A nie ma ktoś znajomego proboszcza co by hurtem wystawił zaświadczenie że grzeczni jesteśmy za hurtowe "co łaskę" ? :P
A nie ma ktoś znajomego proboszcza co by hurtem wystawił zaświadczenie że grzeczni jesteśmy za hurtowe "co łaskę" ? :P
Ale to sie musi chyba pokrywać z miejscem zamieszkania / parafią domową, nie? ;)Cytat:
Zamieszczone przez ripek
Damn ;)
musi?
Z czego co wiem tak,,,, gdyby nie to dam znać bo ja sam mam znajomego ksiedza który by mi wystawił takie pozwolenie :D
jutro idę do księdza z zapowiedziami - muszę dać co łaska tak i tak, to może od razu załatwię obie rzeczy naraz ? :)
takim to dobrze...
ale z drugiej strony nie wiem czy byłbym zdolny do "aż takiego poświęcenia" w zamian za upoważnionko....
a na serio to offtopowo - gratulacje;)
dzięki :)
Chodzi przecież o opinie o Tobie jako członku rodziny parafialnej (:mrgreen:) - więc siłą rzeczy musi to pochodzić od Twojego proboszcza z Twojej parafii ;)Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
ja do żadnej parafialnej rodziny nie należę...
a opinie zawsze były, są i będą drogie.
te dobre.
p.s. mój prałat (tak tak:D prałata mamy) jest opisywany "we wsi" hasłem:
"prałat toyotą naród piechotą" ;)
p.s. 2 a czy Wy myślicie że ktoś będzie sprawdzał z jakiej parafii pochodzicie i czy akurat to Wasz proboszcz Wam ten świstek podpisał?!
A np. gdy jestem studentem i mieszkam w innym miescie i chodze do innego kosciola to nie moge dostac ?;)Cytat:
Zamieszczone przez Michal-Czuba
Pytanie czysto teoretyczne :)
a czy w Cze-wie także obowiązuje ten papier od proboszcza ?
w całej Polsce chyba że udzielający ślubu okaże się "za drobną, skromną ofiarą" wspaniałomyślny i nic nie powie;)
Ja sie na tym naprawde nie znam ;) Chcialem tylko zasugerowac czego moze sie czepic ksiadz - sluzbista ;).
Pozdrawiam
a już myślałem że jakaś Dziewczęca Służba Maryjna :P:P:P:P
:twisted:
zartuje, bez urazy Michal;)
Nie wiem ale chyba dzisiaj bede załatwiał taki oto papierek.. jak co to udostepnie i pokaze jak to wygląda :D
Co za panika :lol:
No dobra - to jakby co powiesz co ręcznie ksiądz napisał (bo my nie znamy uduchowionych słów zbawienia), udostępnisz i my sami podpiszemy się pod swoim sumieniem a nie klecha to będzie robił ;)
pamiętam jak podpisywałam znajomym świadkom na ślub zaświadczenie o spowiedzi ;)
zresztą... ja nie wiem po co w ogóle te opinie od proboszca kołować czy fingować...
Ja tez nie wiem... czy to oznacza ze ja jako ateista nie mam prawa robic zdjec na slubach koscielnych, bo nie naleze do zadnej parafii i zaden proboszcz mi swistka nie wyda?Cytat:
Zamieszczone przez Gaga
Moge sobie dzieki siostrze zalatwic np rekomendacje od rektora UKSW ... tylko jaki to mialoby sens?
Powinni wprost wywiesić tabliczkę na drzwiach "Obcym wstęp wzbroniony"...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
No nic- pewnie trzeba będzie proboszczowi strzelić jakąś historyjke że "ja student, ja mieszkać w innym mieście i tam być dobry tacorzucacz" :)
Cóż, taki kraj , takie obyczaje. :cry:
Te zezwolenia to jeden ze składników sprawowania władzy przez czarnych. Ja w kościołach posługuję się pięknie podrobionym zezwoleniem podpisanym przez Bardzo Ważnego Carnego. Tak w ramach protestu! Certyfikat pozwala mi wejść WSZĘDZIE. Nawet w niedostępne miejsca. I bardzo mnie cieszy ta drętwa gadka klechów jak widzą mój kwitek. I tyle.
Przed chwilą przeczytałem, że znów w Krakowie przekazano 3h gruntu w centrum miasta czarnym. :evil: !
**** Jaś - "czarny" może Cię wyprosić w sekundzie, jeśli uzna, że zakłócasz mu celebrację mszy łażąc cyt. "wszędzie", g*** go będzie obchodzić Twój świstek. Taka jest rzeczywistość i nic na to nie poradzisz. ON tam jest panem, żeglarzem i okrętem... nie Ty.Cytat:
Zamieszczone przez JSK
Zgłaszam się na chętnego do legitki z Częstochowy. Gaga informacja poszła na priv.
Jestem również chętny na miejsce w samochodzie, jeśli takowe będzie - oczywiście dorzucam się do paliwa :-)
Pozdrawiam
Mateusz
Witam wszystkich serdecznie... i od razu zapisuję się na wyjazd do Częstochowy po odpowiedni dokument. Informuję również że jestem z Inowrocławia - i jeśli moja trasa będzie komuś po drodze, to chętnie zabiorę.
Tymczasem oczekuję daty wyjazdu, bo chyba dokładnie jeszcze nic nie wiadomo którego września. Pozostaje mi tylko przygotować zdjęcie i załatwić list polecający od proboszcza...
++++++++++++++++++++++++++++
Pozdrawiam...
O co chodzi z tymi zaświadczeniami z tej parafii? Co tam ma być napisane? Że proboszcz się zgadza na zgodę dla mnie na fotografowania ślubów? Co jest grane?
Jak powiesz proboszczowi o co chodzi, to sam chyba będzie wiedział co napisać. Zapewne już nie raz coś takiego wystawiał...:confused: :confused:Cytat:
Zamieszczone przez mati_wrc
Witajcie :D
Nie wiem co z fistkiem bo teraz jestem na wakacjach wiec sobie sam załatwie dopiero po chyba 27 ;)
A jeszcze jedno jesli jest wiecej chetnych to moze wynajmiemy busa? Wyjdzie nas to wszystkich taniej a pojesziemy tam razem i wrocimy ... no nie wiem czy razem :) ja nie mam jeszcze prawka wiec albo ktos podwozi albo bus zamowiony.
Chyba wynajecie kosztuje ok 6-12 zł osoba.
Zawsze mozesz zmienic miejsce fotografowania i nie pchac sie do kosciola ("czarnych") jak ich tak nie cierpisz. Jest tyle innych przyjemniejszych i mniej frustrujacych miejsc... no, chyba, ze sie sprzedajesz i za kase bedziesz nawet "czarnemu" d....e lizal 8-)Cytat:
Zamieszczone przez tyrpin
A dziwisz sie?Cytat:
Zamieszczone przez tyrpin
Ty w swoim np. miejscu pracy, nie chcialbys decydowac o tym kto ma, a kto nie ma w nim zarabiac?
Poza tym, swirnietych i delikatnie mowiac chamskich foto(niby)profesjonalistow jest w naszych czasach (patrz era fot. cyfrowej) b. duzo. Oczywiscie tak jak i ksiezy, ktorzy czasem przeginaja.
LADIES AND GENTLEMEN
niniejszym ogłaszam, że listę zamykam!!
jak ktoś marudny może jeszcze dopisac się do jutra, do-zanim zechce mi sie iść na pocztę wrzucić list do skrzynki
ale będzie miał na sumieniu kartke A4 do drukarki
wątek się nieco r o z w o l n i ł , ale rzeczowo przypominam: listę wysyłam, ksiądz wraca z wakacji na koneic sierpnia, dzwoni do mnie a ja spieszę z informacją o terminie spotkania/spotkań do Was
uwagi prywatne:
1. osobiście nie mam zamiaru mieć żadnych zaświadczeń od proboszczów, co nie znaczy że postępuję słusznie. ot, takie moje Zasady, przekora, czupurność, czy jak tam zwał...
2. zdjęcia nie trzeba (na 98%)
3. co do busów, skoro miałby już objeżdżać serpentynkami całe woj małopolskie + kawałek mazowieckiego - to najtaniej będzie wziąć go na dwa tygodnie i wyjechac od razu np do pakistanu na plener
dobra - to żart
Zakk Wylde>czekaj na terminy, jak sie dogadamy to ja Cie zabieram samochodem, jak chcesz (~14litrów na stówkę :twisted: )
Uwaga, sprawdzam listę:
(jak kogoś nie wpisałam to niech się upomina, najwyżej przez telefon za parę dni podam dane)
1. MOI
2. Bart
3. Zakk Wylde
4. Vitez
5. mkwiek
6. kolega mkwieka
7. mirez
8. Łukasz W.
9. Grzegorz P.
10. Michal-Czuba
11. Andzrej P.
12. Zygmunt K.
13. ripek
14. enter
15. draku -> auto z gliwic
16. mati_wrc
17. tombas
18. max44 -> 2 miejsca z kielc
19. shizzo -> 2 miejsca z wrocka
20. shizza żonka
21. Senior_E-1
22. kolega max44'a
Rozumiem, że Mateusz G. to ja :-)
No a tak poza tym... 14 litrów na setkę? <wow> czyżby jakaś TATRA lub inna Scania ?;-)
Czy ktoś z uczestników zapisanych na liście, jest z okolic Nowego Sącza, lub z Krakowa który za uczestnictwo w kosztach dojazdu np. do Czestochowy może odstapić jedno miejsce w aucie? proszę o info na priva, gg 1096451,dzięki
Witam Ja jade z wrocka i mam 2 miejsca wolne w aucie.
GAGA - powiedz kiedy w końcu można jechać. czy jużwszystko wiesz? na priva nie odpowiadasz.... czy obowiązują terminy do Częstochowy ze strony 3 tego wątku?
Hej kto jedzie z warszawy??
nie wiem czy uda mi się załatwić własne auto. Jakby co to szukam 2 miejsc.
gdyby co to mam reczne CBradio do zabrania - miśki czasmi sie ustawiają na trasie.
będe wiedział jak będzie zanany termin wyjazdu.
Kurcze - jesli w cze-wie jest kurs 02.09 to ja odpadam :/
Bo foce ślub w tym terminie ;)
Ponawiam pytanie: kto z okolic Nowego Sącza lub Krakowa jedzie na kurs samochodem? pytam w celu wsadzenia d..y do auta, oczywiście za część kosztów, piszcie prosze na priv lub gg 1096451
Witam wszystkich.
Nie chce zaczynać nowego wątku, bo nie wiadomo z jak wielką "popularnością" spotka się moja propozycja / pytanie. (w razie potrzeby prośba do Moderatorów o wydzielenie - z góry dzięki...).
Może ktoś z Wrocławia i okolic wie jak to wygląda u Nas - tzn. kiedy taki kurs mógłby się odbyć, gdzie i na jakich warunkach.
Z góry dziękuję za informacje / kontakt.
Pozdrawiam.
cierpliwości!
ojciec prowadzący (kurs) nie wrócił jeszcze z wakacji
czyli termin 2 września, który podałaś wcześniej odpada? powiedz co i jak bo to już tuż tuż :)
Hmm to w końcu 2 września (czyli w najbliższą sobote) czy nie? ;) Tylko to mnie interesuje. Aha - i o której mamy być.
A jeśli już padały takie pytania - czy jedzie ktoś z Podkarpacia? Np. z Rzeszowa, Tarnowa czy jakoś tak? Jestem z Dębicy i chętnie bym się do kogoś załapał do samochodu dzieląc się oczywiście kosztami dojazdu. A jeśli nie - czy ktoś jedzie w tą stronę pociągiem na trasie:
1. pociąg Przemyśl -> Katowice
2. pociąg Katowice -> Częstochowa
(np. gdzieśtam się dosiada później)? Zawsze by to raźniej było w grupie ... :)
eee no to ja też sobie taki papierek machnę.
nigdy niewiadomo kiedy może się przydać.
w częstochowie ofcoz.tylko jak się tam dostać?:/
edit:
za daleko. kto mi udostępni skan z miejscem do wpisania imienia za odpowiedanią opłatą?
super. GAGA nie odpowiada i nic nie wiadomo. termin napisany wcześniej przez Gage - 2 września a sama organizatorka ma to gdzieś. nie pisze na forum i nie odpowiada na privaty. przecież ja się muszę poumawiać z ludźmi z którymi jade itp. to nie takie proste :/
Jeszcze takie pytanko - co w razie nieobecności? Bo zapisałem się biorąc pod uwagę termin 2.09, ale jeśli termin się zmieni ... niekoniecznie będę mógł. (oczywiscie nie mówie, że mnie nie bedzie, ale jednak wolał bym znać termin wcześniej a nie dowiedzieć się w piątek wieczorem :P ).
Gaga..... nie czesto wchodzi na forum,,, A jeśłi co to Michał-Czuba jak jedziesz pociągiem to się spotkamy na Pkp..... (jesli bede musiał sam jechac z gagą autem bo chodzi o paliwsko :D) a koleją wyjdzie mi taniej.
I jeszcze jedno... jak nie da się wtedy co wszyscy to można odebrac w innym terminie osobiście?
dobra dobra. ale czy ktoś mi wreszcie powie czy termin 2 września to jest TEN temrin???? mam jechać do tej częstochowy i gdzie właściwie? częstochowa duża jest przecież :)
Tego sie nie doweimy kiedy gaga nam nie powie :D
eeeej no spokojnie,
wcale nie mam gdzieś, wypraszam sobie! :cry:
ksiądz dopiero dzisiaj rano wrócił, ja na neigo polowałam i mi odpowiedział bardzo kwieciście za 14 zł rozmowy telefonicznej że nie zdązy na ten tydzień przygotować legitymacji dla nas :evil: , bo "angażuje się w pierwsze piątki miesiąca" zatem umówiłam spotkanie na następny tydzień, tj
- sobota 09 września (dla większej grupki) o 11:30
LUB
- czwartek 07 września o 12:00 (będe ja i koelga, bo nie możemy w sobotę)
pod adresem:
Ul. Św. Barbary 41
(to jest nieopodal jasnej góry)
pytać o spotkanie u księdza Krzysztofa Bełkota
Ci, którzy nie dadzą rady zebrać się do kupy, mogą upraszać o indywidualne spotkanie - nie ma najmniejszego problemu! ksiądz jest bardzo życzliwy i przyjmie w jakimś umówionym terminie - podaję numer do xs Krzysztofa: (34) 368 33 67
Co do terminu czwartkowego to trzeba się zapowiedzieć aby ksiądz wczesniej przygotował legitymację (zadzwonić fo niego, on ma listę i sobei odhaczy kto tam będzie na czwartek)
zaświadczeń od probosczów jednak nie trzeba, gdyż za te 14 zl polemizowałam, że nawet gdy jest ono wymagane to wcale nie odzwierciedla przewidywalności zachowania w kościele. a jest to w naszym interesie i profesji aby ksiądz prowadzaćy mszę nas nie wyprosił. do xs K. to przemówiło i postanowił nam zaufac :) zwłaszcza że poprzednim razem mi o tym nie poinformował, więc to była moja linia obrony (że za późno)
przypuszczam jednak że nie omieszka podać kilka wskazówek odnośnie zachowania w kościele ;)
a propos zaufania - Ci, którzy się zapisali na listę do mnie (vide: parę postów wczesniej) mają raczej obowiązek odebrac to upoważnienie a nie zrobić kogoś w ch, a skoro termin jest dowolny to olanie sprawy byłoby już wybitnie niepoważne
co Wy na to?
czy o czymś zapomniałam?
pozdrawiam!
Jak 9 września to być może dam rade :)
Jakaś grupka z krakowa wybiera się pociągiem ?
ok! GAGA. myślałem, że się nie doczekam!!!
ja jade i 4 osoby ze mną w samochodzie :)
p.s. ripek - przecież masz u mnie miejsce w samochodzie :) wymiękasz?
Ok, no to 9 września :). Gaga - nie pisałem, że nie mam zamiaru się pojawić, tylko co jeśli nie dałbym rady w wyznaczonym terminie. Ale skoro jest kilka opcji to fajnie.
Czy ktoś z forumowiczów zna Częstochowe i doradzi gdzie dokładnie (na której stacji, bo z tego co widzę, w Częstochowie jest ich kilka) warto wysiąść z pociągu, tak by było najbliżej?
To jak, kto wybiera się pociągiem na trasie Przemyśl -> Katowice, Katowice -> Częstochowa?