chyrek, masz mozliwosc slania fotek na kilka stockow, bycie exclusive jest zdecydowanie nieoplacalne :) uwierz mi.
Wersja do druku
chyrek, masz mozliwosc slania fotek na kilka stockow, bycie exclusive jest zdecydowanie nieoplacalne :) uwierz mi.
matko_Wariatko a na shutterstocku jak Ci idzie? słabiej niż na istock?
Routlaw od dwoch miesiecy Shutter rowno goni Istocka, zarobki ksztaltuja sie na podobnym poziomie :)
Dobry jest jeszcze Dreams, Fotolia i Stockxpert.
Taki ogólny pesymizm panuje, a ja znam takich fotografów, którzy zarabiają bez problemu i to nieźle, a nie są tymi "czołowymi". (Choć tu przyznaję, ze znajomości są pomocne lub tzw. obycie). Ja pracowałam dla hotelu robiąc zdjęcia jedzenia przez 3 lata dopóki nie wyjechałam za granicę, a i tutaj udało mi się znaleźć zlecenie i mam nadzieję, ze będzie ich więcej. Co do stocków to mam taką opinię (jestem na fotolii i trochę się sprzedało, a nie jestem tam długo): I tak robiłabym zdjęcia; bo to lubię. Robię je praktycznie codziennie dla przyjemności. Mozliwe, ze części z nich nie sprzedam z prawami i po dobrej cenie, to co, mają w domu lezeć? (A raczej zawalać mi komp.)
Routlaw, pozdrówki:-)
Witam, możecie mi powiedzieć na czym polega takie sprzedawanie fotek dokładnie?? z waszych wypowiedzi zrozumieałem że można spokojnie sprzedawać fotki na kilku serwisach i nie ma to wpływu na prawa autorskie czy coś;)
jestem ciekaw kto kupuje takie fotki??--np ciastek?;]
można wysyłać wszelakie zdjecia-przyroda, ludzie wszystko taq?
wystarczy się zalogowa wysłać(poczekać aż fotki zostaną/lub nie przyjęte) i tyle??;D
pozdrowionka
Czy prawa autorskie są żeczywiście niezbywalne?? możemy to samo zdjecie sprzedawać kilka razy?? np, w przyszłości do jakiejś gazety?;]
Można oczywiście sprzedawać to samo zdjęcie kilkakrotnie, w kilku stockach i potem do gazety, chyba że zaznaczysz opcję (jest taka np. na dreamstime) sprzedaży praw, ale wtedy sam ustalasz cenę - minimum chyba 350$.
A sprzedaż polega dokładnie na zalogowaniu się, wysłaniu zdjęć i czekaniu na akceptację. Mój mąż też nie chciał wierzyć, że z tego mogą być pieniądze "bo przecież każdy by tak mógł" i dokładnie każdy może. Wystarczy aparat,komputer i w miarę szybkie łącze.
i wysyłą się oryginały prawda??<--muszę zapytać dla pewności;]
Własnie sie zarejestrowałem na istocku. wysłałem 3 fotki i teraz maja mi napisać w ciagu 2 tygodni czy jest OK czy nie. Procedura dostania sie tam jest ciut skomplikowana
co masz na myśli??
Nie bardzo rozumiem pytanie. Chodzi o zdjęcie - zrzut z aparatu?? - Wysyłasz zdjęcie jakie chcesz, może być obrobione w PS, nawet bardzo, nawet sprowadzone do grafiki. Możesz wysłać zupełnie nie ruszane. Musi być dobrej jakości, bo w przeciwnym razie zostanie odrzucone. Wysyłasz plik , ale przecież zostaje Ci on też na Twoim komputerze, ten sam plik wysyłasz do innej agencji lub do gazety, gdzie chcesz.
Tylko, kiedy uda Ci się sprzedać prawa do zdjęcia za cenę przez Ciebie ustaloną (niektórzy ustalają sobie nawet 1000$), masz obowiązek wycofać je z innych stocków i nie wolno Ci go już nigdzie sprzedawać.
chodzi mi że zdjecia w oryginalnej wielkości;)
Tak, na niektórych stockach im większy rozmiar (rozdzielczość) tym lepsza cena, są też minimalne wymagania 2-3MP po za tym najlepiej wcale nie kompresować - zachowywać w najwyzszej jakości - bardzo często zdjęcia odzrzucane są z powodu artefaktów i szumów
Matko, a jesli mozna spytac, jaki procent fotek odrzucali ci na poczatku, a jaki teraz?
Pytanie jest oczywiscie skierowane do wszystkich ktorzy sprzedaja z powodzeniem na e-stockach, ale zarobki Matki powalily mnie na kolana, takoz jakos jej fotek
a ja jestem ciekaw, bo przy rejestracji nie widzę nigdzie np:numeru konta. jak przyjmą fotografie to dopiero wtedy się rozliczają?? jaq to jezd??;]
Przy rejestracji to dopiero przechodzisz kwalifikacje , do rozliczeń to jescze daleka droga
A w jaki sposób odbiera się kasę? Czek? PayPal? Gotówka?
Co jest wg was najlepsze?
fakt że miałem powolny start i mało zdjęć dodawąłem ale pierwszą wypłąte dostałęm po 4-5miesiącach. Możesz dostawać kasę:
- czekiem - nie polecam bo realizacja w polsce trwa 4tygodnie do 6miesiecy o kosztuje sporo. ja w ING zapłaciłem 30zł
- PayPall - szybko sprawnie i tanio
- Moneybookers.com tak jak Paypall
Ile odrzuconych? z tych które robiłem pod stock (w namiocie bezcieniowym) przyjeli prawie wszystkie. Z tych które miałem kiedyś zrobione i próbowałem wrzucić odrzucali bardzo dużo przeważnie przez szumy. ISO 100 w 300D to już jak dla nich duże szumy.. Szumofoby są no ale ich serwis i oni decydują.
Teraz sprawdziłem i dokładnie połowe mi odrzucili. Co ciekawe mój bestseler za pierwszym razem został odrzucony. Ludzie oceniają i jak ma gorszy dzień bardziej czepliwy to odrzuca.. :)
Routlaw to co na iso 50 robisz ? Ktorego 300d nie ma ;)
Czy mi się dobrze wydaje czy trzeba zdać ten test(istock) żeby móc wrzucić fotki??:D
moze ktoś mi z nim pomóc bo coś muszę źle zaznaczać-ciągle mnie wyrzuca;)
help!!;]
Halo!!!! no nie bądźcie tacy!!:)
Na końcu wyswietla Ci odpowiedzi, tak ? Tak. to skopiuj je do worda i normalnie ściągaj ;) jak na studiach .
No to ja dorzuce jeszcze linka z linkami. Gosciu opisuje co i jak (na jego przykladzie).
http://www.dphotojournal.com/sell-photos-online/
iStock to jedna możliwość zarobienia na zdjęciach. Ale na zdjęciach studyjnych(w namiocie bezcieniowym, itp.), których robić nie potrafie i które mnie nie kręcą. Ja np. chciałbym zarobić na swoich zdjęciach. Często bywam na różnych wydarzeniach w Wawie, fotografuje różne przyjecia. Jak zarobić na TYCH zdjęciach?
Nie tylko zdjęcia studyjne, są i krajobrazy i portrety. Ja mam głównie zdjęcia dzieci, nie zarabiam tyle co Matka Wariatka, ale kilkaset $ miesięcznie wyciągam ( co i tak jest dużo jako że aparat mam niecały rok i się dopiero uczę). Zdjęcia możesz spróbować sprzedać, ale do każdej rozpoznawalnej (tzn. widocznej na zdjęciach) osoby musisz mieć tzw. model release - pozwolenie na publikację i sprzedaż wizerunku - zdjęcia z ludźmi sprzedają się bardzo dobrze.
JA ciekaw jestem kto kupuje te zdjęcia na istocku??;) prywatne osoby?
Dobra zdałem ,ale tu nowa przeszkoda;) okazało się że trzeba zdjęcie dowodu-czy co tam, im przesłać....
kurczę, a co jeżeli nie mam 18 lat?? tam jest napisane że paszport--czy ja mogę czy raczej nie bo nie jestem pełnoletni???
co tu zrobić....a mogę np; na mojego rodzica założyć konto??:D
no to przyjdzie mi mamę prosić:D
no trudno....jeszcze 10miesięcy będe się musiał pomęczyć z niepełnoletnością:D
pozdr
Ae to musisz zgodnie z regulaminem umieszczać zdjęcia które twoja mama wykona ;)
NO oczywiście że tak zrobię:D:D ba, jakże mógłbym inaczej????
Mam pytanie odnośnie wysyłania zdjęć, wysyłam zdjęcie nie poddane żadnej kompresji, w najlepszej rozdzielczości i jakości ?
Nawet jesli to zdjęcie miałoby mieć 5 Mb ?
A ja mam pytanie odnosnie model release - czy ono ma byc w tej wersji co jest podana? Czy w jezyku angielskim koniecznie? bardzo prosze o wypowiedz osob, ktore dodawaly zdjecia ludzi na istocku.
Ja ma jeden model relase na wszystkie stocki ( nie wyobrażam sobie, zeby komus chciało sie wypełniac dla mnie kilka papierów dla jednego zdjęcia) jest zdaje się z dreamstime, tylko przed drukowanie usunęłam nazwę, żeby był uniwersalny. Oczywiście po angielsku, ale mam przy sobie tłumaczenie ( na dreamstime mozna pobrac też wersje polską, ale nie wszędzie jest ona akceptwana), żeby model wiedział co podpisuje.
a ja nadal jestem ciekaw kto kupuje te zdjęcia?? np: zdjęcia których się raczejnie wiesza--zdjęcie "nauczyciel retro" ;)
nawet jesli ma i 8 MB :)
kto kupuje zdjecia - przewaznie wykorzystywane sa do www, drukowanych ulotek, folderow, pojawiaja sie w gazetach :)
moje dwukrotnie mialy przyjemnosc byc w angielskiej wersji PHotoshop Magazine :)
na poczatku bylo sporo odrzutow, a to swiatlo a to kompozycja, uzbroilam sie w cierpliwosc, robilam i uczylam sie.
teraz odrzuty sporadycznie bardzo :) ale to dlatego, ze wiem czego chca, jakis czas juz dzialam wiec trudno nie wiedziec ;)
ja w namiocie robie ISO 200 i wszystkie maja akcept :cool:
pewnie zarobisz nawet i 10$ ;) zdjecia ludzi sa bardzo chodliwe :)
warto sprobowac.
Możecie mi powiedzieć co oznacza "Type "I Agree" " i pole na wpisanie czegos????
to jest po zdaniu testu i pod tym trzeba wgrać zdjęcie/skan dokumentu.
co tam trzeba wpisać???
musi być PESEL na dokumencie????
normalnie zdjecia swoich dokumentów--np prawo jazdy , przesłaliście?;)
to ja powtórze mój post bo czekam na odp a teraz można nie zauważyć;]
Możecie mi powiedzieć co oznacza "Type "I Agree" " i pole na wpisanie czegos????
co tam trzeba wpisać???
musi być PESEL na dokumencie????
normalnie zdjecia swoich dokumentów--np prawo jazdy , przesłaliście?
Może zamiast się rozdrabniać w pościyki, ktoś zorientowany, kroczek, po kroczku opisałby całą procedurę (powiedzmy typu translacja angielski <->polski i co zrobić) i dalsze postępowanie aż po odbiór pieniędzy i umieściłby np: w Bazie Wiedzy.
a ja nadal nie wiem co tu trzeba wpisać!!
co tam trzeba wpisać???
Ej no weźcie;)
Hm.... jak nie wiesz co do ciebie pisza to po co się w to pchasz? :roll: a jak dostaniesz jakieś pismo to też będziesz marudził?
Żeby nie było...... zapewne chodzi o to żebyś wpisał w to pole: I Agree - ale nie wiem bo nie znam tego serwisu. Przeczytałeś na co się godzisz?
no trochę czytałem....ale tego jest strasznie dużo....i nie władam aż taq świenie ang--znaczy pismo przeczytam spokojnie.
no cóż powiem szczeże-pomyślałem że tyle osób tam jest/fotografów z forum i w internecie piszą o tym banku fot., to musi być okej;)
a chciałbym w końcu spróbować żeby choć trochę mi się zwróciło za sprzęt
chyba jest okej prawda?:)
O ile pamiętam to własnie musisz wpisać "I agree" :-)
Acha, i na Twoim miejscu raczej rejestrowałabym się pod swoim nazwiskiem i wysyłała swój paszport a nie mamy. Jakby się przyczepili do wieku to spytaj, czy nie mógłbyś wysłać pisemnej zgody rodziców czy czegoś takiego lub w ostateczności poczekaj te parę miesięcy (nie wszystkie stocki rządają skanu paszportu, spróbuj najpierw na innych). Jak po roku będziesz chciał publikować pod swoim nazwiskiem i zaczniesz przenosić tam "zdjęcia mamy", to może to się skończyć blokadą konta, chyba że do końca życia chcesz występować jako mama.