Na tle UE... Prosty jak na garbatego. A na tle USA? Chin? Indii?
Nalejpiej to u nas rozwija się sprawozdawczość i biurokracja...
Wersja do druku
Na tle UE... Prosty jak na garbatego. A na tle USA? Chin? Indii?
Nalejpiej to u nas rozwija się sprawozdawczość i biurokracja...
hehe, no co do Indii to mam swoje zdanie ;) Jeśli 80% społeczeństwa to analfabeci, a gospodarka to ręczne minimanufaktury, mogą robić i 50% wzrostu rocznie, a długo nic się nie zmieni. USA - procentowo dużo gorzej. Inna sprawa, że oni już nie muszą. Chiny: o tak, tu naprawdę warto zazdrościć postępu (gospodarczego, bo mentalnie dalej są z Mao)
Nie zazdrość im postępu. Nie tym kosztem. Większość chińczyków zarabia 80-100 dolarów miesięcznie pracując po 12-15 godzin dziennie ŚPIĄC w fabryce. Pilnują ich uzbrojeni funkconariusze. Nie zazdrość im.... Tam to jest wyzysk... a wszystko po to aby tutaj kupić np takiego iPoda za "tylko" 400-500 zł.... nie zazdrość im...
Pojęcie "wyzysk" w wolnej gospodarce nie istnieje. Jest po prostu niedefiniowalne. W socjalistycznej z kolei nic innego nie ma niż wyzysk.
Moze warto znac dane, zanim sie takie opinie wydaje...Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
USA, ktore "juz nie musza" mialy wzrost 5.3% w pierwszym kwartale
tego roku... W Polsce w zeszlym calym roku - 3.2%
Nie znam danych za pierwszy kwartal dla Polski, pewnie sa troche
lepsze, ale daleko do stwierdzenia, ze "o wiele wyzej niz USA".
A to w Chinach jest wolna gospodarka?Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
I do tego w USA nie uznaje się tego za super koniukturę. Już nie pamiętam, od jakiego wzrostu mówią o kryzysie. 2% chyba?
Nie wiem, nie byłem. Dlatego nie napisałem, że jest. Wiem tylko, że w Polsce nie ma.Cytat:
Zamieszczone przez RafalK
Jak to nie ma?! W Polsce gospodarka jest bardzo wolna! Nawet za bardzo :mrgreen:
snowboarder, sorry, że cię tak uraziłemCytat:
Zamieszczone przez snowboarder
dane, które są mi znane mówią o
wzrost PKB w 2005
- USA 3.5%
- Polska 3,4%
I kwartał 2006
- USA 5,3%
- Polska 5,2%
W tym kontekście wypowiedź "procentowo dużo gorsza" jest niefortunna. Tylko, że akuart o USA myślałem w szerszym kontekście (rosnące problemy z bezrobociem, inflacja).
Ale to i tak nie ma żadnego znaczenia. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie tego porównywał.
zanussi, zazdroszczę rozwoju, nie niewolnictwa i wyzysku. Zapominasz, że w tym kraju żyje 100 milionów milionerów (efekt skali), co jest niesamowitym impulsem inwestycyjnym. Jeśli za Mao chińczycy jedli z głodu trawę i liście z drzew wokół Pekinu, to to co jest teraz według mnie stanowi ewidentny postęp.
Tym czego im nie zazdroszczę, jest fakt nieprzestrzegania praw człowieka, cenzura, kara śmierci za "zabronione" używanie internetu, komunistyczna ideologia piorąca codziennie mózgi itp. A to akurat są relikty poprzedniego stanu rzeczy.
A wszystko niestety jest pokraszone obłudą polityków i koncernów (USA i Europa zachodnia).
Problemy z bezrobociem? Znaczy, ile go jest? 2% 4%? I to w większosci wśród leni. A przede wszystkim pewien poziom bezrobocia jest naturalny i zdrowy (vide np. Milton Friedman - Tyrania Status Quo), a ostatnie rządy lewicy mogły niezdrowo zaburzyć równowagę.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Poza tym, jak sam pisałeś, oni już nie muszą się szybko rozwijać (teza mocno dyskusyjna), a my jednak mamy sporo do nadrobienia. Z takim tempem rozwoju dogonimy ich na \infty lat. Czyli Polska de facto jest w stagnacji wobec wolnych gospodarek.
Dokładnie! Wyjadą wszyscy młodzi to nie będzie miał kto zarabiać na emerytury dla emerytów :twisted: Ale co mnie to tam. Niech wyjeżdżają! Życie jest zbyt krótkie, żeby przekiełczeć go w jedym miejscu!Cytat:
Zamieszczone przez zanussi
Na mnie tyż przyjdzie czas. Warszafka to przystanek - nie ukrywam. Jeszcze mam zaległe piwa w różnych miejscach świata do zaliczenia :-D :mrgreen:
Tomek, byłem pewien, że się odezwiesz ;)Cytat:
Nie wiem na ile się interesujesz tematem, ale USA przeżywają spore kłopoty w tym zakresie podobnie jak z inflacją. Oczywiście kłopoty te są nieporównywalne z problemem polskim. Ale ze względu na wielkość i znaczenie tej gospodarki, ma to tak ogromny wpływ na rozwój USA ( i pośrednio innych krajów w tym Polski - dlatego życzę im jak najlepiej), że stanowi poważny problem i zagrożenie.
No wiec rowniez Parlament Europejski skrytykowal
Polske za szerzenie nietolerancji. Caly swiat - same glupki...
Odnosnie nietolerancji jest cekawy art. w Newsweek'uCytat:
Polecam nieuswaidomionym polskim patryjota.
A znany już jest przypadek, zeby ktoś posądził Parlament Europejski o mądrą wypowiedź? Ja jeszcze nie spotkałem.Cytat:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3425009.html
w skrocie:
Naczelny Rabin Polski Michael Schudrich wystąpił w obronie władz polskich przed zarzutem tolerowania antysemityzmu wysuniętym niedawno przez dziennik "New York Times"
Z artykułu wynika, że w Polsce rządzą RASIŚCI i NACJONALIŚCI! Napaść Polaka na Żyda jest potraktowana inaczej niż napaść Polaka na Polaka, albo Niemca na Hiszpana! To karygodne.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
To zależy od motywu napaści.Cytat:
Odpowiedni marketing polityczny realizowany przez Izrael wykreował zjawisko pewnej nietykalnosci Żydów, kradzież radia z samochodu Izraelczyka może byś okrzyknięta antysemityzmem. Można im pogratulować skuteczności i uczyć się.
Tomasz, az mnie w oczy kluje to co piszesz ;) To byla napasc na tle rasistowskim i nigdy nie bedzia traktowana tak samo jak przypadek, w ktorym Kowalski daje w morde sasiadowi po pijaku!Cytat:
A dlaczego? Ja nie widzę żadnego powodu ku temu. A widzę mnóstwo powodów przeciwko.Cytat:
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
Tego nigdy się nie dowiemy. Nawet jeśli osoba twierdzi, że napadła z tzw. nienawiści, to trzebaby rozpatrzeć, dlaczego nienawidzi (no, skoro to motyw jest ważny). A jak nienawidzi ze względów ekonomicznych (częsty powód przecież - "oni nas okradają")? To przecież motyw taki sam, jak w napadzie rabunkowym.Cytat:
Zamieszczone przez Przemoc
Zresztą, uzależnianie postępowania od motywu jest przedziwną degeneracją prawa. Karać należy czyny, a nie motywy. W końcu cel nie uświęca środków, ani ich nie kompromituje również.
Tomasz, mowisz nie raz jak Roman :mrgreen: Twoje poglady zaczynaja mnie przerazac ;)
Dmowski? Możliwe. Ale potrafisz podać mi jakiś powód w odpowiedzi?Cytat:
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
NIE :mrgreen: Nie chce sie wciagac w jakies polityczno-ideologiczno-religijne dyskusje ...z doswiadczenia wiem jak tos ie konczy ;)Cytat:
A czy mozesz rozwinac ta mysl? :)
Troche pod nacjonalizm to podchodzi, nie uwazasz? Moze nie brzmi to wszystko tak doslownie, ale mozna wyczuc ...mam nadzieje, ze sie myle :)Cytat:
Uważam, że inne traktowanie napadów z powodów tzw. rasistowskich stwarza odczucie (usprawiedliwione zazwyczaj, ale to nieistotne dla sprawy), że np. Żydzi (dla ustalenia uwagi) są lepiej chronieni przez prawo niż Polacy - czyli, że cieszą się pewnymi przywilejami. Taka sytuacja stwarza niebezpieczeństwo zwiększenia się anty-semityzmu, gdyż społeczeństwo z reguły nienawidzi tych, którzy mają przywileje - vide rabacje chłopskie, pogromy, niechęć do "nowobogackich", walka z zwolnieniami podatkowymi dla supermarketów, manifestacje feministek. To całkiem racjonalne zachowania i zazwyczaj nieuniknione.
Właśnie w interesie Żydów (i innych mniejszości) jest, by były traktowane dokładnie tak samo, jak inni.
Tutaj sie rozumiemy.Cytat:
No ale nie powiesz mi, że gdy napadniętego Żyda przeprasza Prezydent i Premier, a napadniętego Kowalskiego nie, to z równością jest kiespko...
Tutaj tez po czesci sie zgodze, ale nie do konca. Pod uwage trzeba wziasc fakt, ze rabin jest jakas "szycha" ;) w naszym kraju i dostal tylko za to, ze jest Zydem ...a wiec byl to napad na tle rasistowskim (a nie rabunkowym, czy tez jakims innym).Cytat:
Że szycha to zgoda, ale tu nie podkreśla się szychowatości tylko semityzm. Zgoda, że napad mógł być na tle rasistowskim, ale co z tego wynika? Dlaczego powinien być inaczej ścigany?
BTW. Arabowie to też semici, więc władze Izraela są anty-semickie ;)
Tak czytam sobie nienerwowo Pratchetta i znajduje fajny cytat o Polsce:
Niezła charakterystyka :)Cytat:
"Zastrzelić dyktatora i zapobiec wojnie? Ale dyktator jest tylko czubkiem ropiejącego pęcherza społecznej materii, z której biorą się dyktatorzy. Jeśli zastrzeli się jego, inny za chwilę zajmie jego miejsce. Zastrzelić jego także? A może wystrzelić wszystkich i napaść na Polskę? Za 50 lat, 30 lat, nawet za 10 lat świat wróci prawie dokładnie na dawny kurs. Historia zawsze miała ogromną bezwładność." (Panowie i Damy)