Mam. Mam wysłać?;) Fotki, to miałbyś taki minireportażyk. Chciałbym, abyście to w takich kategoriach też ocenili;)
Wersja do druku
Mam. Mam wysłać?;) Fotki, to miałbyś taki minireportażyk. Chciałbym, abyście to w takich kategoriach też ocenili;)
jak na moje oko wydaje mi sie ze ten reportaz wyszedl Ci bardzo dobrze ;)
Pożyczyłem od znajomego bardzo fajną zabawkę, tzw. lensbaby 2.0. Jest to obiektyw baaardzo oryginalny. Jak chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o tym obiektywie to zapraszam na www.lensbabies.com . Póki co zamieszczam kilka fotek zrobionych tym właśnie obiektywem. Napewno byłyby one lepsze, gdybym użył jakiegoś szkła portretowego, ale wtedy miałem tylko to. Czekam na komentarze:)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
6 i 7 bardzo dobrze wyszły
Zgadzam sie z przedpiszca, 2 ostatnie wyszly SUPER! :)
Inne też by wyszyły fajnie, tylko nie z tym szkiełkiem;) No, ale trudno. Już niedługo powtórka tychpierwszych 5 fotek z Canonem 50 mm. Ciekaw jestem co wyjdzie;)
bardzo ciekawy efekt daje te szklo.
Zdjecia bardzo fajne! Z tego co wyczytalem kiedys ten Lensbaby to taki tilt/shift dla ubogich bo:
- zeby zmienic przyslone to trzeba recznie wlozyc do obiektywu odpowiednie krazki z otworem (dostarczane w komplecie)
- obiektyw trzeba trzymac podczas robienia zdjecia tzn. tilt nie ma blokady wiec trzeba go recznie wygiac w odpowiednia strone, przytrzymac i nacisnac spust migawki
Zgadza sie to co napisalem?
No ale jak na szklo za takie pieniadze to efekt pierwsza klasa.
Szkło 150 Dolarów, więc nie takie tanie. A z tym tiltem? No nie powiedziałbym bym:p Architektury bym się tym nie odważył fotografować. Obiektyw do robienia oryginalnych zdjęć-tak bym go nazwał. Ta wersja co ja miałem, nie miała możliwości zmiany przysłon. Ciągle robiłem na 2.0. Tam jest smieszny manual fokus, bo przednie szkło jest jakby na takiej gumie-harmonijce zamontowane i ostrość ustawia się poprzez wyciąganie, lub ścieśnianie;) Bardzo śmieszne. Do takiej zabawy polecam.
A teraz coś z kompletnie innej beczki. Kilka fotek z wakacji w Krynicy Morskiej, które nie pasowały do krótkiego reportażyku z porannego łowienia ryb.
1. Jurand ciągnik z Mikoszewa. Prom przez Wisłę w Mikoszewie.
2. Z lewej Wisła, z prawej Bałtyk. Po środku człowiek-żelazny. Przekop. Mikoszewo, ujście Wisły.
3. Koniec dnia. Zachód słońca w morze w Krynica Morskiej.
Wszelkie komentarze mile widziane;)
Jedynie, ze względu na moje zamiłowania, trzecie do mnie trafia ale zmieniłbym tam kadr, inny crop. Bardziej na taki:
Załącznik 1569
Mam nadzieję, że sie nie obrazisz. Jeśli tak - przepraszam.
pozdrawiam, sensitive
Nie obrażę się;) Dzięki za sugestie. Żadne z tych zdjęć nie było cropowane. Ja wolę krajobrazy oglądać bardziej panoramiczne niż kwadratowe, dlatego wrzuciłem tak jak było.
Tak ale było tochę puste po bokach i ta kreska na niebie ... ale możesz się zrewanżować komentarzem moich. Link.Cytat:
Zamieszczone przez mungo
1 podoba mi sie, a natomiast 2 juz nie bardzo, wydaje mi sie ze to zdjecie zostalo przypadkowo cykniete.
Gratuluję wielu udanych zdjęć. Jak dla mnie najlepsze cykle to : Praga, Praszka i Rybacy .
Dwójka rewelacyjna - niezły kadr, brawo.
W Wenecji zagościłem przez 1,5 dnia, więc nie miałem zbyt wiele czasu na wyczekiwanie przez cały dzień w jednym miejscu na odpowiednie światło. Robiłem przy takim, jakie zastałem. Ciekawe, czy mi się coś udało-to już zostawiam do waszej oceny.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
7 super, podoba mi sie kadr i tak atmosfera
3 szkoda odbic w szybie
Odbicia specjalnie były. Miały dodać klimacik, ale widać nie specjalnie mi to wyszło:p Czekam na inne opinie;)
o widzisz:)
dobrze że mi przypomniałeś:twisted:
zalegają mi na hdd fotki z wenecji.
a co do Twoich to bardzo fajne.
pierwsze mam praktycznie identyczne jak Ty:)
dwójkę i dziesiątkę też:)
Bo to są obowiązkowe kadry i wszystkie różnice zależą od parametrów, sprzętu i pogody;)
http://fotomungo.za.pl/gallery/index...82ochy/Wenecja Zapraszam na moją stronę gdzie znajdziecie także fotki z Wenecji, jednak tym razem z krótkim opisem Wenecji. Coś jak miniprzewodnik nie zawsze ilustrowany:) Czekam na komentarze.
Tutaj zobaczycie kilka fotek z Werony i z nad jeziora Garda(niestety w Weronie byłem w godzinach do fotografowania najgorszych czyli w samo południe). Ciekawe czy mi coś wyszło-to zostawiam już do waszej oceny.
http://fotomungo.za.pl/gallery/index...ezioro%20Garda
bardzo podoba mi sie to zdjecie
http://fotomungo.za.pl/gallery/index...20Garda&page=1
... takie klimatyczne i mroczne.
kolejnym zdjeciem jaki mi sie podoba jest to
http://fotomungo.za.pl/gallery/index...20Garda&page=1
bardzo podoba mi sie zestawienie kolorow ;) oraz ta pani z psem, gdyby jej nie bylo zdjecie nie mialoby tego uroku..
Ponieważ galeria jest jeszcze "świeża" i nie działają te linki, co podał FOTOGRAF, to jak spodoba lub nie spodoba wam sięj akieś zdjęcie podawajcie jego numer.
no to numer 6 i 8 sa najlepsze wg mnie ;)
Siostrę sprzedam! Nie, nie-żartuje;) Już nie jest na sprzedaż, bo ostatnio mi się z nią całkiem dobrze żyje. Poprosiła mnie, żebym jej zrobił kilka fajnych fotek. Poniżej wam je przedstawiam. Jednak czy można uznać je za fajne?
1.
2.
3.
4.
mungo: Bardzo fajen zdjecia, szczegolnie z pragmi, przyznaj sie czego uzywasz do korekcji kolorow? Ma taki fajny posmak pluginow do symulacji efektu cossowania. Bardzo mnie ciekawi jak duzo to postproces.
mi sie spodobalo #2 ze wzgledu na dobrze dobrane TLO (ktore nie rzuca sie na pierwszy plan, pozostawiajac glowny temat - portretowana osoba - bardzo wyrazny; dobry tez jest kolor tego tla - niebieski - i juz wiadomo czemu to ulubiony kolor politykow z plakatow wyborczych :) ) oraz za NATURALNE swiatlo (brak blinkow i cieni na twarzy). minus dopartuje sie w pozie - prawa reka wyglada tak, jakby jej niebylo... ale zdjecie symatyczne.
Storm-w zdjęciach z pragi było dużo postprocessingu-to były jedyne zdjęcia na których postanowiłem się tak bardzo pobawić. Natomiast w innych zazwyczaj podstawowe rzeczy-kontrasty, poziomy, usuwanie syfków z matrycy. Z góraszki dość sporo poprawiałem, a to ze względu na tamtejsze warunki oświetleniowe. Wszystkie zdjęcia obrabiam najpierw(jeśli są w rawach) w Raw Shooterze, a potem wszystko do PSa, gdzie robię to, czego nie udało mi się uzyskać w RawShooterze, pomniejszam, potem wyostrzam. Żadnych pluginów do symulacji nie używam;)
----
Co do zdjęć mojej siostry-cieszę się, że ci się spodobały, a co do ustawienia modelki to siostra była tak miła, że się sama ustawiała, ale dzięki, że zwracacie mi uwagę na takie rzeczy jak "obcięta" ręką-dzięki temu więcej nie będę ich popełniał:)
Czekam na dalsze uwagi.
Wrzucam kilka wakacyjnych fotek z Hiszpanii(niestety nie ma ich za dużo, gdyż mój pobyt polegał na wylegiwaniu się na plażu, gdzie nie było nic do fotografowania:p), z którymi jak na razie udało mi się uporać. Od czasu do czasu udało nam się gdzieś wyrwać na kilka godzin i coś pozwiedzać. Te fotki które wrzuciłem zdają mi się najfajniejsze. Jeśli chcecie zobaczyć inne zapraszam na moją stronkę http://fotomungo.za.pl/gallery/index.php?list=9
Czekam na wasze opinie;) Dzięki za wszelkie komentarze.
1.Codorniu
2. Monastir de Poblet
3.Nou Camp
4. Montserrat
5. Sagrada Familia
Obejrzałem jak narazie tylko te, które wkleiłeś. Oglolnie jest IMO OK, może obrócz pierwszej. 2-ka ma świetny klimat -bardzo mi się podoba, tak samo ten kadr z Sagrada Famila
Dzięki;) Czekam na dalsze komentarze.
Wrzucam kilka portrecików robionych już lepszym(przynajmniej jak dla mnie:D) sprzętem, a mianowicie 50 mm 1.8. Czekam na komentarze, opinie-także te krytyczne. Jest to dla mnie szczególnie ważne, gdyż portrety mnie coraz bardziej "wciągają" i chciałbym się nauczyć je wykonywać poprawnie:)
1.
2.
3.
4.
przyjemne takie. :)
Nie są pretensjonalne, a to już dużo. :)
No więc tak
1. Modelka bardzo fotogeniczna, a to już Ci załatwia 50% problemów
2. 50mm nawet po cropie to za mało na ciasny portret. Jeśli chcesz robić ciasno to musisz użyć dłuższej ogniskowej, bo deformujesz twarz. Wydaje mi się, że modelka nie bedzie zachwycona, że jej pogrubiłeś nos ;-) :lol:
3. Kadrowanie - jedyne wytłumaczenie, które widzę to chęć zaakcentowania oczu, ale patrz punkt 4
4. Martwe oczy - modelka ma ciemne oczy, a Ty nie użyłeś ani blendy, ani nie dopaliłeś lampą. W efekcie otrzymałeś ładną dziewczynę, bez błysku w oczach ;-)
5. Brak makijażu jest OK, ale poproś modelkę, żeby podkreśliła oko kreską. Wtedy, oczy "wyjdą" jako punkt przyciągajacy uwagę.
6. Nie bój się większej GO - nos powinien być ostry
Najlepsze jest zdjęcie nr 4 - myślę, że w przypadku tej modelki i szkła 50mm najlepsze będą portrety o trochę szerszych kadrach, a nie zbliżenia twarzy. Poszukałbym też innego światła - w ciepłym, zachodzącym słońcu ten typ urody powinien wyjść bardzo dobrze bez makijażu. Jeśli chcesz robić w mało kontrastowym świetle, to wprowadź trochę kontrastu na twarzy lub/i dopal lampą.
Ad 1. To pierwsze zdjęcia z Kasią-mam nadzieję, że uda mi się namówić ją na jeszcze kilka;)
Ad 2.Jedyne szkła jakie posiadam to kit i te 50 mm(ze względu na cenę), a na dłuższe ogniskowe narazie mnie nie stać-wiem, że mogę sobie jakiś ruski obiektyw zakupić, ale to ciągle wychodzi ok 200 zł-obiektyw+przejsciówka.
Ad 3. Chodziło mi głównie o zaakcentowanie oczu, które są nieprzeciętnej urody;)
Ad 4.Blendy nie mam(chyba sobie zakupię jakieś prześcieradło i w wizirze wypiorę:p), lampę tylko wbudowaną:p(kurczę-ciągle narzekam na brak sprzętu...!:/)
Ad 5. Makijaż da się jakoś załatwić;)
Dzięki wielkie za tak wyczerpujący komentarz!;) Czekam na następnę.
Mi się najbardziej podoba jedynka. Lubie małą GO... Tylko tego podbródka można było jej chyba zostawić....
Ja nie jestem jakims znawca :) To inni znacznie bardziej zaznajomieni z foto powinni doradzac, ja jeszcze palne glupote i niepotrzebnie jakies bledne wskazowki podam :)
Moge tylko tak intuicyjnie... powiedziec, ze mozesz do portretu podchodzic takze z boku, z gory, z dolu.... Nie ma wymogu robic zdjecia tylko z przodu z naprzeciwka. Pozwol sobie odejsc na bok i łapać oczy modelki z boku. Nadasz wtedy troche innego tonu zdjeciom i powiekszysz GO co ladnie dodatkowo wyeksponuje Jej oczy.
Tak jak poprzednicy, ma bardzo ladne duze, wyrazne jaskrawe bialka i mocno piwne oczy. Podkreslenie ich kredka na gornej i dolnej czesci oka dodatkowo sprawi wrazenie "wyrazistosci". Mozna takze uzyc jakiegos pudru badz podkladu aby ukryc zaczerwienienia wokol oka, chyba, ze to cos chwilowego i generalnie to nie wystepuje na codzien.
Takze maskara moze tu duzo zdzialac bo duze oczy z wyrazistymi bialkami beda sie pieknie komponowac z zageszczonymi, dlugimi rzesami. A gdy jeszcze lekko nimi zatrzepocze modelka w strone Ciebie to... ufff, wpadniesz w wir :))
Nie mam wielkiej wiedzy ani doswiadczenia, ale na pewno masz fajna modelke, ktora nie boi sie obiektywu a to juz wiele. Masz moze i tani ale dosc dobry obiektyw (50 stałka). Jest co uzywac i jest potencjał.
To takie moje, jak zaznaczylem wczesniej - intuicyjne uwagi.
Aaa.... i nie ma sie co bac ciec po glowie modelki, brak calej twarzy nie oznacza bledu (moim zdaniem) a kadr zyska na niebanalnosci i oryginalnosci "odbioru" zdjecia.
Pozdrawiam i udanych plenerów :)
PS. Dlaczego inni oceniali 6 zdjec a w wątku jest tylko 4 widocznych ? :>
To było sześć punktów co powinienem poprawić;) Co do modelki to pierwszy raz miała robione takie portrety i trochę czasu minęło, zanim ją ośmieliłem troszkę;) Ja z efektów jestem bardzo zadowolony i widzę, że wam także się podoba. Następnym razem postaram się zastosować do waszych rad. Wielkie dzięki za pomoc!:)
Krótki wypad z rodzicami w góry. Oto wyniki:
1. Morskie Oko, w tle Wielki Piarg
2. Morskie Oko
3. Dolina Pięciu Stawów, Przedni Staw Polski, Mały Staw Polski, Wielki Staw Polski
4. Roztoka
5. Przedni Staw Polski, Dolina Pięciu Stawów
6. Jaskinia Raptawicka
7. Żleb Żandarmerii.
8. Zarys Rys
9. Dolina Kościeliska, szczyt Kamienista, widok z nad Jaskini Raptawickiej
10. Dolina Kościeliska
fajne, ale czemu tylko dwa kolory są?
Jak to dwa kolory?
A tak to:
Powinno być dobrze;) Dzięki za sygnał, że coś jest nie tak, bo u mnie wyświetlało się normalnie.
odważny jesteś, że z aparatem na pragę się udajesz;]
Nie byłem sam;) Bez taty, który obejmuje funkcje ochroniarza bym się tam nie ruszył z 350D. Ale teraz mam Lubitela to się sam zapuszcze, bo jednak obecność kogoś troszkę krępuje;)
Ładne landszafciki. Aż sie chce ruszyć w Taterki
Vitez czy ty jesteś z Pragi? Może byś się wybrał ze mną np. w weekend porobić fotki?