... Yashiki gsn, Ricohy 500, Olympusy 35
Wersja do druku
... Yashiki gsn, Ricohy 500, Olympusy 35
uniwersalna czy standardowa? :)
ja sie standardowo upieram przy uniwersalnej prawdzie, ze ta uniwersalnosc zalezy od standardowych warunkow w jakich sie fotografuje. w plaskim jak stolnica wiatrakowie moglbym pojechac a plener standardowo pakujac do cropa 18mm, 24mm, 35mm i 135mm i bym obrocil z 80% tematow. w pagorkowatych Ardenach, gdzie bywam czesto i duzo foce ze statywu... mam dwie takie ogniskowe, na ktorych kumuluje mi sie bardzo duza ilosc klatek (pelna klatka): 35mm, 100mm.
badz tu uniwersalnie madry teraz...
po prawdzie, to ekwiwalent 35mm u mnie rzadzi (ale 35mm, nie jakies wezsze 40~43) a dalej to juz jak wyjdzie. dlatego standardowo powiedzialbym raczej, ze uniwersalna ogniskowa jest zakres 24~200mm, a jeszcze lepiej do landszaftu ogolnie miec 16~300 :)
Ale mówimy o obiektywach na pełną klatkę tak?
Bo 35mm na apsc to nijak nie pasuje, albo za mało albo za dużo. Pozbyłem się 35mm.
Do lanszaftów to się nie znam :) do street foto, w miasto, 40 i 28 to świat i ludzie. Wszystko można zrobić, jeśli nie planujemy jakichś mocno szerokich kadrów. A czemu powyżej nie - bo preferuję podejść do tematu niz strzelać długą ogniskową.
Inższa inszosc że gdy np są zdjęcia typu dziewczyna i miasto a ma być dla mnie komfortowo i szybko, to ostatnie moje odkrycie samyang 35-150/2-2.8. No niestety do Sony, do Canona nie ma. Wolałbym do Canona takie szkło, bo mi się rawy Canona bardziej podobają.
no ale mozna latwo przeliczyc jakiej ogniskowej FF ten kat widzenia odpowiada. bo o ten kat widzenia tu chodzi, nie ile milimetrow na konkretnej matrycy to wymaga.
osobiscie bardzo lubie ogniskoa 50~55mm w pelnej klatce. nie jest to kluczowa perspektywa do landszaftow per se, ale do ludzi czy w podroz u mnie artykul podstawowej potrzeby...