eLki też się rysują ;)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wersja do druku
eLki też się rysują ;)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
tylko zarysuj np szklo w 24-70 z oslona :-P
a zarysowac obudowy bym sie nie bal to przeca dobre stopy metali
Kiedys kupie jesli naprawde odczuje taka potrzebe. Obecnie nie odczuwam braku samochodu i wieksze z jego posiadania mialbym koszta niz pozyttek czy przyjemnosc. Wygoda? W warszawskich korkach na pewno sie wygodnie nie jezdzi 8) .Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
to moze skuter :)
Cos autor tematu nie kwapi sie z pokazaniem zdjec... czyzby porady fachowcow-teoretykow pomogly jak umarlemu kadzidlo? ;-)
Ja tak po lekturze calego watku chetnie bym zobaczyl Twoje zdjecia. Co jak co ale profesjonalnie pokazany sport napewno pomoglby boardowiczom w robieniu ciekawych zdjec w przyszlosci.Cytat:
Zamieszczone przez cooba_w
i kolejny troll powedrowal do ignorowanych.. kocham ten ficzer :)
no Vitez - zdjecia dawaj! :)
Ja tez - choc nie tyle pod katem pomagania boardowiczom (bo profesjonalisci to nie Fundacja Ochojskiej, zeby charytatywnie sie wiedza z bliznimi dzielic), a bardziej na zasadzie sprawdzenia jak to jest z trafnoscia powiedzenia "krowa, ktora najglosniej ryczy, najmniej mleka daje" ;-)Cytat:
Zamieszczone przez McKane
Natomiast jesli chodzi o zdjecia kolegi Viteza, to szczerze mowiac tez bym chetnie zobaczyl - przymierzam sie do kupna 70-200/2.8 i chetnie bym popatrzyl jak sie sprawdza w warunkach halowych.
Ja mam trochę wątpliwości do tego. EF 70-200/2,8 ma wewnętrzne ogniskowanie. Czy mamy pewność że ustawiając 135 mm i ostrząc na odległość 10 m będzie to stricte 135 mm? Wg mnie nie - ogniskowa 135 mm będzie tylko(?) przy ostrzeniu w nieskończoność. Czyż nie tak? Napewno nie będzie to różnica tak drastyczna jak przy ogniskowej 200 mm, ale jednak chyba będzie.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Mam kilkanascie co najmniej w moim mniemaniu bardzo fajnych ujec. Powinny sie ukazac dzis wieczorem.
Nie kwapi sie bo z Lodzi wrocilem w pon ok 13tej, potem praca 15-23, potem niecale 6 godzin snu i we wtorek na 7 rano do pracy i wczoraj bylem tak niewyspany ze wolalem sie nie brac za zdjecia :p .
Sprzet sie sprawil calkiem dobrze w wymienionych warunkach - 1/250 @ iso800 @f4 trzymalem w trybie M, AF Servo problemow nie mial.
Gorzej z lokalizacja - mimo ze blisko (3 rzad) to zarazem daleko siedzialem bo nie obok boiska a kilkanascie metrow za rogiem i mialem tylem do siebie zawodnikow broniacyc, wiec jednak lapalem glownie ataki i serwis.
Tylko mnie wnerwia ciagle uszkodzony spust w gripie i w koncu sie z nim przejde do serwisu (choc podobno serwis na Zytniej nie tyka gripow) - bo nie styka czasem i przez to trace klatki, a bylo na tyle ciasno ze bardzo niewygodnie sie trzymalo nie za grip w pionie :? .
Oj, no przecież te liczby to były tak z pietruszki zupełnie, wrzucone co mi przyszło do głowy do dofmastera :) Miałem na myśli bardziej zasadę i proporcje.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Domyślam się - bardziej chodziło mi o potwierdzenie mojego rozumowania :)
To ja może powiem tak.
nie bardzo sobie wyobrażam fotografowanie w trybie P i M sportu z prostej przyczyny...
M - warunki się jednak zmieniają (biały koń - czarny koń/biała koszulka-czarna koszulka) a priorytetem jest ZAWSZE dobre naświetlenie zawodnika/grupy zawodników.
A przy akcji nie ma czasu na kombinowanie z ekspozycją. Po prostu nie ma. :)
P - naświetla może i dobrze, ale nei wiadomo z jaką przesłoną - dlatego też moim zdaniem odpada. tzn wiadomo, tylko a rpzesłona się sama zmienia, a czasu na dodatkower kręcenie kółeczkiem kiedy akcja wre to za bardzo nei ma.
dlatego... ja używam AV. :)
ustawiam przesłonę jaka mi odpowiada, a aparat mi sam dokłąda czas. Kiedy widzę, że zszedłem poniżej bezpiecznej granicy - podbijam ISO.
No i zawsze profilaktycznie neidoświetlam fotki, bo z ciemnego jest co wyciągnąć, z przepałów nie.
Co do piłki....
piłka nie musi być ostra, lecz jest w kadrze z akcji chyba najważniejszym elementem - zdjęcia bez piłki są wyrwane z kontekstu ( w większości rpzypadków, bo oczywiście można zrobić dobre ujęcie bez piłki :) )
Zgadza sie, jest co wyciagnac. Przy wysokich ISO glownie szum matrycy, ale zawsze to cos ;-)Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Przecież to, co opisujesz, to nie jest zmiana warunków oświetlenia. I właśnie zmiana kolorów koszulek/koni jest powodem, by nie używać światłomierza, bo on od tego głupieje.Cytat:
wolę wyciągać szum matrycy niż nic. ;)
no kurcze.
ja powiem tak.
ja tak robię i mi działa. :)
Kłopot w tym, że z cieni zupełnie nic nie da się wyciągnąć. Tam jest cholernie mało informacji. W przepałach też nie ma nic więc najlepiej to jednak naświetlić poprawnie na histogram "do prawego". Kilka próbnych zdjęć i potem można jechać w M. Jakieś straty zawsze są ale w stałych warunkach są zwykle minimalne.Cytat:
Dokładnie tak. Ja jeszcze czasami używam światłomierza i szarej karty albo mierzę światło padające. Praktycznie raz ustawiona ekspozycja wystarcza na bardzo długo - dopóki warunki się nie zmienią.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Goliński
Ale ja się nie znam :)
Janusz
haaalo.
Mówimy o sporcie.
Oczywiście że staram sie jak najlepiej naświetlić - to jest oczywiste.
Czasami jednak rozpiętość sceny nie mieści się na matrycy - i tutaj lepiej neidoświetlić (1/3 ev, góra 2/3 ev) bo tyle to da radę wyciągnąć - nikt nie mówi przecież o wyciąganiu z czerni główek piłkarzy.
Co do raz ustawionej ekspozycji... nie neguje tego.
Ja wiem jak mi jest prościej. I wiem, że żądają ode mnie dobrze naświetlonego zawodnika - przede wszystkim.
Co z tego, że będzie idealnie naświetlone tło, jak mordka piłkarza będzie czarna? (bo akurat był murzynem np :) ).
Oczywiście, to skrajne przypadki.
W praktyce - ta różnica w ekspozycjach i tak jest w okolicach 0,5ev - 1 ev.
Cytat:
Hmmm... ale dlaczego zakladasz ze w trybie M robi sie pomiar na tlo?
Ja probowalem wczesniej na halach pilkarskich na Tv - nie bylem zadowolony. Teraz, wiedzac jakie beda stroje (i kolory skory jesli juz sie upierasz :p ) zawodnikow oraz jakie bede mial stale oswietlenie - zrobilem pomiar na M i wyszlo raczej OK.
Jesli tobie jest prosciej fotografowac na Av - wolna wola... ale mi by sie nie chcialo pilnowac czy przypadkiem czas za dlugi nie wychodzi w stosunku do uzytej ogniskowej (chyba ze z defaultu walisz iso1600/3200 zawsze ;) ) i/lub pozniej obrabiac nietrafione pomiarem fotki.
Po takim sprawdzeniu i nastawach uwazam szczerze ze majac stale warunki (oswietlenie, stroje) - smialo mozna robic na M. Jedyne co przy takich nastawach moze nie wyjsc to naswietlenie tla bo to ono sie zmienia, a nie akcji, a tlo jest akurat malo wazne w tym przypadku.
yy, nie źle mnie zrozumiałeś, bądx ja się źle wysłowiłem. :)
ja potrafię sobie wyobrazić taką sytuację w czasie fotografowania sportu, że uprzednio ustawione nastawy na M będą o kant **** potłuc - zawodnik będzie wychodził za ciemny/przejarany.
Dlatego dużo łatwiej jest mi robić w AV.
a efekty sa tu generalnie: http://tinyurl.com/jmu6w
dziala. :)
Janusz, gorąca prośba. Czy mógłbyś w wolnej chwili wyszperać w swoim archiwum jakąś trudną (ekspozycja) scenę, którą poprawnie udało Ci się naświetlić na histogram i wkleić ją wraz z histogramem bez postprocesowych korekt ekspozycji i krzywych i tę samą scenę z korektami (o ile była potrzeba ich zastosowania). Jako trudną rozumiem np. scenę z ludźmi w kontrastowym oświetleniu. Walory artystyczne zdjęcia zupełnie nieistotne.Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
pozdrawiam.
Jaja byłyby dopiero gdyby mordka wyszła biała :)Cytat:
rotfl.
ale na bank by się fota białego michaela jOrdana sprzedałą. ;)
Aha... ale wroc do tematu watku bo my akurat mowilismy o konkretnej sytuacji a ty wyskoczyles nagle " a ja to robie tak" co niekoniecznie pasowalo do tematu watku i stad pewnie nieporozumienie.Cytat:
Ogolnie tobie moze latwiej... ale jak znajdujesz sie w sytuacji jak tutaj - wiadomo jakie oswietlenie, wiadomo jakie stroje i zawodnicy, tlo niewazne - nadal bys bawil sie w Av ryzykujac zle naswietlone klatki?Cytat:
Dlatego dużo łatwiej jest mi robić w AV.
Pamietaj - [ytanie nie brzmi "jak ty to ogolnie robisz" a "co bys zrobil w takiej sytuacji" ?
To sa dwa rozne pytania wbrew pozorom :roll: .
Bo ja np znam sytuacje gdzie tylko M, znam sytuacje gdzie tylko Tv albo tylko Av... nawet w spocie bym takie znalazl... zamiast uparcie "ja tylko Av bo dziala" ... dlaczego zamiast? Bo inna technika moze tez zadzialac a lepiej niz Av.
Nie dziala: Your search did not return any hits.Cytat:
Sorry, but your search for 'jastrzebowsk' did not return any hits.
kurde, i ucialem. :)
http://80.53.139.210/fotoweb/Grid.fw...=jastrzebowski
Zakladajac, ze robie AV, i ze podaje argumenty za av to - tadaadadadamdamd (moze jestes zdziwiony :) ) --> ja bym wlasnie tak zrobil w tej sytuacji.
A czy nadal bym sie bawil w av? tak. jescze nigdy mnie nei zawiodlo. :)
Potrafię bez problemowo kontrolować dzięki temu ekspozycję.
Idzie mi to szybciej niż m.
tzn jeśli ktoś robi w pełnym manualu - to w zasadzie jego sprawa.
Do niczego nie namawiam.
Grunt by działąło i by fotki były dobre. :)
byc moze za duzo sportu w ten sposob sfotografowalem i zawsze dzialalo. Moze jak kiedys nie bedzie dzialac to zrewiduje pomysl. L(
Teraz link jeszcze lepszy ;) "Your session has ended."
Myślę, że jest różnica między fotografowanie na wolnym powietrzu a w hali. Na powietrzu oświetlenie będzie zależec od kąta i może się okazac, że tryb M będzie zawodził. Ale w hali powinien się sprawdzac.
Z tego, co widze, to adamek zarabia na zycie fotografujac sport dla agencji Mediasport... wiec sadze, ze jego uwagi sa warte wziecia pod uwage. Ja na przyklad chetnie poczytam jak adamek robi zdjecia, moze kiedys bedzie okazja to wykorzystac.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
No, chyba ze ty tez zarabiasz na zycie fotografujac sport dla jeszcze wiekszej agencji (AFP? Reuters? ;)) - jesli tak, to nie ukrywam, ze wole czytac o twoich doswiadczeniach :D
No i dawaj te zdjecia, najlepiej z exifami, zebym mogl podejrzec parametry ekspozycji :)
co do "coob'y"
nie ma bata:) dopiero drugą stronę przeczytałem...
czyżby jakiś "troll naukowy"?:)
do not feed.
I repeat - do not feed.
co do wątku...
sorry za OT ale najbardziej lubie takie wątki:)
z nich można się naprawdę fajnych rzeczy dowiedzieć.
koniec OT.
Oczywiscie... o ile uwagi sa dostosowane do tematu watku to sa jak najbardziej mile widziane.Cytat:
Zamieszczone przez caravaggio
Bo "ja tam robie zawsze w Av" mozna spokojnie wg mnie postawic w "rob w jpg, cos tam sie wybierze" - bo akurat tak mi sie kojarza zdjecia zawodowych fotoreporterow w agencjach :roll: , ktorych prace oceniaja fotoedytorzy - bez urazy oczywiscie.
Ja na zdjeciach nie zarabiam i pstrykam dla radochy z hobby... stad luzniejsze nieco podejscie 8) .
Zdjecia tutaj: http://vitez.ceron.pl/galerie/siatka1 .
Samoocena - poprawne ale bez rewelacji.
Za 2 lata pewnie by byly lepsze gdybym pstrykal po kilka takich meczy na rok i mial nieco lepsze miejsca.
Exifow nie ma bo staram sie trzymac zdjecia w okolicach 640x426 i 100kB dla web, ale mozesz mi smialo uwierzyc w te parametry:
File: IMG_71_20060729.CR2
File size: 7871KB
Image Serial Number: 399-9960
Camera Model: Canon EOS 20D
Camera serial number: 0930410266
Firmware: Firmware 2.0.0
Owner: Tomasz Stepczynski
Date/Time: 2006:07:29 14:52:27
Shutter speed: 1/250 sec
Aperture: 4
Exposure mode: Manual
Flash: Off
Metering mode: Center-weighted average
Drive mode: Continuous: frame 1
ISO: 800
Lens: 70 to 200mm
Focal length: 135mm
AF mode: AI Servo AF
Image size: 2336 x 3504
Image quality: Raw
White balance: Auto
Wszystkie zdjecia na tych samych parametrach. Pomiar okazal sie byc w punkt +/- 0.1 EV , na jednym zdjeciu byl przechyl 0.25 EV.
Mam jednak glupie wrazenie ze niektore sa nieco za ciemne i nieco za czerwone. Jesli potwierdzicie to wrazenie to... musze zbierac na kalibrator klasy 'live'(Eye One Display czy cos) :roll: .
Balans bieli na auto sie sprawdzil jednak chyba... jak spojrzalem co tam wisi pod sufitem (co najmniej trzy kolory :roll: ) to nie mialem wyboru jak na auto ustawic, choc z presetow najblizszy byl Fluorescent.
Obrobka to crop (miedzy 10 a 50% kadrow na zdjeciach) , odrobina levels i kontrastu, Smart Sharpen 60/0.6 , zmniejszenie z opcja Bicubic Sharper bez dalszego wyostrzania po zmniejszeniu.
Oczywiscie mam wiecej zdjec i pewnie pozniej powieksze galerie o "otoczke" ale na wstep wybralem te najbardziej dynamiczne.
To jest ładne. :) Ładnie ich uchwyciłeś.
http://vitez.ceron.pl/galerie/siatka...7_20060730.htm
a co do za czerwonego.. . to jakieś takie wrażenie mam.
ale w końcu - biało-czerwoni. :D
co do osobistych wycieczek... dziękuje nei skorzystam. :)
miłego dnia.
Dla mnie to tutaj jest uwalony balans bieli - faldy na koszulkach powinny byc moim zdaniem nieutralnie szare, a sa rozowe. Stad ogolne przebarwienie na czerwono.
Generalnie zdjecia poprawne, ale bez specjalnego szalenstwa. Mam na mysli same momenty uwiecznione, bo kadry mi kompletnie nie leza - za szeroko, bez wrazenia typowej dla siatki dynamiki.
Atakujacy Kadziu faktycznie najlepszy (Swider na lewym skrzydle tez niezly), ale... no wlasnie - ja wiem ze to Kadziu wisi w powietrzu a wystawia Zygadlo, ale warto by bylo moc poznac ich po twarzy, nie tylko po fryzurze i ogolnej sylwetce ;-)
MNie też sie to najbardziej podoba.Cytat:
Już się nie mogę doczekac Katowic. Ciekawe jak poradzę sobie z moją sigmą 70-300 pod warunkiem że się znajdzię bo narazie zaginęła pomiędzy sklepem w Krakowie i sewisem w Trójmieście, ale jestem dobrej myśli.
Może się mądruję ale jak Ci się światło odbija od czerwonego (paska, spodenek, posadzki) to sobie możesz majdrować balansem w te i nazad :)Cytat:
Zamieszczone przez caravaggio
Moze sie madrujesz, jak to sam powiedziales ;-)Cytat:
Zamieszczone przez p_lar
A balansem sobie pomajstruj "w te i nazad" w wyszukiwarce, do ktorej linka dal adamek - pod haslem "siatkowka" znajdziesz tam zdjecia z tego samego meczu, i jakos dziwnym trafem tam cienie na faldach koszulek duzo bardziej przypominaja szarosci, a mimo to kolory wygladaja naturalnie ;-)
Mały powrót do pytania głównego.
Ilość luxów pokazuje wartość czasu (x10) przy przysłonie 2 i ISO100.
Np.: 1/t=125 znaczy 1250 luxów - 9EV.
1/t=4 - 40 luxów - 4EV.
To tak na marginesie, może się komuś przyda.
No nareszcie odpowiedz dokladnie na temat - z tymi informacjami nie bawilbym sie w az tyle zdjec testowych tylko w ciemno ustawial 1/200 f4 iso800 bo tyle swiatla daje 1000 luksow 8) . A ze wyciagnalem 1/250 to znaczy ze bylo nieco ponad 1000.