Ja z 20D mialem tylko raz err99 - ponad pol roku temu, z Tamronem. Wyjecie baterii wystarczylo, pozniej czyszczenie sprzetu zapewne pomoglo.
Wersja do druku
Ja z 20D mialem tylko raz err99 - ponad pol roku temu, z Tamronem. Wyjecie baterii wystarczylo, pozniej czyszczenie sprzetu zapewne pomoglo.
Witajcie.
Dwie rzeczy co do tego obiektywu:
1) W moim 10d, gdy go podepne wyskakuje ERR99 ... Gdy podepne do analoga to odpala, mierzy światło i ustawia ostrość, ale gdy nacisne 'do końca' migawka bardzo dziwnie się zachowuje, tak jakby czas naświetlania był ze 3s (w dodatku wywala, ze bateria pusta - a jest pełna). Wygląda na to, że coś jest uszkodzone w środku, przysłona ?
Da się to jakoś naprawić ?
2) Ile taka sigma może teraz kosztować (sprawna i uszkodzona) ??
Tutaj cztery zdjęcia tego obiektywu:
Help ;)
norma
serwis
chyba 170 zł koszt przesofcenia :D
albo przyslona się nie zamyka - to tez serwis :D
Cytat:
Zamieszczone przez Driver
Gorzej, jak i to i to :-)
Ok, dzięki za info ;)
Ok, już wiem napewno, że zacina się przysłona ...
Gdzie takie coś można naprawić (okolice Krakowa) i jaka by była tego cena ? :|
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36Cytat:
Zamieszczone przez westu
Wczoraj po raz drugi zdarzylo mi sie ze podczas focenia (lecace labedzie) z wlaczonym ISem w mode 2 klikalem zdjecia niejako seryjne lecz z ostrzeniem na kazda kolejna klatke i w pewnym momencie (po ok 7 fotkach) klik - tak jakby lustro sie podnioslo ale juz nie opuscilo i na wyswietlaczu Err. Wylaczylem aparat i wlaczylem, pstryk i znow jakby polowa kliku. No to wypialem szklo i podpialem ponownie i dopiero zadzialal. W poprzednim przypadku bylo identycznie. Bateria oczywiscie pelna.
Nie mialem wczesniej takiego problemu i nie wiem czy to szklo czy body (moze CF)?
Co o tym sadzicie?
Przeczyść styki. Może to jest przyczyna.
swieca zlocistym kolorkiem wiec nie wiem czy to przyczyna :/
styki raczej nie bo jesli by to byly styki to wtedy na wyswietlaczy przyslone mialbys 0.0 lub err 99, jesli lustro ci sie zatrzymuje w polowie (cos jak MLU) to niestety chyba to aparat.. moze sproboj wgrac nowszy firmwear... lub jesli masz najnowszy to wgrac go jeszcze raz
kurka, mam wasie ruska i do tej pory nie bylo takich akcji tylko od momentu 100-400 i nie wiem czym to powiazac
Powiąż z zużyciem mechaniki...
Nie zdziw sie jak cos podobnego stanie ci sie z dowolnym szklem. Nie ma co zwalac winy na 100-400 bo objawy wskazuja ze migawka ci sie przycina - to nie ma zwiazku ze szklem... no chyba ze na sile chcesz ponarzekac na 100-400 bo takie drogie a zepsulo ci aparat no ale to juz by byla paranoja ;) .Cytat:
Zamieszczone przez amperior
A ja miałem podobnie z eosem 33v i 100-400. Ale akurat miałem baterie na wyczerpaniu i podejrzewam, że IS wyczerpywał ją znacznie szybciej niż aparat by się tego spodziewał i stąd podobne efekty. Mi blokowało się lustro, ale migawka się nie otwierała i nie przewijał potem filmu - wiem, bo nie mam żadnej klatki spieprzonej. Aha, przysłona pokazywała 00. Pomagało odkręcenie i dokręcenie obiektywu. Bateria mrugała, że prawie pusta, potem się rychło skończyła.
nic, pozostaje nmiezyc jeszcze raz akcje i sprawdzic dokladnie
po 2 latach 300D przestał działać :(
objaw:
po naciśnięciu spustu, lustro podnosi się, ale żaluzja/migawka zasłaniająca matryce nie "znika" - (nie wiem co ma się z nią dziać, ale matryca się nie pokazuje).
Wyjmowania baterii, zmiana obiektywu/karty CF itp. nie pomagają.
Czy ktoś może miał już coś takiego?
czy można coś zrobić czy tylko serwis?
tylko serwis.
W!
Z tego co opisales moga byc trzy powody i wszystkie trzy kwalifikuja sie do dzialan serwisu.
Zdrowko
Możesz powiedzieć, jaki przebieg miała puszka?
mizerny 4887 i zaczął robić czarne zdjęcia
a ktoś zna jakiś inny serwis w Wawie, czy tylko Żytnia?
Do cholery...Czarno widzę najbliższe miesiące swojej czarnej puchy...:-?Cytat:
Zamieszczone przez mzaleski
Tylko Żytnia... I to nie tylko w Warszawie, ale całej Polsce, hy hyCytat:
do póki się nie popsuje nie ma co "płakać"
dużo zależy od szczęścia/egzemplarza ... jak ze wszystkim w życiu
doczytałem na stronie Żytniej, że robią wycenę za free, prawda to?
czy ktoś ostatnio wymieniał migawkę w 300D? ile to kosztuje?
a może ktoś zna konkurencje Żytniej (po gwarancji już) i może polecić, czy tylko Żytnia?
co do wyceny to jest to prawda, roba za free
Gdzieś wyczytałem, że migawka to koszt 600 PLN. Konkurencja Żytniej? Proszę bardzo - wszystkie zakłady od Karpat po Bałtyk:twisted: ale czy oddasz w ich łapy swój sprzęt?Cytat:
dlatego pytam się o polecany serwis, a nie Pana X z piwnicy ;)Cytat:
Zamieszczone przez Przemo(c)
Napisz, skąd jesteś, to może koledzy z forum coś podpowiedzą, ale z tego, co tu czytam, to raczej każdy (w każdym razie zdecydowana większość) wysyła swój sprzęt do serwisu.
hm jakby to ująćCytat:
Zamieszczone przez Przemo(c)
obecnie Bruksela, ale za 3 tygodnie na 3 tygodnie wracam do Wawy :) , więc Żytnią mam blisko
jeju, a wbrukseli nie ma serwisu canona? wolałbym tam chyba oddać. :)
uwierz, że nie oddałbyś tutaj nawet cepa do naprawy ...Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Jest jeszcze Fototronik na Żurawiej, ale... Drożej niż na Żytniej (przynajmniej wymiana migawki), a jak się okaże że to coś poważniejszego i nie mają dostęu do części to i tak pozostanie Żytnia. Takie są moje doświadczenia. W obu punktach podobny czas naprawy i bezpłatna diagnoza. Obsługa milsza na Żurawiej :)
a przecież FotoTechnik z Poznania wysyła sprzęt do Brukseli, bo taniej i lepiej robią niż żytnia....:razz:Cytat:
Witam
Mam ze swoim 300D, a raczej z obiektywem problem. Przy robienu fotek na przymkniętej przysłonie (chociaż troszkę) przy ok 90% strzałów mam error99. Wykombinowałem (troche google pomogły), ze to wina klejacej się przysłony w kicie. Na pełnej dziurze jest ok, ale kto fotografuje kitem przy f/3.5??? heh
Czy da sie to jakoś tanie rozwiazać czy najpościej bedzie kupić nowy obiektyw?
http://canon-board.info/showthread.php?t=13240
http://canon-board.info/showthread.php?t=11960
jest to jeden z tematow.
uzyj opcji szukaj zanim cos napiszesz.
Coś nie na temat mu FOTOGRAF doradziłeś :) Ja szczerze mówiąc nie zauważyłem żeby takie coś się pojawiało bo nie robie na 3,5 :)
EDIT: sprawdziłem na 3.5 i 4.0 - 10/10 zrobionych
A próbowaliście z innymi obiektywami? Swego czasu przebrnąłem przez ogromne forum angielskie o err 99 i wygląda na to, że to jest problem związany z różnego typu zaburzeniami zasilania, które to z kolei wywodza się z np.: nadmiernego poboru prądu przez obiektyw (przy większej przesłonie), przybrudzonych styków, uszkodzonej migawki, problemy z bateria etc, etc... czasami da się to naprawić czyszcząc po prostu styki, czasami tylko serwis.
Witam ostatnio gdy włożyłęm karte zaczęło migać "Full CF", po wejściu do menu i wybraniu opcji Format zamiast ilości MB na karcie jak zwykle było "---" po wciśnmięciu FORMAT.. zaczęło migać "Err 99". Wyjęcie bateri nie pomogło.. przestrzelenie bez karty i ponownie włożenie pomogło. Myślałem, ze to karta,a le po klku dbniach stało się to samo.. i już ne pomogło wyłożenie karty.. na 2 karcie było OK, a na tej z błędem ciągle pisało Full CF czy też Err CF a po formacie Err 99. Pomogło dopiero sformatwnie na kmputerze.
Wczoraj mialem fotografować pewną imprezę i kilka razy się to powtórzyło.. tym razem pomogło wyciągnięcie w włozenie spowrotem karty..
Czy kłania się serwis?? Co to może być. Jest to napewno coś od karty, ale nie wiem...
Ja bym tej karty już eni użył.
Ele to mi sie dzieje na Kingstomie Ultimate (którą mam niecały miesiąć) i na Lextarze na obu.. raz na 1 raz na drugiej. Też myślałem 1 że to wina karty.. ale na 2 sie tak dzieje.
No to serwis i gniazdo CF w aparacie do sprawdzenia.
Witam wszystkich .
Mam problem z moją 10ką . :( to znaczy po klepnięciu lustra wyskakuje mi error 99 . Stało się to w dodatku na weselu gdzie byłem fotografem !! i całe szczęście że 3 minuty drogi autem miałem w studiu 60ke bo miał bym problem ...
ale nie oto .. szukałem czegoś na temat tego błędu i wyczytałem że to nie zgodność canona z sigmą którą posiadam 24-70 2.8 . Ale ta 10ka chodziłą z tą sigmą ze 2 lata i wszystko było ok . Czy to nie czasem migawka ? lub jej koniec ? ile kosztować mnie będzie naprawa takiego błędu w serwisie w warszawie ?
I jeszcze pytanko .. czy wysyłacie do warszawy sprzęt ? czy jedziecie z nim do stolicy ? chociaż napewno na miejscu tego nie zrobią ..
Jak im powiesz że z księżyca jesteś to ci zrobią na miejscu żeby ci zaoszczedzić drugi raz dojazdu :mrgreen:
:D mam około 250km do wawy.
pozdro
To może być migawka ale może być też coś z obiektywem. Sprawdź czy domyka się przysłona.
w ktoryms z watkow (niestety niepamietam) wyczytalem ze w 300D wyskakuje taki blad w momencie otwierania lampy (na programie P) przy obiektywie tamrona 70-300.Mowie tu o oryginalnym oprogramowaniu.Wiec moze to jest kwestia softu??Moze warto sprawdzic przed oddaniem jesli nie masz juz gwarancji
niestety crater to napewno nie jest wina softu i wina lampy wewnetrznej ponieważ używam zewnętrznej 550EX . Cos sie po prostu spier... i tyle :(
Zgadzam się, że może to być przesłona. Łatwo sprawdzić, czy winę ponosi obiektyw czy aparat, wystarczy podpiąć inny.
podpiąłem inny .... to samo :(
No to już tylko żytnia nie ma co dywagować i tracić czasu. Pewnie migawka.