-
9 załącznik(ów)
Odp: [cauchy] Dzikie życie
Dzień zasiadki w Gostynińsko-Włocławskim Parku Krajobrazowym (powodzenia dla zagranicznych kolegów w wymawianiu tej nazwy :d )
Albo ja jeszcze nie mam wprawy, albo Sigma nie wyrabiała z AF przy starcie ptaszków. Tak sobie człowiek wyobraża, że one tak majestatycznie długo się zbierają do lotu, a to jest dosłownie ułamek sekundy i już są poza kadrem :D
Błotniak stawowy:
38.
Załącznik 12015
39.
Załącznik 12016
40.
Załącznik 12017
41.
Załącznik 12018
42.
Załącznik 12019
--- Kolejny post ---
Błotniak zbożowy
43.
Załącznik 12020
44.
Załącznik 12021
45. a co tam pani ma?
Załącznik 12022
46.
Załącznik 12023
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Dzień zasiadki w Gostynińsko-Włocławskim Parku Krajobrazowym (powodzenia dla zagranicznych kolegów w wymawianiu tej nazwy :d )
Super!
Co im dałeś do żarcia?
-
Dostały torbe kurczaka [emoji16]druga część niebawem
-
Ja tam niczym nie dokarmiam- wystarczy, że sam się nie wiadomo czym truję. Wolę zanęcać głosem- ptak ptaka trochę poswędzi i przestanie.
-
7 załącznik(ów)
[cauchy] Dzikie życie
W Konstancinie parę mscy temu chodził koleś w poszukiwaniu zimka, robił jakieś a'la czatownie i... montował boomboxa na drzewie gdzie puszczał gwizdy zimka. Miejscowym się to nie spodobało i jeden wędkarz po kilku nieskutecznych uprzejmych uwagach kazał mu w niewybrednych słowach wyp%^&* :mrgreen: i słuch po nim zaginął.
Kania
47.
Załącznik 12036
48.
Załącznik 12044
49.
Załącznik 12038
Myszołów
50.
Załącznik 12039
51.
Załącznik 12040
52. kadr zwalony ale i tak mi się podoba :)
Załącznik 12041
53. a tu przykład straconego szota zarówno przez kadr jak i przez AF - pojedynek myszołowa z kanią. Muszę popraktykować :roll:
Załącznik 12042
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
53. a tu przykład straconego szota zarówno przez kadr jak i przez AF - pojedynek myszołowa z kanią. Muszę popraktykować :roll:
Załącznik 12042
Ciekawe, czy korniki się też tak napieprzają o szafę? :mrgreen:
-
10 załącznik(ów)
Trzy dni w krzakach Biebrzy :lol:
54. łoś superktoś - niestety warunki na foto/video wybitnie niesprzyjające, jeszcze ostre światło, i masa gałęzi, potem przyjechał autokar niemców i poszedł w bagna
Załącznik 12174
55.
Załącznik 12175
56. psycho killer
Załącznik 12176
57.
Załącznik 12177
58. fretka (?)
Załącznik 12181
59. batalionów na Białym Grądzie praktycznie tylko przez lornetkę, albo masa cierpliwości gdy nie ma ludzi. Podobno w Zajkach teraz więcej, tam niestety nie dojechałem.
Załącznik 12178
60.
Załącznik 12179
61. latolistek cytrynek
Załącznik 12180
62. gęgawy mają już maluszki i postanowiłem się na nie zasadzić pewnego poranka, siatka maskująca jednak robi robotę
Załącznik 12182
63.
Załącznik 12183
-
4 załącznik(ów)
Gęgawy c.d.
obserwowanie nowego życia jest zawsze ekscytujące :)
64.
Załącznik 12391
65.
Załącznik 12392
66.
Załącznik 12393
67.
Załącznik 12394
-
Piękne maluszki :) Gdzie wypatrzyłeś takie stadko?
-
Iława, jezioro Karaś. One generalnie są teraz prawie wszędzie gdzie stoi woda..
-
Dzięki no i w sumie racja taka pora roku...ale u mnie aktualnie brak obiektywu do tego typu zadań :( A chodzić z 200mm i liczyć na szczęście to tak średnio.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Iława, jezioro Karaś. One generalnie są teraz prawie wszędzie gdzie stoi woda..
Były juz może zielonki na Karasiu?
-
Polowaliśmy, ale nie przylazła :/ na bąka też już koniec sezonu.
Ogólnie prócz tych gęgaw i wąsatki mega bieda, z drapoli też żaden nie siadł.
Ja z ptactwa nie jestem jakoś mocno zafiksowany, mam parę gatunków na oku, reszta mnie nie bardzo interesuje. To nie jest tak, że focę co popadnie do portfolio :) bataliony na Biebrzy się nie udały, dudka nie było. Jeszcze w maju może żołna, dudek i zimek wpadną. Ale prio na ten miesiąc to borsuki.
-
1 załącznik(ów)
68. chomik wodny, dziś
Załącznik 12465
-
-
1 załącznik(ów)
69. park Morysin, dziś
ciemnica okrutna, ISO 20k. Odszumiarki działają już bardzo sprawnie i jeszcze da się takie kadry uratować, ale potrzebuję z tak bliskiej odległości (kilka m) coś krótszego, jasnego, 70-200 2.8 byłby tu super..
Załącznik 13045
-
3 załącznik(ów)
3 dni w Hajnówce
70. pieseł leśny
Załącznik 13387
71. młodzik
Załącznik 13388
72. kadr 4k, coś się w oko stało temu misiu..
Załącznik 13389
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
3 dni w Hajnówce
70. pieseł leśny
Suka się zborsuczyła :mrgreen:
-
2 załącznik(ów)
młode sóweczki, lada dzień wyfruną, o ile już nie wyfrunęły (Hajnówka)
BTW, wiecie jak jest sóweczka po czesku? kulisek najmensy :mrgreen:
73.
Załącznik 13446
74.
Załącznik 13447
-
Siedziałeś w krzakach, a ona i tak Cię obserwowała.
Fajne, lubię takie zdjęcia, nazwijmy je sytuacyjne.
-
tak dokładnie :) dziuple sa na wysokości kilku metrów, leśnik mówił, że one generalnie mają wywalone na gapiów, ale młode nie zawsze wychylają się z dziupli i są dość nieporadne, ruszają się trochę jak muppety. Jak są głodne to popiskują. Niestety pomimo dwóch godzinnych posiadek dorosły nie przyleciał z myszorem.
-
Jestem prawie pewny, że dorosły Cię obserwował i czekał aż odejdziesz. U mnie koło domu nawet sikorki z budek tak robią. Trzeba nieźle oszukiwać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Jestem prawie pewny, że dorosły Cię obserwował i czekał aż odejdziesz. U mnie koło domu nawet sikorki z budek tak robią. Trzeba nieźle oszukiwać.
Dokładnie tak było. Stare obserwowały intruza i nie podlatywały do dziupli. Wolą poświęcić potomstwo, niż siebie, bo pisklaki nie są zdolne do przedłużenia gatunku.
-
możliwe, choć leśnik mówił, że dorosłe podlatują, w każdym razie nie upierałem się jakoś wyjątkowo długo ze względu na monotonny kadr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
możliwe, choć leśnik mówił, że dorosłe podlatują, w każdym razie nie upierałem się jakoś wyjątkowo długo ze względu na monotonny kadr
Ależ oczywiście, że podlatują, gdy jest tam leśnik, który nie wygląda jakby się na kogoś czaił :mrgreen: Ptaki muszą się przyzwyczaić lub przejść na wyższy poziom zdeterminowania, aby podlecieć. Dzięcioły np. są dość opanowane, ale trafiają się też takie, które nie podejdą za cholerę, jak człowiek jest w pobliżu.
-
3 załącznik(ów)
żołna pszczołojad
jaki to ładny ptaszek :)
75.
Załącznik 13472
76.
Załącznik 13473
77.
Załącznik 13474
-
-
Wpisz w szukajke „żołna podlasie” i Ci wyskoczy. Nie wiedzialem czy beda tam jeszcze ptaki, ale są, kilkanascie sztuk [emoji846]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Wpisz w szukajke „żołna podlasie” i Ci wyskoczy. Nie wiedzialem czy beda tam jeszcze ptaki, ale są, kilkanascie sztuk [emoji846]
Mam udokumentowane namiary na żołny w okolicy Lublina, ale nie mam czasu :evil:
-
[cauchy] Dzikie życie
Ja chetnie sie jeszcze na nie wybiore, niekoniecznie na Podlasie :) i szukam jeszcze sprawdzonej miejscowki na wilgę
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Faktycznie, mur-beton :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
pieseł rogaty, stój choć przez pół minuty i się nie ruszaj, przecież cie nie zjem :mrgreen: to już ostatnie dni kiedy jeszcze kwitną facelie w otulinie lasu kabackiego ;)
78.
Załącznik 13521
-
1 załącznik(ów)
Rezerwat Morysin, to był chyba mój 5ty raz i wreszcie udało się złapać zimka w obiektyw. Jest ich kilka, latają jak wściekłe, piszczą wniebogłosy, ale do fot żeby który usiadł to nie... dziś dopiero COŚ się udało. Ale będę jeszcze polował. Z Konstancina zniknęły póki co.
79.
Załącznik 13598
-
Ładnie je wypatrujesz.
Możesz opisać środowisko przyrodniczo-geograficzne obu stanowisk Twoich zimorodków? Książkowe opisy znam, chodzi o charakterystyczne wspólne cechy, które Ty zauważyłeś, które mogą przyciągać te ptaki i które są nieistotne.
Chodzi o zwiększanie sumy wiedzy ludzkości, a zwłaszcza mojej.
-
Idealne dla nich miejsca to spokojnie płynąca niezbyt głęboka czysta rzeczka, z masą gałęzi dookoła gdzie mogą siadać i z nich atakować rybki. Plus, potrzebują miejsca do kopania norek, więc jakiś wyższy gliniasty piaszczysty brzeg albo - jak teraz zobaczyłem - powalone drzewo, którego korzenie wyszły razem z ziemią. Gdy ta ziemia zasycha to też jest dla nich dobre miejsce (na YT widziałem, że koło Poznania swego czasu jedna rodzinka też w ziemi w korzeniach powalonego drzewa miała norki). Nie latają wysoko, do kilku m nad powierzchnią wody, a najczęściej do 1-1.5m.
To jest ich biotop, co nie oznacza, że są w takich miejscach zawsze. Ja o zimkach w swojej okolicy dowiedziałem się z fot na forum Konstancina, gdzie okazało się jest paru amatorów fotografii, podobnie Wilanowa i parku Morysin. Bezcennym źródłem informacji o ptakach rzecznych bywają wędkarze. Oni potrafią zdradzić wiele szczegółów i dać wskazówki gdzie można szukać zimka. Wczoraj akurat mówił mi jeden jegomość, że w dolinie rzeki Jeziorki, czyli moje okolice, ale kawałek dalej pod Grójcem, gdy raz był to były ich roje. I siadały 1-2m od niego :O
No i trzeba mieć masę cierpliwości. Najłatwiej go zlokalizować po głosie, wysoki krótki prosty gwizd, a po chwili nad wodą mknie niebieski pocisk. To właśnie zimek w całej swej osobie.
-
Dzięki.
Bardzo zamaskowany jesteś, czy wystarczy spokój?
-
Tu nie mialem siatki, czarne spodnie trekingowe plus bluza na dlugi rekaw camo z decathlonu, czapka i buff na twarz, rekawiczki, siedzialem w cieniu. Mialem go na 10sec max. Foto zrobilem, video nie zdazylem. W Bialowiezy bylem pod siatka na brzegu rzeczki a po drugiej stronie siadaly przy norce. Okazuje sie ze to ptaszek dosc tolerancyjny na maskowanie.
-
-
Co dałeś temu jeleniowi, że się w ogóle nie bał? Nawet wędrowcy na szlaku go nie przestraszyli.
Ładny film.
-
nic mu nie dałem, idę sobie i wtem 3m ode mnie słyszę BUEEE, przycupnąłem, odpaliłem aparat i zacząłem nagrywać w jednej kucącej pozycji, a on robił co chciał :p
-
-
Weź ludzi nie wkurzaj, zamiast siedzieć w kraju to ujeżdżasz gdzieś po jakiś USA i innych Kanadach :mrgreen: Jak żyć...
-
Kenai fiords NP, Alaska
82. Bielik amerykański
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3f99136167.jpg
83. Humbaki w porze obiadowej
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...fb26375c9f.jpg
84. Lwy morskie Stellera
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1dd8d7621c.jpg
85. Puffin
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...6681000001.jpg
Było jeszcze kilka gatunków np orki, ale bez powodzenia w foto (za szybkie, za mocno bujało, za daleko, itd)
-
1 załącznik(ów)
powrót do zwyczajowego polowania na zimki :) młode już podrosły i latają jak wściekłe :) no i działa ta Sigma prawidłowo, co ja poradzę :p
86.
Załącznik 14827
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
powrót do zwyczajowego polowania na zimki :) młode już podrosły i latają jak wściekłe :) no i działa ta Sigma prawidłowo, co ja poradzę :p
86.
A próbowałeś zrobić Sigmą zimorodka w locie? Albo chociażby gołębia?
-
panie, ja ledwie za zimkiem nadążam swoimi oczami, a co dopiero z obiektywem z tak wąskim polem widzenia :D
zresztą dotyczy to prawie wszystkich ptaków
aczkolwiek :) może uda się taka sztuka że się zasiądę na niego, on podleci, a ja będę czekał aż będzie odlatywał, kilka razy mi się udało, ale raz, że obraz rozmazany, dwa, że nie jest to tak piękny widok jak np. żołna
-
5 załącznik(ów)
Młode podrosły (można je poznać po szarych łapkach, jak dorosną będą czerwone) i zaczęły się pojawiać w miejscach, gdzie do tej pory zimków nie było. Nie wiem czy nie zostaną z czasem przegnane przez starsze pokolenie, ale dopóki latają, przylookałem nową miejscówkę i zbudowałem małą kryjówkę. Dziś przyniosła owoce :) jestem już bardzo kontent, aczkolwiek będę próbował z innym światłem, o wschodzie i zza chmur, bo dziś lampa wielka.
87.
Załącznik 14937
88.
Załącznik 14938
89.
Załącznik 14939
90.
Załącznik 14940
91. już się zwijałem, już zdejmowałem płachtę i robiłem wycof i nagle usiadł naprzeciw mnie, z 5m. W ogóle się nie bał. Więc ja z powrotem nura w szuwary, i już bez płachty i statywu, przez zielone zacząłem go focić :)
Załącznik 14941
-