twi - a miałem dosłownie wczoraj u nich kartę kupować :) ale się chwilę wstrzymałem bo mi kasy brakowało. ale szczęsciarz ze mnie :) dzięki!
Wersja do druku
twi - a miałem dosłownie wczoraj u nich kartę kupować :) ale się chwilę wstrzymałem bo mi kasy brakowało. ale szczęsciarz ze mnie :) dzięki!
Wyciął bym tych sprzedawców do pnia :evil:
Tym z Krakowa to akurat nie wiele brakowało - aby im ktoś interesik roz....
To w takim razie teraz nie wiadomo co kupic - pewnie pretec bedzie pewniejszy, szybszy od UltraII i tanszy nawet nieco
JA kupiłem niedawno an allegro SunDisk-a 1GB i wyszły mi takie transfery za pomocą HD tach :
Sandisk Ultra II 1GB
Random access: 0.8ms
Average read: 6.0MB
Czyli normalnie kupiłem "dziadostwo" !!
Trzeba było Sandiska a nie SunDiska kupić :wink:
Nie kupiłeś dziadostwa, tak ta karta po prostu działa, rzuć okiem tutaj:
http://www.robgalbraith.com/bins/mul...?cid=6007-7699
transmisja ok. 6MB jest normalną rzeczą dla tej karty, czasem tylko dajemy się poczarować specjalistom od marketingu;) .
Wygląda więc, że wszstko gra
pozdrowienia
Pomyliłeś zapis w aparacie z odczytem w czytniku. Są to dwa różne kontrolery z zupełnie innymi prędkościami pracy. Podana przez ciebie strona opisuje prędkości pracy kontrolera pamięci aparatu z poszczególnymi kartami a nie ich rzeczywista prędkość.
Kupilem Sandisk III Extreme
http://www.allegro.pl/item137583725_...ys_gratis.html
na tej aukcji ... wyniki z HD Tach to :
Random acces : 0,7 ms
Average read : 4,4 MB/s
chyba nie wyglada to za dobrze ? :) jak sadzicie ?
ewidentna podrobka chyba :) ?? co moge z tym zrobic ?
Ps. Mam tylko 300d czy taka karta z takim wynikiem nie bedzie dobra dla niego ...
Pozdrawiam !
W tej cenie chciales oryginal kupic:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wiesz ... w momencie zakupu nie myslalem za bardzo co sie dzieje
ze wzgledu na atrakcyjna ( wyjatkowo ) cene postanowilem kupic karte myslac ze okazja na oryginal :(
dopiero po zakupie sprawdzalem ( zwlaszcza ze kupowalem w ostatnich sekundach i wydalo mi sie to okazyjne ) jaka wydajnosc daja poszczegolne karty i okazalo sie ze wiekszosc sandisk'ow jest podrabiana ...
co polecacie ? oddac ?
mam body 300d
?? nie wiem co zrobic :(
Ja zalicytowałem na tej samej aukcji, jak to nie bedzie oryginal to bede goscia scigal do upadlego albo do zwrotu kasy. Do mnie niestety jeszcze nie dotarła. Sprawdzałeś ja przez podpiety aparat do kompa czy w jakims czytniku? Z tego co wiem to 300D ma słabe transfery bo ma USB 1.1 czy cos takiego. Czytnik trzeba miec USB 2.0
Pozdrawiam
Paweł
Oczywiscie sprawdzalem pod czytnikiem USB 2.0 i niestety na nim ma taki wynik kiepski... zreszta jak porownasz wyglad karty do opisywanych wyzej ... zgadza sie 100 % z wersja podrobiona :( wiec chyba razem mozemy goscia scigac :) napisz co z tym zrobisz jak dojdzie karta
No coz jak fake to fake i niestety wyszlo jak zwykle czyli ze nie ma nic za darmo. Sprzedający oczywiście wycofał sie rakiem i zwracam karte a on mi kase. Zreszta malo tego ze karta to fake to jeszcze niezle pouzywana , bylo na niej po odtworzeniu jakies 750zdjęc z 10D i 20D , tyle ze chociaz z Canona te zdjęcia :-).
Opis fake Extreme III jest tutaj:
http://reviews.ebay.com.au/FAKE-SanD...00000001449653
Mam nadzieje ze link bedzie dzialal
Pozdrowki i pamietajcie nie ma tanio na swiecie, tylko po lbie mozna dostac.
Paweł
Witam serdecznie forumowych Canonmanów
Ze swojej strony chciałbym dodać, że widziałem w jakiejś prasie - nazwa nieistotna ponieważ nie pamiętam - jak dokonuje się przywóz do Polski m.in. kart pamięci - począwszy od Memsticków a kończąc na opisywanych w tym wątku.
Na jednych zdjęciach widziałem zatrzymane bardzo ładnie wyglądające setki złożonych papierowych, plastikowych i innych opakowań w jakich się sprzedaje interesujące nas karty - natomiast na innych zdjęciach widać było nawrzucane luzem w szare kartoniki karty które miały być później ładnie popakowane.
Wszyscy doskonale wiemy jak przychodzą od legalnych dystrybutorów, że sprzedawane są u raczej u autoryzowanych sprzedawców. Nie twierdzę, że wszyscy na allegro są be - ale na okazje zdecydowanie trzeba uważać.
Rynek polski jest niesamowicie zalewany chińskimi podróbkami i trzeba sobie zdać z tego sprawę zanim coś się "okazyjnie" kupi. Tym bardziej, że są to podróbki niejednokrotnie znakomicie wykonane.
Nie wpadajmy też w paranoje czasowe - jeśli jakaś karta chodzi odrobinę wolniej od karty kolegi. Czasem kość kości nierówna - nawet jak są " z jednego tłoczenia"
pozdrawiam z pierwszym postem
a cykam sobie A95
hhe prównałem moją kartę i jest pół na pół :) chociaż na prędkości nie narzekam...
Nie no tragedia:
HD Tach + Sandisk CF ULTRA II 2Gb + Laptop HP + SanDisk ULTRA CF PCMCIA-czytnik
zobaczcie sami:
Average read: 0.7mb
random acces: 1,2ms
CPU utilization 100%
co jest grane?
jeśli choć tylko chcem obejrzeć foty z czytnika to wykluczone są inne działania na kompie...nawet winamp "klaci"
ten czytnik podejrzany jest bo w laptopa sa wbudowane inne czytniki i z nimi nie ma najmniejszego kłopotu
ale w 350 ładnie chodzi...załamka...
Witam
Sam niedawno kupiłem na allegro
http://www.allegro.pl/item147390307_...bonus_sn].html
nawet się nie zastanawiałem nad jego „oryginalnością” do czasu aż trafiłem tutaj – postanowiłem wiec sprawdzić co i jak. Jako ze nie mam dostępu do urządzeń testujących użyłem aparatu (30D) – „klaszcząc” całą serię RAWow (bez dodatkowego jpega) aż do zapchania bufora – wtedy włączam stoper i wyłączam go wraz z zgaśnięciem czerwonej lampki – wychodzi mi 9 sekund – w przypadku karty 512mb marki GOOD RAM (nic więcej o niej nie wiem bo była w prezencie bez opakowania) wynik to 18 sekund. Może ktoś zechce w ten sposób sprawdzić swoje zabawki.
Robiłem tez test w HDTach i wynik dla obu kart taki sam acc:0.8 i odczyt 3mb wiec zakładam ze ciała daje czytnik.
pozdrawiam
http://canon-board.info/search.php i wpisz PCMCIA :roll:
http://ssl.allegro.pl/item176251266_176251266.html
czy mógłbyś Adrianie odnieść się do tej aukcji i sprzedawcy? zauważyłem jedną niepokojącą (?) rzecz w przypadku tej oferty - mianowicie - na karcie na czwartym zdjęciu - napis ESP TECHNOLOGY znajduje się pod cyfrą 4.0 GB - na stronie Sandiska - napis ten umieszczony jest pod czerwoną literą X... może to jest bez znaczenia... ale dobrze byłoby się upewnić. Kupiłem kartę na tej aukcji - była oferowana wraz z kluczem do Capture One LE - zastanawiam się, czy to będzie najbardziej wiarygodny test oryginalności - tzn. jeśli klucz będzie poprawny - to chyba znak, że karta jest oryginalna (?)
witam, też kupiłem dziś od tego sprzedawcy ale 2gb...
wydaje mi się że akurat ten znaczek nie może decydować ponieważ na oryginalnej stronie producenta umieszczono po dwa zdjęcia każdej karty
- jedno od przodu a drugie powiedzmy z ukosa ;)
tylko zwróć uwagę na znaczki... widać to na kartach ExtremeIII 2gb oraz właśnie 4gb ;) dobre co ???
http://www.sandisk.com/Corporate/Def...spx?CatID=1141
oglądałem moją kartę z każdej strony i uważam że jest ok... jej zachowanie w aparacie też na to wskazuje...
jak co mogę jutro umieścić tu dokładne skany karty to sobie podyskutujemy ;)
Kupiłem od SELnet czyli moge spac spokojnie?
Poszperałem trochę w sieci i odetchnąłem :) z ulgą... Znalazłem bardzo wnikliwą analizę faków - różnic i podobieństw z oryginałami... POLECAM LINK
To ja przy okazji napisze jak w Polsce dziala prawo w takich przypadkach.
Sam w ubieglym roku kupilem na allegro podrobke karty Sandiska. Wizualnie wszystko OK, poza tym ze numer seryjny byl krotki i z tego co pamietam gdzies znalazlem informacje ze to charakteryzuje podrobki. Napisalem do innych uzytkownikow ktorzy kupili karte na tej samej aukcji, wszyscy mieli ten sam numer seryjny. Napisalem do Sandiska (nie polskiego dystrybutora), potwierdzili ze to podrobka. Z innych cech - karta wyraznie wolniejsza, identyfikowana w systemie inaczej niz taka sama ale oryginalna (inna nazwa i inna pojemnosc). Sprzedawca nie zwroci pieniedzy bo nie. Zglosilem to do Allegro, ale oni co najwyzej moga mi zaproponowac kontakt z policja. OK, tak tez zrobilem. Spisywanie zeznan, z grubsza tego wlasnie co wyzej napisalem. Po chyba dwoch miesiacach odezwal sie ktos z policji, prosil bym ja sam porobil testy wydajnosci obu kart i posprawdzal pare innych rzeczy, po czym wydruki zaniosl na policje. Mysle sobie po jaka cholere, no ale widac taka procedura. Zanioslem, odpowiedzialem jeszcze na pare pytan, po nastepnych paru miesiacach pismo z prokuratury ze postepowanie zostalo umorzone, powodu nie podadza bo nie musza. Cos jeszcze bylo o niewystarczajacych dowodach.
Coz, jesli sam producent oryginalnych kart twierdzi ze to nie ich produkt, ze to podrobka, to jakich dowodow tu wiecej potrzeba? Oczywiscie cala korespondencje z Sandiskiem mialem udokumentowana i dostarczylem ja policji.
Dla mnie wnioski sa dwa - nie kupowac towaru latwo podrabialnego okazyjnie z niepewnych zrodel, doplacic, kupic w pewnym sklepie i miec swiety spokoj. Wniosek drugi - zapomniec o wymiarze sprawiedliwosci w takich sytuacjach. Szkoda czasu i nerwow.
W Chinach podróbki to podstawa. Jak sie zrzucimy na 1000 kart to zrobią nam z nadrukiem Canon Board ;) Gadałem o tym z Chinolem ...
Hmm.. Nabyłem przy okazji kartę CF 4GB Ultra II na Targach w Łodzi.Cytat:
Napisał: Ripek
W Chinach podróbki to podstawa.
Na stoisku Sandiska, był cały asortyment.
W domu też mam kilka różnych, ale jeśli odwróci się
kartę nawet najlepszych producentów to można poczytać
gdzie był "made"...:???:
Pozdrawiam.
nasłuchałem sie was i zamówilem ultra II 4gb w bellsell
cena wyzsza o jakies 20 zł od niepewnych aukcji na allegro wiec mysle ze warto dołożyc te złotówki i miec pewnośc zenie bedzie uzerania sie przy wymianie towaru. jeszcze nieprzyszla ale jak przyjdzie to zrobie testy.
mam pytanie czy program do testowania kart dziala tylko z czytnikami czy mozna podpiąc aparat?
Cytat:
Napisał moregun
cena wyzsza o jakies 20 zł od niepewnych aukcji na allegro wiec mysle ze warto dołożyc te złotówki i miec pewnośc zenie bedzie uzerania sie przy wymianie towaru.
Myślę, że nie będziesz żałował wg. starej zasady "co jest tanie, to jest drogie".
Pozdrawiam
otóż tak pzryszła do mnie wczoraj karta uII 4G z bellsell i porównałem ją z kingiem x50 2G kupiony przed ponad rokiem. zakrełem obiektyw , manual. RAW+jpg L, po zrobieniu w serii 6 klatek sandisk opróżniał bufor (do zgaśniecia lampki) 12 s a kings 13 sek.. wizualnie wszystko zgadza sie z oryginalna karta z opisami z sieci. ciesze sie i polecam
odswieze nieco watek bo sam kupilem podrobiona karte, na szczescie sprzedawca nie robil problemow aby zwrocic mi pieniadze,
po ich otrzymaniu zamowilem ponownie, tym razem u digital_warszawa - http://allegro.pl/show_user.php?uid=7732940, to inne konto polecanego kodak_warszawa, dzisiaj dostalem karte i jest oryginalna :)
ja jakieś pół roku temu kupiłem SanDisc'a CF Ultra II 4GB na ebay'u z Honk Kongu. według linków podanych w pierwszym poście wszystko wskazuje na to że jest to oryginał ale w moim przypadku lista patentów z tyłu karty to 6 numerów a nie 3 jak podają linki.
opróżnianie pełnego bufora RAW'ów w 350D: ~9 sekund.
Oto link do aukcji
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=369300679
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=369300887
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=365051288
gość sprzedaje podróbki, więc uważajcie na nick _ubezpieczenia_
a oto co mi napisał gdy go zapytałem czy sprzedaje podróbki bo wyglądają dziwnie i poprosiłem o podanie nr seryjnego:
"Na zdjęciu nie ma znaków firmowych!!!!!
A karty extreme III nie tylko sprzedaje firma Sandisk dla przykładu podaje link do aukcji
http://www.allegro.pl/item365303317_...ng_memory.html
A poza tym wszysscy kupujący są zadowoleni i nikt nie zgłasza żadnych roszczeń!!!
I kto sprzedawałby oryginalne karty bez ceny minimalnej?????Â
I bardzo prosze mnie tu  nie straszyć zgłoszeniem do allegro bo nikt nie ma do tego podstaw!!!!!!!!!!!! "
sami widzicie nawet się z tym nie kryje...
ee..na alledrogo 90% to podróbki..szkoda kasy i czasu na nie
Jeżeli kupujesz w sprawdzonym sklepie który sprzedaje także (lub tylko) na Allegro to prawdopodobieństwo trafienia na podróbkę można praktycznie zminimalizować do zera (oczywiście wykluczyć całkowicie się go nie da). Bez przesady iż 90% kart SanDisk-a sprzedawanych na allegro to karty nieoryginalne, wynikało by z tego iż na 10 sprzedanych kart 9 stanowią podróbki a to jest raczej niemożliwe.
Oczywiście kupować należy "z głową", nie sugerując się okazjami czy podejrzanie niskimi cenami. Jeżeli kupujesz na allegro w sprawdzonym sklepie to przy zakupie karty możesz na takiej transakcji zaoszczędzić nawet kilkadziesiąt złotych w porównaniu do zakupów w tradycyjnym sklepie, a to już sporo.
proszę szanownych kolegów polecić sprzedawcę, u którego bez strachu kupię kartę pqi 4gb w okolicach 50-60zl, rozumiem ze do mojego 350d w zupelnosci wystarczy?
Bezczelnego Kolesia od podrobek sandiska zglosilem - i sa ku temu podstawy.
Co do tego, ze prokuratrua umorzyla sledztwo - coz, wiem od osob majacych z prokuratura do czynienia, ze sporo jest 'prorokow', ktorzy maja w d... temat i patrza jak to by tylko zamknac i sie nie narobic :/
Trzeba w takim przypadku ich naciskac, naciskac, naciskac - w koncu za nasze ku.wa podatki sie opierd...ja :/
Podrobki - mialem z tym tez problem, firma z Torunia (Omega). Grzecznie odeslali inna karte (zgodzilem sie na Lexara - oryginalna).
Kupilem natomiast 2x 4GB sandisk EXIII z transferem 30MB/s od firmy z W-wy - sklep Kodak'a. Oryginalne karty, z transferami nie ma problemow, jak dotad hulaja jak trzeba i nie mam zastrzezen, a cena byla bardzo dobra.
W razie zainteresowania moge podac ich namiary.
I jeszcze raz - handlarzy podrobami trzeba tepic na wszelkie sposoby.
A jesli tego nie bedziemy robic kiedy mozemy, to przykro mi bardzo, ale sami sobie kopiemy dolek!!!
Sandisk jest drogi (niestety), i sporo sie placi za marke. Niemniej - oryginalne karty sa z Chin, ale z przyzwoitej jakosci komponentow, co daje gwarancje jakosci i wysokie prawdopodobienstwo, ze nie stracimy danych.
W innych przypadkach - coz, roznie to bywa. Sandisk nie jest jedyny, inne firmy tez maja dobre i raczej pewne produkty, ale jakosc nie moze kosztowac 50PLN...