Ciekawe, ale pewnie jutro tj w święto nie pracują. Trzeba będzie w poniedziałek przedzwonić, chyba że ktoś ma jakieś wtyki w Canonie ;)
Wersja do druku
hmmm jeszcze sie moze okazac ,że w Polsce ta promocja nie obowiązuje....wiec wstrzymajmy sie z wysylaniem kuponów :)
Witam,
Z tym nierównym traktowaniem nas w Europie to chyba pewne. Z innej beczki. Mając w ręku dwa pudełka z legalnym oprogramowaniem antywirusowym pewnej znanej firmy S.... zauważyłem pewną istotną różnicę. Pudełko z softem w wersji angielskiej zawierało informację o możliwości zwrotu oprogramowania w zasadzie bez podania przyczyny. Na pudełku w wersji polskiej takiej informacji nie było. Czyli zwrócić mogą tylko ludzie mieszkający w Europie, czytaj korzystający z softu w innej niż polska wersji językowej. Doświadczyłem tego sam. Do zwrotu softu w wersji angielskiej wystarczył oryginalny nośnik, ksero faktury, wypełnienie formularza i wskazanie konta w banku. Jako uzasadnienie podałem pomyłkowy zakup. Wszystko wysłałem do Irlandii. Po około miesiącu pieniązki podane na fakturze były na moim koncie. Polski przedstawiciel wspomnianej firmy poinformował mnie, że polskich programów tak zwrócić się nie da. Ciekawostka. Czyli jak zwykle, kupiłeś przez pomyłkę Polaku to masz problem. Trzeba było kupić w sklepie internetowym żeby poczuć się choć troszkę europejczykiem.
Pozdrawiam
jest poczytaj na http://canoneos5dpromotion.onlinerebates.com/intro.aspx
trzeba czytać regulamin ;)
cytat:
"Promocja jest ważna w następujących krajach: Austria, Belgia, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Luksemburg, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Słowacja, Szwajcaria, Szwecja, Węgry, Wlk. Brytania. Produkt wymieniony w promocji musi zostać zakupiony w jednym z tych krajów, aby można było wystąpić o zwrot części zapłaty. Osoba występująca o zwrot zapłaty musi być mieszkańcem kraju EEA (tzn. UE, Norwegii, Islandii lub Lichtensteinu) lub Szwajcarii. W promocji nie mogą brać udziału pracownicy Canon ani członkowie ich rodzin jak również przedstawiciele (agenci) i dystrybutorzy Canon."
http://canoneos30dpromotion.onlinere...com/terms.aspx
A tu się nie zgodzę. Przeczytaj dokładnie regulamin:
"Promocja jest ważna w następujących krajach: Austria, Belgia, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Luksemburg, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Słowacja, Szwajcaria, Szwecja, Węgry, Wlk. Brytania. Produkt wymieniony w promocji musi zostać zakupiony w jednym z tych krajów, aby można było wystąpić o zwrot części zapłaty. Osoba występująca o zwrot zapłaty musi być mieszkańcem kraju EEA (tzn. UE, Norwegii, Islandii lub Lichtensteinu) lub Szwajcarii. W promocji nie mogą brać udziału pracownicy Canon ani członkowie ich rodzin jak również przedstawiciele (agenci) i dystrybutorzy Canon. "
Jedynym problemem jest spełnienie podpunktu a) punktu 1:
1.Canon przekaże kwotę 590 zł. jako zwrot część zapłaty dokonanej przy zakupie aparatu fotograficznego Canon EOS 30D, po spełnieniu warunków wymienionych niżej i po otrzymaniu:
(a) Prawidłowo wypełnionego formularza, dostępnego w Internecie na stronie www.canon-europe.com/2006promotions.
Z ciekawości przejrzałem regulamin po angielsku i niemiecku i Polska też jest wymieniona.
W czwartek dzwoniłem do Pani Izabelli Rogulskiej, która jest dyrektorem marketingu w Canon Polska i w rozmowie potwierdziła, że ta promocja obowiązuje w Polsce.
Mam nadzieję, że strona canon-europe z formularzem zwrotu po polsku zostanie szybko poprawiona, bo wczoraj kupiłem 30D...
dzięki tej promocji to i ja chętnie kupie, czy ktos może polecic jakiś sklep w necie lub na terenie wawy gdzie można tanio kupić 30d - czy może tylko allegro?
Najtaniej mają go w Gdańsku za 4380,- podobno bardzo konkretni ludzie.
http://www.blufoto.pl/
Powtórzę może jeszcze raz pytanie... Czy ktoś wie jak wygląda weryfikacja zgłoszeń wysłanych do siedziby Canona?? Jak sprawdzają to że wszytko jest z tym zgłoszeniem ok.
A jak ma wyglądać.. dostają dowód zakupu w jednym z krajów wymienionych w regulaminie, wpisuja do bazy dane aparatu (z kodu kreskowego) i dane do odesłania kasy (weryfikacja pracowników czy ilości "powtórzeń" użytkownika itp.) i tyle..
Wiadomo że są pwenie jakieś zabezpieczenia (np. przed powtózeniem tego samego kodu) i tyle, dla nich to pewnie też niezła infoemacja marketingowa typu np. : "ciekawe czemu połowa aparatów kupionych w PL pochodzi z kanału dystrybucyjnego w DE" - i wniosek: pewnie w PL za drogo w oficjalnej dystrybucji - obniżmy tam cenę :mrgreen: czy jakoś tak..
Pozdr
Myślę, że nie będziesz pozbawiony tej możliwości bo niby z jakiej racji - dlaczego np. sprzedawca z allegro nie może kupić sprzętu w DE skoro Ty dostajesz paragon czy fakturę (a to znaczy że kupiłeś go legalnie)? W końcu mamy UE i ta eurogwarancja nie darmo nazywa się EURO.. w regulaminie nie ma słowa o tym że aparat powinien być z oficjalnego kanału np. Canon Polska.. Do tego Ty jako kupujący nie wiesz skąd sprzedawca ma ten aparat - skoro go kupujesz i masz na to dowód legalnego zakupu (faktura, paragon fiskalny) i kod kreskowy z opakowania to jesteś ok jako kupujący.
Piszę tylko o tym, że z tych informacji Canon może (i zapewne to robi) wyciągnąć cenne infirmacje marketingowe.
Pozdrawiam
Artur
Uprasza się czytających o nieodpowiadanie na to pytanie :mrgreen: bo wątek "odjedzie" od tematu i wtedy 2 opcje:
1. wyląduje w pralni
2. Vitez albo inny moderator go zamknie ;-)
I nigdy się nie dowiemy komu przysługują rabaty a przecież ktoś pewnie w końcu napisze że dostał kasę
Pozdr
Od marca nie ma juz takiej gwarancji (i Canon Polska nie jest producentem). Jest juz tylko eurogwarancja. Co wiecej nie ma na niej nawet numerow seryjnych aparatu!! NA paragonie tez nie ma. Ciekawe wiec jak maja zamiar sprawdzic, czy dany aparat i gwarancja do niego+paragon jest prawdziwa?
hmmm w weekend chyba z 10 osób zadeklarowalo sie zadzwonic do canon polska i wyjasnic cala sprawe z tym zwrotem...brawa za słowność i odwage :D
Brawa za slepote:
http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=59
Vitez ja wiem ze za mna nie przepadasz...ale staraj sie trzymac poziom ;)
Akurat nie mialem okularów pod ręką :)
a gdzie znalesc takiego tipa mozna?Na allegro nikt za tyle nie sprzedaje...
A na stronie nadal nie ma formularza po Polsku, wysyłał już ktoś? Jeśli tak proszę o info na PM lub tutaj. Zapaliłem się do kupna 30-tki. Za zwrot mam gripa.
Macio - nie znajdziesz :)
Najlepiej niech ktos wrzuci info do tego wątku...mysle ze wiele osób jest tym zainteresowanych........
W Lesznie body jest za 4390, chyba wezmę jeśli jeszcze wywalczę jakiś rabat. Błagam tylko o jakieś konkrety w sprawie tego zwrotu najlepiej jeśli ktoś już korzystał. Canon Polska nie pośredniczy w sprawie? Dziwne, bo powinni. Moim zdaniem wygodnie byłoby od nich egzekwować zwrot, to kurcze jedna firma w końcu. Ale ja chyba naiwany jestem...
Jak mówi stara maksyma, że zadowolony klient przyprowadzi dwóch nowych klientów a niezadowolony zniecheci dziesięciu, mogę polecić medfoto z pabianic. na allegro w tej chwili ma 30d po 4290. na fakture vat troche wiecej, ale i tak sie oplaca.
Ja potrzebuję tylko rachunek od nich, najlepiej imienny ale bez fakturki. Rozmawiałemz nimi i za 4240 zł mam przy odbiorze osobitym 30D co jest dla mnie dużym plusem. Sprawdzę też bhfoto na wiślisku i myslę że do końca tygodnia 30D znowu zagości u mnie ;)
Off topic : przyszło do mnie w zeszłym tygodniu 50mm 1.8 nowe z techmarketu, martwi mnie że w środku są kurzyki i paproszki. Wysyłam im jutro obiektyw bo jestem zdania że taka sytuacja nie powinna mieć miejsca - co Wy na to ?
Na stronie Canona jest napisane odnośnie tej promocji :
"Wykonaj kopię rachunku lub paragonu kasowego i wytnij oryginalny kod paskowy, który znajdziesz na pudełku aparatu."
Czy ktoś się orientuje czy może to być także kopia faktury VAT bez paragonu?
Wtedy móglbym sobie odpisać 900 zł podatku + 590 RAZEM : 1490 złotych...