flippy - jak ktoś kupi Foveona to to nie będzie ktos nowy, tylko canon, nikon albo .. sony. Stawiam, że jak juz to Sony.
Wersja do druku
flippy - jak ktoś kupi Foveona to to nie będzie ktos nowy, tylko canon, nikon albo .. sony. Stawiam, że jak juz to Sony.
Nie, no z tym porównaniem do drukarek to przecież żartowałem ;-) A co do tego...
...to się nie zrozumieliśmy. Ja mam na myśli bardziej przyziemną i "niefizyczną" interpretację sprawności ;-) : to, że zakładając chęć otrzymania takiej samej ekspozycji, pixele w matrycy "z migajacym filtrem" musiałyby być trzy razy czulsze od bayerowskich. Policz na palcach jak nie wierzysz :-PCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
a nawet wiecej. bo liczyć sie powinno:
1. czas na zmiane koloru filtra.
2. jeśli konieczne jest opróżnienie z ładunku, bo wtedy jest pomierzenie stanu sensora, to też trzeba uwzględnić.
choć te dwie czynności moga przebiegać jednoczesnie
a moze mi ktos wytlumaczyc co ze swiatlem? skoro ta sama ilosc wpadajacego swiatla musi wystraczyc do trzech pomiarow, to kazdy detektor musi byc chyba trzykrotnie czulszy? co bedzie z szumami przy wzmocnieniach ?
przeciez muflon to wyżej napisał - cytuje:
"pixele w matrycy "z migajacym filtrem" musiałyby być trzy razy czulsze od bayerowskich"
a ja stwierdziłem, że wiecej niz 3x.
a co będzie z szumami to sie okaże jak wyprodukują ten wynalazek.
Fotki Sigmy SD14!!!
Niekoniecznie tak będzie wyglądać wersja produkcyjna.
no to juz widac ze nie jest to FF ;-)
jaca, w sumie fakt bo nie zawzze migania starczy na jakas tam krotnosc pomiaru ;-) wiec czesc z czasu naswietlania odpadnie bo nie bedzie kompletna czyli bedzie brakowalo albo jednego albo dwoch migniec...
Zauwazcie jednak jedna rzecz... Jednym pixelem matrycy z "migajacym filtrem" da sie zastapic cztery (!) z bajera ;) Nie wiem jak tam rosnie czulosc pixela ze wzrostem rozmiaru, ale nie wypada to tak zle.
No i cholera przez przeczytanie całego tego wątku nie będe mógł dziś spać, bo będe wymyślał nowe patenty :-D A tak przy okazji, to chyba narazie łatwiej by było zrobić 3xCMOS i parę pryzmatów. Albo 1 CMOS i jakiś filtr przemieszczany ultradźwiękami 20kHz :mrgreen:
Nie do końca. Mimo wszystko algorytmy interpolacji są naprawdę niezłe ;-) I myślę, że taki Foveon "prawdziwe 4 megapiksele", do 16MP z 1DsII raczej nie podskoczy jeśli chodzi o detale ;-) Obstawiałbym wręcz, że i 8M z 20D pod tym względem go pobije.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
No moze nie popadajmy w takie skrajnosci :D Bayer radzi sobie calkiem niezle jesli chodzi o ostrosc... Ale foveon tez taki najgorszy nie jest...Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Jedno trzeba zauwazyc. Nawet jesli trzeba by wiecej wzmacniac i zwiekszyl by sie szum to foveony bardzo przyjemnie szumia w stosunku do kolorowej kaszy wypluwanej z cemosow canonowskich :mrgreen: Jesli sensor z podmienianym filtrem zaowocuje podobnym rodzajem szumow to ja nie mam nic przeciwko temu.
http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd10/page13.asp
Natomiast mniejszy problem mory wystepujacy na foveonach pozwala zmniejszyc sile filtra AA (albo wrecz sie go pozbyc), dzieki czemu zdjecia zyskaly by na ostrosci i detalach ktore potem mozna wykorzystac przy drukowaniu wiekszych formatow.
Ale to jest porównanie do 10D :mrgreen: Od tamtego czasu Canon "trochę" poprawił się jeśli chodzi o szumy...Cytat:
rosnie tez 4 razy. albo i wiecej, bo zajmuja powierzchnie także scieżki odprowadzające sygnał i zysk na powierzchni będzie wiekszy.Cytat:
ale i muflon ma racje. co prawda w foweonie nie ma chyba podwójnego G, więc jego 4,6 MP mogłoby byc odpowiednikiem 13,8 MP.
myślę, że dobrze by było gdyby odpowiadał 5D. przy jego niskiej cenie to byłaby ciekawa oferta.
Ale nadal sa kolorowe ;)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Zreszta sigma tez raczej nie stala w miejscu w tym czasie.
Gdyby Canon zrobil taka matryce na cemosie szumy by nie wzrosly tak bardzo. Zyskujemy za to ich mniejsza dotkliwosc na obrazie z racji ich monochromatycznosci.
A matryca musiala by byc cemosem jesli liczyc dobry odczyt wielokanalowy wymagany przez predkosc taktowania, dodawanie ladunku przy kolejnej ekspozycji czy poziom jaki juz osiagneli na tym polu i powszechne zarzucanie duzych ccd.
Chłopaki Wy się marnujecie jesteście lepsi od inżynierów Canona. Podobno zgłosili taki patent w US i Japonii. Wciąż szukam jakiegoś bardziej wiarygodnego źródła. Info o tym patencie gdzieś mi się ze dwa razy przewinęło ale nie mogę tego znaleźć jak znajdę to na pewno przytoczę. Nie mam takiego pojęcia o tym jak Wy ale canon zgłasza tych patentów rocznie tysiące są zresztą światowym rekordzistą (IBM ich chyba tylko wyprzedza). Podejrzewam, że większość idzie do szuflady z nadzieją, że może w przyszłości coś z tego będzie.
A słuchy o tym że canon pracuje nad matrycą podobnego typu jak Foveon chodzą już od lat. Póki co mam wrażenie, że w bayerze (zwłaszcza w wersji CMOS) osiąga się bardzo zbliżone efekty dużo prościej i taniej.
W plenerze był rewelacyjny ze swoją głębią tonalną (SD9) Tylko to zapotrzebowanie na światło. I ergonomia body na 5+, o wizjerze nawet nie wspominam. I jeszcze tak mi się po Sigmie narobiło, że do dzisiaj wszystko w RAWach robię, tylko dobrego edytora znaleźć nie mogę a komercyjnnych cudów za kilkaset zlotych i więcej kupował nie będę. Więc pozostaje RSE.Cytat:
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Mechaniczno-elektroniczno-optyczne rozważania teoretyczne. Ja chcę zobaczyć sample z tej Sigmy a matrycę może mieć z kryształu. Nie stanowi mi, póki działa czy to w Sigmie czy w Canonie.
Przez dwa ostatnie lata nieco ponad 1800 rocznie.
Wyciete z http://www.rechargermag.com/news.asp?id=200601504Cytat:
Listed below are the 10 corporations receiving the most U.S. patents for inventions in 2005, along with their 2004 ranking.
Załącznik 1677
Z tego co pamietam w ostatnich dziesieciu latach sa zawsze w pierwszej dziesiatce, ale nie chce mi sie szukac :D
Btw... Podoba mi sie ta nazwa :mrgreen:
He, mam aparat: Kabushiki Kaisha 350D, no to teraz niech mnie sie ktoś spyta czym robie zdjęcia :mrgreen:
toż to tak dobre jak Leitz albo Carl Zeiss... nie ma co od dzisiaj bede mowil Kabushiki Kaisha :)
pzdr
Na razie dostępne są takie sample.
Niestety w niepełnej rozdzielczości.
http://images4.fotosik.pl/108/69734f7ee68540c1.jpg
http://images3.fotosik.pl/144/97243d89d1735cbf.jpg
to ja dodam konkurencyjnego sampla z 5D
jest to wycinek z ciasnego portretu
Sigma będzie dostępna w Polsce od połowy marca. Info od oficjalnego dystrybutora.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5262
Natomiast cena jest .... brakuje słów :mrgreen: .... 6999 zł :D.