jedno jest pewne: ceny body z napisem C i N beda nizsze i to jest dobra wiadomosc:)
Wersja do druku
jedno jest pewne: ceny body z napisem C i N beda nizsze i to jest dobra wiadomosc:)
Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Cały czas mam nadzieje ze macie, mamy czas na fotografowanie a nie tylko na ekshibicjonizm..... sprzetowy :-P :-P :-P
No wiec wlasnie robaczki rodzi sie pytanie: czy w zwiazku z wejsciem na rynek nowego playstation alfa sony (hehe nie moglem sie powstrzymac:-D ) ceny 350D spadna:
- znaczaaco
- troche
- minimalnie
Kiedy mozna sie spodziewac spadku cen?? Chce teraz kupic 350D i czy nie lepiej odczekac troszke czasu i zaoszczedzic x kasy?? Moze lepiej poczekac na kontre canona modelem 400D??:-D Jak to wyglada w praktyce(histori) takiej rywalizacji?? Pozdrawiam
Myślę że sony nie poprzestanie na amatorskiej lustrzance. W przeciwnym razie poco wypuszczali by takie obiektywy jak 135/1.8 , 300/2.8 itp. (może dla prestiżu ?)
Zresztą sony sprzeda na pewno wiele swoich aparatów amatorom tylko że tym amatorom za niedługo przestanie wystarczać A 100 i co wtedy ? Sony na pewno wie o tym, żeby utrzymać się na rynku trzeba wypuścić całą gamę aparatów i obiektywów
Gdyby w najbliższej przyszłości sony wypuścił odpowiednik canona 5D z matrycą FF np. 14mp za cenę canona 30D to mogło by być ciekawie :) zresztą ma w ofercie obiektywy które mi (i pewnie wielu innym) się podobają, więc na pewno znalazło by się wielu canonowców i nikonowców zainteresowanych Alfą. Co do ceny np. 300/2.8 to zawsze można kupić np. sigmę 300/2.8 albo 120-300/2.8 itp. Przy czym dodam jeszcze że AS w Sony jest bardzo kuszący
I anti dust odrazu...
Alfa to chyba nawiazanie do japońskiej Minolty tzn dynaxy tam sie chyba tak nazywaly ale ja nie wiem nie znam sie na minoltach, a A100 to nie przypadkiem odpowiednik 5D ?
Nie odpowiedziales mi na pytanie:-D
chodziło mi o Canona EOSa 5D.Cytat:
Zamieszczone przez Kmusztard
tzn gdyby Sony wypuściła puszkę z pełną klatką w przystępnej cenie.
(podobno chce być liderem na rynku więc teoretycznie jest to możliwe)
Fakt to 5D :) Znalazłem troche o szkłach nie wiem czy było już
http://www.dpreview.com/articles/sonydslra100/page3.asp
I jeszcze 1
http://www.zeiss.de/C12567A100537AB9...ct/FramedNews4
Czy profesjonalne kamer sony nie są wyposażone również w optykę Zeissa? Czy je też uważasz za badziewie bo nie są na C? Dlaczego twierdzisz że to nie będzie prawdziwa optyka Zeissa? Miałeś już obiektywy w ręku? Na razie Sony podszedł do całej sprawy bardzo logicznie i jeżeli będzie to kontynuował to może rzeczywiście będą to prawdziwe szła Zeissa tylko że z AF. I wtedy będziesz mógł sobie wmawiać ile chcesz że to badziew :)Cytat:
Zamieszczone przez bundy
300/2,8 to raczej nie jest ten segment rynku o którym mówisz. To jest ze 2 półki wyżej niż myślisz.Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Co za różnica czy on stary czy nowy. Jak szumy przy ISO 800 będą na poziomie D200 to Canon 350D przy Sony 100 jest cieniutki! Co z tego że trochę mniej szumi przy 1600 jak ja tego użyłem kilka razy w życiu (3200 nigdy). A tu proszę czyszczenie matrycy, IS w puszce, ergonomia minolty!!!!Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Wszystko wskazuje na to że sony podeszło do sprawy poważnie i niedługo zobaczymy odpowiednik D7D może z matrycą CMOS która będzie mniej szumieć a potem „legendarnego” D9D. I canon z 30D może cienko wyglądać kolejny raz
Pytanie czy Canon jako samotnik da sobie rade z tymi polaczonymi silami. Na razie ma przewage chocby "psychiczna" - lata budowania wizerunku firmy profi-foto, ale...
Za to ciekawe co na to wszystko Nikon ? Biedak jedzie na tej samej matrycy i nie moze byc drozszy od Alfy. A moze bedzie wkrotce Beta-polaczona Minolta z Nikonem i bebechami Sony :-) Proponuje nazwe Hydra :-)
Tamron ma cos takiego jak AdaptAll czy jakos, moze powstanie pierwszy aparat wielosystemowy ? :shock:
Wydaje mi się, że do pojawienia się następcy 350D (wieść gminna niesie, że na jesień) nie będzie znaczącej obniżki (jeżeli będzie jakakolwiek). W momencie wypuszczenia 370D, czy jak ona tam sie będzie nazywać, na pewno ceny spadną. A o ile - rynek pokaże. A pojawienie się takiej zabawki jak a100 może na ten spadek ceny wpłynąć bardzo pozytywnie (z punktu widzenia klienta).Cytat:
Zamieszczone przez liquidsound
czeczot dobrze prawi. jakby posiadacze trabantow (zwlaszcza tego nowego) wzieli w rece D5D Minolty to by sie przekonali, ze male niekoniecznie znaczy zabawkowe i ze mozna zrobic aparat nieduzy, lekki ale poreczny, tzn. o normalnej ergonomii.
a o Nikona bym sie nie bal. w nadrzednosc i boskosc matryc i megapikseli to chyba jeszcze tylko fanatycy Canona wierza. a to wcale nie jest warunek konieczny do szczescia. liczy sie tez (oprocz szkla) solidne body z ergonomia pomyslana do szybkiej pracy. tzn. nie z guziczkami ala Playstation (jak A-100 czy 350D). D200 i A100 to zupelnie inne aparaty.
Mysle ze Canon spi spokojnie i jego pozycja dlugo bedzie niewzruszona.
Z pewnoscia ma gotowe wszystkie elementy do kolejnych aktualizacji i pare roznych prototypow nowych puszek z bajerami. O swoim odkurzaczu na matryce juz pisali (mialo byc niby juz w 20D, ale nie chcieli podnosic ceny puszki, blabla, zostawimy sobie na potem...).
Sony bedzie musialo sobie wypracowac nieco pozycji na rynku. Canon to firma ktora sie z foto kojarzy bardzo dobrze. Sony jakos tak nie do konca.
Ciekawe jest też to że Carl Zeiss produkuje dla nikona dwa obiektywy T* 1.4/50 i T*1.4/85 tylko że bez AF :) sony ma T* 1.4/85 ale z AF :)Cytat:
Zamieszczone przez Fotos
obserwując całą batalie na poprzednich podstronach, wnioskuje swoje...
lecz jedno jest pewne, osoby które wachały się co do zakupu 7D i mimo tego kupiły sprzęt, zrobiły dobry krok, system nie umarł wręcz rozwinoł na nowo skrzydła. Z wieścią że Sony pozostaje przy starym mocnowaniu obiektywów (bo tak z tego wywnioskowałem) urzykownicy otrzymują potężny zastrzyk nowych obiektywów :cool: jeżeli się myle, proszę o sprostowanie :-P
Jak na złość na allegro nie ma żadnej 7D :x
proponuję zobaczyć sample na fotopolis - nie zachwycają ostrością, choć to pewnie wina słabego obiektywu kit.
[Edit]
Chyba to wina BF widać to na ostatnim zdjęciu
Właśnie. Przewaga canona w postaci matryc właściwie już się skończyła. Policzcie ile zdjęć robicie na ISO 1600 i czy byście go użyli gdybyście mieli IS w puszce? Został mu tylko największy wybór szkieł ale to też się może skończyć, zresztą ile osób posiada te „specjalistyczne” szkła. Jak zeissy będą prawdziwe, tzn Zeiss do swoich szkieł doda tylko AF i ewentualnie poprawi powłoki to ja zacznę mocno zazdrościć posiadaczom Sony.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Na dzień dzisiejszy jak bym chciał kupić tani korpus + kit a może kiedyś rozbudować system wziąłbym a100 prawie w ciemno przecież sony aż tak bardzo nie zepsuje jakości w stosunku do d200. Żaden producent nie daje tyle w aparacie z najniższej pułki który w dodatku jest wygodny w obsłudze (d5d)
Moim zdaniem canon ma problem. Na pewno ma już opracowanego następcę 350D ale czy on może konkurować z a100 (za wyjątkiem ceny). Przecież wszystkie nowości Canon najpierw wprowadzał w wyższych modelach a 30D nie wniósł "kompletnie" nic nowego. Przecież nie dadzą tego co ma a100 w 370D bo kto kupi 30D. Może canon obniży ceny obiektywów z IS, to nie może być drogi mechanizm skoro da się go pakować w S2 za 1300zł
Zanim ktoś mnie tu napadnie za obraze jedynie słusznej marki proszę żeby porobił zdjęcia jakimś aparatem minolty a nawet d200. Ergonomia canona jest najgorsza!
Chyba ze
………….
canon stwierdził że niech inni się pozabijają w segmencie najtańszym a ja zarobię w segmencie 5D. Kto będzie pierwszą ofiarą? Nikon d50 tu jest magia marki, Samsung daje stabilizacje, 350D jednak magia 8mpx.
Pytanie co rozumiecie przez "prawdziwe" Zeissy?
Robione w ich fabryce (pewnie raczej nie), zaprojektowane przez ich inzynierow (mozliwe), zaprojektowane przy wspoludziale ich inzynierow (tez mozliwe). Np. takie wspolczesne Hasselblady z serii H sa zaprojektowane tylko przy wspoludziale szwedzkich inzynierow, produkowane przez Fuji w Japonii, dodatkowo po polaczeniu Hasselblada z dunskim Imaconem dunczycy rzadza firma, a wlasciciel jest z HongKongu :D Z Zeissem moze byc troche podobnie, a ostatecznie interesuje nas jakosc :)
Ale dobrze się kojarzy posiadaczom TV i kina domowego marki sony, dobrze się kojarzy miłośnikom bumboxu w maluchu itd. Oni nie kupią sprzętu bo canon ma tradycje oni kupią aparat bo będzie ładnie wyglądał obok TV czy też magnetofonu w samochodzie, ten sam design, to samo logo. Sony produkuje tragicznej jakości kolumny głośnikowe w porównaniu do firm się w tym specjalizujących i co z tego, skoro i tak je sprzedaje bo ludzie lubią mieć sprzęt jednego producenta – to się nazywa przywiązaniem do marki :)Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
To gdzie on jest produkowany to mi obojętne :) byle miał tą jakość. Cena chyba świadczy że będą prawdziwe :)Cytat:
Zamieszczone przez fredi
I nie rozumiem jeszcze jednego. Czemu uważacie że to aparat klasy 350D czy d50. Możliwości ma aparatu z wyższej pułki, matryce też :), jak powiem że d200 to może przesadzę ale może jednak nie :). W najniższym segmencie to on jest tylko wielkością bo możliwościami i obsługo (d5d) na pewno wyżej.
przyjmujesz zalozenie dla dowodu nie wprost, ze kompatybilnosc jest nie tylko wstecz ale tez naprzod. tzn. ze nie tylko Sony zaakceptuje obiektywy Minolty, ale tez body Minolty "lyknie" nowe szkla Sony.Cytat:
Zamieszczone przez Zaku
prawdopodobnie jest to prawda, ale nie traktowalbym tego jako pewnik. oby. bo Dynax 7D w dzisiejszej cenie to lakomy kasek. matryca tonalnie dziwna, ale aparatowosc sprzetu swietna i do robienia zdjec i nauki fotografii sprzet wrecz wymarzony...
Myślę, że Sony dobrze to sobie wykalkulował. Alfa zapowiada się naprawdę świetnie. To logiczne rozwinięcie D5D. Miałem okazję bawić się tym aparatem i twierdzę żę ergonomia jest dużo lepsza niż 350D. Poza tym balans bieli znacząco in plus w porównaniu z Canonem. Znacząco wolniej działa AF w D5d i ciekaw jestm czy poprawili to w alfa. Pikselami w ogóle bym się nie przejmował. Osobiście wystarcza mi 6mega. Zapewne na jesieni wypuszczą coś zamaiast D7 i bardzo dobrze :) Nie spodziewam się żadnych rewelacji jeśli chodzi o 370D - zapewne dadzą wyświetlacz 2,5" i spot. Zostanie 8mega matryca.
ja np 40 % zdjec robie na ISO 800, 1600 i nieco na 3200 i stabilizacja nic by tu nie zmienila bo przy 17, 20mm jest zbedna wlasciwie ;)Cytat:
Zamieszczone przez czeczot
ergonomia to sprawa upodoban osobistych, bawilem sie 7d i mi zupelnie nie pasowal sposob obslugi, w d200 Nikona rowniez, choc tu mi najbardziej przeszkadzal zle wyprofilowany uchwyt (dokladnie tylna jego czesc).
Najbardziej pasuje mi body eos3 :) i co mam zrobic? ;)
wszystko to kwestia potrzeb i osobistych upodoban, nie ma idealnego systemu czy body dla wszystkich :) i dobrze bo nudno by bylo ;)
czeczot: ja bym użył. :)
Z tej przyczyny, że często fotografuje obiekty które same się bardzo szybko poruszają. :) I ich stabilizacja nie ustabilizuje. ;)
a tym Sony piszą też na fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4414
i jeszcze tu są sample ;)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4418
fuj.znowu goście którzy robią wszystko dobrze oprócz aparatów wypuszczają aparat bo kupili mniejszą firmę... ehhh... mam alergię na Sony.
Cytat:
Zamieszczone przez liquidsound
Eee tam, takie gdybanie Canon-Sony-Nikon to klasyczne brandzlowanie. Chcesz fotografować to kupuj to na co cię stać i rób zdjęcia. Chyba, że ktoś kolekcjonuje najnowszy sprzęt... Chciałbym tylko kiedys fotografować 350D tak jak to robi kilku ludzi z różnych galerii... nawet bez Sony 10MPi stabilizatorem.
iso 1600 tragedy...
Ja dzisiaj sprzedałem 300d, chcąc kupić w USA 20D albo KM 7D, czyli coś bardziej zaawansowanego.
Poza tymi kilkoma na fotopolis nie widziałem jeszcze żadnych sampli z a100, jednakże zdjęcia w iso 100 i 80 wyglądają na idealnie gładkie i świetnie naświetlone- wg fotopolis zostały zrobione na automatycznych ustawieniach, co świetnie rokuje systemowi pomiaru światła! Jak będzie działał autofocus- zobaczymy. Biorąc pod uwagę poziom osiągnięty przez R1 można spodziewać się naprawdę wiele dobrego! A patrząc na specyfikacje a100 i porównującje do 20D to hmm... Chyba wszystko przemawia za sony. Puszka będzie kosztowała trochę więcej niż 350d z kitem.
W planie mam kupić:
* body (800usd)
* tamron 17-50 f2.8 (450usd)
* sigma 70-300 (220usd)
Czyli za jakieś 1500usd ~ 4500zl mam 10MP pukawke z dwoma calkiem przyzwoitymi i jasnymi szkielkami zapewniającymi akceptowalną jakość:D
W dodatku szkielka mające IS!!!
Jeżeli jeszcze do tego dojdzie potwierdzanie ostrości w manualnych szkłach, to jestem w stanie wysłać list z podziękowaniami do Sony Polska za kawał dobrej roboty ;)
a tu kilka sampli z a100
http://klubkm.pl/forum/viewtopic.php...r=asc&start=60
Czyli dla ciebie zostanie Canon jako sprzęt niszowy z dobrym wysokim ISO reszta bierze Sony :) Przy 1/5s albo dłuższym w miejscu gdzie nie wolno rozłożyć statywu lub nie ma czasu też jest zbędna :)Cytat:
Zamieszczone przez yggdrassill
Fakt, a często jest tez to kwestia przyzwyczajenia. I nie jest powiedziane że jak byś od zawsze używał minolty to po wzięciu do reki Canona miałbyś bardzo złe zdanie o jego ergonomii.Cytat:
Zamieszczone przez yggdrassill
Pojawiło się już kilka innych preview (poza dpreview):
http://www.steves-digicams.com/2006_.../alpha100.html
http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA100/AA100A.HTM
http://www.dcresource.com/reviews/so...ew/index.shtml
A tu tabela szkieł do Soniaków:
http://news.sel.sony.com/assets/Alph...nses_chart.htm
zastanawiam sie czy sony kupil tylko minolte ... bo ten a100 jak 350-ka wyglada: pokretla, tyl i z gory ;)
Może spełnia się jakieś proroctwo i za jakiś czas będziemy mieć wszystko z tym logiem :-) Kalesony firmy Sony, to byłoby coś pięknego ;-)Cytat:
Zamieszczone przez AGO
Byle tylko Sony nie wykupiło Polmosów i Żywca, to będzie dobrze :-)
Mozna spojrzec na to wydarzenie jeszcze inaczej - jak na razie Canon nie przejal sie ani Pentaxem ist, ani Samsungiem GX, ani Oly E-500 czy 330. Minolta mimo bardzo fajnych 5d i 7d i tak skonczyla z foto. Swiatem dalej rzadza ci sami :-)
Sony to sprzet dla mas - tu pewno niezle zamaca. Ale watpie, zeby szybko im sie udalo zbudowac pozycje na rynku. Np. kwestia dostepnosci obiektywow - do Canona sa od reki, nawet w Polsce.
Co do Canona to pozwole sobie nazwac ich polityke bledna z wypychaniem najpierw wyzszego modelu 30D, a potem nizszego 3x0D. Blokuja sobie w ten sposob poprawianie 3x0D.
Może premiera następcy 30D nastąpi szybciej niż przypuszczamy :D
Obiektywy albo są tak dobre jak prawdziwy Zeiss, dlatego są tak drogie, albo płacimy za markę. Co do aparatu to wygląd mi się tak średnio podoba, a tył wygląda naprawdę identtycznie jak 350-tylko guziki są w innej kolejności;p Ten aparat napewno zrobi spore zamieszanie na rynku, ale nie sądze, żeby w jakikolwiek sposób mógł zaszkodzić Nikonowi, a tym bardziej Canonowi. Pożyjemy, zobaczymy:D
Eeeeeeeee, ale by było nuuuuudno :razz:Cytat:
Zamieszczone przez fredi
lubię być inny ;) im więcej osób porzuci system canona tym taniej kupię dobre szkła ;)Cytat:
w dodatku mam stabilizacje wbudowana w korpus (ten swoj ;) ) więc utrzymuje nieźle 300mm na 1/30 ;)
Nie sądzę aby jakaś masowa "schizma" się szykowała z Canona do Sony. Soniak znajdzie swoje miejsce na rynku dSLR i tyle :)
Z tego co widać na dpreview, a wymienili chyba wszytkie akcesoria jakie są lub będą w najbliższym czasie dostępne, to gripa nie przewidzieli. Smutne, co nie?
po pierwsze 18-70 to nie TamronCytat:
po drugie 11-18 to nie taki szajs za jaki chciałbys go uważać
po trzecie 20/2.8 - to że Canon może miec takie problemy nie musi wywoływac zwatpienia z urzedu
po czwarte STF to nie soft focusCytat:
po piate może nową 50ke trzeba jeszcze dopracować
po szuste to że bedziesz tak szyderczo nastawiony do tej oferty co najwyżej może poprawi ci nastrój ale ani Sony nie zaszkodzi ani Canonowi nie poprawi ;)
wszystko zalezy od ceny, bo jak sony wypusci aparat w dampingowej cenie i w kicie da Carl-Zaiss'a (np 16-50 2,8 :D) ... a inne Zaiss'y tez w dampingu to moze sie zachwiac w podstawie swiat dSLR-ow.
Oczywiscie zawsze wierni Canon-owcy pozostana, co innge z uz. Nikona ;)
na fotopolis sa przykladowe fotografie i ... nie zachwycaja. Jest takze, gama obiektywow no i tez zaden knock out. Aha cena w granicach 1000$ czyli rewolucji nie bedzie :|
>Może premiera następcy 30D nastąpi szybciej niż >przypuszczamy
Eeee, to juz chyba przesadzone, ze bedzie jesienia.
Za to byc moze odpowiedzia Canona bedzie 3000D, podobno ma kosztowac ponizej $500. Czyli pierwsza lustrzanka dla mas.
Przy okazji weszenia za 3x0D, znalazlem info, ze Canon + Nikon maja obecnie 81% rynku dSLR. Niezle.
o jejku, ale tu się kilka osób na wojnę wybrało :?
IMHO dobrze, że jest nowy gracz, myślę, że zarówno 350D jak i D70 są w poważnych kłopotach i mam nadzieję, że ceny spadną.
Z tym wbudowanym IS to jest jednak jakieś nieporozumienie - w Minolcie ideą było stworzenie systemu, który da realną przewagę nad konkurencją jeśli chodzi o szkła - słabsze, ale za to tańsze i wszystkie z IS. A teraz, co? 300/2.8 za 6000$ :shock: O dupę rozbić taki wbudowany system. Zwłaszcza, że na dpreview twierdzą, że system został zbudowany jako zamknięty projekt APS-C (oj Nikonie, coś mi się zdaje, że konkurencji w FF nie będzie :( ), a w takim razie to szkło powinno być o 50% tańsze od Canona - bez IS i mniej szkła.
Szczerze mówiąc patrząc na możliwy wpływ pojawienia się nowego gracza na rynmku, to chyba jednak Nikon ma więcej kłopotów, bo choćby i z czysto marketingowego punktu widzenia, fakt, że Sony wkłada matrycę z D200 do puszki za 900$ jest szokujący. A ktoś mówił, że matryca to więcej niż połowa ceny :rolleyes:
Suma sumarum - całość mocno spóźniona, brak póki co propozycji dla profi i koszty nowych szkieł z pewnością nie sprawią, że będzie to rywal mogący zagrozić C bardziej niż utratą 100$ na każdym 350D czy 30D.
Nie wiem czy cos przeoczyłem czy nie, ale czytając na dpreview opis nie dopatrzyłem się w trybie podglądu zdjęć opcji Highlights (czyli migających przepaleń). Wiem że jest histogram ale dla mnie to nie to samo.
cena 'normalna', a nawet wygorowana jak na start, szkielka tez, brak czegos co jasno odroznia/identyfikuje alfe od innych aparatow na rynku ... cos mi sie wydaje ze to taki krolik doswiadczalny: bedzie good to dorobimy brata, a jak slabo to zamkniemy produkcje.
Mowiac szczerze (z sentymentu tez) bardziej optowal bym za Olympusem, bo szkielka to on ma naprawde swietne ... co innego z cena (sklepowa) i dostepnoscia tych szkielek :|
nie no AGO, nie jestem niczyim adwokatem, ale toż to oczywiste, że się wyróżnia i to zdecydowanie:
- wbudowany AS (wow!)
- punktowy pomiar światła (wow!)
- wizjer z czujnikiem, który przyśpiesza AF (wow!)
- low key, high key ISO (interesujące)
- powłoka na filtrze AA zabezpieczająca przed elektrostatycznym osiadaniem syfów (wow!)
- system "wstrząsu" oczyszczający matrycę z syfów (wow!)
- w porównaniu z K-M wzrost segmentów pomiaru światła z 9 do 40
- 10 Mpx matrycaich własnej produkcji, najpewnijej z D200 (wow!)
To wszystko kosztuje 900$ street price, czyli w praktyce będzie jeszcze 50-100$ tańsze.
Ten aparat ma inne wady, a wynika to moim zdaniem z wyraźnego przeznaczenia i grupy odbiorców, którym i tak to nie przeszkadza. Myślę, że na początek wielu, którzy cenią Sony i chcą kupić np. H5, czy R1 wejdzie śmiało w nowy system.
Jak to nic jej nie wyróżnia?! W tym aparacie jest wszystko co ja bym chciał mieć chociaż w 5D że o niższych modelach canona nie wspomnę. Jedyny problem tego systemu to ceny szkieł ale sądząc po ich ofercie to na pewno zrobią puszkę profi i aż się boje pomyśleć co w nią wsadzą :) Na dzień dzisiejszy canon może konkurować tylko obniżając ceny swoich aparatów, nikon chyba jeszcze bardziej musi zejść z ceny. Na pytanie co kupić 350d czy d70 odp jest jasna a100 bo jest dobrze wyposażona, bo to technologia minolty która zawsze robiła dobre aparaty, bo stoi za tym duża firma która produkuje swoje matryce i w większości przypadków wie jak je użyć :)Cytat:
Zamieszczone przez AGO
A ja czekam na 5D za 1500$ :)
Właśnie co to jest SFT? Czy to nie był obiektyw z dwoma przysłonami gdzie drugą regulowało się „ilość” rozmycia tła? Minolta chyba miała taki obiektyw…… ?Cytat:
Zamieszczone przez alfa i omega
ale pojechałeś, widzę, że tu wszyscy alebo w jedną albo druga stronę - nikt nie może sobie pozwolić na rzeczową analizę. Wszak Canon oprócz 350D nie odczuje w tym momencie tej nowej puszki. Nie odczuł z 20D gdy wchodził D7D, to teraz się może tylko śmiać. Solidny odbiorca kompaktowy - oto cel tego produktu.Cytat:
30D…. ? Grip, drugie kółko nastawcze i używalne ISO 1600 (o ile ktoś z tego korzysta) coś mało argumentów wobec tych które sam wymieniłeś. D7D minolta nie specjalnie promowała. Sony na 100% zorganizuje dużą kampanie reklamową, coś mi się wydaje że w miarę szybko pokaże kolejną puszkę z wyższej pułki. Nie po to kupował system, robi takie zapowiedzi żeby teraz cicho z ty siedzieć i liczyć na cud :)Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman