juz nim ponad 2000 fotek jeszcze nigdy aparat mi sie nie zawiesil ani nigdy nie mialem jakichs uszkodzonych danych o ktorych w tym poscie tak glosno.
Mam dokladnie tego platinuma - Link
T-DeX:
Sprawdz czy nie masz we wlasnych ustawieniach wlaczonej opcji 'Noise Reduction' wlaczonej, wtedy przeciez jak robisz fotke z dlugim czasem to aparat sciaga jeszcze darka ktory trwa chyba bodajze tyle co naswietlanie, czyli dlatego przy czasie 30 sec, 'zapis' trwa prawie minute. Ale tak jak mowie to tylko przy wlaczonej opcji noise reduction, bo jak nie masz tego wlaczonego to fakt, cos jest nie tak.
Witam, dziś wymieniłem kartę platinum 4GB na taką samą, jednakże i ta zakupiona w zestawie (aparat się wieszał) i ta na którą mi wymienili miały na opakowaniu zielone kropy
Witam!
Szkoda, że pierwszy post muszę napisać w tym tonie. Dziś przyszedł zamówiony 400D wraz z kartą Platinum 4Gb.
Nic się nie zmieniło. Po kilku fotkach zawiecha :(
Jutro karta wraca do sprzedawcy. Zamieniam z dopłatą na dwa SanDiski 2GB.
Żeby było śmieszniej na ten wątek natknąłem się wczoraj, jak Platinum było już w drodze. Spodziewając się problemów bladym świtem kupiłem 2Gb SanDisca. Na szczęście.
Mogę focić :)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i przestrzegam przed Platinum. Znów potwierdziło się, że "tanie mięso psy jedzą".
Zatem nie pozostaje mi nic innego jak cieszyc sie z udanego egzemplarza platinuma :D chyba to ten 1 na 100 ktory dziala tak jak powinien :D
Witam :)
To mój debiut na tym forum, niestety w nieprzyjemnym temacie... Kupiłem aparat z kartą Platinum 4BG w zestawie 30 marca. Problem jest nadal, dopiero dziś doczytałem się, że nie jestem odosobniony - po świętach uderzam do Canona.
Longos
Witam wszystkich.
Niedawno także zaopatrzyłem się w 400D w wersji body. Obiektyw dokupiłem oddzielnie, tak samo jak i kartę - GOODRAM 2GB X80.
Wszystko było przepięknie aż do dnia dzisiejszego, gdy ku mojemu zdziwieniu po przełączeniu wyłącznika aparatu w pozycję OFF działał on nadal, nie próbowałem robić zdjęć, w każdym razie zielona dioda nadal się świeciła.
Po wyjęciu i ponownym włożeniu baterii (oczywiście oryginalna z zestawu) aparat się nie włączał. Pomyślałem że to pewnie wina karty więc ją wyjąłem.
Bez karty aparat zachowuje się tak samo. Nie włącza się wcale lub włącza się i przez pierwsze kilka sekund można nawet przejść do menu lecz potem wisi. Przy tym wszystkim pojawia się jeszcze jeden słabo widoczny efekt - napisy na wyświetlaczu są lekko poszarpane lub niekompletne.
Jak już pisałem wcześniej wyeliminowałem problem karty poprzez jej wyjęcie. Następnie zamieniłem akumulator bo akurat dokupiłem nowy zamiennik. Zdejmowałem nawet obiektyw i wyciągałem baterię podtrzymującą. Wszystko na nic.
Po podłączeniu do komputera przez port USB aparat wykrywany jest jako nieznane urządzenie.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem???
Pozdrawiam
Greg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dla jasności jeszcze dodam, że gdy aparat włączyłem po dłuższej przerwie pojawił się komunikat: "Err99 Shooting is not possible. Turn the power switch to <OFF> and <ON> again or re-install the battery."
Niestety wyłączenie i włączenie czy też wyjęcię i włożenie a nawet zmiana baterii nic nie daje. Jak nie błąd to zwis.
Sprawa kart 4GB PLATINUM wyglada tak:
pierwsza partia w polsce byla wadliwa, i padala w kazdej lustrzance praktycznie. sprzedawcy sciagaja z rynku wadliwe i wymieniaja na nowe, poprawione. Te nowe maja zazwyczaj sciety rog opakowania i zielona kropke. dzialaja poprawnie.
pozdrawiam.
A ja poczytałem sobie o Platinium i wybrałem super duper 4GB Lexara Professional 133x Write Acceleration.
http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C5210031
Szybkość zapisu 20MB/s, tylko u mnie nie może 3MB/s na czytniku przekroczyć, a i w aparacie wolniejszej karty nie widziałem.
Jacek.
Chciałem sie przywitać, bo to mój pierwszy post :)
Z ciekawością przeczytałem ten wątek, gdyz jestem tygodniowym posiadaczem 400D z tą właśnie kartą. Body kupiłem osobno i kartę osobno. Karta doszła trzy dni po zakupie aparatu, więc przez trzy dni chodził na innej karcie 256mb.Od pierwszego włączenia tej Platinum 4gb wszystko działa. Nie wiem czy blister miał jakąś zieloną kropkę - chyba nie - wyrzuciłem go.
Aparat mam dopiero tydzień, ale w związku z tym, że dopadł mnie "syndrom cyfrówki" robię fotki gdzie popadnie, więc napstrykałem ich ze dwa tysiące i pewnie setki razy włączałem aparat. Na razie gra :)
Jedyne co mi się nie podoba, to że bardzo ciasno wchodzi do aparatu i do czytnika. Kartę formatowałem.
Mam za sobą podobne doświadczenia :) Platinum 4GB - niezła zabawa ;)
Witam
400D mam od lutego zakupiony razem z Platinium 4GB. Nigdy się nie zawiesił, nie wyłączył, nie stracił zdjęcia itp. Wnioskuję więc że mam farta :wink:
Pozdrawiam
Ja także używam 400D z kartą Platinum 4GB- jakiś miesiąc. Użytkowanie jak u Rockera.
odbiegajac od tematu i wracajac do 1 postu przezylem shock .... bylem jakis czas temu w media markt i widzialem 400d za 2799 , w niedzieje pojechalem go kupic i troche sie wkurzylem .... bo byl za 3299....:/ a co do 4gb to nie ma sie co napalac ze wzgledu na niska cene ... bo bedzie jak ze wszystkim :P lepiej dolozyc ze 100zł i miec 2gb firmowe
Witam wszystkich!
Zupełnie przez przypadek znalazłem to forum i ten wątek, więc przy okazji pozwolę sobie skorzystać z Waszej pomocy. 400D z Platinum 4GB kupiłem jakoś na początku maja, działa wszystko bez problemów. Mam jednak pytanie: gdy robię zdjęcia w trybie bulb - z klikuminutową ekspozycją, po zamknięciu migawki aparat potrafi przez dobre kilka minut zapisywać zdjęcie na karcie. Im dłuższa ekspozycja, tym dłużej zapisuje... Czy to normalny objaw, czy może jednak karta wariuje? Nie mam niestety na czym porównać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Moze masz wlaczana funkcje usuwania zaklocen (wtedy aparat robi druga ekspozycje z tymi samymi ustawieniami przy zamknietej migawce).
http://canon-board.info/showthread.p...highlight=400d
Z Lexar Professional 4GB nie ma zadnych problemow
Pozdr.