rety kto robi te foty i co one mają pokazać, zakres zooma? :confused:
dajcie mnie ten obiektyw to wyciągnę z niego co trzeba :)
(a Metallica skończyła się na pierwszym riffie z Hit The Lights)
Wersja do druku
rety kto robi te foty i co one mają pokazać, zakres zooma? :confused:
dajcie mnie ten obiektyw to wyciągnę z niego co trzeba :)
(a Metallica skończyła się na pierwszym riffie z Hit The Lights)
Załącznik 15454
Cytat:
What is a "New Replica Aspheric element"?
"We’ve used "replica" aspheric elements before ... the concept is to apply an optical material (think of it as an easily moldable, almost thick liquid that can be joined to one surface of an element (it obviously is hardened in its final form). The point is that the complex aspherical shape can be applied to a specific element, and allow it to do its task(s) more efficiently than a conventional glass-molded element could."
"The new aspect is that here, this applied "coating" (definitely not like traditional lens coatings!) can be thicker, contoured to an even greater aspherical shape, and in particular, Canon developed new surface measurement and production techniques, resulting in greater precision than as it was done previously." {Rudy Winston, Canon USA]
https://www.the-digital-picture.com/...SM-Z-Lens.aspx
moze poczekajmy na jakas angielska wersje. nie google-translate-english. bo po japonsku pewnie o cos zupelnie innego chodzilo, jak zwykle :)
Cytat:
There are four main approaches to making aspherical lenses: the "grinding and polishing method"; the "glass molding method" to shape glass in a metal mold; the "replica method" to shape a lens by combining glass and plastics; and the "plastic molding method" to shape plastics in a metal mold. Aspherical glass lenses are made either by the grinding and polishing method or glass molding method.
https://global.canon/en/technology/i...ent/index.html
Replica aspherical lensCytat:
Later, Canon also succeeded in developing plastic-molded (PMo) aspherical lenses, which can be mass produced in larger quantities at a lower cost, and large-diameter glass-molded (GMo) aspherical lenses, which are molded in a machine that incorporates a high-precision aspherical metal mold*.
* 1982: Release of the Canon Snappy 50, the world’s first camera lens for 35mm full-frame to incorporate a PMo aspherical lens element.
1985: Release of the New FD35-105mm f/3.5-4.5, the world’s first interchangeable lens for 35mm full-frame cameras to incorporate a GMo aspherical lens element.
In 1990, Canon developed a fourth aspherical lens production technology that produces replica aspherical lenses by using ultraviolet-light-hardening resin to form an aspherical lens surface layer on a spherical lens element.
https://global.canon/en/c-museum/spe...hibition1.html
https://global.canon/ja/c-museum/com...ion1-14_en.png
Ostatnio w sklepie Notopstryk.pl był dzień otwarty z Canonem i miałem okazję przyjrzeć się nowemu 24-105 f/2.8 i porównać jego gabaryty z wersją f/4.
Jest duuuży ale na szczęście nie tak ciężki jak się spodziewałem.
Reportażyści będą pewnie zachwyceni, mi do krajobrazów wystarczy f/4.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1d244f9d84.jpg
fajny obiektyw
jeśli cena trochę spadnie to będzie schodził jak ciepłe bułeczki
Moze taka maja polityke. Zapowiedzieli obiektyw ale nie dodali ze jest w limitowanej ilosci ;)
#Hubert - prawdziwą statystyką byłoby gdybyśmy znali zapotrzebowanie (ilość złożonych zamówień na obiektyw) vs produkcja. Takie dane, że trzeba czekać pół roku jest trochę z d***. Powodów oczekiwania na produkt może być wiele.
Takich obiektywów nie robi się na takich samych liniach technologicznych, jak obiektywy kitowe, które sprzedają się w milionach, a linia produkuje tylko jeden model, który zawsze jest dostępny w dużej ilości.
Tu się produkuje małe partie na liniach okresowo przezbrajanych do produkcji temu podobnych wynalazków, więc występują przerwy w produkcji. W początkowym okresie szału na nowość spływa więcej zamówień, niż jest w stanie wyprodukować ta linia, na dodatek może być ona w cyklu produkcyjnym innego modelu, a dopiero, gdy szał minie, to popyt zaczyna się stabilizować, i dopiero wtedy można planować wielkość partii produkcyjnych.
Jeżeli sobie zaplanowali, że w pierwszym rzucie na rynek dadzą 1000 szt., bo muszą przestawić linię na inne modele, na który już mają wcześniejsze zamówienia i zaklepane terminy dostaw, a zamówień na nowość spłynęło 2000, no to trzeba czekać, aż linia się zwolni, plus cały cykl dystrybucji.
Linia produkcyjna takiego obiektywu nie zaiwania na okrągło klepiąc go jak gwoździe, a jak nie ma zamówień, to nie stoi i się kurzy, bo ani ten obiektyw nie sprzeda się w wielkich ilościach, ani jego sprzedaż nie będzie tak ustabilizowana, jak dużo tańszych obiektywów.
nie wiem jak wygląda park maszynowy canona, ale to nie jest żadna turboświetlna Lka jak 500 czy 600, tylko standard zoom, nie wydaje mi się, żeby jego produkcja mocno odbiegała od innych L do 200mm
Prosta sprawa. Popyt na ten obiektyw jest tak mały, że zbierają zamówienia przez pół roku aby uruchomić produkcję.
Ja to w ogóle myślę że Canon to klepie te obiektywy po garażach ;)....
Popularne i chodliwe w murowanych z ogrzewaniem, rzadkie w blaszakach, a tilty-shifty i fiszaje w namiotach. Szklane soczewki mają ze skupu butelek po piwie, a asferyczne ze szkła organicznego - ze zbiórki PETu.
Ambasador już ma
Załącznik 15673
One Ring to rule them all :mrgreen:
Tez bym chetnie pomacal :) choc szklo nie dla mnie
nie da się ukryć, że na tym kanale fotki cykają jak popadnie, za nic nie można ocenić szkła :lol: dopiero gdy dochodzi do tablicy coś można powiedzieć
Ja zaczynam żałować, że sprzedałem 24-105 f/4 (no a jednak wersja 2.8 stanowczo za duża)
Zastanawiam się nad ponownym kupnem.
Oczywiście zapełnienie luki pomiędzy 35 a 70 (której czasami mi trochę brakuje) świetnie załatwiłby 24-70 f/2.8, tylko że to się wraca do noszenia 3 szkieł ze sobą.
Tak źle i tak niedobrze :(
p,paw
Napisz coś więcej bo ja też rozważam sprzedaż.
Zawsze miałem lukę 35-70mm i to pozwalało na skupienie się na właściwym doborze perspektywy. Teraz, gdy mam RF24-105/4L używam go chyba zbyt często i powstaje sporo banalnych fotek. Przykładowo będąc ograniczonym do 24mm zrobię fotkę w zasadzie poprawną ale gdybym zapiął UWA fotka mogłaby być o wiele atrakcyjniejsza.
Na domiar złego jakość obrazka jest bardzo dobra, współpraca IBIS z IS wzorowa - szkoda z tego rezygnować. Dylemat...
To raczej dylemat związany z uprawianym hobby.
Jeżeli chodzi o fotografię "podróżniczą" to rzeczywiście combo 14-35 f/4 i 70-200 f/4 bardzo dobrze się sprawdza - również ze względu rozmiar tego zestawu. I prawdę mówiąc, poza tym, że czasami częste przepinanie szkła jest nieco denerwujące to tego "środka" mi bardzo nie brakuje. Masz dużo racji z banalnymi kadrami jakie produkuje się w takich przypadkach przy pomocy 24-105. Mnie to combo też "zmusza" to mądrzejszego kombinowania. Ostatecznie mam jeszcze tą 50 f/1.8 STM.
Natomiast do fotografii kolejowej akurat tego środka nieco mi brakuje - jednak 70 w niektórych przypadkach to trochę za wąsko i wtedy 24-105 z 100-500 okazuje się optymalnym rozwiązaniem. Może to jest wyjście, żeby zbudować sobie szklarnię wariantową - w zależności od tego na jaki wypad się jedzie :) No bo na samoloty to w zasadzie wyłacznie 100-500 (z TC 1.4).
P,paw
RF 24-105/4L jest za dobry aby się go pozbywać. Ja nie zamierzam a szkieł mam kilka ....
Miałem wersje EF 24-105 (oraz 24-70/4L) i 70-200/4, wersje RF są zdecydowanie lepsze. Światło f4 jest wystarczające w zdecydowanej większości przypadków dla mnie. Mamy w systemie naprawdę fajne te zoomy a RF 70-200/4L jest dla mnie mistrzostwem za mały rozmiar. To naprawdę jest wygodne niewielkie szkło.
Nie wyobrażam sobie po prostu nie posiadania tego zestawu ze światłem f4.
Nakadziłem za bardzo :) ?
Uknułem sobie taki plan, że do 24-105 f/4 nie wrócę, ale jakoś sobie zaplanuję to 24-105 f/2.8 w ramach dywersyfikacji sprzętu o różnych dziedzin ;-)
Do łażenia po mieście czy tam górach zakres 35-70 się nie przyda (ot choćby przez to że to "banalny" zakres) za to do pociągów i samolotów to 24-105 wraz z 100-500 będzie robiło fajne (i duże) combo :)
p,paw
słuszny krok
Kolejny wielki, ciężki kloc za ogromne pieniądze. Ani z tym na wesele bo trzeba by wcześniej z pół roku na siłce pakować, ani to wziąć na spacer,czy w góry na krajobraz. Planiści Canona coraz bardziej odrywają się od potrzeb klientów.
To kupuj a za rok napisz jak użytkowanie wypadło.
Myślałem że jak waga Ci nie przeszkadza to chcesz kupić.
Kiedy ja coś takiego napisałem. Napisałem, że widziałem osoby "na ulicy", które ten obiektyw miały, używały jako spacer zooma, nie były pudzianami = ktoś go jednak kupuje i najwyraźniej Canon wie co robi... Nie znam wolumnu sprzedaży ale na ulicy widziałem.
Ja wiem jakich obiektywów potrzebuje i ten nie jest w kręgu mojego zainteresowania.
Shadow jest w trybie natarcia na Canona :D
Bardzo dobrze, że Canon zrobił szkła L 24-105/2.8, 28-70/2 czy też 10-20/4.
Gdybym chciał mieć budżetowe 28-75 tamrona to bym miał Sony. Zresztą Żona ma ale jakoś mnie nie ciągnie w tamtą stronę. Może za bardzo już się przyzwyczaiłem do obsługi Canona.
Hehe. Może nie w natarciu ale jeśli chodzi o system RF to przypomina mi to trochę politykę Sony z konsolą PS5. Wydali ponad 2 lata temu cudowną najnowszą konsolę po czym do dziś wydali na nią tyle ekskluzywnych gier co kot napłakał. Reszta produkcji jest wieloplatformowa czyli można je ogrywać i na konsoli Microsoftu i na PC. Pytanie więc po kiego grzyba to kupować? Aha i podobnie jak w Canonie powiedzą Ci że możesz grać w starsze produkcje jeszcze z epoki PS4 hehe.
a patrzyłeś w ogóle na ich ofertę czy tak brzdąkasz paluchamy w klawiaturkę?
bo chyba nie wiesz co piszesz
Rf ma kilka sensownych, kilka bezsensownych i brak z 7 sensownych szkiel jakie ma konkurencja. Akurat 24-105 im sie udal :) tutaj konkurenci moga zipac z zazdrosci.
No fakt, szkła RF24-105mm F2.8 L IS USM Z za 16.375 zł tak mocno zazdrości konkurencja, że nie nadąża ze sprzedażą SAMYANGA AF 35-150MM F2-2.8 za 5.399 zł i TAMRONA 35-150MM F/2-2.8 DI III za 6.980 zł :mrgreen:
SAMYANGA AF 35-150MM F2-2.8 posiadam i używam - petarda obiektyw! Tak więc tego, tego ten
xD