wszystk fajnie, ale tego sędziego... jest tam pół. I to preszkadza w nim najbardziej. :)
Wersja do druku
wszystk fajnie, ale tego sędziego... jest tam pół. I to preszkadza w nim najbardziej. :)
no bo sędzia tak wlazł w kadr :)
Witam..
Parę sztuk z nowego 70-200 zfinału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Jeszcze trzy poszły na battla więc wpadną tutaj po zakończeniu..
Obiektyw jest całkiem spoko - jak widać na koncertach też nie jest najgorzej.. Komentarze mile widziane..
nie za bardzo mi podeszly te z WOŚP
brakuje w nich klimatu tej imprezy
za to foty z meczu calkiem calkiem:D
Są jeszcze inne ale nie wrzucałem bo podobne do tych co bedą na battlu - żeby nikt nie mówił że się zdemaskowałem :mrgreen: ktoś kiedyś pytał o koncertowe z 70-200L f4 IS - dwa pierwsze są lekko dopalone lampą (ze sporą korekcją, natomiast trzy kolejne są bez lampy - exify są można sprawdzić parametry) - imho razem z 40D można tym szkiełkiem bawić się w koncerty bez zagrożenia urwaniem ręki jak jest przy f2.8 ;)
tz ja nie mowie ze nie widac ze z wosp ale moze w nich takiej "zabawy" ale to moja subiektywna opinia i moze byc bledna
na 1-4 szkoda uciętej końcówki gryfa (nie wiem jak to się nazywa). 6-9 spoko :)
Jako że battle wośp się zakończyła i zająłem zaszczytne trzecie miejsce ;) to jeszcze trzy kolejne z bitwy:
10.
11.
12.
Te też z 70-200, chętnie poczytam jakieś uwagi..
Parę świeżych z meczu w piłkę ręczną... jak dla mnie nowe doświadczenie bo ręcznej jeszcze nie robiłem
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Chętnie poczytam wasze opinie..
1-3 hehehe, ta.. "ręczna" nabiera nowego znaczenia ;)
4 chyba lekko popłynęła ostrość
5 - no dla mnie bomba! emocje na twarzach.. bezcenne ;)
2 i 3 mi się podobają;) Bezpośrednia walka.
Macie chyba ładną halę - nie byłem, nie miałem okazji pstrykać w niej;) Dobre jest oświetlenie?
mi sie najbardziej podoba 5 i 6,
4 wydaje sie byc poruszona lekko,
wg mnie zdjecia sa za cieple (balans bieli)
zawodnik z 7 jakby na Ciebie zerkal :>
Cześć Artur. Dla mnie najfajniejsze 3, 5 i 6. Na 2 fajnie złapałeś prawdziwą walkę, takie "zapasy". Czasy koło 1/300 i na niektórych zdjęciach widać, ze to i tak trochę za długo. Taki to sport, szybki i kontaktowy i gratuluję, że fajnie Ci to wyszło, bo podejrzewam, że fotografia piłki ręcznej jest trudniejsza od piłki nożnej.
Dla odmiany parę z dziećmi na spacerze:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Parę słów mile widziane ;)
Witam!
Pogratulować modelek! Pozują bardzo naturalnie.
Kadry kupuję, może w 8 troszkę szerzej by się zdało. Podoba mi się tonacja, ładne beżyki. 1, 2, 3 najbardziej mi się podobają. W 5 przydałoby się troszkę wiecej światełka na buzi, coś tak jak na 4.
Aż pomyślałem nad stałką 85mm...
Pozdrawiam
fajne te Twoje dzieciaczki 2 i 3 najbardziej mi się podobają
A ja też Ci mogę pozazdrościć modelek. U mnie jak się do moich z aparatem zbliżam to albo jest w tył zwrot albo mina jak po soku z cytryny.
A co do fotek to bardzo fajne!
Ósemka szerzej:
A czemu akurat nad 85ką pomyślałeś?
W tym zestawie tylko nr 3 jest z C85/1.8 - 1 i 2 z C35/1.4L a od 4 do 8 z C50/1.4
Oczywiście 85mm to super szkiełko - dzisiaj zabrałem właśnie ten zestaw ze sobą..
Dzięki Agatko.. jakoś udało się je namówić na uśmiechy zamiast grymasów ;)
Ale za to możesz trochę dynamiki uchwycić w skate parku ;) ja jak pojechałem na rolki z moimi to nie bardzo chciały nade mną skakać ;) .. moje same po powrocie do domu domagają się pokazania i wybierają które ładniejsze..
Pięknie !
ale zastanawia mnie jedno
35, 50, i 85 to zestaw spacerowy? ;)
no i szacun że nadążyłeś z żąglerką między nimi
na spacer to co najwyżej 2 szkła mi sie udało zabrac, co innego na sesję.
a spieszyło mi się?? dzieci się chlapały, żona pilnowała plecaka ;) a ja najpierw założyłem 35kę, ale było za szeroko, potem 85kę ale za wąsko i potem 50kę i było wreszcie OK ;) - jak nie mam parcia na zdjęcia to najlepiej wychodzą i takim zestawem mogę zrobić prawie wszystko.. no, nad wodę biorę jeszcze 400mm ;).. jak mam coś robić "na szybko" to biorę 24-105 i 70-200 i tyle.. a jak robię dla siebie to ma być jak najlepiej i nie muszę wcale się spieszyć, mam czas żeby przycelowac itp.. często jest tak że na spacer biore plecak z takim zestawem i nawet nie zdejmuję z pleców - ale nic go - przynajmniej ćwiczę z plecakiem przed wakacjami ;)
zmniejszyłem "duży" plik bo łącze troszkę się zamuliło..
eee..na 14mm nie miałbym takiej zabawy.. tak to musiałem statyw targać na górę i potem zabawa.. UltraWideAngle to bym trzasnął 2 ujęcia i po zawodach ;)
to było robione na 24-105 na szerokim kącie z polarem - złożone z 23 ujęć robionych pionowo.. ale na FF jest ********a winieta z polarem (nie wersja slim i może coś tam poszło nie tak) z ostrością..
I druga - IMHO lepsze/ładniejsze widok z Babiej Góry na Pilsko
To też z około 23 fotek - pionowe kadry z 5D i 35L - f8 1/500
Po kliknięciu na zdjęcie otwiera się większy plik jpg..
Może ktoś jeszcze się wypowie..
To teraz z innej branży ;)
Przypadkiem będąc na spacerze w lesie z rodzinką trafiliśmy na końskie zawody w skokach przez przeszkody.. popróbowałem trochę panoramowania..
aa.. wszystkie 5D i 70-200 f4 bo tylko to miałem na spacerze...
Jeszcze takie na krótszych czasach
Jak Wam się widzą ?
Generalnie te z krótkimi czasami wydają się być poruszone :(
Te z krótkimi czasami mają jak dla mnie zbyt dużą GO.
W sumie wygląda, że dość zmienne warunki oświetleniowe miałeś.
Dzięki za komentarz, warunki były takie sobie - słońce świecące prawie z góry (godz. 14-15) no i na długich czasach przy 1/60s wychodziła przysłona 11 - 14 stąd ta duża GO.. jakbym wiedział że będę coś takiego robił to bym filtr jakiś zabrał czy coś..i w zasadzie robione z miejscówki bez większego wyboru.... takie zawody żeby poćwiczyć panoramowanie to super sprawa..
Pozdrawiam..
Co do tych konikow to z dlugimi czasami nieostre,nie schodzilbym nizej niz ~1/80 sek. co zas do panoramowania to poza pierwszymi 2 zdjeciami to chyba ogolnie nie bardzo pasuje tu koncept,za duzo ruchu w roznych plaszczyznach.Kon skacze przemieszcza sie zarowno w przod jak i w gore itd,male szanse zeby trafic ostrosc.Co zas do tych z krotszymi czasami to osobiscie wolalbym wezsze kadry,z mala GO.Kwestia gustu.
Pozdrawiam.
Druga panoramka podoba mi się i nie uważam, żeby ostrości było za mało - na skałkach jest dość, a więcej na zamglonych górach byłoby sztucznie, oko w takich warunkach także ostro nie widzi.
Z koniowych zdjęć drugie bardzo mi się podoba, głowa jest wystarczająco ostra, a tło wystarczająco rozmyte - obraz dobrze kieruje uwagę na istotę konia w takich zmaganiach - jest sam, skupiony na tym co robi, a jeździec to tylko nieistotny balast. Może koń właśnie marzy o wolnych galopadach po stepie, a nie dostarczaniu rozrywki człowiekowi znudzonemu jeżdżeniem samochodem i siedzeniem przed TV? Może marzy o przeskoczeniu trybun i wzorem pegaza - pogalopowaniu w chmury?..
Się rozmarzyłam, ale widać Twoje zdjęcie inspiruje do marzeń nie tylko konia :D
i jeszcze kilka wczorajszych z gatunku dzieci:
Druga panoramka trochę nazbyt monotonna, brak czegoś wyrazistego na piewszym planie, a i następne jakoś nie zatrzymują wzroku.
Dzieci - bardzo fajne, ale zdjęcia za miękkie jak na mój gust.
Ładne dziewczynki - Twoje?
Dzieci0018.jpg troszeczkę, kapkę więcej kontrastu.
Kompozycyjnie - uważam - są bardzo dobre!
Jejku.śliczne jak mama i bardzo podobne.Dobrze naświetlone .naturalne,Fajnie.Pozdrawiam
Zdjęcia naturalne i fajne, bo widać, że coś się na nich dzieje. Na pierwszym faktycznie troszkę więcej kontrastu przydałoby się.
no to dodałem kontrastu
- teraz lepiej?
No dla mnie teraz lepiej 8-)