Jeszcze to mnie intrygowalo...
Wersja do druku
Jeszcze to mnie intrygowalo...
Pikczer, widzę że jesteś zwolennikiem zdjęć czarno-białych.Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
Uzyskac dobry kolor nie jest latwo.Cytat:
Zamieszczone przez Woodland
Jesli zdjecie jest kolorystycznie spaprane a ma potencjal na B&W to czemu tego nie wykorzystac?
Poza tym nie do wszystkiego pasuje kolor jak i nie do wszystkiego B&W. Trzeba umiec to wyczuc.
Wg mnie te zdjecia, ktore zamienilem na non-color lepiej wygladaja wlasnie w ten sposob.
I jeszcze jedno. Co do pierwszego przeze mnie przerobionego, to moglo wystepowac i tak i tak, ale ostatnie to kolorystycznie... nic ciekawego sie nie dzialo.
Polecam strone goscia, ktory umie swietnie wydobyc zarowno kolor jak i czern i biel.
http://www.mattstuart.com/
Masz rację. Jednak ja nie zawsze potrafię stwierdzić i ocenić, które zdjęcie nadaję się do przeróbki na B&W, a które nie. To juz wyższa szkoła jazdy. Według mnie różnica między kiczem, a sztuka jest bardzo cienka. Poniżej zdjęcie, które zastawiałem się czy lepiej przerobić na B&W czy tylko trochę poprawić w PS (kontrast, ostrość i takie tam :wink: )?Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
Wg mnie zdjecie to jest najlepsze z tego co wczesniej zamieszczales.
Zarowno kolory (troszke za duzo czerwonego), ostrosc, jak i calosc jest ok. Fajnie oddana pustka na placu gdzie tylko gosc sobie zamiata (ciekaw jestem tylko co?). Jedyne co bym zmienil, to kadrowanie. Staraj sie unikac kadru centralnego :idea:
Ja kto co zamiata? Zobacz jaka kupa gruzu za nim ;)
Ta kupa gruzu to .... Angkor wat w Kambodży :smile:Cytat:
Zamieszczone przez stdanielo
Ja w kwestii porządkowej. Z wątku zrobiła się galeria a nijak nie pasuje do software. Może by tak Moderatorzy przenieśli gdzie trzeba.
Trochę racja, ale w zdecydowanej większości :smile: chodzi o to jak poprawiać zdjęcia w PS, aby było "dobrze". Więc IMHO software to dobre miejsce.Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Ja tu nie widzę poprawiania tylko zdjęcia i to o dużej objętości, co rusz to nowe - całkiem jak w galerii. Trochę "Cepelii" - niektóre "poprawki" to nawet straszą.
Może byś se jakiś podręcznik do PSa sprawił? Pomyśl o tych co otwieraja wątek a maja wolne łącze.
EDIT: Jak dodac ten wątek post #37 z tym: http://www.canon-board.info/showthre...t=12861&page=2 i post #12 z linkiem http://img234.imageshack.us/my.php?i...1040012gm3.jpg to co wyjdzie? Może jednak moderacja.
Cóż proszę dokładnie przyjrzec się zdjęciom, a potem wydawać osądy :(Cytat:
Niech zdecyduje moderator. Miłego dnia. :-)
Nie wydaję osądów tylko mam niemiłe wrażenie o nadużyciach. Dajesz te same zdjęcia w dwóch różnych wątkach. W jednym prosisz o rady jak to poprawić a w drugim wystawiasz w galerii jako "dorobek artystyczny" - to jak sądzisz co inni moga sobie o tym pomysleć?
EDIT: Naprawdę - bez urazy - to co robisz tutaj to bardziej druga galeria (to chyba niezbyt regulaminowe) niz software.
Spokojnie Janusz... jeszcze jedno-dwa zdjecia i polaczymy :twisted:
Janusz jeżeli nie widzisz tutaj poprawiania zdjęć to nic na to nie poradzę. Ja i mam nadzieję, że nie tylko ja widzę tutaj kilka interesujących poprawek. Niektóre to być może "Cepelia", a niektóre nawet straszą, ale to jest czyjaś wizja przeróbki zdjęcia. Jednemu odpowiada, a innemu nie.Cytat:
Nie jest moim celem spieranie się z bardziej doświadczonymi kolegami. Jednak uważam, że zdjęcie wystawione w galerii jako "dorobek artystyczny" było i jest zdjęciem "soute" (bez żadnych przeróbek w innym wątku) i takie właśnie zdjęcie wystawiłem w tym wątku z prośbą, aby ktoś bardziej obeznany z PS zaproponował jakąś obróbkę fotki. Nie widzę w tym żadnego naużycia. Jeżeli Ktoś odbiera to inaczej to bardzo mi przykro.Cytat:
A przy okazji mam pytanie w kategorii umieścić wg. Was taki wątek jak ten?
Z pokorą i wyrazami szacunku,
Piotr Parka (Woodland)
Pozwolę sobie dorzucić swoje trzy grosze w tym temacie. Zaiste Photoshop z jego potężnym arsenałem narzędzi do dłubania w bitmapach daje ogromne pole do popisu ludziom z wyobraźnią i chęcią tworzenia. Zawsze jednak kiedy pojawia się temat poprawiania zdjęć zastanawia mnie to kiedy kończy się fotografia a zaczyna grafika i fotomontaż. Niby granica dość cieńka, ale przegięcia często są zbyt dobitnie widoczne. Poprawiamy ostrość, kolory, odszumiamy, kadrujemy, usuwamy paprochy, rzeźbimy wręcz w histogramie, itd. itd. i nie jest to oczywiście zbrodnia, ale tylko do pewnego momentu. Mam wielki szacunek dla osób potrafiących poprawiać zdjęcia subtelnie w sposób prawie niewykrywalny tak by podkreślić naturalne walory i wymowę danej sceny. Za często jednak mamy do czynienia właśnie z czymś co akustyk obrazowo nazwał cepelią. Nic tylko zamknąć oczy i krzyknąć "ała!" :) Wyżej jednak cenię jedno dobrze wykonane na miejscu zdjęcie od 10 wymemłanych na siłę w photoshopie. Zresztą po co ja tu tyle piszę:) Jelonki i goła Chinka akustyka wyjaśniają sprawę ;)